Tavuk ve yumurta meselesi

İyi akşamlar,

Derdim benden çok doğa ve hayvanlarla ilgili. İnşallah başıma birşey gelmez deyip başlıyorum, Instagram'da endüstriyel tavukçulukla ilgili gördüğüm bir post sonrası bu konuyu açmayı düşündüm; çünkü elimden bireysel boykot dışında birşey gelmiyor.

Endüstriyel tavukçulukta hayvanlar kısacık yaşamlarıni işkenceyle geçiriyorlar; güneş görmeden, yürümeyi bırakın kanatlarını acamadan, ayaklarına binen fazla yük yüzünden acı çekerek, dışkıları temizlenmendiginden amonyak yüzünden kör olmaya giden süreçle ve kesim yerine giyotin benzeri araçla idam edilerek hayatları son buluyor. Yumurtaların üstünde bulunan 3le başlayan kodla, yumurtanın bu işkencede yasayan hayvanlardan üretildiğini görebilirsiniz. Erkek civcivleri en baştan sisteme dahil olmadığını söylemek isterim.

Öğrendiğimde beri 3le başlayan yumurtaları almıyorum, bugünkü posttan sonra tavuk yememeye ve yumurtaları pazarda satan köylü üreticilerden almaya karar verdik. Benim boykotum ihmal edilebilir düzeyde ama burdan bir kişi bile katılsa deniz yıldızı hikayesi gibi olur.

Evet geçim gerçekten çok çok zor, ama aradaki fark bizi zengin etmeyecek. Dediğim gibi bir kişi bile okuyup boykot etse, aklında kalsa vs birşeyler değişir.

Son söz olarak; bu şartlarda yetişen tavuk/yumurtaların İslami açıdan ne kadar uygun olduğunu tahmin edersiniz.
Biz kendimiz yetiştiriyoruz market yumurtasi asla tuketmiyoruz

Ben de inanmıyorum sıfırına üçüne. Bir de anlamadığım nokta
Organik yumurta 0
Gezen tavuk yumurtası 1
Ama organik olması gezen tavuk olduğunu gösterir mi tavuğun? Organik demek tavuğa antibiyotik verilmemiş hormon verilmemiş organik yemle beslenmiş demek değil mi? Gezdiğini de garantiliyor mu bu sıfır?😂

Ben de inanmıyorum sıfırına üçüne. Bir de anlamadığım nokta
Organik yumurta 0
Gezen tavuk yumurtası 1
Ama organik olması gezen tavuk olduğunu gösterir mi tavuğun? Organik demek tavuğa antibiyotik verilmemiş hormon verilmemiş organik yemle beslenmiş demek değil mi? Gezdiğini de garantiliyor mu bu sıfır?😂

Gezen tavukta sinirlar belli ama zemindeki ot bocek vs tam kontrollu degil
Organikte hersey kontrol altinda diye biliyorum

Dediğim gibi ambalajın dışında yazıyor; asıl ben çok teşekkür ederim, 1 kisi daha kazandı :)
bu konu hassas yerlere kadar uzar gider bence.örnek vereyim ben canlı oldukları için doğduğumdan beri hiç bir hayvanı yemedim yemeyi reddettim.ama insanların et yemesini eleştirmiyorum karışmıyorum.etin de muadili var mesela yemesek de oluyor yaşıyoruz.elmas takanlara da karşı olanlar var çıkarılma şekli işçilere eziyet sömürme gibi gibi.yani duyar kasarsak çok konu çıkar .o yüzden fazla radikalliğe karşıyım ben

Bizim hayalimiz ama malum apartman hayatı :/ aslında bahçe var ama komşular rahatsız olabilir.

Apartmaninizda evet komşularınız rahatsız olacaktır

Köylülerden aldığınız yumurtanın bir aylık beklemiş yumurta olmadığına dikkat edin lütfen

mümkünse saat akşam beş gibi gidip o gün yumurtlanmis yumurtaları köylünün bahçesinden kendiniz toplayıp alın

bu konu hassas yerlere kadar uzar gider bence.örnek vereyim ben canlı oldukları için doğduğumdan beri hiç bir hayvanı yemedim yemeyi reddettim.ama insanların et yemesini eleştirmiyorum karışmıyorum.etin de muadili var mesela yemesek de oluyor yaşıyoruz.elmas takanlara da karşı olanlar var çıkarılma şekli işçilere eziyet sömürme gibi gibi.yani duyar kasarsak çok konu çıkar .o yüzden fazla radikalliğe karşıyım ben
Eleştirmek ya da karışmak gibi amacım hiç yok, sadece bilgilendirme amacliyim. Vejetaryanlik biraz daha komplike bence. Duyar kasmak değil amacım, yanlış gördüğüm şeyi kendim uygulamamaya çalışırım. Açıkçası ben konuyu daha çok sürdürülebilirlik olarak düşünmüştüm.

Normalde kışın tavuklar yumurtlamaz çok daha azalır yumurtlama sayısı
Kv köydeler yaz mevsiminde hepimize yetecek yumurta olurken şimdi yok kendilerine ancak yetiyor

2 ay bile olmadan yetişkin tavuk görünümüne geliyor tavuklar maalesef
Çocugum 3.5 yaşında çoklu gıda alerjisi oldugu için tavuk yemeğe fazla yüklendik bir kaç yıl önce
Ve kızım erken ergenlik tanısı aldı
Tavuk yemeyin demişti doktorumuz ogünden sonra köyden gelirse öyle yedik tavuk
Yada ayda bir organik tavuk aliyoruz kilosu 40 tl civarı

Yumurtlamaları için ayrı yemi oluyormuş bu tavuklarin
Kvler kullanmiyor ama köyde yumurta satan kişiler bu yemlerden alıp verdiklerini biliyorum
Yani aslinda köyden aldık bu tamamen organik diye bişey yok maalesef

Eleştirmek ya da karışmak gibi amacım hiç yok, sadece bilgilendirme amacliyim. Vejetaryanlik biraz daha komplike bence. Duyar kasmak değil amacım, yanlış gördüğüm şeyi kendim uygulamamaya çalışırım. Açıkçası ben konuyu daha çok sürdürülebilirlik olarak düşünmüştüm.
yok siz konunuzda haklısınız .ben genel olarak yazdım okadar çok konu var ki diye.ama insanlara yapma alma kullanma diyemeyiz devamlı onu kastettim

Apartmaninizda evet komşularınız rahatsız olacaktır

Köylülerden aldığınız yumurtanın bir aylık beklemiş yumurta olmadığına dikkat edin lütfen

mümkünse saat akşam beş gibi gidip o gün yumurtlanmis yumurtaları köylünün bahçesinden kendiniz toplayıp alın
Teşekkür ederim bilginiz için;ah keşke öyle imkanimiz olsa, çöpe gitmesin, hayvanlar faydalansın diye meyve-sebze kabuklarını da gotururduk.

Bir kümeste gün yüzü görmeden sanayi tipi beslenen tavuk da ecel vaktikten önce katledilip sofraya servis ediliyor, güleç köylünün köyünde dolaşa dolaşa gezen tavuk da vaktinden önce girtlaklanip sofraya servis ediliyor. Hayvan için nasıl bir hayat yaşadığının çok önemi var mı sizce belli bir kiloya ulaştığında girtlaklanip kesildiği bir dünyada?
Ben bu konudaki duyarlılığı 'ay darağacı ne kadar da çağdışı, çok üzülüyorum darağacında sallanip dakikalarca can vermeyi bekleyenler icin için, en iyisi elektrikli sandalye' duyarlılığıyla aynı buluyorum.
Tüm hayvanlar sadece biz yiyelim diye katlediliyor ve vejeteryan beslenmeyen her insan bu vahşete öyle ya da böyle ortak oluyor.
Benim de görüşüm bu yönde.
(Not; malesef vejeteryan değilim, ama görünen köy kilavuz istemez)

Bir kümeste gün yüzü görmeden sanayi tipi beslenen tavuk da ecel vaktikten önce katledilip sofraya servis ediliyor, güleç köylünün köyünde dolaşa dolaşa gezen tavuk da vaktinden önce girtlaklanip sofraya servis ediliyor. Hayvan için nasıl bir hayat yaşadığının çok önemi var mı sizce belli bir kiloya ulaştığında girtlaklanip kesildiği bir dünyada?
Ben bu konudaki duyarlılığı 'ay darağacı ne kadar da çağdışı, çok üzülüyorum darağacında sallanip dakikalarca can vermeyi bekleyenler icin için, en iyisi elektrikli sandalye' duyarlılığıyla aynı buluyorum.
Tüm hayvanlar sadece biz yiyelim diye katlediliyor ve vejeteryan beslenmeyen her insan bu vahşete öyle ya da böyle ortak oluyor.
Benim de görüşüm bu yönde.
(Not; malesef vejeteryan değilim, ama görünen köy kilavuz istemez)
Ikisi farkli şeyler degil mi sizce ?
Yemek isteyenlere, yemesine izin verilmiş bir hayvan
Bir yerde iskenceyle yaşayıp işkenceyle ölüyor
Diger tarafta " izin verildigi" gibi kesilip tüketiliyor

X