• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tansiyon ile ilgili sorularım var

Nerozey

Guru
Kayıtlı Üye
23 Kasım 2014
292
85
298
33
Hanımlar aranızda Dr ya da hemşire var mı acaba tansiyon ile ilgili danışmak istiyorum.

Doktor değilim, hemşireyim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım

Çok teşekkür ederim öncelikle. Doğuma tansiyon yüksekliği ile girdim 19 lara çıkmıştı. Öncesinde problemim yok diye düşünüyorum. 1 ay sürdü günde 1 alfamed aldım. Sonra tansiyon yükselmemeye başladı bende ilacı kestim doktora da söyledim kes zaten 1 ay sürer bu problem dedi. Ama 1 haftadır biraz stresliyim ve panik atalikta var fazlasıyla anksiyete yaşıyorum. Ölçüyorum mesele 14 15 arası çıkıyor. Özellikle akşam yemeğinde dikkat etmediğim de yüksek çıktı sonra korktum hapı içtim. Az önce yürüyüp hemen ölçtüm 15 çıktı sonra az dinlendim ölçtüm 11/7 perde çıktı. Hangine inanacağım bilmiyorum. Başımda hafif ağrı ve karıncalanma var 1 haftadır kafamın tepesi yanıyor gibi hissediyorum. Buna tansiyon mu sebep oluyor yoksa anksiyete mi bilmiyorum. O an tansiyon ölçüyorum mesela 125/8 falan çıkıyor Max. Ama stres anında yükseltiyorum farkındayım.

Uzun oldu kusura bakmayın tekrar doktora gidip bi holter taktırmayı düşünüyorum ama bu başımdaki karıncalanma ve sıcak basması neden oluyor onu anlamıyorum.

Çok geçmiş olsun. Öncelikler normal tansiyon düzeniniz nedir? Normal kabul edilen değerlerin dışında kişilerin kendi normalleri de olabiliyor, örneğin ben 80/50 dolaylarında gezinirim. Büyük tansiyonum 100 olursa fenalaşırım.
Panik atak kalp ritmini yükselttiği için tansiyon yüksekliğine neden oluyor bu arada, başınızdaki karıncalanma, baş ağrısı, sıcak basması hepsi yüksek tansiyon belirtileri ne yazık ki.

Çok geçmiş olsun. Öncelikler normal tansiyon düzeniniz nedir? Normal kabul edilen değerlerin dışında kişilerin kendi normalleri de olabiliyor, örneğin ben 80/50 dolaylarında gezinirim. Büyük tansiyonum 100 olursa fenalaşırım.
Panik atak kalp ritmini yükselttiği için tansiyon yüksekliğine neden oluyor bu arada, başınızdaki karıncalanma, baş ağrısı, sıcak basması hepsi yüksek tansiyon belirtileri ne yazık ki.
Az önce ölçtüm mesela 15/9 çıktı 5 dk sonra 11/7 çıktı ilaç alayım mı karar veremedim hangisi doğru diye. Normalde de 11 12 civarı çıkar çok düşük görmedim bu zamana kadar. Aynı zamanda kulağımda zonklama da oluyor kbb ye gitsem mi bi dedim. Dediğim gibi bu başımda ki şeyler ateşli olduğum zamanlar oluyor genelde. Böyle hissederken ölçtüğüm de yükselte görmedim acaba gerçekten panik ataktan dolayı mı oluyor diyorum. Sürekli tansiyonum oynuyor mu acaba

Birde bu illetin ilaçsız çözümü yok mu acaba kalıcı olmasından korkuyorum kilom yok. Oldukça sağlıklı yemeye çalışırım. Tuzu falan da bıraktım. Ama özellikle dışarı da yemek yerken acaba yükselecek mi diye düşünmekten anı zehir ediyorum kendime. Sporla toksinleri atarak tansiyonu geçenler de varmış alternatif şeyleri araştıracağım artık

Birde bende aritmi var ablasyon olacağım yakında. Sürekli bi çarpıntı halim var yani. Bu da bi erken olabilir mi. Aritmi problemim geçerse bu da geçer mi acaba

Ablasyon zaten minimal risklere sahip iyi sonuçlar veren invaziv bir yöntem, taşikardi azalacaktır. Bu durumda tansiyonu kontrol altında tutmak daha kolay olacak. Evde kullanılan elektronik tansiyon cihazları çok güvenilir değil, bize az çok tansiyon hakkında fikir veriyor ama en doğru sonuçları aslında eski tip olanlardan alıyoruz.
Evdeki aletle tansiyon ölçümü yapacağınız zaman iki ölçüm aradında 15 dakika olsa daha sağlıklı olur, sakin ve oturur pozisyonda olun. 5 dakika arayla aldığınız ölçümler muhtemelen doğru değildir. 5 dakikada ciddi oynama olmaz.
Ne yazık ki ilaçsız bir çözümü yok ama ilaç hayat kurtarır özellikle yüksek tansiyonda

Tansiyon dengeleme ilaçları en az yan etkiye sahip zararsız ilaçlar ve kullanılması elzem. Bazı hastalarda yan etki oluyor bu durumda da doktorunuza söylerseniz yenisini reçete edecektir. Bu ilaçlar ilk zamanlar tansiyonu fazlaca düşürdüğü için düşük tansiyon yan etkileri yaşatır, mide bulantısı, uyku hali, baş dönmesi, soğuk terleme, bilinç bulanıklığı gibi ama bunlar geçici yan etkiler, ilaç tansiyonu düzenlediğinde vücudunuz yeni değere alışacak ve yan etkiler bitecek

Tansiyon dengeleme ilaçları en az yan etkiye sahip zararsız ilaçlar ve kullanılması elzem. Bazı hastalarda yan etki oluyor bu durumda da doktorunuza söylerseniz yenisini reçete edecektir. Bu ilaçlar ilk zamanlar tansiyonu fazlaca düşürdüğü için düşük tansiyon yan etkileri yaşatır, mide bulantısı, uyku hali, baş dönmesi, soğuk terleme, bilinç bulanıklığı gibi ama bunlar geçici yan etkiler, ilaç tansiyonu düzenlediğinde vücudunuz yeni değere alışacak ve yan etkiler bitecek
Çok teşekkür ederim cevabınız için çok sağolun

Çok teşekkür ederim öncelikle. Doğuma tansiyon yüksekliği ile girdim 19 lara çıkmıştı. Öncesinde problemim yok diye düşünüyorum. 1 ay sürdü günde 1 alfamed aldım. Sonra tansiyon yükselmemeye başladı bende ilacı kestim doktora da söyledim kes zaten 1 ay sürer bu problem dedi. Ama 1 haftadır biraz stresliyim ve panik atalikta var fazlasıyla anksiyete yaşıyorum. Ölçüyorum mesele 14 15 arası çıkıyor. Özellikle akşam yemeğinde dikkat etmediğim de yüksek çıktı sonra korktum hapı içtim. Az önce yürüyüp hemen ölçtüm 15 çıktı sonra az dinlendim ölçtüm 11/7 perde çıktı. Hangine inanacağım bilmiyorum. Başımda hafif ağrı ve karıncalanma var 1 haftadır kafamın tepesi yanıyor gibi hissediyorum. Buna tansiyon mu sebep oluyor yoksa anksiyete mi bilmiyorum. O an tansiyon ölçüyorum mesela 125/8 falan çıkıyor Max. Ama stres anında yükseltiyorum farkındayım.
Sabah akşam her gün bir hafta olmak kaydıyla tansiyonunuzu ölçüp kaydedin ve kardiyolojiye o verilerle muhakkak görünün.bu süreçte de tuz alımını kisitlayin. Baş agrinizin sebebi tansiyon kaynaklı olması muhtemel

Back