- 16 Ağustos 2010
- 292.915
- 602.611
- 43
Her yemeğin olduğu gibi tatlı yapımının da bazı püf noktaları bulunmaktadır. Tatlılarında doğru kıvamı ve benzersiz lezzeti bulmak isteyen hanımlar bu püf noktalara dikkat ederek çok daha başarılı sonuçlar elde edebilmektedirler. Hamurlu ya da sütlü tatlıların yapılışı esnasında birtakım detaylara önem verilerek misafirleri mest edebilecek kalitede tatlılar hazırlamak mümkün olmaktadır.
Unlu Tatlılara Tuz Atmak
Tatlı ile tuzun birbirinden uzak kavramlar olması günümüzde artık geçerli değildir. Bugün özellikle undan yapılan tatlıların içerisine çok az miktarda tuz atmak tatlıya ayrı bir lezzet katmakta ve daha hoş bir kıvama sahip olmasını sağlamaktadır. Ancak atılan tuzu abartmamak, tatlının tadını değiştirmemesi adına önemlidir.
Daha İnce Baklavalar İçin
Türk tatlı geleneklerinden birisi olan baklava pek çok evde sevilerek hazırlanmakta ve tüketilmekte olan tatlılardandır. Ev hanımları baklavayı daha taze ve doğal olması adına genellikle evlerinde kendi yöntemleri ile hamurundan açarak yapmaktadırlar. İşte bu hamur açma aşamasında ince baklava dilimlerine sahip olmak isteniyorsa, ince bir oklava ile baklavaları açarken bir yandan da kalın kalan kenarlarına parmak uçları ile bastırmak ve bu bölgeleri iyice ezerek inceltmek gerekmektedir.
Sütlü Tatlılarda Topaklanma Sorunu
Birçok farklı türü bulunan sütlü tatlılar çok sevilen tatlı çeşitlerindendir. Evde sütlü tatlı yapımında en büyük problemlerden birisi; tatlı harcının hazırlanması esnasında meydana gelen küçüklü büyüklü topaklanmalardır. Bu tür bir topaklanma probleminin önüne geçebilmek için sütlü tatlı karışımını hazırlarken toz şekeri en son katmak gerekmektedir. Böylece tatlı karışımında herhangi bir topaklanma sorunu yaşanmamaktadır.
Pürüzsüz Hamurlar İçin
Hamur içeren bir tatlıyı hazırlarken en büyük baş belalarından birisi de hamurun pütür pütür bir hale bürünmesidir. Pek çok kadını mutsuz eden ve hamuru uzun süre yoğurmaya sebebiyet veren bu problemi önlemek için hamurun yoğrulma aşamasında ilave edilen suyun çok az miktarda ve aralıklarla olması önemlidir. Bir anda tamamı boşaltılan su hamurun içerisinde kabarcıklar olmasına neden olmaktadır ve bu da pütür pütür dediğimiz hoş olmayan görüntüyü meydana getirmektedir.
Yapışmayan ve Kabuk Tutmayan Hamurlar
Özellikle kızartmalı hamur tatlılarında hazırlanan hamurun bir müddet tezgâhta bekletilmesi, çok daha dolgun bir kıvama sahip olmasını sağlamaktadır. Ancak bu esnada hamur genellikle konulduğu alana yapışmakta ve üst kısmı da havanın etkisi ile katılaşarak kabuk tutmaktadır. Bu sıkıntıların önüne geçebilmek için; hamur dinlenmeye bırakılmadan önce altına bolca un serpiştirmek ve hamuru üstüne yerleştirmek faydalı olmaktadır. Üst kısmındaki kabuklanmayı önlemek içinse ıslak bir bez ile hamurun üstü kapatılabilmektedir. Ayrıca hamurun açılma aşamalarında oklava ya da merdaneye yapışmaması için de aynı şekilde açıldığı alana un serpiştirilmesi yeterli olmaktadır.
Tatlıların Lezzeti İçin Taze Un
Tatlı yapan ev hanımlarının kâbusu olan unun bozuk çıkması konusunda, oldukça kolay bir yöntem ile bu sorun anlaşılabilmektedir. Bozuk olan unun taze una göre daha ağır bir kokusu bulunmaktadır ve unun kesik bir hal almasıyla da taze olup olmadığı rahatça anlaşılabilmektedir. Bozuk un tatlının da tadını bozacağı için kesinlikle kullanılmamalıdır.
Un ve Nişastanın Elekten Geçirilme İşlemi
İster un ister nişasta ne kullanılırsa kullanılsın, hamur yapımında hazırlanan karışımın içerisine bu gıdalar dökülmeden önce mutlaka küçük gözenekli bir elekten geçirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hamura katılan un ya da nişasta herhangi bir topaklanma yapmayacaktır ve çok daha lezzetli tatlılar yapılmasına imkân verecektir.
Tatlı Şerbetinin Kıvamı
Tatlı yapımında kullanılacak olan şerbet hazırlanırken genelde bir ölçü şekere bir ölçü su olarak kaynatılmaktadır ve daha sonra da taze sıkılmış limonun suyu eklenmektedir. Burada işin püf noktası ise; şerbete eklenecek olan limonun kesinlikle daha önceden katılmaması gerektiğidir. Çünkü sonda değil başta eklenen limon şerbetin tadını bozmakta ve onu acılaştırmaktadır. Bu sebeple; su ve şeker yeterli kıvama geldikten sonra limon suyunun atılması daha uygun olmaktadır.
Kaynak:hayat kolay