Tek çocukla baş edemiyorum yardım lütfen

Bazi cocuklarda anne ilgi gosterse bile beni birakip gidiyor dye kizabiliyor. Ama bunun tam çözümü daha fazla ilgi bende öyle soyledim aslinda

2. Sınıfa giden çocukla çok güzel oyun oynanır. Resim yapılır, canlandırma masal anlatılır, yatmadan gölge oyunu oynanır, kuaförcülük oynanır, yastık savaşı yapılır, çadırcılık oynanır, yemekten sonra yarım saat sadece ve sadece oturup onunla sohbet edilir. Daha bir ton şey sayarım. Çalışsak da çocuklar için bunları yapmak zorundayız. Çalışmak çocukların sorunu değil, yetişkinlerin sorunu ve bu sorunu çözme mükellefiyeti bize ait. Çocuklardan anlayış beklememek lazım.
Her gün çocukla geçirilen 1 ona özel saatin, sorununuzu çözeceğini düşünüyorum.
Aslında açtığınız konuyu siz dönüp okusanız sorun kabak gibi ortada.
Problemli çocuk yoktur, problemli aile vardır.

Böyle davrandığı sürece onun isteklerini ihtiyaçlarını yerine getirmeyeceginizi söyleyin. Sizden bir sey istediğinde ya da size bir sey söylediğinde görmezden gelin. Zamanla bu konuda ciddi ve tutarlı olduğunuzu anlar ve kendine çekidüzen verir. Ben okulda yaramaz çocukları bu şekilde sut dökmüş kediye çeviriyorum

Bazi cocuklarda anne ilgi gosterse bile beni birakip gidiyor dye kizabiliyor. Ama bunun tam çözümü daha fazla ilgi bende öyle soyledim aslinda

mesela bu bana çok değişik geliyor

beni bırakıp gidiyor diye kızan bir çocuk

neden mi

ben küçükken annem çalışırdı şimdi de ben çalışıyorum

çocuklar neden babalarına işe gidiyor diye kızamıyor da annelerine kızıyor ne farkı var

toplumsal algımızı ona göre oluşturursak kızmaz

anne baba işe çocuk okula

2 yaşından beri evimizin sloganı bu

oğlumun bir iki arkadaşı var anneleri ev hanımı

ilkokulda iken sen neden çalışmıyorsun diyorlardı annesine

hatta bir tane emekli komşum var onun kızı sen neden işe gitmiyorsun diye darlardı kadını

o anlatırdı bak ben zamanında çalıştım artık bana evde iken de para veriyorlar, gitmem gerekmiyor vs diye ama kız ısrar ederdi herkesin annesi gibi sen de işe git diye

Bilmem ki ama gördüm bunu. Sizinki cevredekinu heves olarak gordum cocukta bende . Anne daha cok ilgileniyor diyemi
Cocuk dogduktan sonra anne uzun sure ise gitmedigi icin alisiyor diye mi bilemiyorum
Bide bu gosterdginiz ornek var tabi nasil cocuklar sizin calismaniza ozenip annelerine calis diyor digerleride tam tersini soyleyebiliyor.
Koca insan gibi yani farkli farkli psikolojiler

haklısınız işte özeniyorlar

ama annenin işe gitmemesi gibi bir seçenek olduğu algımızdan kaynaklı bu

toplumsal cinsiyet algısı

kişiler özelinde değil zaten

hiç bir çocuk babam işe gidiyor diye ayrıca bunu dillendirmiyor çünkü babanın işe gitmemesi diye bir algı yok

ama annesi gidiyor diye bu konu yapılabiliyor çünkü anneler de dahil olmak üzere ahhh çalışmasaydık çocukla şunu yapar bunu yapardık diyor

oysa ki çalışmak da yemek yemek gibi bir şey

yemek yemeseydim mutfakta zaman çok geçirmezdim seninle daha fazla oynardım demediğimiz gibi çalışmasadım diye bir his de yaratmamamız lazım

yine söylüyorum sözüm ne konu sahibine, ne size ne böyle yaşayan çocuklar ya da annelere sözüm tüm algımıza dair

Burda bile o demagoji yapiliyor "sen çalisiyorsun diye çocuk böyle" "sen annesin ilgilenmek zorundasin"..

Baba bu konuda nerede? Önemli bile degil burdaki yorum yapanlara göre. Hemen ilk yorumda linç basladi. Konu tam nedir, kiz niye hirçin bilinmez aslinda ama tabiki hemen suçlu anne oluyor. Niye? Cünkü kadin

Kizin sorunu ilgisizlik oldugu yada konu sahibi ilgilenmedigini hiç çikarmadim konu basindan. Bu yaslarda tam aksine bence sürekli cocuga ilgi verilmez. Bazeleri yazmis, yatana kadar ilgileniyordum diye. Bu herkes için mümkün degil. Bir cocuk, hele o yasta kendi basinada birseyler yapmali.

Ha tabiki anne ilgenlenmeli, sohbet etmeli, aktivite yapmali fakat cocugun tüm psikolojisi buna endeksli degil ve olmamali. Ödevini yapmis, yarim saat, 1 saat televizyon izleyebilir. O arada anne biraz oturup soluklanabilir, yada yemek yapabilir. Cocuguda hatta yemek yapma esnasina dahil edebilir.

Adam eve geç geliyor yani hiçbir is yapmiyor. Kadin çalisiyor, hem ev isi hem cocugu tek basina döndürüyor. Zorlaniyor, cocugu büyüyor, ve cocuk büyüdügünde farklilasiyor. Önceki koydugumuz kurallar, tanidik zannetigimiz cocuk degisiyor.

Kadin burda çaresiz ne yapacagini bilmiyor ve linç yiyor hemen. Yazik ya, gerçekten.

bu sıralar takığım bu toplumsal cinsiyet algısına

zira bu alanda mesleki bir şeyle ilgileniyorum

mesela birisi anlatmıştı

baba oğul maça gidiyormuş işte bir kaza olmuş ağır yaralanmışlar

sonra hastaneye kaldırılmış ve cerrah demiş ki ben bu hastayı ameliyat edemem çünkü o benim oğlum

bu nasıl olmuş

bu soruya verilecek cevap dahi algımızla ilgili diye

burada çok yazdım yine yazayım

bir iş görüşmesi yaptım oğlum 4-5 yaşlarında iken

çok iyi geçti görüşmemiz vs vs

sonrasında tam aradığımız kişi sizdiniz, çok işimize yarardınız ama erkek adayı aldık çocuğunuz var diye dediler

hiçbir erkek adaya çocuğunuz var mı yok mu kim bakıyor diye sormuyorlar ama hamileyken de bebek 3,5 aylıkken de çalışma hayatına devam eden bana direkt çocuğun var diyorlar

işte bunlar algılar yoksa çocuk ne kadar benim çocuğumsa o kadar da eşimin çocuğu bakımı ile ilgileniyorsak ikimiz de ilgileniyoruz bu emzikli bebek değil ki anneye bağımlı olsun

hep annesin kodları ile büyüyoruz, anne böyle olmalı gibi algılarımız oluyor çocuk da aynı ortamda büyüyüp bunu içselleştiriyor

ev hanımı kavramını da yazarım hep zaten aslında toplumumuzda çok kısa bir süreç diye

toprağa bağlı toplumda ev hanımı mı var

tarlayı eken de hayvanı sağan da kadın

sebzeyi toplayan da hatta dibekte buğdayı ezen de

çevremde ev hanımı anneannem ve kv dem var

ikisinin de eşi memur ve toprağa bağlı hayatlarından bu nedenle uzaklaşmışlar, tayinle başka şehirlere gitmişler

eğitimleri yok, o tarihlerdeki yaşam döngüsünde dışarıda çalışma düzeni de yok

o nedenle dışarıda çalışmak hem onlara uzak hem de nitelikli iş yapamayacakları için kendilerince statülerine uygun değil, memur eşi olarak evde ve çocuklarla

anneannemin 5 kv demin 4 çocuğu var

hepsi okumuş

kızlar çalışıyor, annem de anlattığım o kızların en büyüğü 64 yaşında

şimdi bu ortamda benim çocuğuma çalışmak hiç garip gelmiyor olağan olan bu çalışma hayatı

ama herkes çalışmayıp çocuğa da bak annen çalışıyor, biz evde çocuklarla ilgileniyoruz, kek börek yapıyoruz ama annenin zamanı yok denirse çocuk tabii ki üzülür

ya da annenin en basit zamanım yok sözü çocuğa ayıracak zaman yok çünkü zamanını işe ayırıyor olarak algılanmamalı

örneğin tuvalete gittin bana zaman ayırmadın der mi ilkokul çocuğu demez, çünkü tuvalete gitmek zorunlu

Su an genellikle cocuklarimizin tv bağımlılığı uzerine neler yapabiliriz diye konuşuyoruz.
Ben size tvsiz evde büyümüş bir yetişkin olarak birşeyler yazmak isterim.
30 yaşındayım, babam evimize tv almadı hiç-bir zaman. Egitimciydi kendisi de. O zamanlar cok uzulurdum arkadaşlarımızda var neden bizde yok diye. Bazen komşuya bile giderdim tv izlemeye ama o zamanlar icin luks olan internet vardi evimizde, ikinci bir telefon vardi ona bağlanırdık. Haftalik, aylik cocuk dergileri gelirdi, aktiviteli.
Ne kadar guzel bir cocukluk gecirdigimi simdi idrak edebiliyorum.
8 yillik evliyim, evlenirken esime sartim buydu, evimize tv girmeyecek.
3 yasinda cocugumuz var hala bu düzenle devam ediyoruz. Haftada 2 kere bilgisayardan cizgifilm hakki var.
Koronadan once misafir yogunlugumuz çoktu. Cocugumun kuzenleri yakinimizda, arkadaslari var. Her gun istisnasiz en az 2 saat park. Yagmur ve kar da dahil. Bazen sure kısalıyor sadece
Tabii ki 2.sinifa giden kizinizla 3 yaşinda cocuk bir olmaz. Ama fikir edinmeniz açısından yazıyorum.
Kendinizi suclamayin hayat sartlariniz boyle olabilir. Ama eger birseyleri degistirmek istiyorsaniz, bunu yapacak olan kisi sizsiniz. Su an 8 yasinda onunuze çıkan sorunlar, inanin findik tanesi. Bu sekilde devam ederseniz 18 yasinda kocaman bir dag olacaklar. Ne kadar guzel bunu fark etmissiniz. Eğer imkaniniz varsa pedegog yardimi almanizi tavsiye ederim.
Tvyi kaldiracaksiniz. Bunun caresi yok. Ama cok alisik, birden bosluga dusecek vs gibi endiseleriniz olmasin, cocuk bunu hisseder. Ona iyilik yaptiginiz icin kendinizle gurur duyun. Ama tvsizligi baska seylerle kapatin. Birlikte kutu oyunu oynayın. Illa isi gucu birakip oyun da degil. Iletisim halinde olun gerekirse yemegi birlikte yapın yani 8 yasinda cocuk herseyi yapabilir. Kek kurabiye yapın.
Sadece odev yapsin diye cocugunuzun basina oturuyorsaniz, o ödevi surundurur. Cunku sadece odev konusunda anne baba ilgisi görüyordur.
Bence hem iliskiniz hem de cocugunuzun yaşi bakimindan cok gec kalmadan birseyleri duzeltmeye başlayın.
Ilgisiz kalan kiz cocuklari, yanlis insanlarin minicik ilgi kirintisina aldanabiliyor malesef. Zorlandiginiz zamanlarda bunlari dusunun. Bugun bunu yapmazsam, ileride olanlari gogusleyemem deyin kendinize

İşten geliyorum akşam kızımla hergün 1saat benim döneme ait olan evcilik, körebe, saklambaç hatta havada balon düşürmeme gibi oyunlar oynuyorum.
Tabiki yoruluyorum ev işi, yemek, düzen, temizlik hepsi bana ait olmasına rağmen onunla 2 3 saat ikimiz için de çok eğlenceli. Şu zamana bakıyorum eski oyunlar gündeme gelse keşke.

Niye zorla odev yaptiriyorsunuz? Yapmasin,gitsin oyle. Seciminin sonucunu okulda kendisi gorsun,omur boyu arkasinda siz olamazsiniz

Size katılıyorum ama bu sadece çalışan ya da ev hanımı olan kadınlarin suçu degil bu algı.
Cok nadirdir bir baba anne kadar ilgili olsun cocuguna. Agladiginda, cani bir seye sıkıldığında anne kadar sefkat gosterip ,sabredip egri dogruyu göstersin
Anne gibi yilmadan oyun oynasin , sorularina yanit versin.
Bir çoğu hamilelik döneminde bebegi kabullenemiyor bile ne kadar istemis olsa da.
Kahrolasi kodlanmalar!
Yoksa bende sizin acinizdan bakarim ama realist oluyorum şuan. Bir pembe dünya gibi sizin dediğiniz keşke olsa ama cok zor.

Sadece calismak degil ki problem. Cocuk düştü basi yarıldı cocugun bakicisi var diyelim. Genelde kim kime hesal sorar ya koca evdeydin bakici bakarken sende bakamadin mi der ya da calisiyorsun bak cocugun basina neler geliyor.
Şimdi calisan bir anne olarak ve konu sahibi de calisan bir anne oldugundan buradaki algiya takilmaniz normal ama bu algı calisan kadinlari doğal gorunle bitmez bitemez.
Ne zaman ki anne soylemeden bebegin ne eksigi var babasi görür alir, dustugunde ikisinden bagimsizsa esini suclamadan kendini suclar ne zaman bu cocuk kahvalti etmeli bugunde erken kalkayim hazirlayim diye sürekli zorunluluk hisseder yapar vs vs (yani annelerin yapmak zorunda oldugu tum cocukla baglantili islerden bahsediyorum)
Iste o zaman çalışan kadin için böyle seyler soylenmez. Yoksa buradaki konulari okuduysaniz cocukta problem varsa yine anneye daha cok ilgilen denir. Annenin kurallar koymasini cocuga gore yasamasini ister daha cok.

Hic akliniza geliyor mu kolay kolay elinde tabletle cizgi film izlerken yemek yedirilmeye calisilan cocuk dedigimde babanın yemek yedirdigi?
Yüzde 99 muzun gelmez kalibimi basarim.

Ben anladim kisisel algilamiyorum, fikir alisverisi yapıyoruz

Ve bu olaya bu pedagog füryasida etki etti. Hani o "bebek 2 hatta 4 yasina kadar annenin yaninda yatmali yada anne cocuk bakimini yapmali yoksa baglanamaz cocuk anneye" diyen sözde pedagoglar.

Peki babaya nasil baglaniyorlar? Cevap yok. Önemli degil baba faktöru zaten. Kimse burda babada sorumlululuk alsin, gerekirse iş degistirsin demez.

Ama kadin işi birakmali, üstüne daha cok yük almali,.. Niye? Cünkü kadin. Bu baglanma olayida o kadar yanlis anlasildi ki. Olan kadinlara oldu.

Bu arada evet ev hanimi algisi cok yeni. Yani "bir anne sürekli cocugu ile olmali" algisida yeni ve ben sahsen dogru bulmuyorum. Tarihin hiç bir döneminde ebeveyn sürekli cocugun yaninda olmamistir. Ha evet bebekliginde, ilk bir yilinda tabiki cocuk muhtac. Ancak artik bizim kültürde cocuk kaç yasinda olursa olsun, hep muhtaç olarak görülüyor ve bu muhtaçligi tek giderebilcek kiside anne olarak görülüyor. Ve kadina cok baski ediliyor ve sonuç yipranmis kendini suçlu his eden anne oluyor.

Baba gayet tüm sorumluluklari alabiliyor cocuk konusunda. Birçok erkekte yapiyor bunu. Ve hiçte öyle istisnai degil. Gayet çok erkek bunu yapiyor. Bu algiyi zaten erkekler ortaya koymuyor, kadinlar ortaya koyuyor.

Kadinlar o sorumlulugu erkege vermiyor ki. Evlilikten itibaren bile basliyor. Kadin meyvesine kadar erkegin önüne koyar. Evi temizler,.. Ev hanim olsun, çalisan olsun fark etmez. "Heves ediyor". Erkege hizmet etmek için heves bu. Burda bile alsinda durum terse gidiyor. Sonra evlilik tam oturmadanda cocuk yapiliyor ve kadin fark ediyor ki heves meves gitmis ve üstüne artik o 4 4lük gelin/anne olmayi yürütemiyor.

Ancak kimseye bunu anlatmiyor, statü önemli. Yani hem kendini 4 4lük olarak göstermeye çalisir, hem etrafa bu baskiyi uygular. Kadinlar farkinda olmadan en çok kendilerini eziyorlar.

Sonra kendilerini kandiriyorlar "erkektir, iste yapamiyor edemiyor" diye. Hayir sen en basit o bez degistirmeyi ona birak. Tamam ilk 1-2 defa kötü yapar, ama 3cü defa dogru yapar. Burda hep diyorum bebek ilk dogdugunda anneanne/babaanne/bebek annesi, 3 kadin bakiyor o cocuga. Babaya asla sorumluluk verilmiyor. Ve baba bir süre sonra bunada alisiyor.

Halbuki annenin yanina en fazla 1-2 hafta gelinse sonra çift rahat birakilsa, babaya sorumluluk verilse cok daha güzel atlatilir baze seyler. Ama iste yine kadinlar yapmiyor. Bu ülkede kadinlarin ilerleyememesi birçok faktöre bagli fakat bence en büyügü, diger kadinlardir.

Hiic anlattığınız gibi bir kisi değilim öyle kocam yapamaz bilmem ne diyenlere ben kızarım zaten. Yazdıklarınız beni hic yansitmiyor ama teşekkür ederim.
Ben cevresinde bir seyleri degistrmeye çalışan biri olarak bu konularla ilgili yorgunum biraz ,birazda modum düşük birde bu konu eklennce devam ettirmek beni üzecek.
Bu ara uzulmemem gereken donemdeyim. Baska bir sefere denk gelirsek bu konularla alakali o zaman uzun uzun konusurz olur mu

haklısınız işte toplumsal algı dediğim bu

ben, siz ya da buradaki binlere kadın böyle düşünüyoruz yemek yediren kadındır kıyafet alan kadındır ne bileyim dersi ile ilgilenen de kadındır vs

işte bu aşamada bu yok elimizde ama kuşaklar değiştikçe değişsin diyorum

artık baba avlanmaya gidip 6 ay sonra eve dönmüyor

akşam babası gelmeyince ya da geç gelince çocuklar babam neden gelmedi diyor

avlanmaya gidilen dönemde anaya dayalı yaşam var zira çocuk zaten çoğu zaman babayı göremiyor bile

şimdi babalar evde ama hala aman o çalışıyor, aman erkek ne anlar modumuz var

şimdi bir başka konuya ben yazdım neden gece kalkmasını bekliyoruz adamın zaten emziremiyor diye

mama veriyorsa kalksın da emzirmek için kalkmasın diye

sonuçta bir aşamaya kadar bebek anneye bağımlı ama büyüdükçe o bağı çözmeliyiz

babası çocuğun karnını da doyurur gezdirir de düştüğünde destek de olur ama anneler hemen bir ben diye atılır

hatta bakıcıdan, kv den ya da babadan çocuğu kıskanır, çocuğum eşime düşkün başlıkları da var burada

dediğiniz gibi o yazdıklarımın olmasına daha çok uzun yıllar var ama olsun yine de karınca misali başaramasak da yolunda ölelim

bir arkadaşım var kadını burada afişe ettim yaza yaza

ilkokul 3 e giden çocuğun pijamasını kıyafetini giydirip eline video açıp yemeğini yediriyor diye

bu kadın profesör maddi durumu da iyi yaşam kültürü de

ne bileyim Amerikaya seminere gidiyor Japonya da gezmeye

ama ben ilgisiz anneyim oğlum spor çıkışı üstünü giyinsin diye beklediğim için

aynı yaşta çocuk bunlar benimki 3 yaşından beri giyiniyor ama onunki giyinemiyor

kızı üniversiteye gitti şampuanını bile alıp götürdüler orada da çıkıp pedini dahi almışlar

yani üniversiteli kız pedini alamayacak mı

bu biraz da çocukları kendine bağımlı kılıp iyi hissetme modu

bensiz yapamaz

eşim de bensiz bakamaz vs

aslında bıraksa adam da gayet bakar

sadece anneme bırakabilirim ben olmasam da o yedirir demişti ilkokul 3 e giden okulda 3 öğün yemek yiyen çocuk

yani okul çıkışı eve gidiyorlar annesi elinde kaşık oğluna yemek yediriyor ve spora geliyorlar

Not: konu sahibi arkadaşım kusurumuza bakma girdik konuna yazdık da yazdık ama sen de yoksun buralarda

Yazarken senin için yazmamistim zaten :) Hani daha çok genel, toplumsal olarak yaklasmistim. Tabiki fikir alis verisi güzel olur daima, uzun uzun konusmak güzel olur :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…