Tavuk ve yumurta meselesi

Bir kümeste gün yüzü görmeden sanayi tipi beslenen tavuk da ecel vaktikten önce katledilip sofraya servis ediliyor, güleç köylünün köyünde dolaşa dolaşa gezen tavuk da vaktinden önce girtlaklanip sofraya servis ediliyor. Hayvan için nasıl bir hayat yaşadığının çok önemi var mı sizce belli bir kiloya ulaştığında girtlaklanip kesildiği bir dünyada?
Ben bu konudaki duyarlılığı 'ay darağacı ne kadar da çağdışı, çok üzülüyorum darağacında sallanip dakikalarca can vermeyi bekleyenler icin için, en iyisi elektrikli sandalye' duyarlılığıyla aynı buluyorum.
Tüm hayvanlar sadece biz yiyelim diye katlediliyor ve vejeteryan beslenmeyen her insan bu vahşete öyle ya da böyle ortak oluyor.
Benim de görüşüm bu yönde.
(Not; malesef vejeteryan değilim, ama görünen köy kilavuz istemez)
Yani açıkçası benim için nasıl yaşadığı çok önemli; kümeslerde tavukların kendi kendilerini gagaladigini okumuştum. Ya da kültür balikciligindaki balıkların rekabet olmadığı için beyinlerinin kuculdugunu.
Ya da hayvanat bahçesinde de olsa, habitatinda da olsa sonuçta tüm hayvanlar oluyor; ya da hepimiz öleceğiz neden keyif veren aktivitelerinin var gibi.

Topraga basıp, güneş gören, solucan yiyen bir tavuğun yumurtasının gerçekten faydalı olan olduğunu da düşünüyorum.

Böyle duyarli insanlari görünce umudum yeseriyor.. bende kendi bahcesinde yetistirdigi gezen tavuk yumurtasi aliyorum.. cocuk kendi yetistiriyor.. yumurtalar genelde pis geliyor..
Yalniz tavuk eti aldigimda asiri kücuķtü.. sanki 1 ay zor beklenmis gibi.. artik almiyorum..
Bir bu yorumu okuyan olursa konudan bagimsiz ama cöplerini ayristirin lütfen.. plastik,kagit ve cam atiklarinizi cöpe atmayin.. bu dünya bizim cocuklarimiza kalacak unutmayalim.. 😊

Böyle duyarli insanlari görünce umudum yeseriyor.. bende kendi bahcesinde yetistirdigi gezen tavuk yumurtasi aliyorum.. cocuk kendi yetistiriyor.. yumurtalar genelde pis geliyor..
Yalniz tavuk eti aldigimda asiri kücuķtü.. sanki 1 ay zor beklenmis gibi.. artik almiyorum..
Bir bu yorumu okuyan olursa konudan bagimsiz ama cöplerini ayristirin lütfen.. plastik,kagit ve cam atiklarinizi cöpe atmayin.. bu dünya bizim cocuklarimiza kalacak unutmayalim.. 😊
Çok teşekkür ederim :) kendi capimda sıfır atık yaşamaya çalışan biriyim; poset ve ambalaj kağıtları, atık yağlar, metaller ve ilaç ambalajları da bizde ayrılır. Hatta apartman bahçesinde çok küçük bi alanim var, yer oldukcs kompost yapıyorum.cay, kahve,sebze, meyve, bakliyat vs yıkanan temiz suları da bahçe sulamakta kullanırız.

Ikisi farkli şeyler degil mi sizce ?
Yemek isteyenlere, yemesine izin verilmiş bir hayvan
Bir yerde iskenceyle yaşayıp işkenceyle ölüyor
Diger tarafta " izin verildigi" gibi kesilip tüketiliyor
Kim tarafından yenmesine izin verilmiş? Hiçbir hayvan kendisini kesip Yemene izin vermezdi bence sorsan. Kesilip katledilmeden önce çırpınmayan bir canlı olabilir mi? Yaşama arzusu nesillerce gelebilmemizi saglayan en güçlü içgüdüdür, böceklerde bile. Yaşama içgüdüsü olan her hayvan ölümden kaçınır. Benim kedim elektrikli süpürge sesinden bile korkup panikle yorganın içine saklanıyor, dün çok yakından havai fişek patladı diye kalbi deli gibi attı korkudan. Bir tavuğun,ineğin ya da kuzunun güle oynaya ölüme gittiğini hiç zannetmiyorum.
Topraga basıp, güneş gören, solucan yiyen bir tavuğun yumurtasının gerçekten faydalı olan olduğunu da düşünüyorum.
Ben de kesinlikle böyle düşünüyorum, güneş gören,toprağa basan,solucan yiyen tavuğun yumurtasi çok daha sağlıklı olur, yeni doğacak civciv için.

Birde yazmayı unuttum; m ile başlayan markette normal tavuk dolabından ayrı yerde gerçek gezen tavuk satılıyor ama kg fiyatı kırmızı etle aynı neredeyse.

organik adı altında bazı marketlerde var evet ama bütün. parçalanmış paketli görmedim ben hiç o da olmalı bence. mesela incik alıcam 40 günde tavuk oldurulan tavuk yemek istemiyorum. ben zaten hindiye yöneldim bayağıdır. o da kuru zevksiz ama sağlıklı şimdilik tabi.

organik adı altında bazı marketlerde var evet ama bütün. parçalanmış paketli görmedim ben hiç o da olmalı bence. mesela incik alıcam 40 günde tavuk oldurulan tavuk yemek istemiyorum. ben zaten hindiye yöneldim bayağıdır. o da kuru zevksiz ama sağlıklı şimdilik tabi.
Evet, bütün bende görmedim. Olması mantıklı, gerçi bugün gördüklerimden sonra uzuuuuun bir süre tavuk görmek istemiyorum.

Sirke makinenin plastik olan parcalarina uzun vaadede zarar verebilir, ona dikkat edin. Et artiklarini bende uzun süre bilmedim, internetde bir raportaj gördüm ondan sonra tövbe ettim. Türkiyedeki markalari tam bilmiyorum, ama vejeteriyan marka varsa üstünde yaziyor genelde. Ben cogunlukla yumsatici kullanmiyorum zaten. Eksikligi fark etmiyor. Ama biz camasirlarin parfümsüz oldugunu daha cok seviyoruz zaten.
Kıyafetlere konulan yumuşatıcıdan mı bahsediyorsunuz, içinde bildiğimiz et mi var anlamadım 😳

Erpiliç de abim çalıştı İslami usullere göre kesim yapılıyor . Biz sadece bu marka tüketiyoruz sizede faydası olur diye söylemek istedim.
Hayvanlara eziyet edilen öyle çok şey var ki sadece yumurta ya dikkat ederek olmuyo bence size laf sokma olarak algılamayin lütfen her alanda hayvana verilen bir zarar var ve bu bir kaç kişinin yapmaması veya almaması ile değişmesi mümkün değil gibi yinede taktir ediyorum sizi umarım dediğiniz gibi destek veren dikkat edenler çoğalır.

Erpiliç de abim çalıştı İslami usullere göre kesim yapılıyor . Biz sadece bu marka tüketiyoruz sizede faydası olur diye söylemek istedim.
Hayvanlara eziyet edilen öyle çok şey var ki sadece yumurta ya dikkat ederek olmuyo bence size laf sokma olarak algılamayin lütfen her alanda hayvana verilen bir zarar var ve bu bir kaç kişinin yapmaması veya almaması ile değişmesi mümkün değil gibi yinede taktir ediyorum sizi umarım dediğiniz gibi destek veren dikkat edenler çoğalır.
Sadece kesim olarak düşünmeyin, yetiştirildiği şartlar,ortam... eziyet. Ben de farkındayım, ne yazık ki çok şey var ama iyi yanı insanlar bilinclendikce biseylerin değişmesi. Mesela artık her market zincirinde (b.., a.., ş...) gezen tavuk yumurtası var, eskiden sadece m..'de vardı. Kotu algilamadim, sizin düşünceleriniz benimde aklıma geliyor ama sosyal medyanın ciddi anlamda etkisi var artık; bir kişi birkaç kişiye ulaşıyor, birkaç kişi daha fazla kişiye ve su dalgası gibi büyüyor.

GÜnaydın demek istiyorum. Yıllar oldu ben marketten tavuk ve yumurta almayalı. Yumurta alırsam da A sınıfı alıyorum o da mecbur kaldıkça. Gerçi köylüden aldığınız yumurtaya da çok güvenmeyin, fenni yemlerle yumurta büyüklüğü ve miktarı artırılabiliyor ve insanlar kar için buna başvuruyor.

Bunların ucu hep gelire dayanıyor.
Tavuk yemezsek bir şey kaybetmeyiz ama 3 kodlu numara birçok evde kahvaltıda temel besin.
Talep olmama ihtimali yok.
Devlet de el atmadığına göre üzücü ama böyle gider.
Bireysel çabalayabilen çabalayacak.

X