Hocam uzun vadeli sonucu size tek bir örnekle açıklayayım şehiri yazmayacağım ilçe batıda üstelik ama küçük bir ilin ilçesi. 1 erkek çocuk okulda farklı hareketler sergiliyor öğretmen danışmanın konuşması için ricada bulunuyor. 1 ay sonucu erkek çocuk 30 yaşında bir sevgilisi olduğunu söylüyor, sevgiliyle (!) cinsel ilişki yaşadığını ve hatta adamın yaşadıkları ilişkiyi videoya aldığını söylüyor. Öğretmen arkadaşımız telaş yapıp emniyeti arıyor çocuk emniyete getiriliyor (büyük bir travma eşliğinde) bütün ilçe olayı duyuyor. Çocuk akabinde çime sevk edildi. Aile esnaftı acilen dükkanlarını evlerini satıp çocuğu alıp orayı terkettiler. Çocuk son bildiğim kadarıyla hala psikolojik travma sonucu tedavi görmekte. Ve inanır mısınız bu şahıs videoları yurtdışına satarak da gelir elde etmiş. Olayın basına yansımama adına aile ve bakanlık ricacı oldular. Ve yansıtılmadı da. Emniyete bildirilmek arayıp telefonla olup çocuk ‘damgalanacağı’ yerine olayın çocuk izleme merkezi, bakanlık ve kolluk kuvvetler eşliğinde yürütülmesi gerekiyor. Ben kesinlikle yapılanı her şartta yanlış buluyorum. Hiçbir polisin de idarenize söylemeden gelin bize haldur huldur işlem yapalım diyecek cesarette olduğunu düşünmüyorum çünkü bir insan yaşamı söz konusu. Siz hayal edebiliyor musunuz küçük bir çocuğun okuluna polislerin gelip, ekip aracıyla çocuğun karakola götürüldüğünü? Okuldaki çocukların buna şahit oluşunu. Kaldı ki bazen çocuk bulunulan ilde hayatını sürdürüyor. Uzun vadeli gözlemlerde ne yazık ki çocukların sosyal hayatlarında bu olaydan dolayı toplum tarafından istismara daha açık, dışlanmaya daha müsait olduğunu gösteriyor. Zira yaşadığımız toplumda istismara uğramış çocuklara yaklaşım mide bulandırıcı. Bu yüzden çocuğun olayın bu şekilde duyulduğu şehirde yasaması bile travma oluşturuyor. Şu an yaşadığım ilde çocuk şube kesinlikle uzman pedagoglarla çalışıyor (ki küçük bir il). Zira konuya zaten aile ve sosyal politikalar bakanlığı el koyuyor. Ve hatta aile içi durumlarda çocuk aileden alınıp bakanlık korumasına veriliyor. Benim öğrencim taciz edildi hemen polisi aramalıyım yerine yapılacak olan rapor tutup idare eşliğinde çime sevk edilmesi ya da ivedilikle savcılığa suç duyurusunda bulunup aile ile muhatap olunmadan, çocuğu sakin bir şekilde gerekli kurumlara sevk etmektir. Çoğu vakada yapılanın daha sonraki zamanlarda çocukta nasıl bir yara açtığı sorgulanmadan çocuk topluma ifşa edilerek, bağırış çağırışa maruz bırakılmasını da hiçbir şartta doğru bulmuyorum. Anlık durum çözümleri hiçbir şartta ‘insan hayatı’ söz konusu olunca işa yaramıyor. Benim meslek hayatım, kişisel görüşüm, çevremde gördüğüm, önerilen yaklaşım tipi bildiğim kadarıyla bu şekilde.