Konunun üzerinden epey geçmiş ama belki yine de faydası olabilir. Pirinç pilavının tane tane olmasının sırrı koyduğunuz suyun miktarından ziyade iyi kavrulması ve nişastasının iyi arındırılmış olması bu iki işlem yapıldığı takdirde pirinçe 1/3 su verseniz dahi lapa olmaz, birbirine yapışmaz sadece irileşip yumuşar. Lapalaşmaya neden olan bir nevi yapıştırıcı görevi gören nişastadır zaten. Ben öncelikle pişirmeden önce pirinci tuzlu suda bekletiyorum. Tuz pirincin suda beklediği süre içerisinde kırılmasını engelliyor. Soğuk olmadığı ve tuzlu olduğu sürece kaynar suda bile bekleyebilir pirinç, bir şey olmaz. Ondan sonra olabildiğince soğuk suyun altına koyup pirinçler suyun içinde gözükecek berraklığa kavuşana kadar yıkıyorum. Bu da sıcak suda beklemiş pirinçlerin dirileşmesi için şokluyor bir nevi. :) Daha sonra pirinci kurutuyorum. Bunu genelde iyi bir havlu kağıdı 3 dört kat edip pirinci üzerine sererek yapıyorum. Kaliteli bir kağıtta katiyen hav ya da erime olmuyor. Tereddüt etmeyin. O da olmazsa süzgeç kısmı dik durabilen bir kaptan pirinci çevirerek kurutuyorum 15-20 dakika. Bundan sonrası pişirme kısmı zaten su ölçeği pirinç türüne göre değişir, ben göz kararı bir iki parmak geçecek kadar öncesinde hafif kıtır ve tanelenecek şekilde iyi kavrulmuş pirince kaynar suyu veriyorum ve harlı ateşte suyunun yarısını çekecek kadar pişirip, daha sonra altını kisiyorum. Yine bir nevi muhurluyorum yani. Genelde pirinç pilavı kaynamaya başlayınca hemen altı çokça kısılır ve bu da pirincin yumuşamasına neden olur. Benim pilavım suyunu çektiği vakit halen çok hafif dişe gelir vaziyette oluyor ve demlenince tam kıvamına ulaşıp tane tane ve yumuşacık oluyor. Daha sonraki isitmalarda da pirincin görüntüsünde lapalaşma olmuyor. Bu şekilde pişirdiğim en kötüsünden, en iyisine hiçbir pilav lapa olmadı, hep tane taneydi. Umarım size de faydası olur. :)