• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tepki gostermeli mi, alttan almaya devam etmeli mi?

Herkese merhaba, cok da onemli olmayan bir sorunum var ama onceki isimde cok sorun yasayip huzuru 4-5 aydir bulmus biri olarak onu bozacak hicbir adim atmak istemiyorum. Yurtdisinda yasiyorum, doktora yapiyorum ve doktora calismalarimi yuruttugum bir laboratuvar ortami var yani is yerim orasi. Bir onceki is yerinde irkciliga ve is yeri kulturu farkina bagli bir suru ve su anki is yerimin %80i yabanci personellerden olusuyor, supervizorim dahil(Cesitli avrupa ulkelerinden, amerikali, avustralyali). O yuzden herhangi bir farklilik yasamiyorum genel olarak, cesit cesit insan var cunku ve bir sekilde adapte olmus herkes birbirine. Guzel bir ortam var, herkes birbirine yardimci oluyor.

Tek bir sorun var ki benim beraber calistigim, bana yardim eden teknisyen calisma arkadasim yerli ve birkac defa arkamdan supervizorume konustugunu bana gelip kendi soyledi. Beren sunu yaparken zorlaniyor dedim dedi, halbuki onun bakis acisina gore oyle kendisi 10 seneyi askindir bu isi yaptigi icin ona sadece onun yaptigi is onemli geliyor. Aslinda onunla yaptigim is butun is yukumun %30`unu falan olusturuyor ve bana yardim etmek icin o gorevlendirildi. Neyse, buyutmedim oyle mi dedim gectim. Sonrasinda da surekli ben olmasam ne yapacaksinla baslayan gulerek laf sokmalar, gun icinde belirli bir saatte calistigimiz halde kafasina gore saati degistirip bana son dakika haber vermeler devam etti. Hatta bugun bir projeyi nasil yapsak diye konusuyorduk, iki kisi lazim dedim. Ben her zaman burada olmak zorunda degilim, bana guvenme dedi :))) Isi bu, nasil her zaman burada olmayacaksa...

En buyuk sorunumuz da ben cok tezcanliyim ve isleri agirdan almayi sevmiyorum. Supervizorim da bu calisma arkadasimin isleri agirdan almayi sevdigini, kontrolun benim elimde olmasi gerektigini soyledi. Ben de bu yuzden bazi konularda uyariyorum islerin hizlanmasini istedigimde ama kesinlikle kendi bildiginden sasmak istemiyor, tabiri caizse beni hic takmiyor. Bir keresinde ben bu ise simdi baslamak istiyorum dedim bir anda sinirle ofladi `Sen yaparken istedigin gibi yap ben boyle yapacagim` dedi. Halbuki is benim isim, proje benim projem, kendisi bana yardim etmekle gorevli yani benim istedigim gibi olmasi gerekiyor. En son bugun olan da bir siparis vermistik ve haftalardir sonraki hafta gelecek diye oyaliyor firma. Ben de artik kizdim iste bu yuzden baskalari ile is yapmayi sevmiyorum, geciktirip duruyorlar dedim. Her zamanki didaktik uslubu ile `Baskalari ile calismayi ogrenmen lazim, ben surekli firmayi durtersem sizin isinizi hic yapmiyoruz diyebilirler` falan diye sacmaladi. Baskalari ile calismayi ogrenmen lazim dedigi ben biri tez projem olmak uzere 3 farkli proje yonetiyorum, bir suru alandan ortalama 30 kisilik bir ekiple calisiyorum. Ama bu arkadas icin sadece kendi yaptigi is en onemli (!) oldugu icin geri kalan hicbir seyi onemsemiyor. Acikcasi surekli didaktik bir uslupla konusmasindan ve en iyiyi ben bilirim tavirlarindan cok bunaldim ama su ana kadar buyuk bir tepki gostermedim. Bu arada ben doktora yapiyorum diye beni tam ciddiye almiyor gibi hissediyorum, doktora-sonrasi arastirmacilara karsi boyle davranmiyor cunku.

Simdi muhtemelen yine supervizorume gidip `Beren beklemeyi bilmiyor, baskalari ile calisamayacak galiba` vs vs diyecek kesin. Buranin calisma yeri kulturu bu sekilde malesef, kimse de yapilan haksizliga ses cikarmiyor, inanilmaz bir korku ve hasir alti etme kulturu hakim. Ayrica kafalarinda sizin hakkinizda bir profil olustugunda asla degistiremezsiniz, cok sabit fikirliler. Ozellikle lokal insanlar nedense baska calisanlar arkasindan konusmayi marifet saniyorlar, gorev gibi boyle kim gelmis ne yapmis surekli birbirlerini kiyas halindeler. Acikcasi sirf bu yuzden %80`i yabancilardan olusan bir is yeri secmistim, var olan tek tuk lokal insanlardan biri yine geldi beni buldu :) Bu calistigim arkadas da bana bircok konuda yardimci oluyor o yuzden direkt aramizi bozmak istemiyorum ama bugun artik gerildim ve biraz sert tepki gosterdim, aramiz biraz gerildi. Bu sekilde tepki gostermeye devam mi etmeli mi yoksa kendi huzurum icin he deyip gecmeli mi? Araya supervizorumu katmak istemiyorum, sadece arkamdan yalan yanlis konusursa dahil ederim.
Bence duyma sen işine bak bence o sana sen ona alisacksiniz zamanla emin ol .. zamn herşeyim ilacı sen sakinliği koru

Öğretim üyesiyim. Yaşadığınızın doktora öğrencisi olmanız ve teknisyenin de deneyimli, çalıştığı yerde güvenilen biri olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. İşinize odaklanın ve arada ağırlığınızı hissettirin. Sizin de güven sağlamak için zamana ihtiyacınız var.

Biliyor musunuz bunu defalarca dedim. Su an benim doktora tezim hakkinda konustugumuzun farkinda misin dedim. Bir data yetismesi gerekiyor mesela benim proje gelisme raporu yuklemem gerekiyor. Biraz acele ettiriyorum o yuzden yine oflayip pofluyor. Ben beni doktora ogrencisi olarak gordugu icin ciddiye almadigini dusunuyorum, doktora-sonrasi arastirmacilara bana davrandigi gibi davranmiyor
Neden ciddiye alsın ki? Dediğim gibi kıskanç olduğunu düşünüyorum. Direkt Supervizorla irtibata geçin. Teknisyenin vaktinde gelmediğinden, gelse bile oyalanıp işi ertelediğinden ve üstüne alay vari tavırlarla konuştuğundan bahsedin. Kısacası geleceğinizin aşağılık kompleksi olan bir teknisyen yüzünden sabote edilmesini istemediğinizi ciddi bir şekilde ifade edin. Böyle bir 'olağanüstü, iyi' :) kurumun buna çare bulmasının herhalde zor olmayacağını ekleyin. Kısacası bu sorumsuz teknisyenin değişmesini isteyin.

Neden ciddiye alsın ki? Dediğim gibi kıskanç olduğunu düşünüyorum. Direkt Supervizorla irtibata geçin. Teknisyenin vaktinde gelmediğinden, gelse bile oyalanıp işi ertelediğinden ve üstüne alay vari tavırlarla konuştuğundan bahsedin. Kısacası geleceğinizin aşağılık kompleksi olan bir teknisyen yüzünden sabote edilmesini istemediğinizi ciddi bir şekilde ifade edin. Böyle bir 'olağanüstü, iyi' :) kurumun buna çare bulmasının herhalde zor olmayacağını ekleyin. Kısacası bu sorumsuz teknisyenin değişmesini isteyin.
katılıyorum
ve sonucta teknısyen boyleyse sızden once de herkes aynı sorunu yasamıstır zaten ustler buna vakıfdır. bu yaklasım ıse yarar

ıstedıgı kadar bu ıste en deneyımlı olsun herkes haddını bılecek
soyle dusunun doktorda ıgne yapmayı bılır ama ıgneyı hemsıre ıyı yapar elı alısık oldugundan pratıktır . ama bu doktor ıgne yapamıyor yıııaaaa dıye konusabılır mı cok komık ve kustahca. neyın yarısındakı cok daha ıyı bılıyorsa uzmanlassın ozaman madem bılgısıne tecrubesıne cok guvenıyor doktora yapan bıle beceremıyor ben ıyıyım dıyorsa nıye teknıker kalıyor ozaman dıye sorarlar adama

benım 2 kere basıma geldı . kalfaydım genel muhasebede . malı musavırlık ıcın de staj baslattım. yenı mezun cırak ıs ogrenmeye geldı ıs ogretıyorum kız benle yarısıyor. :KK70: yerımden etme derdıne gırdı elestırmeye basladı. sonra noldu ben ofıse ortak oldum onuda ısten cıkardım. daha saygılı hanım hanımcık bır kız geldı yerıne cok daha yeteneklı cok daha akıllı. sımdı o yerıne gelen kız malı musavır oldu.

yanı oncekı kız kendı ıpını cektı kendını ustden ustden gorerek. boylelerını kımse sevmez. herkes dedıkoduya bayılır ama dedıkodu cıkaranı sevmezler o oyle konusursa bırdaha cevabını verın bence haddını bılsın kımse kımseyle oyle konusamaz patron bıle oyle konusamaz

Bir gun ben de yine cok bunaldigimda sordum neden universiteye gitmedigini. Burada lise-onlisans arasi bir diploma var Turkiye'de karsiligi olmayan bir derece oradan mezun. Lisans diplomasi neden isime yarasin ki dedi.

Bir gun ben de yine cok bunaldigimda sordum neden universiteye gitmedigini. Burada lise-onlisans arasi bir diploma var Turkiye'de karsiligi olmayan bir derece oradan mezun. Lisans diplomasi neden isime yarasin ki dedi.
anlasıldı :D
cahıle laf anlatmaya calısma ya sinirini zıplatır havaya ya da yazık olur adabına demısler.
veya aptala laf anlatmaya calısırsan ucuncu kısı ıkı aptalın sohbet ettıgını sanır da demısler

atalarımız bosuna konusmamıs :) kafa yapısı bellı yanı

sız kendınızı ezdırmeyın ve arkadasın dedıgı gıbı ustunuzle gorusun dırek her ıs yerınde var boylelerı bılıyorsunuz. sıkmayın canınızı

katılıyorum
ve sonucta teknısyen boyleyse sızden once de herkes aynı sorunu yasamıstır zaten ustler buna vakıfdır. bu yaklasım ıse yarar

Bu konuda ben bir sanssizlik yasadim. Ben geldigimde bu konuda calisan birden fazla teknisyen vardi ve 2 ay oncesine kadar baska biri ile calisiyordum. Cok tatli biriydi ve hic boyle sorunlar yoktu. Sonra kucultmeye gidildi ve herkes isten cikartildi, sadece su an calistigim kisi kaldi. Bu isi bilen tek kisi oldugu icin su an degistirme sansim yok. Sadece supervizorume onun saatlerine bagli kalmak istemedigimi, cogu seyi kendim yapacagimi soyledim. Tamam dedi. Biraz daha zamana ihtiyacim var tamamen bagimsiz olmadan once ama sonra onu aradan cikarmayi planliyorum.

Öğretim üyesiyim. Yaşadığınızın doktora öğrencisi olmanız ve teknisyenin de deneyimli, çalıştığı yerde güvenilen biri olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. İşinize odaklanın ve arada ağırlığınızı hissettirin. Sizin de güven sağlamak için zamana ihtiyacınız var.

Evet durum tam olarak bu hocam umarim zamanla duzelir

anlasıldı :KK70:
cahıle laf anlatmaya calısma ya sinirini zıplatır havaya ya da yazık olur adabına demısler.
veya aptala laf anlatmaya calısırsan ucuncu kısı ıkı aptalın sohbet ettıgını sanır da demısler

atalarımız bosuna konusmamıs :) kafa yapısı bellı yanı

sız kendınızı ezdırmeyın ve arkadasın dedıgı gıbı ustunuzle gorusun dırek her ıs yerınde var boylelerı bılıyorsunuz. sıkmayın canınızı

Evet haklisiniz. Bu kisi haric buyuk bir sorunum yok ve projelerimi gercekten seviyorum. O yuzden tek bir kisinin huzurumu bozmasina izin vermemeye calisiyorum

Onun gözünde yabancı, doktora öğrencisi ve tabiri caizse tıfılsınız. Güya kendince buralar benden sorulur diyor size. Sizin de zamana ihtiyacınız var, tecrübe kazandıkça eminim ağırlığınızı koyacaksınız. Şimdi de alttan alıp durmayın tabi karşısında, yani höt zöt yapmayın tabi bu saatten sonra etkili olmaz ama özgüvenli ve net olun ve bu tavrınızı sürdürün. Türkiye’de olsanız da karşılacaktınız böyle şeylerle, ilk yıllarda çoğumuz yaşıyoruz bu durumları, alt pozisyondaki eskilerin yeniyi kabullenmek istememesi, bilgisini test etmeye çalışması oluyor genelde.

Onun gözünde yabancı, doktora öğrencisi ve tabiri caizse tıfılsınız. Güya kendince buralar benden sorulur diyor size. Sizin de zamana ihtiyacınız var, tecrübe kazandıkça eminim ağırlığınızı koyacaksınız. Şimdi de alttan alıp durmayın tabi karşısında, yani höt zöt yapmayın tabi bu saatten sonra etkili olmaz ama özgüvenli ve net olun ve bu tavrınızı sürdürün. Türkiye’de olsanız da karşılacaktınız böyle şeylerle, ilk yıllarda çoğumuz yaşıyoruz bu durumları, alt pozisyondaki eskilerin yeniyi kabullenmek istememesi, bilgisini test etmeye çalışması oluyor genelde.

Cok dogru ve cok tatli yazmissiniz. :) Sanirim daha net olmaliyim ben bir seyi yapmamakta israr edince bazen pes edebiliyorum ve onun dedigi oluyor. Boylece hic agirligim kalmiyor sanirim

Sekerim bu insan japon mu? Sanki kafamda oyle canlandi. (Eger oyleyse Amelie nothomb'un japonyada isyerinde delirmesini anlatan Kiran kirana kitap be filming oneririm belki hislerinize tercume olur).

Bize gore coook cok farkli bir kultur olmali.

Benim tavsiyem biraz riskli acikcasi. Ortaligi karistiracaginizi dusunuyorsaniz hic uygulamayin. Eger ayni is ortaminda cok cok cok guvendiginiz yakin oldugunuz ve sizi satmayacagi kesin olan biri varsa (baska bir yabanci) konuyu onunla munakasa edip fikir almaniz bizim ogutlerimizden daha cok yardimci olur.

Ben de asiri ilimli ve insanlara sevimli gorunmek icin abi abla ceken bir tip oldugum ve pasif agresifin allahi oldugum icin acikcasi verecegim tavsiyeler belli: ayiya dayi demek, tatli tatli itiraz etmek, duymamak filan. Ise yarar mi bilmiyorum tabi ki. Bir de patronumun hep dedigi bisey var burda: hayir diyebilirsiniz ama gulumseyerek tatli tatli diyebilirsiniz. Net olup tavir koysaniz bile bunu oyle kibar ve nazikce yapin ki kimse sizi duygularinizi abartmakla profesyonel olmamakla suclamasin....

Merhaba,

Öncelikle içinde olduğunuz durum çok can sıkıcı. Sizden başka doktora öğrencisi var mı, onlarla çalışıyor mu veya onlara karşı tavrı nasıl bilemiyorum ancak bende oluşan ilk izlenim teknisyenin sizden pek haz etmediği veya aranızda ciddi kültürel farkların olduğu. Bu iki durumda çok değiştirebileceğiniz şeyler değil, ancak labınızda projenize devam etmek istiyorsanız bir şekilde uyum sağlamanız gerekecektir (en azından takmamayı öğrenmeniz gerekiyor). Lab sorumlunuz/managerınız varsa belki onunla iletişime geçebilirsiniz, belki size o önerilerde bulunabilir (gerçi bu da sıkıntı yaratabilir tabii). Eğer deneyler çok aksıyorsa, danışman hocanızın müdehale etmesi gerektiğini düşünüyorum. Üçünüzün yapacağı bir toplantı şeklinde olabilir belki.

Ancak size önerim bir an önce çekinceleriniz olan cihazda uzmanlaşmanız. Belki daha çok zaman ayırmanız gerekir ama o cihazı kullanan başka arkadaşlar/tanıdıklarınız varsa deneylerine gözlemleyici olarak katılabilirsiniz. Ayrıca cihazın aplikasyon videoları varsa kesinlikle bir kaç kez izleyin. Cihaza daha aşina hissedersiniz diye düşünüyorum. Bir de alanınızda ne kadar uygulanabilir bilmiyorum ama yaptığınız iş ince el becerileri gerekitiriyorsa, benzer boyutlarda cisimlerle evde deney yapıyormuş gibi yapabilirsiniz. Dışarıdan ruh hastası gibi gözükebilirsiniz tabii o ayrı :D

Bekleyen siparişleri iyi bilirim, insanı deli eder çünkü deneyler aksar, bu aksama başka deneyleri de aksatır vs vs. İhtiyaç duyduğunuz malzemeyi belki başka bir araştırma grubundan ödünç isteyebilirsiniz, hocanıza bu fikri danışın tabii öncesinde. Eğer yapacak hiçbir şey yoksa ve o sipariş öyle ya da böyle beklenecekse de diğer deneylere ağırlık verin ve labdaki boş kalan zamanlarınızı lüteratür araştırmasına ayırın.

Günün sonunda, bu teknisyen kişi ile aynı iş yeri ortamını paylaşıyorsunuz ancak sizin patronunuz o değil. Sizin hakkındaki düşüncelerinin danışmanınızı etkilemesinden çekiniyorsanız verebileceğiniz en iyi cevap datalarınız olacaktır. Laboratuvarda hatalar olur ancak siz dürüstlüğünüzü kaybetmeden, azimle ve dikkatlice deneylerinize devam ettiğiniz sürece sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

Çok uzun yazdım, ancak umarım bir faydası dokunur.

Siz sustukça iyice tepenize çıkacak. Sert tepkiyi vermişsiniz zaten bence bundan sonra gayet sakin ve otoriter bi sekilde davranın. Ben kendi istediğim gibi yapicam falan deyince mesela hayır ben proje yöneticisi (ya da neyseniz) olarak bu şekilde yapmanı uygun gormuyorum, şu şekilde yap, diye kesin bi dil kullanabilirsiniz mesela

Sekerim bu insan japon mu? Sanki kafamda oyle canlandi. (Eger oyleyse Amelie nothomb'un japonyada isyerinde delirmesini anlatan Kiran kirana kitap be filming oneririm belki hislerinize tercume olur).

Bize gore coook cok farkli bir kultur olmali.

Benim tavsiyem biraz riskli acikcasi. Ortaligi karistiracaginizi dusunuyorsaniz hic uygulamayin. Eger ayni is ortaminda cok cok cok guvendiginiz yakin oldugunuz ve sizi satmayacagi kesin olan biri varsa (baska bir yabanci) konuyu onunla munakasa edip fikir almaniz bizim ogutlerimizden daha cok yardimci olur.

Ben de asiri ilimli ve insanlara sevimli gorunmek icin abi abla ceken bir tip oldugum ve pasif agresifin allahi oldugum icin acikcasi verecegim tavsiyeler belli: ayiya dayi demek, tatli tatli itiraz etmek, duymamak filan. Ise yarar mi bilmiyorum tabi ki. Bir de patronumun hep dedigi bisey var burda: hayir diyebilirsiniz ama gulumseyerek tatli tatli diyebilirsiniz. Net olup tavir koysaniz bile bunu oyle kibar ve nazikce yapin ki kimse sizi duygularinizi abartmakla profesyonel olmamakla suclamasin....

Japon degil ama asyali. Calisma kulturleri benziyor mutlaka izleyecegim tesekkur ederim :)

Merhaba,

Öncelikle içinde olduğunuz durum çok can sıkıcı. Sizden başka doktora öğrencisi var mı, onlarla çalışıyor mu veya onlara karşı tavrı nasıl bilemiyorum ancak bende oluşan ilk izlenim teknisyenin sizden pek haz etmediği veya aranızda ciddi kültürel farkların olduğu. Bu iki durumda çok değiştirebileceğiniz şeyler değil, ancak labınızda projenize devam etmek istiyorsanız bir şekilde uyum sağlamanız gerekecektir (en azından takmamayı öğrenmeniz gerekiyor). Lab sorumlunuz/managerınız varsa belki onunla iletişime geçebilirsiniz, belki size o önerilerde bulunabilir (gerçi bu da sıkıntı yaratabilir tabii). Eğer deneyler çok aksıyorsa, danışman hocanızın müdehale etmesi gerektiğini düşünüyorum. Üçünüzün yapacağı bir toplantı şeklinde olabilir belki.

Ancak size önerim bir an önce çekinceleriniz olan cihazda uzmanlaşmanız. Belki daha çok zaman ayırmanız gerekir ama o cihazı kullanan başka arkadaşlar/tanıdıklarınız varsa deneylerine gözlemleyici olarak katılabilirsiniz. Ayrıca cihazın aplikasyon videoları varsa kesinlikle bir kaç kez izleyin. Cihaza daha aşina hissedersiniz diye düşünüyorum. Bir de alanınızda ne kadar uygulanabilir bilmiyorum ama yaptığınız iş ince el becerileri gerekitiriyorsa, benzer boyutlarda cisimlerle evde deney yapıyormuş gibi yapabilirsiniz. Dışarıdan ruh hastası gibi gözükebilirsiniz tabii o ayrı :KK70:

Bekleyen siparişleri iyi bilirim, insanı deli eder çünkü deneyler aksar, bu aksama başka deneyleri de aksatır vs vs. İhtiyaç duyduğunuz malzemeyi belki başka bir araştırma grubundan ödünç isteyebilirsiniz, hocanıza bu fikri danışın tabii öncesinde. Eğer yapacak hiçbir şey yoksa ve o sipariş öyle ya da böyle beklenecekse de diğer deneylere ağırlık verin ve labdaki boş kalan zamanlarınızı lüteratür araştırmasına ayırın.

Günün sonunda, bu teknisyen kişi ile aynı iş yeri ortamını paylaşıyorsunuz ancak sizin patronunuz o değil. Sizin hakkındaki düşüncelerinin danışmanınızı etkilemesinden çekiniyorsanız verebileceğiniz en iyi cevap datalarınız olacaktır. Laboratuvarda hatalar olur ancak siz dürüstlüğünüzü kaybetmeden, azimle ve dikkatlice deneylerinize devam ettiğiniz sürece sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum.

Çok uzun yazdım, ancak umarım bir faydası dokunur.

Merhaba, cok ayrinti veremedim konuda ama ben aktif bir lab ortaminda -wet lab dedigimiz- calismiyorum. Muhendisim, isimin %70'i bilgisayar basinda geciyor, kalaninda da teorimi test etmek icin birkac makine kullanmam gerekiyor. Bu arkadas da o makinelerden birinin sorumlusu. Siparis bana ozel yapilan bir siparis oldugu icin kimseden odunc alma ihtimalim yok malesef ki. Ve o gelmeden de islerime devam edemiyorum. Genel olarak buradaki insanlarda isleri agirdan alma ve bekletme olayi var. Bir evrak isini bile o kadar uzun zamanda hallediyorlar ve kendilerini o kadar hakli goruyorlar ki, yani yasanmadan bilinmeyecek bir ortam. Ben de inanilmaz tezcanliyim o yuzden asla anlasamiyorum :)

Danismanimi etkilemesinden hic cekinmiyorum cunku kendisi gordugum en acik fikirli ve rahat insanlardan biri. Bu arkadasin da isleri agirdan almayi sevdigini ve iplerin bende olmasi gerektigini kendi soyledi bana. Sadece dedikodu olayindan rahatsizim. Aslinda genel olarak bu ulkenin kulturu beni rahatsiz ediyor ama arastirma olanaklari ve butceleri bakimindan doktora bitene kadar idare edebiliyorum.

Bu arada benden baska bir doktora ogrencisi ile calismiyor, doktora-sonrasi arastirmacilar ile calisiyor ama onlara karsi boyle degil. Bu isi zaten onceden arastirmacilar yapmiyormus cunku yeterince teknisyen varmis yardimci olacak. Simdi kuculmeye gidildi ve bir tek bu arkadas kaldi, sanirim onun da egosu var. Neyse bakalim ben supervizorumle konusup bagimsiz calismak istedigimi soyledim, biraz daha zamana ihtiyacim var sonra bagimsiz calisacagim.

Back
X