• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tarih okumayi istiyorum Türkiye`de fakat..

Aynen öyle
Ben doktoradayım ama açıktan bir uluslararası ilişkiler okuyasım var. Bir şey sağlamasını beklemiyorum mevzu okumak olsun.
cok güzel düsünüyorsunuz. siz ne okumustunuz? Doktora normalde sanirim 5 yil sürüyor umarim yakin zamanda alirsiniz doktor ismini :)

Şimdi biraz eleştirmişsiniz insanları ama şu açıdan haklılar. Yurtdışı olanaklarını bilmem ama Türkiye'de tarih bölümünün iş olanağı neredeyse yok. İnsanlar yüksek lisans, doktora yapıyor ama yine de açıkta kalıyorlar. Öğretim elemanları çok yaşlı, hala da bırakmaya niyetleri yok. Akademik kadroları gençlerin önüne açmıyorlar. Devlette öğretmen olarak atama çok sınırlı, özelde de asgari ücretle çalışmaya razı olursanız belki. Ben kendi adıma çok isterim sizin gibi idealist kişiler gelsin akademisyen olsun, öğretmen olsun, öğrencilerimizi onlar yetiştirsin. Ama yok, Türkiye'de durum içler acısı. Yurtdışında Türk tarihi alanında eğitim veren üniversiteler varsa oralarda şansınızı deneyebilirsiniz, belki önünüz daha açık olur. Türkiye için cidden çok çok şanslı olmanız lazım.

Ne demek Türk Tarihini arastirinca ne yapicaksin? Sen o dünyaca ünlü markada bir eleman olarak calisinca hayat boyu sonunda eline ne gecicek paradan baska? ev, araba eee ? robot oldugunuz daha sonradan farkina varacaksiniz ama iste. herkesin hayati kendine sen neyle mutlu oluyorsan onla ilgilen baskalarina ahkam kesmeyin.
oooooo hanimefendi buraya dert yanmak ve akil almak icin degil sanirim baskalarini azarlamak icin konu acmissinz. siz birkac hafta turkiyede kalip o taktiginiz pembe gozluklerle goruyorsunuz bu ulkeyi veya egitim sistemini. Turkiyede tarih sadece ogretmen olmak icin okunurdu o da kpss yuzunden sondu gitti. simdi tarih okuyan gencler satis elemani olarak calisiyor. gonul ister ki her tarih okuyan gencimiz bir muzede, arsivde veya bir kazi bolgesinde calissin ama kendi tarihine bile bi tarafini donmus bir ulkede yasiyoruz. o cok sevdiklerini iddia ettikleri osmanli eserlerini bile yikmaktan ustune gokdelen dikmekten cekinmeyen insanlarin ulkesi oldu burasi artik. Biz burada yasiyoruz her gunku gercegimiz bu bizim. her gun bunla yasamak zorunda olan biziz. O yuzden sozlerimize belki azicik kiymet verirsiniz. Su anda Osmanli konusundaki en otorite isimlerin yabanci olusu belki size bi fikir verir. Avrupada okuyup osmanli tarihi konusunda daha cok sey ogrenirsiniz inanin. su an bircok tarih bolumunde osmanlica sadece tek donem tek ders okutuluyor. ne ogrenirseniz ogrenin hesabi.
ben Roma ve Bizans tarihi cok severim mesela. anadolu tarihine asigim. sadece selcuklu veya osmanli ile baslayan tarihe degil. Hep arkeolog olmak istedim. Birkac kaziya katilmak nasip oldu lise ogrencisiyken ayak islerine kostum ceviri yaptim vs. Kazida calisan arkeologlarin geleceklerinden emin olmayislari. bolum baskanlarina yaranma cabalari, bir an once kendilerini ne yapsak da yurt disina atsak diye dusunmeleri bu meslek bu ulkede yapilmaz diye dusunmeye itti beni.
siz pembe gozluk takmaya devam edin. ama sonunuz ogretmenlik olacak ama kpss ile atanamayacaginiz icin kopruden atlamaya calisanlardan olmamaniz dilegiyle.

cok güzel düsünüyorsunuz. siz ne okumustunuz? Doktora normalde sanirim 5 yil sürüyor umarim yakin zamanda alirsiniz doktor ismini :)

Mühendislik maalesef. Sevip istediğim bir bölüm değildi ama okudum bitirdim master yaptım doktoraya başladıktan sonra kamuya atandım. İş hayatıyla eğitim beraber olunca biraz zorluyor o yüzden hala duruyor tezim. Çok teşekkür ederim inşallah.

caniim, burdakiler seni asla anlayamayacak.
Turkiye disina tatil disinda cikmayan bir insan o ulkelerde hayatin nasil gectigini anlamaz.
Dislaniyor olmanin insani surukledigi yanlizlik piskolojisini anlamaz.
Bu insanlardan sana bu konuda mantikli cevap beklemen yanlis olmus,
bunu yapabilecek insan burda gercektende tek elde sayilacak kadar azdir.
Cunku onlara gore Turkiyenin durumu o kadar kotudurkii,
hic kimse is bulamiyor. Hatta hepsi ac.
Oncelikle burda bu sekilde saldiran arkadaslar, Turkiyede yasamayi dusundugunde etrafinda gezecek olan insanlardir.
Onlar senin bu secimini asla anlamayacak. Turkiyede okumak istedigini sacma bulacaklardir.
Bunlara gogus gerebildigini dusunuyorsan, Unide bolumleri arastirmak daha mantikli.
Hatta belki Unilerin internet sitelerinde e-mail adresleri felan vardir belki ordan sorularini sorabilirsin.
Bende Avrupada yasiyorum, pedagoji okudugum halde yasadigim ulkede pedagog olarak calisamiyorum.
Rizki veren Allah. O yuzden kendini mutlu edebilcek seyleri yapmakta gecikmemelisin.
Insanlar ellerindekinin degerini bilmiyor..

Şimdi biraz eleştirmişsiniz insanları ama şu açıdan haklılar. Yurtdışı olanaklarını bilmem ama Türkiye'de tarih bölümünün iş olanağı neredeyse yok. İnsanlar yüksek lisans, doktora yapıyor ama yine de açıkta kalıyorlar. Öğretim elemanları çok yaşlı, hala da bırakmaya niyetleri yok. Akademik kadroları gençlerin önüne açmıyorlar. Devlette öğretmen olarak atama çok sınırlı, özelde de asgari ücretle çalışmaya razı olursanız belki. Ben kendi adıma çok isterim sizin gibi idealist kişiler gelsin akademisyen olsun, öğretmen olsun, öğrencilerimizi onlar yetiştirsin. Ama yok, Türkiye'de durum içler acısı. Yurtdışında Türk tarihi alanında eğitim veren üniversiteler varsa oralarda şansınızı deneyebilirsiniz, belki önünüz daha açık olur. Türkiye için cidden çok çok şanslı olmanız lazım.
Tesekkür ederim yorumunuz icin. Nasil degisecek bu durum acaba..herkes durumdan sikayetci Türkiyede durumlar icler acisi vs. diye bu durum beni de cok üzüyor elbette. Nasil degisir acaba hic bilmiyorum.. inovatif insanlara yol acmalilar bence anca öyle degisime ugrayip degisebilir

Tesekkür ederim yorumunuz icin. Nasil degisecek bu durum acaba..herkes durumdan sikayetci Türkiyede durumlar icler acisi vs. diye bu durum beni de cok üzüyor elbette. Nasil degisir acaba hic bilmiyorum.. inovatif insanlara yol acmalilar bence anca öyle degisime ugrayip degisebilir

Keşke değişse, ben dediğim gibi sizin gibi hevesli, bölümünü/alanını seven, bulunduğu konumu sonuna kadar hak eden insanları görmek isterim ülkemde. Ama yok yani, akademinin durumu içler acısı, Tarih bölümü çok güzel ama hak ettiği değeri görmeyen bir bölüm ülkemizde ne yazık ki. Benim size tavsiyem yurtdışında bir okulda bu alan üzerine eğitim alıp, hatta biraz da interdisipliner bir alanda master/doktora yaparak ülkedeki üniversitelere başvurmanız olabilir. Belki bu şekilde bir kadro bulma şansınız olabilir Türkiye'de. Ama eğitimi Türkiye'de alıp kadro bulmak epey zor.

Neler diyorsunuz Allah aşkına.
Öğretim görevlisi olmak için yaş sınırı yoktur. Dahası doktorasını tamamlayıp öğretim üyesi olabilir. Okutman girebilir vs vs
Kızcağız daha 25 yaşında. Eğitim hayatı bitti mi yani.
Egitim hayati bitti mi demisim?
Okutman olabilir evet. Buyursun olsun insallah da olur ama bu hayalcilik su sartlarda.
Benim demek istedigimi bu isin icinde olanlar anlamistir zaten.
Sizin anlamaniza gerek yok.

caniim, burdakiler seni asla anlayamayacak.
Turkiye disina tatil disinda cikmayan bir insan o ulkelerde hayatin nasil gectigini anlamaz.
Dislaniyor olmanin insani surukledigi yanlizlik piskolojisini anlamaz.
Bu insanlardan sana bu konuda mantikli cevap beklemen yanlis olmus,
bunu yapabilecek insan burda gercektende tek elde sayilacak kadar azdir.
Cunku onlara gore Turkiyenin durumu o kadar kotudurkii,
hic kimse is bulamiyor. Hatta hepsi ac.
Oncelikle burda bu sekilde saldiran arkadaslar, Turkiyede yasamayi dusundugunde etrafinda gezecek olan insanlardir.
Onlar senin bu secimini asla anlamayacak. Turkiyede okumak istedigini sacma bulacaklardir.
Bunlara gogus gerebildigini dusunuyorsan, Unide bolumleri arastirmak daha mantikli.
Hatta belki Unilerin internet sitelerinde e-mail adresleri felan vardir belki ordan sorularini sorabilirsin.
Bende Avrupada yasiyorum, pedagoji okudugum halde yasadigim ulkede pedagog olarak calisamiyorum.
Rizki veren Allah. O yuzden kendini mutlu edebilcek seyleri yapmakta gecikmemelisin.
Insanlar ellerindekinin degerini bilmiyor..

Ah canim aynen ya ne güzel dedin.. hicte issizlik yok insanlar is begenmiyor ben 1 hafta önce oradaydim magazalar bagiriyor resmen surda is var burda is var diye. Ve kütüphaneye gittik oradaki insanlar ne kadar kaliteli ve temiz. cok baska bir havasi var Türkiyemizin maalesef icine ediyorlar o güzelim topraklarda yasayan insanlar. Rizki veren Allahtir elbette, her sevdigin seyin yolu muhakkak zorlu tasli dikenli olur ama sonunda Allah sana bir kapi acar. Kac kapi caldim ben, kac kez sabir ettim is dünyasinda. Ama yok, bence insan sevdigi sey ugruna, nerede hangi alanda iyiyse oraya atip kendini orada yetistirmeli, gelistirmeli. Ben bu seneki gezimden cok mutlu ayrildim Türkiyeden. Insanlarin refahi anlasiliyor yani burada hissedemiyorsun herkes soguk, birbirine konusmaya korkuyor. Önyargilarla savasmalisin, beni taniyan aa ne kadar sempatik, ne kadar acik ve konuskansin diyor mesela. Ama ait degilim buraya, ruhum sevmiyor napiyim ruhum mutlu degil. bedenim isterse oara icinde yüzsün benim gönlüm ve ruhum mutlu degilse ne fayda saglar. derdimi anlatayim dedim daha kötü oldum gercekten

Kaç dil biliyorsun?
Türkiye'de sadece dil bilgisiyle para kazanan yabancı arkadaşlarım var. İnternetten online ders veriyorlar, universite ogrencilerinin çeviriyorlar, kaçak turist rehberliği yapıyorlar ^^
Hem bir Euro olmuş dört lira. Ailen sana az bir para bile gonderse basının çaresine bakabilirsin...
Yasin küçük mu?
Hayır değil
Ama kocaaaaaa bir ömrün yanında kaybettiğin birkaç sene çok da önemli değil.
10-11 yıl önce bloğundan ,şimdi de Instagram'dan takip ettiğim bir kadın var. Hesap ismi: yugenwasabisabi
Üniversiteden sonra İngiltere'ye gitmiş, evlenmiş barklanmis vs vs.. ilk çocuğunun doğum sürecinde ebe olmaya karar vermiş. Derken engeller şunlar bunlar... On sene kadar sonra , geçen sene gözünü karartip girmiş fakülteye. sanırım hazırlık okumuştu...şimdi hemşirelik eğitimine basladi- 4 sene daha okuyacak- yaşı 40
Yaşı kırk ama dünyaya da bir kere geliyor. Neden kendini gerceklestirmesin?

Tarih bölümü için diyeceğim şey: okuyan arkadaşlarım çağrı merkezlerinde falan çalışıyor. Türkiye'de cidden iş olanağı yok. Anca öğretmen oluyorsun formasyon alıp.
Arkeoloji için de çok fazla arkeoloji mezunu arkadaşım var. Sadece bir tanesi atandı (ve çoook mutlu- küçükken babası onu müzeye götürdüğü günden beri tek hayali müzede çalışmak olan bir kızdı) ama diğerleri maalesef başka işlerde çalışıyor. Yani iş olanağı diğer çoğu meslek gibi yerlerde,Türkiye'de.

Egitim hayati bitti mi demisim?
Okutman olabilir evet. Buyursun olsun insallah da olur ama bu hayalcilik su sartlarda.
Benim demek istedigimi bu isin icinde olanlar anlamistir zaten.
Sizin anlamaniza gerek yok.

İşin içindeyim 2002 den beri dert etmeyin siz.
Bir genö kızın ideallerine yaşına atıfta bulunarak ve bunu basit bir nüktedanlıkla baltalamaya çalışmak ne kadar doğru onu da sizin vicdanınıza bırakıyorum.
Polemik sevmem hoşçakalın.

Adapte degil sevmiyorum buranin ruhsuz insanlarini. elbette cok iyi insanlari var ama hasir nesir olamiyorsun muhabbet ederken derinlere inemiyorsun. Biizim insanimiz daha farkli.
ben de bunu anlamiyorum. bizim insanimiz dedikoducu ya bildigin. kime sorsam arkadasindan eltisinden gorumcesinden kardesinden is arkadasindan sikayetci. herkes herkesi birbirine sikayet ediyor tahammulsuz. vicik vicik iliskileri samimiyet sanan gurbetci melodramlarina da ayri hayranim. belki orada azinlik oldugunuz icin turk topluluklari daha baglidir birbirine tamam eyvallah ama burada ben olsem kimse bakmaz evimde kokmadikca da kapimi calan olmaz. kimseye derdimi acamam cunku hoop baska yerden karsima cikabilir. herkes cikarci olmus. reklam filmi romantizmleri gibi geliyor bana bunlar. Kendini yabanci bir kulturde yasarken kulture entegre edebilmis okullarinda okurken arkadasliklar kurabilmis arkadaslarimin hic birinden irkcilik goruyorum ya da bizi burda eziyorlar ya da insanlar cok soguk tarzi sizlanmalar duymadim. bence siz de her an savasa suruklenebilme ve gelecegi yerle bir olma riski tasiyan bir ulkede olma hayali kuracaginiza elinizdeki sansi gec olmadan degerlendirip yasadiginiz yerin tadini cikarin.

Keşke değişse, ben dediğim gibi sizin gibi hevesli, bölümünü/alanını seven, bulunduğu konumu sonuna kadar hak eden insanları görmek isterim ülkemde. Ama yok yani, akademinin durumu içler acısı, Tarih bölümü çok güzel ama hak ettiği değeri görmeyen bir bölüm ülkemizde ne yazık ki. Benim size tavsiyem yurtdışında bir okulda bu alan üzerine eğitim alıp, hatta biraz da interdisipliner bir alanda master/doktora yaparak ülkedeki üniversitelere başvurmanız olabilir. Belki bu şekilde bir kadro bulma şansınız olabilir Türkiye'de. Ama eğitimi Türkiye'de alıp kadro bulmak epey zor.

Evet hem hevesli hemde baska ülkenin durumunu, dilini bilip gelmek bence ülkemize daha fayda saglayabilir diye düsünmüstüm. Haklsiniz Tarih bölümü hak ettigi degeri görmüyormus bunu ögrenmis oldum. Kadro konusundaki öneriniz icinde ayrica tesekkürler

Açılın! Ben tarih bölümü mezunuyum. Sevgili H hayatisir1234 sana acı bir kaç gerçeklerden bahsedeyim 2015 yılında benimle birlikte o yıl yaklaşık 160 mezun verdi bizim bölüm kaçı kendi alanında memur oldu dersen hiçi diyeyim. Bir çok arkadaşım pöh olmaya pomem' le polis olmaya çalışıyor. Yüksek lisans yapanlarda vardı bu sene onlarda işsizler kervanındalar. 3-5 tanesi ücretmenlik yapıyor. Sadece bizim okuldan her yıl ortalama 150 mezun veriyor Türkiye' de tarih bölümü olmayan üniversite yok (devlet) tarih öğretmenliğine açılan kadro 100 bile değil. Haa ilaveten Halil İnalcık (Allah rahmet eylesin) ve İlber Ortaylı gelip bize ders anlatmadı makaleleri hocalarımız tarafından önerildi bizler de okuduk. Hobi olarak okuyacaksanız buyrun 4 yılınızı heba edin. Yok bu kapıdan ekmek yemek istiyorum diyorsanız aç kalırsınız. Benim de yaşım 25 gastronom olmayı aşırı ötesi istiyorum bir yumurta kırmak bile çok keyif veriyor sosyal medyada şefleri görünce iç geçiriyorum ama iş kaygısından cesaret edemiyorum.
Edit: ev hanımıyım.

ben de bunu anlamiyorum. bizim insanimiz dedikoducu ya bildigin. kime sorsam arkadasindan eltisinden gorumcesinden kardesinden is arkadasindan sikayetci. herkes herkesi birbirine sikayet ediyor tahammulsuz. vicik vicik iliskileri samimiyet sanan gurbetci melodramlarina da ayri hayranim. belki orada azinlik oldugunuz icin turk topluluklari daha baglidir birbirine tamam eyvallah ama burada ben olsem kimse bakmaz evimde kokmadikca da kapimi calan olmaz. kimseye derdimi acamam cunku hoop baska yerden karsima cikabilir. herkes cikarci olmus. reklam filmi romantizmleri gibi geliyor bana bunlar. Kendini yabanci bir kulturde yasarken kulture entegre edebilmis okullarinda okurken arkadasliklar kurabilmis arkadaslarimin hic birinden irkcilik goruyorum ya da bizi burda eziyorlar ya da insanlar cok soguk tarzi sizlanmalar duymadim. bence siz de her an savasa suruklenebilme ve gelecegi yerle bir olma riski tasiyan bir ulkede olma hayali kuracaginiza elinizdeki sansi gec olmadan degerlendirip yasadiginiz yerin tadini cikarin.
Akademik anlamda cok daha cana yakin profesörler var ben sahsen bir söyleside bir yardimci docente rastladim bu kadar tatli bir insan yok ya gercekten. burada bulaazsiniz öyle birisi mesela. derin muhabbet konusunda ilim konusunda cok daha güzel bilgi paylasimi yapabiliyorsun Türkiye de bence yani ben bunu yasadim bizzat o yüzden dedim yoksa dedikoducu bir milletiz evet. bende artik kendimi uzak tutuyorum bos konusanlardan..

Mühendislik maalesef. Sevip istediğim bir bölüm değildi ama okudum bitirdim master yaptım doktoraya başladıktan sonra kamuya atandım. İş hayatıyla eğitim beraber olunca biraz zorluyor o yüzden hala duruyor tezim. Çok teşekkür ederim inşallah.
Bence kendinize kulak verin, hangi alanda iyiyseniz oraya yogunlasin. Bayagi donanimlisniz masallah yüksek lisans felan :) umarim her sey gönlünüzce olur

Bence kendinize kulak verin, hangi alanda iyiyseniz oraya yogunlasin. Bayagi donanimlisniz masallah yüksek lisans felan :) umarim her sey gönlünüzce olur

Estağfurullah
Öğrenciliği seviyorum bıraksınlar beni ders dinleyeyim. Bu arada 37 yaşındayım. Okumak için hiçbir yaş geç değildir.
Umarım sizin de her şey gönlünüzce olur.
Tekrarlayayım ama şunu ailenizin desteğini alın mutlaka. Onlarsız kolunuz kanadınız kırık olur.
Sevgilerimle.

Açılın! Ben tarih bölümü mezunuyum. Sevgili H hayatisir1234 sana acı bir kaç gerçeklerden bahsedeyim 2015 yılında benimle birlikte o yıl yaklaşık 160 mezun verdi bizim bölüm kaçı kendi alanında memur oldu dersen hiçi diyeyim. Bir çok arkadaşım pöh olmaya pomem' le polis olmaya çalışıyor. Yüksek lisans yapanlarda vardı bu sene onlarda işsizler kervanındalar. 3-5 tanesi ücretmenlik yapıyor. Sadece bizim okuldan her yıl ortalama 150 mezun veriyor Türkiye' de tarih bölümü olmayan üniversite yok (devlet) tarih öğretmenliğine açılan kadro 100 bile değil. Haa ilaveten Halil İnalcık (Allah rahmet eylesin) ve İlber Ortaylı gelip bize ders anlatmadı makaleleri hocalarımız tarafından önerildi bizler de okuduk. Hobi olarak okuyacaksanız buyrun 4 yılınızı heba edin. Yok bu kapıdan ekmek yemek istiyorum diyorsanız aç kalırsınız. Benim de yaşım 25 gastronom olmayı aşırı ötesi istiyorum bir yumurta kırmak bile çok keyif veriyor sosyal medyada şefleri görünce iç geçiriyorum ama iş kaygısından cesaret edemiyorum.
Edit: ev hanımıyım.
Sevgili Tarih mezunu arkadasim iyi ki geldin cok aciklayici oldu tesekkürler. ben galiba biraz yanlis ifade ettim kendimi ben oraya gelip akademik alanda devam etmek isterdim aslinda o kismi uunuttum aciklamaya. bilmiyorum sence master ve daha sonrsasinda tarih alanindan akademik kariyer yapmak nasil sence? neden master yapmiyorsun? eger ki sevmiyorsan bölümü, sevdigin seylere dogru yol al ve onlari dene deneyim kazanmis olursun hem kaybedecek birseyin yok. umarim her sey gönlünce olur. :)

Back