Taşınmak...

En buyuk kk

Guru
Kayıtlı Üye
18 Mart 2013
3.848
12.390
363
Merhaba arkadaşlar,

Kusura bakmayın sürekli konu açıyorum ama gerçek hayatta beni anlayan az insan var, KK ise müthiş bir yer. Kafama ne takılsa buraya yazıyorum, burada anlayışlı insanlar çıkıyor hep.

Daha önce bir konu açmıştım Güneydoğu Anadolu illerimizden birinde iş başvurusu yapmıştım. Sınava ve sonrasında mülakata girdim. Bu haftasonu benden diplomamı istediler ve referanslarımı aramışlar. Yani sanırım mülakatı geçtim ve yakında gidiyorum demektir bu. Üç seneye yakın süredir bir Doğu afrika ülkesinde bir köyde yaşıyorum. Normalde taşınmaya çok alışkın bir insanım. 32 senelik hayatımda bir-iki-üç sene sürelerle beş farklı şehirde yaşadım. Ama şu an garip bir burukluk var içimde.

Bu iş benim için daha iyi, şu an gönüllü bir sözleşmem var, bu iş mevki olarak daha iyi, deneyim olarak da farklı bir deneyim. Aslında heyecanlıyım. Orada yaşamak için de heyecanlıyım. Buradan zaten bıkmıştım. Çamaşır makinem bile yok, evde internet çekmiyor, sıcak suyum çalışmıyor, toplamda iki tane arkadaşım var, iş güzel ama rutine bağladı artık yeni şeyler öğrenmem lazım, her gün toprak arazi yolunda toplam 3 buçuk saat yol gidiyoruz iş için (şu an yoldayım mesela), toplumda herkesin beni parmakla gösterip ten rengimden dolayı para istemesinden bıktım filan. Heyecanlıyım bu iş için de. Çok daha güzel şeylere açılan bir kapı olabilir gibi geliyor.

Ama yine de kalbimde çok az da olsa bir ağırlık var. Türkiye'ye dönmeyi pek planlamamıştım. Aklınıza gelebilecek bütün ülkelerde iş başvurum var. Ama şu an hala gönüllü statüsünde olduğum için başvurularım dikkate alınmadı. Bir de artık sanırım taşınmayı kaldıramıyorum. Mesela 2015'te Ankara'ya taşındım. Evimi kurdum, güzel dostluklar kurdum. Ama ilerlemem yeni şeyler öğrenmem lazım konfor alanından çıkmam lazım gibi geldi. 2018'de bu iş oldu, taşındım. Burada da yakın arkadaşlarım oldu ama en yakın arkadaşlarım gitti. Kaç tane ayrılık yaşadım sayamıyorum. İçim biraz buruk. Şimdi yeni bir şehir, yeni iş, yeni düzen... Korona da cabası. İş arkadaşlarıma baktıkça onlara sarılıp ağlayasım geliyor. Gelecekte ne bekliyor beni endişe ediyorum. Karışık duygular içindeyim... Sadece içimi dökmek istedim, belki biraz gaz veren de olur.

her ayrılık buruktur ama aynı zamanda da yeni bir başlangıçtır

belki de beyaz atlı prensin buralardadır

sen yerel çalışan olur, gelen bir yabancıya kucak açarsın onlar da giderken sana sarılıp ağlar

bir süre Türkçe duymak bile garip gelir ama alışırsın

aile evine de dönmediğin için hayatın kısıtlanmaz

ama tabii ben oradaki "farklı yaşantının" burada pek olamayacağını düşünüyorum

yani şehre gittim kafama göre takıldım, burada pek olmaz, malum el ne der toplumuyuz, yabancı olmanın rahatlığı burada olmaz

yine de yeni bir deneyim her şeye yeniden başlamak güzel bir heyecandır

bana bak, 15 yıldır aynı yerdeyim

hala bu bilgisayarın başında oturuyorum

Ben de sizi biliyorum. Bence değişiklik iyi gelecektir. Belli ki potansiyeli olan birisiniz. Olmadı tekrar başka yönelimlerde bulunursunuz. Inşallah güzel günleriniz olur.

kurudun orada gitmen lazımdı zaten..
gel bak peyniri beraber çatallyacağın biri çıkar karşına
değişiklik iyidir.

Ayyy sizin nickiniz değişmiş ama yorumlarınızı hatırlıyorum ne zaman "sevgilim yoooqqq" konusu açsam bana "gel artık" yazıyordunuz.

Bence ordan zaten gitmen gerek konu sahibesi, sana sosyal ve profesyonel olarak bir şey sunmuyor orası

Çamaşır makinası yok İnternet yok dümdüz çile burası

Konfor alanından çıkDeğişimi kucakla derim. Orası senin için miadını doldurmuş. Zaten iyiye doğru gideceksin her anlamda

Son düzenleme:
Ayyy sizin nickiniz değişmiş ama yorumlarınızı hatırlıyorum ne zaman "sevgilim yoooqqq" konusu açsam bana "gel artık" yazıyordunuz.

Doğru yazmış o zaman

Herkesin kısa süreliğine geldiği bir yerde sabit bir ilişki kurmak mümkün değil. Zaten tanıştığın herkes de takılmalık bakıyordu

Değişiklik iyidir. Ülke topraklarına dön. Ve bol bol peynir ye

Evet ya aslında hani gideceğim şehirde yaşayanlar da diyor ki burası güzel, ortam güzel, sürekli bir geziler düzenliyorlarmış çevre illere. Tabi şu an korona var muhtemelen ev-iş-maske-kolonya- sıfır sosyallik bir yaşamım olacak mecburen ama. Onun dışında bu dediğiniz de beni biraz şey yapıyor. Burda mesela sürekli bir farklı konular açılıyor günlük yaşamımda. Geçen arabada gidiyoruz mesela Zaire eski başkanının 1973'teki bir konuşmasını açtılar. Sömürgecilikten bahsediyor. Sonra muhabbet açıldı bilmem ne, Kongo'da doğmuş arkadaşlarımdan bazıları, oradan bahsettiler. Sonra ben de bundan benim eski ev arkadaşıma bahsettim bir ara takıntılı olduğum Fransıza. Ertesi gün bana Kongo'nun sömürgeleştirilmesi ile ilgili bir çizgi roman getirmiş. Ben normalde çok kendi zihninde yaşayan, pek dikkatli olmayan, küçük bir dünyası olan insanım. Kendi başıma kalınca bütün gün İşte Benim stilim izliyorum. Etrafımın farklı farklı insanlardan olması çok önemli bu yüzden, beni bir şekilde zenginleştirmeleri önemli. Türkiye'de sürekli aynı siyasi gündemi dinlemek, aynı şeylere üzülmek ve sinirlenmek beni yoruyor.

Onu geçtim mesela buranın dilini filan konuşuyorum öğrendim biraz. Bu dilde konuşmak bile bana iyi hissettiriyor. Sosyal kısıtlamalar yok, sürekli sana aptal muamelesi yapan, ölçen tartan biçen, hakir gören erkek bireyler yok. Bağlamından kopuksun, özgürsün. Bu his bile bana iyi geliyordu.

Gerçi mülakatımda bile sordular neden dönmek istiyorsun diye. Dedim benim amacım uzun vadede yurt dışında çalışmak ama bu pozisyonun deneyim olarak bu amaca hizmet edeceğini düşünüyorum dedim. Hiç saklamadım yani. Bir yandan da biraz dinlenmem, aileme bir tık daha yakın olmam lazımmış gibi geliyor. Yılda bir kere aile görmek yordu beni artık.

Sevindim senin adına, lokasyondan bağımsız olarak kariyerin için güzel bir adım olacak ki o daha önemli :)

Hem şöyle düşün, Tolstoy diyor ya: Tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar; ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir.

Ben de şu ana kadar üç farklı kıtada yaşamış bir insan olarak hep bu sözü hatırlatıyorum kendime. Yaza biz de taşınmak istiyoruz, avrupa kıtasında bir ülkeye geri döneceğiz muhtemelen. Geçen eşime hazır bu kadar uzakta yaşarken avrupaya dönmeden biraz Avustralya veya Yeni Zelanda' da mı yaşasak dedim hatta. Eşim de yakınlaşalım derken uzaklaşalım mı istiyorsun dedi :)) Bilmiyorum ama her deneyim farklı bir hikayen olmasını sağlayacak onu biliyorum.

Bunu orada yaşamadığından emin misin acaba... dedikodu ortamı, istikrarsız adamlar orda da vardı anlatmıştın. gel burda erkekler borç istemezler, tam tersine seni gezdirirler

Biraz dinlen sonra Avrupa yap o zaman

Maalesef Türkiyede gündem sürekli kötü ekonomi, din, siyaset ve yakınma. Çoğunlukla ben de konuşacak bir şey bulamıyorum. Bir de senin dünya görüşüne ve profesyonel deneyimine sahip çok insan olmayacak orası da doğru. Farklı yerlerde yaşamış, birden fazla dil konuşan insan sayısı çok çok az. Bizim şirket CEOsu Pasifik Asya'da yaşamış mesela, COO uzun süre İngiltere'de yaşamış, ben ABD&Almanya ikilisine yaşadım, PhDden bir kız arkadaşım değişimle 1 yıl Küba'da okumuş... gittiğim her davette en az 1 tane Çin'de, Malezya'da, Meksika'da, Küba'da bile yaşamış insanla tanıştım öyle söyleyeyim.

Kadın düşmanı erkekler yorumuna da katılıyorum. Türk erkekleri çok saygısız ve kaba olabiliyor. Kadınlara hakaret etmeyi kendilerinde hak görüyorlar bir şekilde...ben dönersem uzaktan çalışıcam, sadece bu sebepten bile asla asla asla bir Türk şirketinde çalışmayı düşünmem. Türkiye kadın-erkek eşitliği konusunda sadece kötü değil, olay artık bambaşka seviyede kadın düşmanlığına dönmüş şekilde.

Dikkatimi çeken başka bir durum da kibar ve doğru Türkçe kullanan insan sayısının çok az olması. Erkekler özellikle çok kötü Türkçe konuşuyor ve her cümleye çok sayıda küfür/kaba kelime katıyor. Temiz ve düzgün konuşan insan sayısının az olmasını da ben rahatsız edici buluyorum.

Son düzenleme:
Mevcut koşullarınız çerçevesinde değerlendirince size iyi geleceğini düşünüyorum.

Hem kariyeriniz sekteye uğramıyor. Hem ailenize yakın olma ihtiyacı hissediyordunuz, bunu sağlıyor. Aradığınız arkadaş ortamını bulabilir misiniz, bilemem. Hatta sosyal yaşamda karşılacağınız zorluklar da olacaktır ama bulunduğunuz yerin de farklı zorlukları var. Bu nedenle değişiklik iyi gelebilir diye düşünüyorum.

Biraz kalırsınız sonra Avrupa’daki seçenekleri zorlarsınız yine.

aslında biraz daha dökülmen de lazım

zira orada burada rutin olan bazı şeylerden mahrum olduğun için rutin olmayan bazı şeyler de kabul edilebilir gelmeye başlamış

şimdi burada rutin olan şeyler hayatına girince orada kabul edilebilir gördüğün bazı şeyler burada daha da gözüne batabilir

mesela siyah ırkçılığı içerisinde yaşayıp buraya geldiğinde de ırkçılığın çok da farklı olduğunu hissedebilirsin

bu platform bunları yazmak için uygun değil ama açılan konularda dahi var

sonuçta işinin niteliği belli

maalesef mülteci her yerde mülteci

ama orada "yardım eden beyaz kadın" sıfatın varken burada "ayrımcılık yapan ülkenin vatandaşı" olarak da damgalanabilirsin, onlardan ama farklı diye de ifade edilebilirsin ya da yardımcı olan kişilerden olabilirsin

statüsel tatminin olabilir ama alandaki tatminin düşebilir ama bunları söylemem gelme anlamında değil, aksine gel ama pembe buluta binmeden gel

klasik "kara Afrika" söylemi vardır ya burası kara olmasa da bayağı koyu gri (ya da ben yine karamsar bir günümdeyim)

Biraz dinlen sonra Avrupa yap o zaman

Kanka o çok zor be. Yani Avrupa muhtemelen ya doktora başvurusu olacak (bu saatten sonra zor) ya da STKlara başvuracaksın onda da Arapçam yok. Yani sanmam ki iş bulup Avrupa'ya gideyim.

Kadın düşmanı erkekler yorumuna da katılıyorum. Türk erkekleri çok saygısız ve kaba olabiliyor. Kadınlara hakaret etmeyi kendilerinde hak görüyorlar bir şekilde...

Aslında biliyor musun ben Türkiye'de yaşarken hiç öyle bana kötü davranan kadın düşmanı iş arkadaşım olmadı (hayatımın içine eden eski sevgili hariç). Yani öyle kaba saygısız diyebileceğim kimse yoktu etrafımda. Ama ülkenin genel hali, sosyal medyada okuduklarımız beni çok boğuyor.

her deneyim farklı bir hikayen olmasını sağlayacak onu biliyorum.

Evet ben de bundan dolayı sürekli yer değiştirmek gerektiğine inanıyorum.

Bu arada bu konuyu açar açmaz bir mail geldi. İstanbul'da da bir iş başvurusu yapmıştım (bundan bir tık daha yüksek bir pozisyon). Onun için sınava davet etmişler. Evren benimle afedersiniz t.. mı geçiyor anlamıyorum ki.

Yeni deneyim işinizde yükselmenizi sağlayabilir. Bir iki sene burada çalışıp, aile hasretini giderip başka yere geçersiniz belki. Güneydoğu da olacaksınız anladığım kadarıyla, orada arapça öğrenirsiniz belki.
İnşallah karşınıza güzellikler ve iyiliklerle dolu insanlar çıkar. Bol şans.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…