• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

TBMM Başkanvekili Yakut: Kızlı erkekli eğitim büyük bir yanlış

Fetva nedir bildiğinize emin misiniz :)? Ben zaten sizin hayatınızda değilim; yani bir sorun yok. Ama inanmadığım bir din benim hayatımın içerisinde ve neredeyse her şeyimi didik didik eder hale geldi. Burada sorun ben de değilim zaten; söylemek istediğim bunların insanların yaşamında bulunmaması gerektiği. İnanan kendi içerisinde neye inanırsa inansın; isterse tekerlek kaşara tapsın, beni rahatsız etmediği sürece sorun yok. Ben de onları rahatsız etmem zaten. Ama bu zihniyet ister istemez benim hayatımdaki her şeye müdahale eder hale geldiyse, evet ben bu durumdan rahatsızlığımı söylemekten çekinmem. Okuduğum okulda, çalıştığım yerde, kısacası hayatımın her alanında ben bu kurallara, bu zihniyete göre yaşamak zorunda değilim.

Dinin insanların yaşamına bu kadar müdahale etmesi yüzlerce yıl öncesinin dünyasında kaldı. Artık aşın bazı şeyleri; düşünmeyi deneyin, zarar görmezsiniz. Aksi halde düşünmeden konuşan bu başlıktaki beyefendiden pek bir farkınız kalmıyor.

herkesin kendi tercih ettiği şekilde yaşama hakkına sahip olduğunu düşünüyorum.inanç-inançsızlık,giyim-kuşam vs.bi başkasının haklarını engellemediği ve toplum düzenini bozmadığı sürece özgür bırakılması taraftarıyım.
yalnız siz inanmadığınız için sadece kendi bakış açınızı yazmışsınız,ama maalesef sizin açınızdan bakmayanları düşünmemekle suçlamışsınız.
oysa İslam dinini kabul etmiş,inanmış herkes bilirki din yaşamdan soyut bişey değildir,aksine bütün hayatı sarmalayan ve hayatla içiçe geçmiş şekilde sürdürülmelidir.bu yüzyıllar önce nasıldıysa şimdide aynı geçerliliktedir.zaman,gelişen teknoloji,bilim,kültür vs.gibi etmenlerle islam değerini yitirmez."inandım bitti " diye birşey yoktur "İslamı hayattan çıkarmak" söz konusu olamaz.o yüzden böyle söylemeniz "inanmayın,inançsız yaşayın"demekle eş değerdir.hem inanmadığınız şeylere maruz kalmaktan şikayet edip,hemde insanlara "dini hayatınızdan çıkarın" demek biraz çelişkili olmadımı ? ben size "bırakın bu farazi düşünceleri,maddeyi aşın biraz,açın kuran okuyun,ruhunuzu geliştirin " dersem hoşnut olurmusunuz ? rahatsızlığınızı söylemekten çekinmeyin elbette,ama bu başkalarının inandıklarını küçümseme hakkı vermez size.

katıldığım tek cümleniz "insanların inandıkları halde bu anlayışı garipsemeleri" evet bunu bende anlayabilmiş değilim.eğer herkesin tercihlerinde özgür olması gerektiğini savunuyorsak bırakalım isteyen çocuklarını kız- erkek ayrı sınıflara gönderebilsin.yalnız "isteyen"diyorum dikkat edin.ayrı sınıflarda okumaya zorlamak ne kadar saçmaysa,karma sınıfa göndermeye zorlamakta o kadar saçma bana göre.eğer işin siyaset kısmını bitarafa bırakıp"herkese özgürlük"diyebilirsek,yorumlarda "bu zihniyet varya bu zihniyeettt"in ötesine geçer ve daha kaliteli yorumlar okuruz diye düşünüyorum

herkesin kendi tercih ettiği şekilde yaşama hakkına sahip olduğunu düşünüyorum.inanç-inançsızlık,giyim-kuşam vs.bi başkasının haklarını engellemediği ve toplum düzenini bozmadığı sürece özgür bırakılması taraftarıyım.
yalnız siz inanmadığınız için sadece kendi bakış açınızı yazmışsınız,ama maalesef sizin açınızdan bakmayanları düşünmemekle suçlamışsınız.
oysa İslam dinini kabul etmiş,inanmış herkes bilirki din yaşamdan soyut bişey değildir,aksine bütün hayatı sarmalayan ve hayatla içiçe geçmiş şekilde sürdürülmelidir.bu yüzyıllar önce nasıldıysa şimdide aynı geçerliliktedir.zaman,gelişen teknoloji,bilim,kültür vs.gibi etmenlerle islam değerini yitirmez."inandım bitti " diye birşey yoktur "İslamı hayattan çıkarmak" söz konusu olamaz.o yüzden böyle söylemeniz "inanmayın,inançsız yaşayın"demekle eş değerdir.hem inanmadığınız şeylere maruz kalmaktan şikayet edip,hemde insanlara "dini hayatınızdan çıkarın" demek biraz çelişkili olmadımı ? ben size "bırakın bu farazi düşünceleri,maddeyi aşın biraz,açın kuran okuyun,ruhunuzu geliştirin " dersem hoşnut olurmusunuz ? rahatsızlığınızı söylemekten çekinmeyin elbette,ama bu başkalarının inandıklarını küçümseme hakkı vermez size.

katıldığım tek cümleniz "insanların inandıkları halde bu anlayışı garipsemeleri" evet bunu bende anlayabilmiş değilim.eğer herkesin tercihlerinde özgür olması gerektiğini savunuyorsak bırakalım isteyen çocuklarını kız- erkek ayrı sınıflara gönderebilsin.yalnız "isteyen"diyorum dikkat edin.ayrı sınıflarda okumaya zorlamak ne kadar saçmaysa,karma sınıfa göndermeye zorlamakta o kadar saçma bana göre.eğer işin siyaset kısmını bitarafa bırakıp"herkese özgürlük"diyebilirsek,yorumlarda "bu zihniyet varya bu zihniyeettt"in ötesine geçer ve daha kaliteli yorumlar okuruz diye düşünüyorum

Başkalarının inandıklarını elbette küçümseyeceğim, çünkü inanmıyorum. Siz nasıl ki ineğe tapan hindistanlıları görünce gülüyorsanız, puta tapanları aşağılıyorsanız, ben de inanmadığım şeylere inananları kendimle eş değer görmüyorum. Ama konu bu değil, benim kendi içimde küçümsememin kimseye bir zararı yok. Kendi kendime küçümserim, gülerim. Bu başlıktaki "kızlı erkekli eğitim büyük yanlış" düşüncesindeki insanlar maalesef düşünemeyen veya düşünmeyen, geri kafalı, yobaz düşüncelere sahip insanlardır. Bunu belirtmenin de bir yanlışı yok; elbette küçümseyip karşı çıkacağım.

Kadınlarla erkeklerin ayrı okuması bir tercih olabilir ama zorunluluk olamaz. Zaten konu da tercih kısmında olan bir konu değil. "Kızlı erkekli eğitim büyük bir yanlış" düşüncesi ise sizin söylediğiniz ilk cümleyle tamamen çelişen bir ifade.

Dini bütün insanlara empoze etmekten kurtulun, hayatınızdan bu şekilde çıkartın. Tekrar söylüyorum isterseniz tekerlek kaşara tapın; beni rahatsız etmediğiniz sürece, benim hayatımın içerisine burnunuzu sokmadığınız sürece ben de sizleri rahatsız etmem. Ama bu düşünceler, bu sözler, bu uygulamalar benim hayatımın her alanında dini kuralları/düşünceleri görmeme sebep oluyor.

"Ya sev ya tek et" düşüncesiyle mesaj yazan insanları da elbette küçümseyeceğim; çünkü düşünerek cevap verecek kapasiteye sahip olmayıp, "senin gibiler burdan gitse daha iyi olur" mantığıyla cevap yazan bir insanı kendimle eş değer görüp tartışacak değilim.

Son olarak konunun özeti şu: dinin, islamiyetin, inançların veya inançsızlıkların tek bir muhatabı vardır; kişinin kendisi ve eğer inanıyorsa inandığı kutsallar. Eğitim, devletin her vatandaşına bedelsiz olarak vermek zorunda olduğu bir şeydir. Bunu da dini kurallara/düşüncelere dayandırarak yapamaz. Bu sözü söyleyen ve bu düşünceyi savunan kişilerin de tek bir dayanağı var, o da din. O zaman söylenecek tek bir şey var: dininizi/inançlarınızı insanların hayatlarının üzerinden ÇEKİN!

Son düzenleme:
Fetva nedir bildiğinize emin misiniz :)? Ben zaten sizin hayatınızda değilim; yani bir sorun yok. Ama inanmadığım bir din benim hayatımın içerisinde ve neredeyse her şeyimi didik didik eder hale geldi. Burada sorun ben de değilim zaten; söylemek istediğim bunların insanların yaşamında bulunmaması gerektiği. İnanan kendi içerisinde neye inanırsa inansın; isterse tekerlek kaşara tapsın, beni rahatsız etmediği sürece sorun yok. Ben de onları rahatsız etmem zaten. Ama bu zihniyet ister istemez benim hayatımdaki her şeye müdahale eder hale geldiyse, evet ben bu durumdan rahatsızlığımı söylemekten çekinmem. Okuduğum okulda, çalıştığım yerde, kısacası hayatımın her alanında ben bu kurallara, bu zihniyete göre yaşamak zorunda değilim.

Dinin insanların yaşamına bu kadar müdahale etmesi yüzlerce yıl öncesinin dünyasında kaldı. Artık aşın bazı şeyleri; düşünmeyi deneyin, zarar görmezsiniz. Aksi halde düşünmeden konuşan bu başlıktaki beyefendiden pek bir farkınız kalmıyor.

siz islamla insanlarin size karismasini karistirmayin yeter
islami hayat yasayanlarida sizler didik didik ediyorsunuz ,rahat vermiyorsunuz
deniz kenarinda bikini insana nasil hos görülü bakiyorsaniz kara carsafliyida ayni bakcaksiniz,yok bakamam diyorsaniz buda sizin adaletsizliginiz olur

eger islam dinini iyi bilmis olsaydiniz islam dininde zorlama olmadiginida bilirdiniz

Yaklasan seriat yonetiminin ayak sesleridir. Seriat boyle boyle gelecek. Kurbaga hikayesinde oldugu gibi. Liyakati kaldirdik, seriati ilan ettik, Halifemiz de filanca.. derseniz; ulkede kaos cikar. Ayni bir kurbagayi "oldurecegiz" diye kaynar kazana atarsaniz kurbaganin can havliyle bir anda sicrayip kazanin disina kacacagi gibi.. Halbuki once kamuda basortusunu serbest birakirsiniz, insanlar tartisir, konusur, inanc ozgurlugu der kabullenir gider.. Sonra pesinden kizlarla erkekler ayni evde kalmasin sakin denir, biri cikar "benim oglumla kizimin bile evde odalari ayridir" der, "ahlaksizligi mi savunuyorsunuz" der, kabullenilir gider.. Sonra kiz ve erkeklerin okulu ayri olsun denilir, ona da bir kulp bulunur, o da kabullenilir. Yakinda biri cikar "otobuslerde kadinlarimiz erkeklerle ayni koltuklarda rahat degil, ayri otobuslere binsinler" der, tartisilir, ona da bir kulp bulunur, o da kabullenilir gider. Daha sonra lokantalar, kafeler, restoranlar, sinemalar, tiyatrolar, plajlar, spor tesisleri... Haremlik selamliklar artar.. Sariklar, cubbeler kiyafet serbestligi adi altinda geri gelir.. Kiz cocuklarinin 13 yasinda evlenebilmeleri kanunla onanir (ne de olsa Anadolu'da olmayan birsey degil).. Sirada ne kaldi, aklima gelmeyenleri de siz bulun... Hepsine ahlaka uygun birer kulp bulunur elbet... Hersey hallolduktan sonra da ne liyakati, bir tek adi var, kendisi yok denir, seriat yonetimi resmen ilan edilir gider... Yani kurbagayi soguk suya atarsiniz, su isindikca rehavete kapilir, kaynamaya basladiginda kurbaganin zaten sicrayip kacacak hali kalmamistir, haslanip olur... Olay budur.

valla islamda zorlama olup olmadığı bayağı bayağı tartışmalı bi konu, bu konu için ayrı başlık açılabilir belki, gerçi açılsada sadece kısır tartışmalardan öteye gidemez ama neyse
bence bu başlığın konusu dinde zorlama olup olmadığı değil, devletin dini kullanarak insanları bişeylere zorlaması, insanların seçeneklerini daraltması.
En basit örnek zorunlu din dersi. Adı bile tuhaf, din kültürü ve ahlak bilgisi. ahlakın dinle hiçbir ilgisi yok. Din kültürü kısmına gelince, evet bu ders olamalı ama bu şekliyle seçmeli olarak olmalı ve muhakkak olmalı din dersi.
zorunlu olacaksada adına uygun olmalı içeriği, malum dinler dünya kültüründe ağır bir yere sahip, ama bu ders bu şekliyle sadece islam dinini öğretiyor, dersin adı içeriğine uygun değil.
bu bahsettiğim sadece bir örnek, devletin dini kullanarak insanları birşeylere zorlaması, seçeneklerini daraltması, yönlendirmesi ile ilgili, elbette örnekler çoğaltılabilir, ve ilerde daha da çoğalacak zaten

siz islamla insanlarin size karismasini karistirmayin yeter
islami hayat yasayanlarida sizler didik didik ediyorsunuz ,rahat vermiyorsunuz
deniz kenarinda bikini insana nasil hos görülü bakiyorsaniz kara carsafliyida ayni bakcaksiniz,yok bakamam diyorsaniz buda sizin adaletsizliginiz olur

eger islam dinini iyi bilmis olsaydiniz islam dininde zorlama olmadiginida bilirdiniz

Söylediklerinizin konuyla uzaktan yakından alakası yok. Burada konu benim çarşaflılara bakış açım değil, ki zaten benim bu konulardaki düşüncelerimi yazdıklarıma bakarak tahmin etmek zor değildir. Ama benim düşüncelerim benim zihnimde kalır. Ben çarşaflıların da benimle aynı haklara sahip olduğu gerçeğini kabul eden birisiyim. Konu sadece çarşaflılar da değil, herkes her konuda eşit haklara sahip. Mesele okuma hakları falansa ben de bu konuda sizden çok farklı şeyler düşünmüyorum. Çarşaflılar okumasın, çalışmasın, sağlık hizmetlerinden yararlanmasın ve bunun benzeri düşünceleri söylediğim bir cümlem var mı benim? Herkes okusun, çalışabilsin, devletin bütün hizmetlerinden yararlanabilsin. Ama bunları yaparken kendi inançlarını başkalarına veya bulundukları ortama empoze etmeye çalışmasın.

İslami hayatı yaşayanların didik didik edilip de yaşayamadığı bir ülke değil burası; aynı ülkede mi yaşıyoruz bilmiyorum. Şu başlıktaki düşünceler, uygulamalar bile tam tersi. Yani bu uygulamaların ve düşüncelerin islamı yaşamak istemeyenleri "zorla bu düşüncelerle yaşamaya zorlamak" olduğunu anlamadığınızı söylemeyin. Konu sürekli islamın kuralları gereği inananların inançlarını sadece kendi içlerinde yaşayamayacağı sonucuna geliyor. Ben diyorum ki toplum hiç kimsenin inancına göre kurallanamaz.

İslam dinindeki zorlama konusu ise çoooook uzun bir konu ve bu başlıkta da tartışılacak bir şey değil. Ama şunu söyleyim, belli ki ben yine sizin dininizi sizden iyi biliyorum(islamı iyi bilmiş olsaydınız dediğiniz için); çünkü islamda zorlama olmadığı düşüncesi tamamiyle komediden ibaret. Ama konumuz bu değil; bu konuya girersek büyük ihtimalle konuyu dağıtmaktan konu kapanır, biz de ceza alırız. Ama bu konuda da tartışmak isterseniz ilgili bölüme konu açarsınız, beni de davet edersiniz, fikirlerimizi paylaşırız.

Söylediklerinizin konuyla uzaktan yakından alakası yok. Burada konu benim çarşaflılara bakış açım değil, ki zaten benim bu konulardaki düşüncelerimi yazdıklarıma bakarak tahmin etmek zor değildir. Ama benim düşüncelerim benim zihnimde kalır. Ben çarşaflıların da benimle aynı haklara sahip olduğu gerçeğini kabul eden birisiyim. Konu sadece çarşaflılar da değil, herkes her konuda eşit haklara sahip. Mesele okuma hakları falansa ben de bu konuda sizden çok farklı şeyler düşünmüyorum. Çarşaflılar okumasın, çalışmasın, sağlık hizmetlerinden yararlanmasın ve bunun benzeri düşünceleri söylediğim bir cümlem var mı benim? Herkes okusun, çalışabilsin, devletin bütün hizmetlerinden yararlanabilsin. Ama bunları yaparken kendi inançlarını başkalarına veya bulundukları ortama empoze etmeye çalışmasın.

İslami hayatı yaşayanların didik didik edilip de yaşayamadığı bir ülke değil burası; aynı ülkede mi yaşıyoruz bilmiyorum. Şu başlıktaki düşünceler, uygulamalar bile tam tersi. Yani bu uygulamaların ve düşüncelerin islamı yaşamak istemeyenleri "zorla bu düşüncelerle yaşamaya zorlamak" olduğunu anlamadığınızı söylemeyin. Konu sürekli islamın kuralları gereği inananların inançlarını sadece kendi içlerinde yaşayamayacağı sonucuna geliyor. Ben diyorum ki toplum hiç kimsenin inancına göre kurallanamaz.

İslam dinindeki zorlama konusu ise çoooook uzun bir konu ve bu başlıkta da tartışılacak bir şey değil. Ama şunu söyleyim, belli ki ben yine sizin dininizi sizden iyi biliyorum(islamı iyi bilmiş olsaydınız dediğiniz için); çünkü islamda zorlama olmadığı düşüncesi tamamiyle komediden ibaret. Ama konumuz bu değil; bu konuya girersek büyük ihtimalle konuyu dağıtmaktan konu kapanır, biz de ceza alırız. Ama bu konuda da tartışmak isterseniz ilgili bölüme konu açarsınız, beni de davet edersiniz, fikirlerimizi paylaşırız.

dini islami,insanlarin hayatindan cikarilmali diyen sizssiniz buna dayanaraktan carsafli insanlari kast ettim
cünkü bazi kesimler kapaliya hak tanimiyor sizinde düsünceniz öyle sandim,sade ben diyenlerdesiniz gibi gördüm

son aciklamaniz haric diger aciklamalarinza düsüncelerinize katiliyorum

valla islamda zorlama olup olmadığı bayağı bayağı tartışmalı bi konu, bu konu için ayrı başlık açılabilir belki, gerçi açılsada sadece kısır tartışmalardan öteye gidemez ama neyse
bence bu başlığın konusu dinde zorlama olup olmadığı değil, devletin dini kullanarak insanları bişeylere zorlaması, insanların seçeneklerini daraltması.
En basit örnek zorunlu din dersi. Adı bile tuhaf, din kültürü ve ahlak bilgisi. ahlakın dinle hiçbir ilgisi yok. Din kültürü kısmına gelince, evet bu ders olamalı ama bu şekliyle seçmeli olarak olmalı ve muhakkak olmalı din dersi.
zorunlu olacaksada adına uygun olmalı içeriği, malum dinler dünya kültüründe ağır bir yere sahip, ama bu ders bu şekliyle sadece islam dinini öğretiyor, dersin adı içeriğine uygun değil.
bu bahsettiğim sadece bir örnek, devletin dini kullanarak insanları birşeylere zorlaması, seçeneklerini daraltması, yönlendirmesi ile ilgili, elbette örnekler çoğaltılabilir, ve ilerde daha da çoğalacak zaten

Kesinlikle katılıyorum... Devlet,dini kullanarak bir yerlere gelmeye çalışıyor,nitekim yıllardır da bunu gayet güzel başardı.Ama keşke böyle olmasaydı.Bir tarafın özgürlüklerine sahip çıkarken diğer tarafı baltalamasaydı.... Yaşım çok değil aslında,22 yaşındayım ama biz ilkokula giderken hiç böyle ayrımcılık,kız-erkek muhabbeti yoktu.Ben ortaokulu bitirdikten 1 yıl sonra kapandım,kendi isteğimle.Ve bugüne kadar hiç samimi bir kız arkadaşım olmadı.En yakın arkadaşlarım hep erkekti ve babamın da annemin de bizzat tanıştığı,bildiği insanlardı.Yıllarca beraber okuduk.Hamdolsun yoldan çıkmadım.:27: Ne onlar ne de ben,aklımızdan hiç böyle bir şey geçmedi.Söylenmiş zaten,bunu yapmak eşeğin aklına karpuz kabuğu sokmaktır. Baskıyla,dikte ederek hiçbir yere gelinmez,hatta kendi sonunuzu kendi ellerinizle hazırlarsınız...

Üniversitede de öyle...Benim hayat görüşüm bellidir....Ve çevremde de bir sürü arkadaşım vardı birlikte kalan. Ne onlar bana müdahale etmiştir,ne de ben onlara karışmışımdır. Ama kötü olan,bu ayrım çabalarından sonra hükümet yanlısı kesimin gözünde farklı görüşteki insanlar çok daha yaftalanmaya ve özgürlükleri kısıtlanmaya başlandı.Yani kaş yapılıyor hesapta ama göz çıkararak....

Konuşmuşken din dersine de değineyim...Evet bence de seçmeli olmalı...Ben muhafazakar bir insanım ama din dersi bana bugüne kadar zerre kadar bir şey katmadı,kendi çabalarımla,okuduğum kitaplarla öğrendim neyin ne olduğunu... Kısır birkaç bilgiden öteye gitmiyor....:4::4:

Yani demem o ki.... İsteyen ineğe tapsın,isteyen hiçbir şeye inanmasın.

İsteyen din dersi alsın,isteyen almasın.

Ama artık yöneticiler kadınlar ve gençlerden ellerini çeksin.:ssz:

Sadece kızlı-erkekli eğitime karşı değil,komple eğitime karşılarmış gibi geliyor bana artık.

Başkalarının inandıklarını elbette küçümseyeceğim, çünkü inanmıyorum. Siz nasıl ki ineğe tapan hindistanlıları görünce gülüyorsanız, puta tapanları aşağılıyorsanız, ben de inanmadığım şeylere inananları kendimle eş değer görmüyorum. Ama konu bu değil, benim kendi içimde küçümsememin kimseye bir zararı yok. Kendi kendime küçümserim, gülerim. Bu başlıktaki "kızlı erkekli eğitim büyük yanlış" düşüncesindeki insanlar maalesef düşünemeyen veya düşünmeyen, geri kafalı, yobaz düşüncelere sahip insanlardır. Bunu belirtmenin de bir yanlışı yok; elbette küçümseyip karşı çıkacağım.

Kadınlarla erkeklerin ayrı okuması bir tercih olabilir ama zorunluluk olamaz. Zaten konu da tercih kısmında olan bir konu değil. "Kızlı erkekli eğitim büyük bir yanlış" düşüncesi ise sizin söylediğiniz ilk cümleyle tamamen çelişen bir ifade.

Dini bütün insanlara empoze etmekten kurtulun, hayatınızdan bu şekilde çıkartın. Tekrar söylüyorum isterseniz tekerlek aşara tapın; beni rahatsız etmediğiniz sürece, benim hayatımın içerisine burnunuzu sokmadığınız sürece ben de sizleri rahatsız etmem. Ama bu düşünceler, bu sözler, bu uygulamalar benim hayatımın her alanında dini kuralları/düşünceleri görmeme sebep oluyor.

"Ya sev ya tek et" düşüncesiyle mesaj yazan insanları da elbette küçümseyeceğim; çünkü düşünerek cevap verecek kapasiteye sahip olmayıp, "senin gibiler burdan gitse daha iyi olur" mantığıyla cevap yazan bir insanı kendimle eş değer görüp tartışacak değilim.

Son olarak konunun özeti şu: dinin, islamiyetin, inançların veya inançsızlıkların tek bir muhatabı vardır; kişinin kendisi ve eğer inanıyorsa inandığı kutsallar. Eğitim, devletin her vatandaşına bedelsiz olarak vermek zorunda olduğu bir şeydir. Bunu da dini kurallara/düşüncelere dayandırarak yapamaz. Bu sözü söyleyen ve bu düşünceyi savunan kişilerin de tek bir dayanağı var, o da din. O zaman söylenecek tek bir şey var: dininizi/inançlarınızı insanların hayatlarının üzerinden ÇEKİN!

ben başlığa konu olan şahsın söylediklerini tamamen onayladığımı söylemedimki zaten,o halde yazdıklarımla çelişmesi normaldir.yazımın son kısmında bunun dayatılmasının saçma olduğunu söylemişim,tıpkı karma eğitimin dayatılması gibi demişim.
inanmadıklarımızı çeşitli platformlarda küçümsemek,aşağılamak hoş bişeymidir?kişinin kendi inandığı onun için kutsaldır demişsiniz,başkasının kutsalını buyrun kendi içinizde küçümseyin, ama bunu burada söylemek doğru değildir.burada yazınca kendi kendinize yapmış olmuyorsunuz.bende şimdi ateistler,yada farklı mezhep yada dinlerde olan insanlar için,sırf inanmıyorum diye çeşitli ithamlarda bulunsam siz yada sizi onaylayıp beğenen arkadaşlar buna sessiz kalırmı merak ediyorum.zira "allah korkusu yok" yada "şeytana uyup başını açma " sözlerinin bile yanlış anlaşılıp sorgulandığı bir forumdan bahsediyoruz.

ilk mesajımda dediğim gibi,herkesin kendi tercih ettiği şekilde yaşama hakkına sahip olması gerektiğini düşünüyorum.bunu engelleyen ne olursa olsun hepsine karşı çıkarım parti gözetmeksizin.
siz "islamı hayatlarından çıkartmalı insanlar" dediniz ( ki film burda koptu ve konu saptı ) diyorumki din biz inananlar için hayattan ayrı tutulamaz,birebir sürdürülür,"kendi içimde inanıyorum yeter"diye birşey olamaz.islamı kabul etmek takım tutmak değildirki "taptım bitti " olsun.olursa o islam olmaz zaten.o yüzden allaha inanıp islamı kabul edenle,kaşara tapanı karşılaştırmak mantıklı değil.siz inanmadıklarınızın size empoze edilmek istendiğini görürseniz buna karşı çıkın,yalnız bunu yaparken insanların inançlarından vazgeçmesini bekleyemezsiniz.toplum dine göre kurallanamaz haklısınız,ama inançsızlığa görede kurallanamaz.inançlara yaşama alanı ve hakkı tanınmalıdır,tanımak zorundadır.çocuklarını ayrı ayrı okutmak isteyen birine karma eğitimi dayatırsanız,kuran kurslarını yasaklarsanız,başörtüsünü üniversiteye ve kamuya sokmazsanız, buda onlara birşeyleri empoze etmeye çalışmak olur.bunları düzenleyecek olanda elbette hükümetlerdir.

özetle ben istiyorumki kimseye birşeyler dayatılmasın,sadece seçenekler artırılsın,insanlarda tercihlerine göre yaşayabilsin.böylece amanın şeriat geliyor yada din elden gidiyor nidalarınıda duymayız :31:

Bu zihniyetin bir kez daha iktidar olmasına müsaade etmek, ülkeyi bile bile ateşe atmaktır. Eğer modern, sosyal, çağdaş, laik, Atatürk devrimlerine bağlı, kadınların söz sahibi olduğu, farklı görüşlere/inançlara/hayat tarzlarına saygılı bir ülkede yaşamak istemeyen varsa; buyursun, oyunu bu zihniyete rahatlıkla versin. Buna yapılacak başka bir yorum yok, utanç içindeyim, bir Atatürk genci olarak utanç içinde yazıyorum bu yorumu.

ben bu saydığınız özelliklere sahip bir ülkede yaşamak istiyorum desem,bu durumda hangi partiye oy vermeliyim :26:

ben bu saydığınız özelliklere sahip bir ülkede yaşamak istiyorum desem,bu durumda hangi partiye oy vermeliyim :26:

Ben bir parti propagandası yapmadım, ama hangisine vermemeniz gerektiği aşikar, şahsi düşüncem. İlaveten benim desteklediğim bir parti yok. Maalesef hiçbirini siyasi görüşüme uygun bulamıyorum.

Son düzenleme:
Dinin, islamiyetin artık sadece devletten değil insanların hayatından da çıkması gerekiyor. Bu gerçeği kimse kendisine bile itiraf edemiyor ne yazık ki. Bu anlayış çok yabancı ve garip bir anlayış değil aslında; tamamen islam anlayışı. Garip olan, insanların inandıkları halde bu anlayışı garipsemeleri.

Bu görüşünüze katılmıyorum, insanların hangi dini seçeceğine biz karar veremeyiz ki. Sizin inanmadığınız bir şeye bir başkası inanabilir veya bir başkasının inanmadığı bir şeye siz inanabilirsiniz; hele ki din çok çok özel bir konudur. Benim kızgınlığım bir dinin gereğine başkalarını da müdahil etmek, uymak zorunda bırakmak. Başkasının hakkına ve özgürlüğüne saldırıda bulunmak. Başkasına inanmama veya uymama hakkı bırakmamak. Burasının bir İslam cumhuriyeti değil laik bir cumhuriyet olduğunu artık anlamaları lazım.

insanlar artik dinsiz imansiz yasasin :27: duydunuzmu dini islami cikartin hayatinizdan fetva verildi :27:

ALLAHIM ya sabir :19::19:

Bahsettiğiniz yorumu doğru bulmamakla birlikte sizin yorumunuzu da hiç doğru bulamadım. Ne farkınız kaldı o yorumu yapandan? İkisi de birbirinin hayatına saygısız. Biri dinini yaşayana; öbürü yaşamayana. İnsanlar dinsiz imansız yaşasın derken? İnsanlar istediği gibi yaşar, kimsenin sizin "dinli imanlı" yaşayacağınıza karışamayacağı gibi, siz de "dinli imanlı" yaşamayana karışamazsınız. Böyle dinsiz imansız yaşasın gibi ifadeler hiç hoş değil Tercih meselesidir. İsteyen istediği gibi yaşar, bu özgürlük herkese verilmelidir; inanana da, inanmayana da.

Affedersiniz de bu ülkede zaten kız - erkek ayrı eğitim veren okullar mevcut. Kız erkek farklı okullarda okunmasının istenmesini tamamen akla ve mantığa saçma bulmakla birlikte, arkadaşın yorumuna da kesinlikle katılmıyorum. Herkese özgürlük evet, bu ülkede fazlasıyla İmam Hatip okulu var, neyin tartışması yapılıyor isteyen oraya gönderebilir. İlkokul çocuklarını ayrı okutmak da ne demek? Hey Allahım ya, gelinen noktaya bak, tartışılan şeylere bak. Yorumlar gayet kaliteli de bazılarında hep mağdur zihniyeti olduğu için, bir kez de o "özgürlük" kavramının "istemeyen" kesim için geçerli olabileceği akıllarına gelmiyor. Sanki ülkede İmam Hatip kıtlığı varmış gibi. Amaç inançlarınız doğrultusunda yetiştirmek değil mi, gönderiverin İmam Hatipe.

Affedersiniz de bu ülkede zaten kız - erkek ayrı eğitim veren okullar mevcut. Kız erkek farklı okullarda okunmasının istenmesini tamamen akla ve mantığa saçma bulmakla birlikte, arkadaşın yorumuna da kesinlikle katılmıyorum. Herkese özgürlük evet, bu ülkede fazlasıyla İmam Hatip okulu var, neyin tartışması yapılıyor isteyen oraya gönderebilir. İlkokul çocuklarını ayrı okutmak da ne demek? Hey Allahım ya, gelinen noktaya bak, tartışılan şeylere bak. Yorumlar gayet kaliteli de bazılarında hep mağdur zihniyeti olduğu için, bir kez de o "özgürlük" kavramının "istemeyen" kesim için geçerli olabileceği akıllarına gelmiyor. Sanki ülkede İmam Hatip kıtlığı varmış gibi. Amaç inançlarınız doğrultusunda yetiştirmek değil mi, gönderiverin İmam Hatipe.

İyi de kız-erkek ayrı okullar sanki bütün tehlikelerden(!)arındırılmış mı ?

bkz : Kız meslek lisesi önleri...:ssz::ssz:

Bahsettiğiniz yorumu doğru bulmamakla birlikte sizin yorumunuzu da hiç doğru bulamadım. Ne farkınız kaldı o yorumu yapandan? İkisi de birbirinin hayatına saygısız. Biri dinini yaşayana; öbürü yaşamayana. İnsanlar dinsiz imansız yaşasın derken? İnsanlar istediği gibi yaşar, kimsenin sizin "dinli imanlı" yaşayacağınıza karışamayacağı gibi, siz de "dinli imanlı" yaşamayana karışamazsınız. Böyle dinsiz imansız yaşasın gibi ifadeler hiç hoş değil Tercih meselesidir. İsteyen istediği gibi yaşar, bu özgürlük herkese verilmelidir; inanana da, inanmayana da.

dinsiz imansizda yasayabilirler kendi hayatlari beni ilgilendirmez

o mesaja karsilik icin öyle bir söz ettim,zaten kimse kimsenin hayatini yasantisini didiklemese bu tartismalarda olmaz

Mune cevab hakki dogdu icin yazdim :18: uyarin hala bilincimde :18:

Bu görüşünüze katılmıyorum, insanların hangi dini seçeceğine biz karar veremeyiz ki. Sizin inanmadığınız bir şeye bir başkası inanabilir veya bir başkasının inanmadığı bir şeye siz inanabilirsiniz; hele ki din çok çok özel bir konudur. Benim kızgınlığım bir dinin gereğine başkalarını da müdahil etmek, uymak zorunda bırakmak. Başkasının hakkına ve özgürlüğüne saldırıda bulunmak. Başkasına inanmama veya uymama hakkı bırakmamak. Burasının bir İslam cumhuriyeti değil laik bir cumhuriyet olduğunu artık anlamaları lazım.

Daha dikkatli okursanız aynı şeyden bahsettiğimizi anlarsınız. İslam anlayışının eğitimde, iş yerimizde, gittiğimiz hastanede, kısacası insanların hayatında olmaması gerekiyor. Zaten yüzyıllardır bahsedilen laik/seküler kavramının anlamı aslında budur. Yeni bir kavram da değil; 18. yy'dan beri birçok gelişmiş toplumun benimsediği bir kavram zaten. İnsanlar dini inançlarını bıraksın demiyorum (ki zaten kısa vadede büyük bir hayal olur bu); bu inançlarını topluma empoze etmesin, inançları kurallaştırarak insanların hayatlarına sokmaya çalışmasınlar. Kadın ve erkeklerin ayrı okumaya zorlanması, yetişkin kadın ve erkeklerin aynı evde oturmasına karışılması ve burada sayamayacağım yüzlerce kural din tabanlı ve tek bir inancın getirdiği kurallardır; bunların da insanların hayatlarından çıkması, hatta yakınına bile yaklaşmaması gerekiyor.

Tekrar söylüyorum; islam, hatta bizimle pek alakalı olmasa bile diğer dinlerin ve inançların da insanların hayatlarına burnunu sokmaması gerekiyor. Bunda anlaşılmayacak bir şey yok.

Back