Burda bile o demagoji yapiliyor "sen çalisiyorsun diye çocuk böyle" "sen annesin ilgilenmek zorundasin"..
Baba bu konuda nerede? Önemli bile degil burdaki yorum yapanlara göre. Hemen ilk yorumda linç basladi. Konu tam nedir, kiz niye hirçin bilinmez aslinda ama tabiki hemen suçlu anne oluyor. Niye? Cünkü kadin
Kizin sorunu ilgisizlik oldugu yada konu sahibi ilgilenmedigini hiç çikarmadim konu basindan. Bu yaslarda tam aksine bence sürekli cocuga ilgi verilmez. Bazeleri yazmis, yatana kadar ilgileniyordum diye. Bu herkes için mümkün degil. Bir cocuk, hele o yasta kendi basinada birseyler yapmali.
Ha tabiki anne ilgenlenmeli, sohbet etmeli, aktivite yapmali fakat cocugun tüm psikolojisi buna endeksli degil ve olmamali. Ödevini yapmis, yarim saat, 1 saat televizyon izleyebilir. O arada anne biraz oturup soluklanabilir, yada yemek yapabilir. Cocuguda hatta yemek yapma esnasina dahil edebilir.
Adam eve geç geliyor yani hiçbir is yapmiyor. Kadin çalisiyor, hem ev isi hem cocugu tek basina döndürüyor. Zorlaniyor, cocugu büyüyor, ve cocuk büyüdügünde farklilasiyor. Önceki koydugumuz kurallar, tanidik zannetigimiz cocuk degisiyor.
Kadin burda çaresiz ne yapacagini bilmiyor ve linç yiyor hemen. Yazik ya, gerçekten.
bu sıralar takığım bu toplumsal cinsiyet algısına
zira bu alanda mesleki bir şeyle ilgileniyorum
mesela birisi anlatmıştı
baba oğul maça gidiyormuş işte bir kaza olmuş ağır yaralanmışlar
sonra hastaneye kaldırılmış ve cerrah demiş ki ben bu hastayı ameliyat edemem çünkü o benim oğlum
bu nasıl olmuş
bu soruya verilecek cevap dahi algımızla ilgili diye
burada çok yazdım yine yazayım
bir iş görüşmesi yaptım oğlum 4-5 yaşlarında iken
çok iyi geçti görüşmemiz vs vs
sonrasında tam aradığımız kişi sizdiniz, çok işimize yarardınız ama erkek adayı aldık çocuğunuz var diye dediler
hiçbir erkek adaya çocuğunuz var mı yok mu kim bakıyor diye sormuyorlar ama hamileyken de bebek 3,5 aylıkken de çalışma hayatına devam eden bana direkt çocuğun var diyorlar
işte bunlar algılar yoksa çocuk ne kadar benim çocuğumsa o kadar da eşimin çocuğu bakımı ile ilgileniyorsak ikimiz de ilgileniyoruz bu emzikli bebek değil ki anneye bağımlı olsun
hep annesin kodları ile büyüyoruz, anne böyle olmalı gibi algılarımız oluyor çocuk da aynı ortamda büyüyüp bunu içselleştiriyor
ev hanımı kavramını da yazarım hep zaten aslında toplumumuzda çok kısa bir süreç diye
toprağa bağlı toplumda ev hanımı mı var
tarlayı eken de hayvanı sağan da kadın
sebzeyi toplayan da hatta dibekte buğdayı ezen de
çevremde ev hanımı anneannem ve kv dem var
ikisinin de eşi memur ve toprağa bağlı hayatlarından bu nedenle uzaklaşmışlar, tayinle başka şehirlere gitmişler
eğitimleri yok, o tarihlerdeki yaşam döngüsünde dışarıda çalışma düzeni de yok
o nedenle dışarıda çalışmak hem onlara uzak hem de nitelikli iş yapamayacakları için kendilerince statülerine uygun değil, memur eşi olarak evde ve çocuklarla
anneannemin 5 kv demin 4 çocuğu var
hepsi okumuş
kızlar çalışıyor, annem de anlattığım o kızların en büyüğü 64 yaşında
şimdi bu ortamda benim çocuğuma çalışmak hiç garip gelmiyor olağan olan bu çalışma hayatı
ama herkes çalışmayıp çocuğa da bak annen çalışıyor, biz evde çocuklarla ilgileniyoruz, kek börek yapıyoruz ama annenin zamanı yok denirse çocuk tabii ki üzülür
ya da annenin en basit zamanım yok sözü çocuğa ayıracak zaman yok çünkü zamanını işe ayırıyor olarak algılanmamalı
örneğin tuvalete gittin bana zaman ayırmadın der mi ilkokul çocuğu demez, çünkü tuvalete gitmek zorunlu