Su meselesi.

ipektuncer

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Mart 2010
2.968
31
Yanlış yere mi açtım konuyu bilemiyorum, ama benim için bu konu hakikaten dert haline gelecek yakında.
Epeydir medyada plastik şişelerde satılan suların sağlıksız olduğu konuşuluyor. Damacana su almayı bırakalı yıllar oldu, 5 litrelik pet şişelerde alıyorum suyu ve açar açmaz cam şişelere dolduruyorum.

Musluktan akan su ile yemek yapmak, sebze-meyve yıkamakta ise sakınca görmüyordum. Ancak bu suyun içerdiği kurşun, klor gibi zararlı maddeler kaynatmakla geçmiyor tabi. Ayrıca sebze ve meyveler sudaki kloru anında emiyormuş, yeni öğrendim. Mesela çaydanlıklar sudaki kireci tutar, ama tencereler tutmaz. Çünkü tencerede sebze pişer ve sebce sudaki kloru emer. Bizde o yemeği yer ve kloru bünyemize alırız.

Musluk altında klorlu suda yıkanan bir elma bile sudaki kloru içine hapsediyormuş, çok tehlikeli.

Öte yandan iyi markaların 5 litrelik pet şişelerini alıyorum, ama o sularda ilk kez kaynağından çıktığında analiz ediliyormuş sadece. Sonra yıllarca bir daha analiz edilmiyormuş, yasal olarak su firmalarının böyle bir zorunluluğu yokmuş.
Zaten en iyi su markalarının internet sitelerine baktım. En yeni analiz raporunun üstünden dolu dolu 2 sene geçmiş.

Musluk suyunu da arıttık diylim, bu defa içindeki yararlı mineraller de gidiyormuş. Geçen akşam bir prof tv'de anlatıyordu. Arıtma suyu içiyorsanız dışarıdan magnezyum takviyesi almalısınız diyordu. Araştırdım, çok pahalı olmakla beraber sudaki magnezyumu ekstra bir filtre ile suya iade eden arıtma sistemleri de mevcut. 1500 TL gibi bir fiyatları var.

Ancak bazı forumlarda da "200 liralık arıtma da, 2000 liralık arıtmada aynı, sadece para tuzağı" diyor.
Bu arada bizim eski evdeki su deposunu temizletmeye kalkmıştık bir sene de, içinden çıkanları anlatsam mideniz kaldırmaz. O su arıtılsa bile çocuklarıma içirmek istemem mesela. Ama öte yandan kaynak suları da kontrolsüzmüş.

Sizler içme suyu, yemek pişirme suyu, çay suyu, sebze-meyve yıkama suyu için ne gibi yöntemler uyguluyorsunuz? Marka vermemeye dikkat edelim de konu kapanmasın.

Sorma derdimi deştin.
Yapacak pek birşey yok. Ben iyi markanın damacana suyunu kullanıyorum ama içim rahat değil. Plastiği geçtim, damacanalar deterjanla yıkanıyor. Acaba ne kadar iyi durulanıyor? Cam damacana bile olsa aynı kanserojenler gelip gırtlağımıza yapışacak.
Dedim ya ben bir çıkar yol bulamadım.

biz içme suyu olarak muhtelif markaların 5-10 litrelik pet şişelerde satılan sularını alıp kullanıyoruz.

yemeklerde ise arıtma suyu kullanıyoruz.

zaten günümüzde nereye eline atsan kanser etkisi yaratan bir şeye denk geliyor.

sudan gelmese bile meyve ve sebzeleri yetiştirirlerken kullanılan hormonlar veya zirai ilaçlar da kanser riskini arttırıyor.

Sorma derdimi deştin.
Yapacak pek birşey yok. Ben iyi markanın damacana suyunu kullanıyorum ama içim rahat değil. Plastiği geçtim, damacanalar deterjanla yıkanıyor. Acaba ne kadar iyi durulanıyor? Cam damacana bile olsa aynı kanserojenler gelip gırtlağımıza yapışacak.
Dedim ya ben bir çıkar yol bulamadım.

Canım damacana su alma olayını bir an evvel bırakmanı öneririm, o en kötü seçenek.
Damacanalardaki tehlike deterjanla yıkanmasından ziyade, o damacanada zamanla oluşacak çizikler, sıyrıklar içinde biriken mikroplar ve damacananın kendi içeriğindeki bazı zararlı kimyasalların özellikle güneşin de etkisiyle suya karışması.

Cam damacana bulursan hiç durma, hatta bana da bilgi ver nereden buluyorsan.

of evet ya napcaz bilemedim yani musluk suyu klorlu ve zararlı
ee pet damacanadakilerde plastik olduğundan sağlığa zararlıymış
arıtma sistemi kullanmakta iyi fakat suda ki magnezyumu alıyomuş ve dışardan ek magnezyum almak gerek napıcaz şaşırdım kaldım yani:KK31:

İçme suyu olarak ünlü bir markanın suyunu alıyorum.
2010 yılında Avrupa'nın en iyi ve en temiz suyu ödülünü almış o yüzden bu suyu tercih etme sebebim.
Ama yemeklerde ve çayda musluk suyu kullanıyorum maalesef.
Bir de bize bir doktor banyo yaparken bile sudan mikrop kapabileceğimizi sudaki zararlı maddelerin cilt kanseri yapabileceğini söylemişti.
Banyo yapacağımız suyu kaynatıp ılıtıp öyle banyo yapmalıymışız ama tabi ki ben uyarıya da uymadım yapsam iyi olur belki ama işte üşengeçlikmi diyeyim yada ne denir bilmiyorum....

İçme suyu olarak en bilinen markayı kullanıyorum. Sektör lideri dersem anlaşılır herhalde. Makarna, çorba, pilav ve çay-kahve yaparken de bu suyu kullanıyorum.
Meyve -sebze yıkarken ya sirke atıyorum ya da şu dezenfektan var ya ondan koyuyorum.
Buzdolabında suları cam sürahi ve şişelerde tutuyorum.
Meyve suyu ve içecekleri de hep cam şişede almaya özen gösteriyorum.

of evet ya napcaz bilemedim yani musluk suyu klorlu ve zararlı
ee pet damacanadakilerde plastik olduğundan sağlığa zararlıymış
arıtma sistemi kullanmakta iyi fakat suda ki magnezyumu alıyomuş ve dışardan ek magnezyum almak gerek napıcaz şaşırdım kaldım yani:KK31:

Canım eğer iddiaları doğru ise, bazı markalar sudaki magnezyuma dokunmuyormuş.

İçme suyu olarak en bilinen markayı kullanıyorum. Sektör lideri dersem anlaşılır herhalde. Makarna, çorba, pilav ve çay-kahve yaparken de bu suyu kullanıyorum.
Meyve -sebze yıkarken ya sirke atıyorum ya da şu dezenfektan var ya ondan koyuyorum.
Buzdolabında suları cam sürahi ve şişelerde tutuyorum.
Meyve suyu ve içecekleri de hep cam şişede almaya özen gösteriyorum.

Sebze meyve yıkarken sirke katmanın sudaki klora etkisi oluyor muymuş?

bu konu benim için de sorun,
annemlerin evinde arıtma cihazı var, 15 yıl kadar önce bi servet ödeyerek almışlardı.
sürekli taşınan bi aile olduğumuzdan her gittiğimiz yerde sıkıntıydı bizim için temiz su bulmak.
her sene filtresini yeniliyorlar, ölçüm de yaptırıyorlar.
yemek çay içme suyu ne isterseniz ordan kullanıyor annem.
ama ben henüz bu tarz bi cihaz alamadım evde fazla bulunmadığımız için.
çocuğumuz da olmadığndan henüz alma gereği duymadım ama hamilelik ve çocuklu bi aile olma sürecinde kaç para olursa olsun alacağım sanırım. lavabo altında takılanlar ya da evin girişindeki su deposuna takılanlar varmış. böylece duş suyu sorunu da hallediliyor.
şimdilik damacana olarak güvenilir bi marka kullanıyorum ama içime sinmiyor.
ondan kurtulsam iş yerimde sebilden damacanayla tüketiyoruz.
pet şişelerde güneşte fazla bekletiliyor.
1-2 litrelik cam damacanalar dışında henüz ben büyük boy üretildiğini duymadım.
magnezyumu dışardan bi şekilde alırız ama diğer aldığmız şeylerden nasıl arınırız diye kaygılıyım.

bu arada bi arama yaptım googleda, 19 lt lik cam damacanalar varmış, 13 tl civarında ancak suyu temin etmek için yine damacana ya da pet şişeden oraya doldurmak lazım.

annemlerin evinde arıtma cihazı var, 15 yıl kadar önce bi servet ödeyerek almışlardı.
sürekli taşınan bi aile olduğumuzdan her gittiğimiz yerde sıkıntıydı bizim için temiz su bulmak.
çocuğumuz da olmadığndan henüz alma gereği duymadım ama hamilelik ve çocuklu bi aile olma sürecinde kaç para olursa olsun alacağım sanırım. lavabo altında takılanlar ya da evin girişindeki su deposuna takılanlar varmış. böylece duş suyu sorunu da hallediliyor.
magnezyumu dışardan bi şekilde alırız ama diğer aldığmız şeylerden nasıl arınırız diye kaygılıyım.

19 litrelik cam damacanayı geçenlerde bir züccaciyede gördüm ben.herkes soruyordu,yeni çıktı galiba.

bu arada bi arama yaptım googleda, 19 lt lik cam damacanalar varmış, 13 tl civarında ancak suyu temin etmek için yine damacana ya da pet şişeden oraya doldurmak lazım.

fakat fiyatı 13 lira değil 95 liraydı:KK53:

ben cocukken hatırlıyorum 5 litrelk cam şişe ile bakkaldan su alıyorduk ama oda depozitoluydu.. sonradan nedense kalktı markasınıda hatırlıyorum fakat şimdi böyle bir ürün görmüyorum acaba mail atsak firmaya tekrar üretilirmiki?

Canım, son günlerde bu konuya taktığım için bayağı araştırdım. Eğer su arıtıcısı satıcıları abartmıyorsa, asit ortamda yaşayabilen mikroplarda varmış. Yani klor tüm mikropları öldürmüyormuş. Dolayısıyla UV filtresi olması şartmış arıtıcılarda, bu da eski tip arıtıcılarda yokmuş. Ayrıca eski tip arıtıcılar ve hatta birçok yeni model arıtıcı sudaki yararlı bileşenleri de yok ediyormuş.

Oysa bundan 10 sene önce (senin ailen gibi) nice aile arıtıcılarını güvenle kullanıyor, o suyu lıkır lıkır içiyordu. Diyelim buünün son teknolojisi bir ürün aldık eve, nereden bilelim ki bir 10 sene sonra o arıtıcının da yetersiz olduğu ortaya çıkmasın. O açıdan arıtıcı işi de düşündürüyor beni.

Bir arkadaşım bana UV filtreli çok memnun kalacağım bir arıtıcı önermişti, nerden alırım bunu dedim. Sisteme üye yapmam lazım seni, o zaman yüzde 30 indirimli alırsın diyerek beni saadet zinciri tarzı bir pazarlama sisteminin üyesi yapmaya çalıştı. Biraz netten araştırdım, anladığım kadarıyla pek güvenmemem gerek bu arkadaşa. Üyeler getirdiği üye başına para alıyormuş.

5 litrelik pet şişeleri eve taşımak çok zor, haftada 5-6 tane gidiyor, çünkü yemeklere de kullanıyorum artık.
Bir de pet şişelere içimi daha hoş olsun diye nitrat katıyorlarmış. Bu da uzun vadede kanserojenmiş.

Son düzenleme:
ben cocukken hatırlıyorum 5 litrelk cam şişe ile bakkaldan su alıyorduk ama oda depozitoluydu.. sonradan nedense kalktı markasınıda hatırlıyorum fakat şimdi böyle bir ürün görmüyorum acaba mail atsak firmaya tekrar üretilirmiki?

Ben de hatırlıyorum canım, tadı da çok güzeldi. Keşke gene olsa..
Ancak büyük marka sular da kontrolsüzmüş, cam şişide evimize gelse bile içindeki suyun analiz edilmiş olması gerek, bunun için devlet kural koymalıymış ve şu an yasal boşluk olduğu için en büyük firmalar bile suyu analiz ettirmiyormuş. Suyun arkasındaki etiket, yıllar öncesine ait analizin sonucuymuş.

Eniştem sakaryadaki tüm su altyapısından sorumluydu yılbaşında emekli oldu mideniz bulanacak eminim ama bilmelisiniz depodan ceset bile çıktı düşünün artık

damacana su konusu ayrı bir dert yaklaşık 4-5 yıl önce bi araştırma sonucu okudum mutlaka değişiklik olmuştur yaklaşık 250 marka üzerinde analiz yapılmış ve güvenilir sadece 16-17 tane marka çıkmıştı ve inanmıcaksınız bu markalar arasında duyduğumuz bildiğimiz markalardan hiçbiri yoktu tanıdık olan sadece çook eski yıllardan kalma suyla eşleştirilen bir marka vardı ,eskiden su deyince aklınıza ne geliyordu bi düşünün işte o yani onlar da çok güvenilir değil

X