Evet,zaten ilk cümlede yazdığınız için anlamasi zor olmadı. Hatta önerdigim "uzun kız" filminde de lisedeki kız 16 yaşında, 1.86 boyundaydi, izleyince tanıdık hisseder, sever diye paylaşmiştim.
Yani bir insan uzun boylu olabilir,kısa boylu olabilir....aileler böyle endiselenip kendi endisesinde kızı bogmazlarsa kız pekala vücudunu sevebilir. Gerçi şu an pandemi var ama en basitinden kızı voleybola-basketbola verseler hem vücudu şekillenir, hem uzun boylu kızlarla dolu bir arkadas çevresi olur hem de uzun boyunun avantajını görür, mutlu olur. Ama kızın ailesi (muhtemelen) 'ya baskete giderse daha da uzarsa,oyyy asla' diye düşünecek bir aile. Bana o imaji verdiler .
Ayrıca ergenler acımasizdir. Benim ablama da hep 'sırık' derlerdi, fasulye sirigi derlerdi.
Ben aşırı zayıf olduğum için ve kemiklerim gözüktüğü için 'iskeletor' derlerdi, 'afrikali' derlerdi. Bir yakın arkadaşım sınıf ortalamasinsan kısa oldugi için hep ön sırada otururdu, Ona 'yerden bitme' derlerdi. Gözlüklü 'dortgoz', çalışkana 'inek' , biraz büyük beni olana 'benli, damalı' ...
Yani akran zorbaligina ugramamanin hiç bir yolu yok. Ve hiç bir aile asla çocuğunun akran zorbaligina uğramasına engel olamaz.
Ailenin yapacağı şey İskelet diye dalga geçilen çocuğa 'of sen nasıl zayıfsin, kızım bunu ye kilo al, ipincesin' diye endiselendirip doktor doktor gezip 'benim kız çok zayıf doktor bey,ne olacak. Herkes dalga geçiyor ' diye kızı bulunduğu halden dhaa cok utandirmak olmamalı bence (doktora da götürse çocuğuna rutin kontrol gibi gösterebilir,zatifliktan kızı endiselendirmek yerine). Benim annemin mesela 'ben doğurdum tabii ki güzel olacaksiniz' tarzı yaklaşımı vardı. 'Teyzen de uzun-tabii uzun olacaksın / ben de zayıfım,tabii Zayıf olacaksin' falan diye, normallestirerek büyüdü. Ve ablam da,ben de bu akran zorbaligindan yara almayarak çıktık ve gerçekten de çok güzel, vücudunu seven iki kadın olduk.
Bence işin sırrı bu. Ailenin yapması gereken şey de bu.
Biz burada 'evet ben adetten sonra 10 cm aldim' desek mesela, size ne gibi bir yararı olur,o kıza nasıl bir yararı olur? Herkesin vücudu kendine has. Uzayadabilir,böyle kaladabilir... Dışarıdan bir müdahale -igne falan sadece kızın sagliguna olumsuz bir etki yapacaktır. Ailenin tek yapması gereken kızın bedenini sevmesi için ona olumlu telkinler vermek ve büyüyünce bu üzüldüğü şeyi çok seveceğini soylemek