• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tekrarlayan Bademciğin Sebebi: Alerji

16 Ağustos 2010
294.903
607.555
1.098
43
Malatya
Alerjik nezle ve tekrarlayan enfeksiyonlar çoğu kez geniz eti ve bademcik büyümesi ile sonuçlanıyor. Burun tıkanıklığı ve uyku apnesi olan çocuklarda geniz eti ve bademcikler operasyonla alındığında, uyku apnesi %80-90 düzeliyor. Ancak alerji tedavisi yapılmadan bademcik ve geniz eti alınan her 4 çocuktan birinde geniz eti yeniden büyüyor ve şikayetler tekrarlayarak kısır bir döngü oluşuyor.

tekrarlayan-bademcigin-sebebi-alerji.jpg

Burundan ve ağızdan rahat nefes almanın sağlık açısından önemi büyüktür. Çocukların gelişimindeki rolü fazladır. Büyüme ve gelişim geriliğine, dikkat dağınıklığına, okul başarısızlığına, zeka problemine, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına sebep olabilen bademcik ve geniz eti problemlerinin, altta yatan sebebin mutlaka araştırılması gerekir. Horlayan ve sık hastalanan çocukta geniz eti ve bademcikler alınsa bile hastalık tekrarlar. Ameliyat öncesi mutlaka altta yatan sebebin bulunması ve alerjinin araştırılması gerekir.

Alerjinin tedavi edilmesiyle ameliyata gerek kalmadan geniz eti ve bademciklerin küçülmesi ve burun tıkanıklığının geçmesi mümkündür. Eğer Alerji tedavisiyle geçmeyen horlama ve uyku apnesi varsa, geniz eti ve bademcik ameliyatı düşünülebilir. Çocukların tekrar ameliyat olmak zorunda kalmaları yaşam kalitelerini bozar.

Uyku Kalitesi Düzelen Çocuğun Okul Başarısı Artar

Alerji tedavisiyle burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzelir, uyku kalitesi düzelen çocuğun okul başarısı yükseliri, gece uykuda büyüme hormonu salgısının artması sebebiyle büyümesi hızlanır, iştahı artar. Burun tıkanıklığı sonucu orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve en önemlisi astım gelişimi önlenebilir. Çocuklarda alerjik hastalıklar bir bütün halinde oluşur. Alerjik nezlesi olan çocukların çoğunda alerjik bronşit/astım da bir süre sonra bu tabloya eklenir Özellikle geniz akıntısının 10 günden fazla sürdüğü alerjik rinosinüzit hallerinde, astım riski daha yüksektir. Alerjik çocukta, alerjik nezlenin ve burun tıkanıklığının sonucu olan sinüzitin önlenmesiyle astım gelişmesi engellenir. Bu nedenle alerji tedavisinin bir bütün olarak yapılmasının sorumlu alerjinin saptanması ve eğer uygunsa dilaltı aşı tedavisi ile kökten çözüm, alerjiyi bir bütün olarak tedavi edebilir.

ALINTIDIR..

Back