• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tepki gostermeli mi, alttan almaya devam etmeli mi?

Rosalind Franklin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2018
4.055
18.825
208
Herkese merhaba, cok da onemli olmayan bir sorunum var ama onceki isimde cok sorun yasayip huzuru 4-5 aydir bulmus biri olarak onu bozacak hicbir adim atmak istemiyorum. Yurtdisinda yasiyorum, doktora yapiyorum ve doktora calismalarimi yuruttugum bir laboratuvar ortami var yani is yerim orasi. Bir onceki is yerinde irkciliga ve is yeri kulturu farkina bagli bir suru ve su anki is yerimin %80i yabanci personellerden olusuyor, supervizorim dahil(Cesitli avrupa ulkelerinden, amerikali, avustralyali). O yuzden herhangi bir farklilik yasamiyorum genel olarak, cesit cesit insan var cunku ve bir sekilde adapte olmus herkes birbirine. Guzel bir ortam var, herkes birbirine yardimci oluyor.

Tek bir sorun var ki benim beraber calistigim, bana yardim eden teknisyen calisma arkadasim yerli ve birkac defa arkamdan supervizorume konustugunu bana gelip kendi soyledi. Beren sunu yaparken zorlaniyor dedim dedi, halbuki onun bakis acisina gore oyle kendisi 10 seneyi askindir bu isi yaptigi icin ona sadece onun yaptigi is onemli geliyor. Aslinda onunla yaptigim is butun is yukumun %30`unu falan olusturuyor ve bana yardim etmek icin o gorevlendirildi. Neyse, buyutmedim oyle mi dedim gectim. Sonrasinda da surekli ben olmasam ne yapacaksinla baslayan gulerek laf sokmalar, gun icinde belirli bir saatte calistigimiz halde kafasina gore saati degistirip bana son dakika haber vermeler devam etti. Hatta bugun bir projeyi nasil yapsak diye konusuyorduk, iki kisi lazim dedim. Ben her zaman burada olmak zorunda degilim, bana guvenme dedi :))) Isi bu, nasil her zaman burada olmayacaksa...

En buyuk sorunumuz da ben cok tezcanliyim ve isleri agirdan almayi sevmiyorum. Supervizorim da bu calisma arkadasimin isleri agirdan almayi sevdigini, kontrolun benim elimde olmasi gerektigini soyledi. Ben de bu yuzden bazi konularda uyariyorum islerin hizlanmasini istedigimde ama kesinlikle kendi bildiginden sasmak istemiyor, tabiri caizse beni hic takmiyor. Bir keresinde ben bu ise simdi baslamak istiyorum dedim bir anda sinirle ofladi `Sen yaparken istedigin gibi yap ben boyle yapacagim` dedi. Halbuki is benim isim, proje benim projem, kendisi bana yardim etmekle gorevli yani benim istedigim gibi olmasi gerekiyor. En son bugun olan da bir siparis vermistik ve haftalardir sonraki hafta gelecek diye oyaliyor firma. Ben de artik kizdim iste bu yuzden baskalari ile is yapmayi sevmiyorum, geciktirip duruyorlar dedim. Her zamanki didaktik uslubu ile `Baskalari ile calismayi ogrenmen lazim, ben surekli firmayi durtersem sizin isinizi hic yapmiyoruz diyebilirler` falan diye sacmaladi. Baskalari ile calismayi ogrenmen lazim dedigi ben biri tez projem olmak uzere 3 farkli proje yonetiyorum, bir suru alandan ortalama 30 kisilik bir ekiple calisiyorum. Ama bu arkadas icin sadece kendi yaptigi is en onemli (!) oldugu icin geri kalan hicbir seyi onemsemiyor. Acikcasi surekli didaktik bir uslupla konusmasindan ve en iyiyi ben bilirim tavirlarindan cok bunaldim ama su ana kadar buyuk bir tepki gostermedim. Bu arada ben doktora yapiyorum diye beni tam ciddiye almiyor gibi hissediyorum, doktora-sonrasi arastirmacilara karsi boyle davranmiyor cunku.

Simdi muhtemelen yine supervizorume gidip `Beren beklemeyi bilmiyor, baskalari ile calisamayacak galiba` vs vs diyecek kesin. Buranin calisma yeri kulturu bu sekilde malesef, kimse de yapilan haksizliga ses cikarmiyor, inanilmaz bir korku ve hasir alti etme kulturu hakim. Ayrica kafalarinda sizin hakkinizda bir profil olustugunda asla degistiremezsiniz, cok sabit fikirliler. Ozellikle lokal insanlar nedense baska calisanlar arkasindan konusmayi marifet saniyorlar, gorev gibi boyle kim gelmis ne yapmis surekli birbirlerini kiyas halindeler. Acikcasi sirf bu yuzden %80`i yabancilardan olusan bir is yeri secmistim, var olan tek tuk lokal insanlardan biri yine geldi beni buldu :) Bu calistigim arkadas da bana bircok konuda yardimci oluyor o yuzden direkt aramizi bozmak istemiyorum ama bugun artik gerildim ve biraz sert tepki gosterdim, aramiz biraz gerildi. Bu sekilde tepki gostermeye devam mi etmeli mi yoksa kendi huzurum icin he deyip gecmeli mi? Araya supervizorumu katmak istemiyorum, sadece arkamdan yalan yanlis konusursa dahil ederim.

Siz işinizi yapın.
Her söyleneni de duymayın.
Sonuçta yabancı bir kültür hakim ve kalabalık bir yer.
O Tür yerlerde öyke sorunlar kaçınılmaz olur zaten.

Siz işinizi yapın.
Her söyleneni de duymayın.
Sonuçta yabancı bir kültür hakim ve kalabalık bir yer.
O Tür yerlerde öyke sorunlar kaçınılmaz olur zaten.

Biliyor musunuz kocam da aynisini dedi, `Duyma` :)
Ben mukemmelliyetci bir yapiya sahibim ve en ufak bir sorun benim kafama takiliyor neden boyle oldu diye...

Bunun ırkla ne alakası olduğunu çözemedim. Her ekipte böyle insanlar çıkar zaten. Ast üst ilişkisinde sizden altta olabilir ancak 10 senedir o işi yapıyorsa bazı şeyleri sizden daha iyi yapması normal ve kötü yaptığınızı düşünüyorsa kötü yapıyorsunuzdur. Kim bilir kaç projede çalışıp kaç kişiyi görmüştür. El becerisi yaptıkça kazanılacak birşey olduğu için çalışmaya devam edin.
Sanki daha önceden de sizin bir konunuzu okumuştum yine bu tip iş arkadaşı mevzusu vardı. Sanırım sizin kendi sözünüzü dinletme yeteneğiniz çok yok. Bu konuyla ilgili kişisel gelişim desteği alabilirsiniz.

bu sahsın gıdıp su ısı yaparken zorlanıyor ya da of ben ıstedıgım gıbı yaparım sen ıstedıgın gıbı yap dıyebılme yetkısı var mı kı
bu sahıs sızın ıslerınızde yardım etmesı ıcın tutulmusken ne ara kompleks yasamaya basladıda horozlanıyor

benımle boyle konusamazsın tavrından rahatsız oluyorum burda benım ıslerıme yardımcı olmak ıcın varsın benım yaptıgım ıse puan vermek ıcın buraya gelmedın bende gıdıp su ıste ıyı degıl dıyebılırım oyuzden ısınızı duzgun yapın sızınle ıs cercevesınde muhattabız ıs yapmak ıcın burdayız ve ısımız bu deyın bence
ben olsam boyle derdım

Bunun ırkla ne alakası olduğunu çözemedim. Her ekipte böyle insanlar çıkar zaten. Ast üst ilişkisinde sizden altta olabilir ancak 10 senedir o işi yapıyorsa bazı şeyleri sizden daha iyi yapması normal ve kötü yaptığınızı düşünüyorsa kötü yapıyorsunuzdur. Kim bilir kaç projede çalışıp kaç kişiyi görmüştür. El becerisi yaptıkça kazanılacak birşey olduğu için çalışmaya devam edin.
Sanki daha önceden de sizin bir konunuzu okumuştum yine bu tip iş arkadaşı mevzusu vardı. Sanırım sizin kendi sözünüzü dinletme yeteneğiniz çok yok. Bu konuyla ilgili kişisel gelişim desteği alabilirsiniz.

Inanin burada yasasaniz ne demek istedigimi anlardiniz tam olarak is yeri kulturunu anlatamadim ama surekli gereksiz bir rekabet halindeler. Ozellikle kendilerini beyaz diye tabir ettigimiz irk'a karsi biraz altta hissediyorlar ve bu rekabeti tetikliyor. Acikcasi cocuklar dogal dogmaz aileleri okula yazdiriyor ve 1.5 yasinda herkes okula gidiyor o yuzden rekabet ortami haric bir ortam da bildiklerini sanmiyorum ya :)

Bu arada tespitiniz sanirim cok dogru. Sozumu dinletemiyorum ve direkt olarak agresif tepkiler veremiyorum, daha cok pasif agresif tepkiler veriyorum ve bu da karsi tarafa yanlis sinyaller yolluyor sanirim. Mutlaka bu konunun ustune gidecegim tesekkur ederim.

Edit: Isi gercekten kotu yapmiyordum sadece bir makineyi kullanmaktan korkuyordum artik alismaya basladim ama gidip onu demis abartarak Beren COK korkuyor diye

Inanin burada yasasaniz ne demek istedigimi anlardiniz tam olarak is yeri kulturunu anlatamadim ama surekli gereksiz bir rekabet halindeler. Ozellikle kendilerini beyaz diye tabir ettigimiz irk'a karsi biraz altta hissediyorlar ve bu rekabeti tetikliyor. Acikcasi cocuklar dogal dogmaz aileleri okula yazdiriyor ve 1.5 yasinda herkes okula gidiyor o yuzden rekabet ortami haric bir ortam da bildiklerini sanmiyorum ya :)

Bu arada tespitiniz sanirim cok dogru. Sozumu dinletemiyorum ve direkt olarak agresif tepkiler veremiyorum, daha cok pasif agresif tepkiler veriyorum ve bu da karsi tarafa yanlis sinyaller yolluyor sanirim. Mutlaka bu konunun ustune gidecegim tesekkur ederim
1.5 yaşında okula mı gidiyorlar? Kıyamam ya.. Ben burada ilkokula başlayacak çocuk görünce üzülüyorum.
Söz dinletme konusunda da ben hiç agresif tepki vermem ama yapılır dediklerim. Benim duruşumda soğukluk ve özgüven var. Bunu çok duydum başkalarından da. Samimi oldum mu karşı tarafla işler laçkalaşıyor ama.

Kızımız sizi kıskanıyor gibime geldi. Kendisi teknisyen siz doktoranızı yapıyorsunuz. Arada dağlar kadar fark var. Kimse kusura bakmasın. Haddini bilsin işini yapsın. Şikayet etmesi gereken biri varsa o da sizsiniz. Söz konusu sizin akademik kariyeriniz!

1.5 yaşında okula mı gidiyorlar? Kıyamam ya.. Ben burada ilkokula başlayacak çocuk görünce üzülüyorum.
Söz dinletme konusunda da ben hiç agresif tepki vermem ama yapılır dediklerim. Benim duruşumda soğukluk ve özgüven var. Bunu çok duydum başkalarından da. Samimi oldum mu karşı tarafla işler laçkalaşıyor ama.
dogru
guleryuzlu anlayıslı ılımlı olunca kımse dınlemıyor tabırı caızse adam yerıne koymuyorlar . ıs yerlerı boyle maalesef .

Bu arada tespitiniz sanirim cok dogru. Sozumu dinletemiyorum ve direkt olarak agresif tepkiler veremiyorum, daha cok pasif agresif tepkiler veriyorum ve bu da karsi tarafa yanlis sinyaller yolluyor sanirim. Mutlaka bu konunun ustune gidecegim tesekkur ederim.

Edit: Isi gercekten kotu yapmiyordum sadece bir makineyi kullanmaktan korkuyordum artik alismaya basladim ama gidip onu demis abartarak Beren COK korkuyor diye
Şu editli kısma da cevap vereyim. Benim işim hayvanlarla tabiki bizimde teknikerlerimiz var. Tecrübeli bir tekniker yeni mezun bir hekimi yerle yeksan edebilir. İş yerlerine de dedikodu lazım olduğu için bunu anlatırlar. Şu yeni hekimde köpekten bir tırsttı derse tekniker bilirimki tırsmıştır. Hekimin gelip yaa refleksti bi an demesine de gülerim.
Ya da damaryoluna giremez, tekniker derki koca damarı göremedi. Tecrübesizlik olur, hasta sahibi germiştir o olur falan ama işin özünde tekniker haklı. :KK19:

Benim mesleğimde de sizinkine benzer şekilde teknisyenle çalışmak gerekiyor. Bize hep okulda teknisyenin sizi yönlendirmesine izin vermeyin, siz yönlendirin, tabiri caizse ipler sizin elinizde olsun falan derlerdi. Alttan almayın yani.

bu sahsın gıdıp su ısı yaparken zorlanıyor ya da of ben ıstedıgım gıbı yaparım sen ıstedıgın gıbı yap dıyebılme yetkısı var mı kı
bu sahıs sızın ıslerınızde yardım etmesı ıcın tutulmusken ne ara kompleks yasamaya basladıda horozlanıyor

benımle boyle konusamazsın tavrından rahatsız oluyorum burda benım ıslerıme yardımcı olmak ıcın varsın benım yaptıgım ıse puan vermek ıcın buraya gelmedın bende gıdıp su ıste ıyı degıl dıyebılırım oyuzden ısınızı duzgun yapın sızınle ıs cercevesınde muhattabız ıs yapmak ıcın burdayız ve ısımız bu deyın bence
ben olsam boyle derdım

Oyle bir yetkisi yok elbette ama su ana kadar o alandaki en deneyimli kisi o ofisteki, herkes onunla calisiyor o yuzden sozu cok geciyor. Bir de sanirim hep poh pohlanmaya alismis ben yapmayinca bir garip geldi.

Mesela bugun en son yaptigi isin durumunu sordum sabah(benim projem). Ogleden sonra geldi supervizor mu sordurdu son durumu dedi. Yoo ben plan yapiyordum da ben sordum dedim. Sen neden bana son durumu sorarsin ki dedi. Yahu proje benim gidisatindan bir zahmet haberdar olayim??

dogru
guleryuzlu anlayıslı ılımlı olunca kımse dınlemıyor tabırı caızse adam yerıne koymuyorlar . ıs yerlerı boyle maalesef .

Evet benim problemim bu sanirim hep ilimli davraniyorum, agirligimi koyamiyorum. Is yerinde sorun cikmasin diye hep guleryuzlu davranmaya calisiyorum. Turkiye'deyken arastirma gorevlisiydim ve bu huyum yuzunden cok sorun yasadim

Oyle bir yetkisi yok elbette ama su ana kadar o alandaki en deneyimli kisi o ofisteki, herkes onunla calisiyor o yuzden sozu cok geciyor. Bir de sanirim hep poh pohlanmaya alismis ben yapmayinca bir garip geldi.

Mesela bugun en son yaptigi isin durumunu sordum sabah(benim projem). Ogleden sonra geldi supervizor mu sordurdu son durumu dedi. Yoo ben plan yapiyordum da ben sordum dedim. Sen neden bana son durumu sorarsin ki dedi. Yahu proje benim gidisatindan bir zahmet haberdar olayim??
ıstedıgı kadar bu ıste en deneyımlı olsun herkes haddını bılecek
soyle dusunun doktorda ıgne yapmayı bılır ama ıgneyı hemsıre ıyı yapar elı alısık oldugundan pratıktır . ama bu doktor ıgne yapamıyor yıııaaaa dıye konusabılır mı cok komık ve kustahca. neyın yarısındakı cok daha ıyı bılıyorsa uzmanlassın ozaman madem bılgısıne tecrubesıne cok guvenıyor doktora yapan bıle beceremıyor ben ıyıyım dıyorsa nıye teknıker kalıyor ozaman dıye sorarlar adama

benım 2 kere basıma geldı . kalfaydım genel muhasebede . malı musavırlık ıcın de staj baslattım. yenı mezun cırak ıs ogrenmeye geldı ıs ogretıyorum kız benle yarısıyor. :D yerımden etme derdıne gırdı elestırmeye basladı. sonra noldu ben ofıse ortak oldum onuda ısten cıkardım. daha saygılı hanım hanımcık bır kız geldı yerıne cok daha yeteneklı cok daha akıllı. sımdı o yerıne gelen kız malı musavır oldu.

yanı oncekı kız kendı ıpını cektı kendını ustden ustden gorerek. boylelerını kımse sevmez. herkes dedıkoduya bayılır ama dedıkodu cıkaranı sevmezler o oyle konusursa bırdaha cevabını verın bence haddını bılsın kımse kımseyle oyle konusamaz patron bıle oyle konusamaz

Kızımız sizi kıskanıyor gibime geldi. Kendisi teknisyen siz doktoranızı yapıyorsunuz. Arada dağlar kadar fark var. Kimse kusura bakmasın. Haddini bilsin işini yapsın. Şikayet etmesi gereken biri varsa o da sizsiniz. Söz konusu sizin akademik kariyeriniz!

Biliyor musunuz bunu defalarca dedim. Su an benim doktora tezim hakkinda konustugumuzun farkinda misin dedim. Bir data yetismesi gerekiyor mesela benim proje gelisme raporu yuklemem gerekiyor. Biraz acele ettiriyorum o yuzden yine oflayip pofluyor. Ben beni doktora ogrencisi olarak gordugu icin ciddiye almadigini dusunuyorum, doktora-sonrasi arastirmacilara bana davrandigi gibi davranmiyor

Köprüyü geçene kadar ayıya dayı derdim net 😂
Bazen haklısın demek hayat kurtarıyor.
Birde zaten doktoranız bitince bu insana ihtiyacınız kalmayacak öyle düşünün

Biliyor musunuz bunu defalarca dedim. Su an benim doktora tezim hakkinda konustugumuzun farkinda misin dedim. Bir data yetismesi gerekiyor mesela benim proje gelisme raporu yuklemem gerekiyor. Biraz acele ettiriyorum o yuzden yine oflayip pofluyor. Ben beni doktora ogrencisi olarak gordugu icin ciddiye almadigini dusunuyorum, doktora-sonrasi arastirmacilara bana davrandigi gibi davranmiyor
Evet aynen öyle görüyor. Kimler geldi kimler geçti bu labtan. Buranın demirbaşı benim diyor. Hastanelerde hemşireler ve intörnler arasındaki duruma da bakarsanız aynısı oluyor. Hemşire ne diyorsa o.

Şu editli kısma da cevap vereyim. Benim işim hayvanlarla tabiki bizimde teknikerlerimiz var. Tecrübeli bir tekniker yeni mezun bir hekimi yerle yeksan edebilir. İş yerlerine de dedikodu lazım olduğu için bunu anlatırlar. Şu yeni hekimde köpekten bir tırsttı derse tekniker bilirimki tırsmıştır. Hekimin gelip yaa refleksti bi an demesine de gülerim.
Ya da damaryoluna giremez, tekniker derki koca damarı göremedi. Tecrübesizlik olur, hasta sahibi germiştir o olur falan ama işin özünde tekniker haklı. :KK19:

Kesinlikle katiliyorum tecrubesine hep cok saygi duydum. Isini de gercekten iyi yapiyor. Ama bunu surekli 'Ben olmasam ne yapacaktin, tut ki ben bugun yokum ne yapacaksin' diye isitip isitip onume surmesi artik beni cok bunaltti.

Bir de benim isim akademik bir is, isin beyni benim yani. Ama kendisi proje karisik bir proje oldugu icin benim arastirma onerimi bile begenmedi diyor ki bunu yapma :))) Halbuki tez izleme komitem oldukca basarili buldu. Yani biraz sinirlarini asti, anlamadigi-onemsemedigi her seye bir kulp buluyor.

Benim mesleğimde de sizinkine benzer şekilde teknisyenle çalışmak gerekiyor. Bize hep okulda teknisyenin sizi yönlendirmesine izin vermeyin, siz yönlendirin, tabiri caizse ipler sizin elinizde olsun falan derlerdi. Alttan almayın yani.

Bu saatten sonra duzeltebilir miyim acaba? Sanirim cok alttan aldim ve cok paye verdim.

Back
X