Şu An İnanın Öleceğimi Bilsem Böylesine Çökmezdim

hazır gıdayı kesmeye çalışın, bir de bal tahin pekmez falan da çok vermeyin. en azından okul günü. tablet tv yi de sıfıra indirmeye çalışın. papatya çayı falan içimez ama humananın falan gece çayı oluyor. içinde sakinleştirici bitkiler var. oğlum uyumadıgında küçükken ondan veriyordum. ilaç yerine bu tarz sakinleştirici etkisi olan bitkiler kullanabilirsiniz belki. lavanta yağı da sakinleştiriyordu sanki yanlış hatırlamıyorsam
 
Ogretmen ne etkinliği yapiyormus peki? Yanlis anlasilmasin kimseyi elestirmek istemiyorum ama bu yastaki cocuklari sabahtan aksama kadar bir odaya hapsedip uslu uslu etkinlik yapmalarini bekliyorlar. Cocuk enerjisini atamiyor ki. Ben de öğretmenin ve sizinle ayni yasta bir oglum var. Gecen yil yari ozel sayilabilecek bir anaokuluna gonderdim. Oglenciydi. Cocuklar 5 saat boyunca ayni sinifin icinde, ogrenci ablalarin yaptigi kartondan sapkalarla vs. 50 tane fotograf cektirip ailelere gönderiyorlardi. Cocuk eve bir geliyor, enerji patlamasi yasiyordu. Koltuk tepelerinde geziyordu. Hem de etkinlik yapmaktan bikmisti cunku aslinda o yapmiyordu. Bir de her gun odev veriliyordu.
Bu sene kendi calistigim okulun anasinifina getiriyorum. Yine butun gun siniftalar ama o kadar agir seyler yapmiyorlar. Genelde zamanlari oyunla geciyor cunku bunlar henuz oyun cocugu. 6 yasina gelince de hala oyun cocugu olacak. Bu kadar kucuk bir cocuktan ful konsantrasyon beklemek cok utopik degil mi? Benim dorduncu sinif ogrencilerim bile dersi kaynatiyor. Ben bu cocugun kaydini mi sileyim simdi? Boyle egitimcilik mi olur? Baska velileri kaybetmemek icin kolaya kaciyorlar belli ki.
 
Çoğunuzun ekranlarla arası nasıl? Televizyon, TV, tablet vb.?
Okuduğum bir kitapta bazı çocukların bünyelerinin az süreli ekranı bile kaldıramadığı bu çocuklarda hiperaktivite ile aynı bulguları veren ve genelde uzmanlar tarafından hiperaktivite ile karıştırılan tablolar görüldüğü yazıyordu. Yabancı bir çocuk psikoloğu idi yazarı sanırım ve kendisine hiperaktivite gibi teşhislerle gelen bircok çocuğun ekran orucu ile şikayetlerinin bittiğini söylüyordu.
Bir süre ekranı kisitlayip sonra tekrar yavaş yavaş belirli bir düzen içinde izin vermek gibi bir programı vardı.
Kitabın ismini hatırlarsan size yazarım bir bakarsınız belki işinize yarar. Umarım sorunsuzca atlatırsınız bu süreci
 
Size bir örnek anlatcam benim arkadaşımın kızı büyük oğlumla da aynı siniftaydilar çok hareketliydi şimdi hareketli çocuklar etrafında ki insanlara zarar veren çocuk farklı sizin ki bariz zarar vermeye meyilli herneyse ilkokulda çok zorlandı sonra ortaokuldayken çok basariliyken sınavlarda ki optiklerde sürekli kaydırma yaptığı için doktora götürdü ve bı ilaca başladılar arkadaşı az Ken sosyal bir çocuk oldu lgs de çok iyi bir puan aldı iki sene kadar kullandı ilacı şimdi kullanmıyor çocuğunuzu bir doktora daha götürün ilaç derse kısa bir süre denersiniz
 
Belki saçma gelecek ama hiperaktivite tanılı bir akrabamıza paketli gıdalar yasaktı. Tükettiği zaman hareketliliği artıyordu. İlacı hareketlenince mi alıyordu yoksa her daim mi onu hatırlamıyorum. Bazı çocuklar abur cubur veya şeker şeyler tüketince de kaba tabiriyle kudurukları artıyordu. Yiyeceklerine de dikkat etseniz faydası olabilir.

Başka bir akrabamın oğlu için de okuldan şikayet gelmişti. Psikoloğa götürün denmişti. Bir şey çıkmadığı söylendi. O da arkadaşlarıyla oyun niyetine ittirip demirbaşa zarar veriyormuş. Muhtemelen sıkıntısı yabaniliktendi. O da ailesi kaynaklı. Çocuk izole büyüdü. Nerede nasıl davranacağını bilmiyor. Bu çocuğun kuzeni de şımarıklığından okulda sorun çıkarmıştı. İttirme, kesici aletleri farklı amaçla kullanma. Onunki de şehzade edasıyla kollanması ve çevre kötü denilerek izole yaşamasından. İkisi de yıl sonuna doğru toparladı. İnsanlara uyum sağladılar sanki

Üçünün de erkek olması ayrı mesele.
 
Anlattığınız şeyler çocuğu bir okuldan ötekine gönderecek kadar büyük şeyler değil.

Yazınızda bahsettiğiniz şeyler hiperaktivite için küçük şeyler.

Hiperaktivite tedavi edilir ve edilmese de ergenlikle birlikte izler silinmeye başlar.

Bu kadar yıpratmayın kendinizi. Çocuğunuz hayatı boyunca böyle kalmayacak. Büyüyüp normale dönecek elbette. Sakin olun.

Bir doktora daha götürün içiniz rahat etmesi açısından. Ama yok ilac vermem, yok ilac yazıp yolladi diyecekseniz hiç doktor doktor gezmeyin.

En basit ağrı kesiciye bile bir milyon yan etki yazılır ama o yan etkiler genelde yaşanmaz zaten.

Doktorun dediklerini beğenirsem uygularim yok begenmezsem uygulamam diye tedavi olmaz. Bin bilsen de bir bilene sor demişler.

Geçmiş olsun. Allah sağlıktan ayırmasın
 
Çok doğru noktalara değinmişsiniz.
İki erkek çocuğum olduğundan dolayı farklı sorunları aynı evde yaşabiliyorum

Büyüğü geçen sene eve geldi, beni dövdüler yerlerde tekmelediler diye, bir öğretmeni aradım ki olay bambaşka.
Çünkü oğlumun hayatında hep kardeşi ve kuzenleri olduğundan, bir arkadaş grubuna nasıl dahil olunur katılınır bilmediğinden, oyun onun istediği gibi gitmediğinde arkadaşlarının bacaklarına asılıyormuş yere yatıp koala gibi, evde bana da yapıyor elbet

Küçük ise yine dayak yemiş dün oldu bu, mesele arkadaşının eşyasını kendisininki sanıp atlaması sonucu ayıramamışlar çocuktan ve diğer çocuklar devreye girmiş Hayatında hep bir abi varlığından canı pahasına eşyalarına önem verir, yaşanan bir sorun bu, tabii ki yine arkadaş olmayı da bilmiyor, 1 aydır sınıf arkadaşlarının adını öğrenmemiş vuranlar kim sorusunun cevabı yok.

Ve ayrıca ben aburcuburu öğleden sonra 4 ü geçtiyse asla vermem, enerji tavan yapıp çıldırıyorlar.

Erkek çocuk tuhaf bir şey bana kalırsa ve sadece hareketliydi, düzen bozdu, ittirdi kaktırdı diye ne okuldan alınması gerekir ne de hiperaktivite denebilir buna.
Uyum sağlamayı zamanla öğrenen canlılar, adeta ipini koparmış yaşları bunlar.
 
İşte konu sahibinin anlattığı şeyler okulun bizden alın diyeceği şeyler değil.
Ki ikinci okul da çağırıp sorunları anlatmaya başlamış.
Veliler de konuşmaya başlamış ama veliler seviyor küçük olayı bile büyütmeyi onda yorum yapamayacağım.
Çocuğu olan herkes kreşe,ana sınıfına yolladı. Ve çoğumuz ya kendi çocuğumuz ile ilgili ya başka çocuklar ile ilgili şikayet duyduk.
Ama okuldan alın denmesi anlatılan örneklerle ilgili, uçarı geldi bana karar.
Ya eksik bir şey var.
Ya da konu sahibi hep yanlış belki de hareketli çocuk görmeyen okulları seçiyor.
Ben böyle durum yaşasam geçen sene çocuk alanında uzman psikolog ile çalışmaya başlardım direkt sanırım ve bir yılda baya yol alırdım.
Bakalım sorun ne çözüm ne diye arardım.
Sanki bu konuda geçen sene okul değişmiş ama uzman yardımına ikinci okulda da aynı sorunlar baş gösterince başvurulmuş gibi geldi.
 
guvendiginiz bir psikiyatriste gidip onun onerilerini takip edin, doktorun her turlu onerisini kabul etmek zorunda degilsiniz, ben simdilik ilac dusunmuyorum diyebilirsiniz doktorunuza, o zaman da doktor bir sure ilacsiz takip edebilir. terapiye mutlaka baslayin. risperidon cocuklara dusuk doz veriliyor, o kadar da kotu bir ilac degil, bagimlilik yapmiyor. kilo aldirabiliyor ama kesersiniz doktor kontrolunde. uzman olmayan insanlari cok dinlemeyin, hareketliligin pek cok sebebi olabilir, bazi cocuklar kucukken hiperaktif oluyor, buyuyunce hiperaktivite azalsa bile dikkat eksikligi devam ediyor. ya da kuckken idare ediyor, 4. 5. sinifta zorlaniyor falan. bu arada cocugunuzun tanisini yazmamissiniz, doktorun sizi dogru bilgilendirdiginden emin olun.
 
Akrabamızın çocugu hiperaktif oldugu için ilaç veriyordu çocuguna..Bize gelmişlerdi hatta çocuk hızla koşup çelik kapıya kendini vuruyordu..Hatta bende abla bişi yap kendine zarar vericek demiştim...

Neyse zaman geçti o çocuk şuan delikanlı ve ağırbaşlı bir çocuk oldu maşallah...

Sabırlı olun..Ve kimsenin dediği lafa da takılmayın biraz kendinizi bu konularda telkin edin..Hazır cevap olun...Evet meşhur Ali kendisi imzalı fotosunu getiririz birgün hahaha deyip geçiniz... Hepimizin çocuğu bizlere özel,kıymetli...O onu demiş,bu bunu demiş inanın zerre umrumda değil,olmayacakta...Bu hayat bizim hayatımız..

O kadın bunu o anlık dedi ve üstünden ne sular aktı gitti..Siz oturup saniyelik bir sözün yasını tutmayın..Önünüze bakın lütfen..Sabırlı ve gülen yüzlü annelere ihtiyacı var çocuklarımızın...Kendinizide ihmal etmeyin..Fırsat buldukça özel alan oluşturun ve motive olun daha da güçle
 
merhabalar ben engelli çocuklar ile çalışıyorum.öncelikle benim birçok öğrencim bu ilacı kullanıyor.ilk günler biraz çocukta uyuşukluk uyku hali gözlemlenebilir ama zamanla çocuğun bünyesi alışınca hiperaktivite azalıp dikkatini toparlamaya başlıyor. Hareketli çocuğun genellikle dikkatine dağınık olur.

Ancak doktor değilim elbette onlar ne uygun gördü ise onu yapmanız daha iyi olur. Yalnız benim nacinaze tavsiyem en son çare olarak ilaç kullanmaktır. Çünkü sürekli kullanmanız gerekebilir, bıraktığınız an eski halinden daha hiperaktif olabilir. Birde yaşı küçük hala gücünüz kontrole yetebilir, ergenlik dönemi vs. olsa kullanın derdim. Bu kadar küçük bir bünyeyi buna alıştırmak son seçenek olmalı. Öncelikle öğretmenleri ile işbirliği halinde ödüllendirme, akran ilişkilerini geliştirme üzerine etkinlikler yapabilirsiniz. Şimdi öğretmenin bir sürü öğrencisi vardır. Bireysel sizinle ilgilenemez ancak siz her yolu denediğinizden emin olun. Spora vs. başlatın faydasını görebilirsiniz.
 
Aklıma da bir anım geldi, paylaşmam lazım

Öğretmenlik yaptığım zamanlarda bir öğretmenler toplantısında x kişi hiperaktivite ama ilaç kullanıyor diye müdür yardımcısı bizi bilgilendirmişti. O öğrenci de girdiğim sınıfların birinde. Bir gün dersimde ayağa kalkınca bana doğru dönüp başladı çiftetelli oynamaya. Hiperaktiviteli diye sesimi çıkarmamıştım. Biraz saçmalamışım şimdi düşününce. İlk öğretmenlik deneyimi olunca ne yapacağımı bilemedim
 
4. Sınıflara giriyorum ve oğlunuzda saydığınız şeylerin mislini yaşatıyorlar çocuklar birbirlerine hiçbirisinin de velisi çağrılmadı ya da öğretmenler olarak aramızda muhabbeti dahi geçmedi. Çünkü adı üstünde çocuk, ders sıkıcı geliyor hoplama zıplama olsun istiyor, hele yaş aralığı indikçe etkinliktir oturup ders işlemedir bunaltır, oğlumun kreşi de her gün foto atıyor satranç ingilizce drama dersleri bilmem nesi çocuklar hep çivi gibi çakılmış sıraya oturuyor, benim oğlum da hiç sevmez öyle oturma filan oyun oynayacak gülecek eğlenecek öyle şeylere bayılır, fotolara bakıyorum hepsinde de suratı asık benim burada ne işim var der gibi etrafını izliyo, bana bile fenalık geliyor onları öyle gördükçe. Kısacası çocuğunuzun o teşhisi alacağı kadar başka sorunları var mı bilemem ancak söylediğiniz kadar ise hiç canınızı sıkmayın
 
2.görüş alın.
İçinize sinmezse 3.görüş alın.
Dürtüsellik öyle basit bir şey değil, oğlum geçen gün balkondan atlıyordu ki ağır değil hiperaktivitesi.
İlaca ihtiyacınız olup olmadığını en iyi siz bilirsiniz, dışardan ilaçla korkutanlara kulak asmayın, evin içinde ne yaşanıyor, çocuk duygusal olarak nelere maruz kalıyor siz biliyorsunuz.

İlacın evdeki huzursuz havadan daha zararlı olacağını düşünmüyorum.
Ama tabii ki doktor ilaç yerine şu şu yöntemleri deneyelim der, ona yönelirsiniz.
 
Sizde öğretmenmişsiniz kızmayın ama yeni götürdüğünüz kreste başlar başlamaz hocasına durumundan bahsetmeyin. Arkadaşım da benzer bir durum yaşadı çocukla konuşuyorduk evet hiperaktif ama yalancı değil sonuçta bazen haklı olsa bile haksız muamelesi görüyordu. Hatta öğretmenin yaptığı ayrımcılığın,suclayiciligin farkına varan diğer çocuklar dahi alakasız yaramazliklarinı bizim çocuğun üzerine atıyorlardı. Tedavide öğretmenin rolünün de farkındayım ama her öğretmen bunun altından kalkamayabiliyor. Günümüzde böyle çok çocuk var hiperaktivite, dikkat eksikligi, otizm cogu da tani almamis ama kimse onlari kresten yollamiyor bu cocukta boyle deyip geçiyorlar(gozlem yetenegi gelismis guzide öğretmenler hariç). Siz baslar baslamaz hocasina psikiyatri ,hiperaktiflik deyince 1-0 eksik basliyor en bastan mimleniyor.Çocuk bir kere mimlenmesin öğretmen, akranlari ve Hatta diğer veliler dahi zorbalik yapıyor.
Ilac tedavisi evet çocuğu çok sersemletiyor kabul ama çocuğun sosyal hayatında aldığı yaraları (dıslanma,suçlama,kendini anlatamama...) düşününce bu kadarı da olsun diyorsunuz. Bu süreç iyi yürütülemezse sizde de cocukta da maalesef stres kaynaklı farklı hastalıklar da gelişebilir. Sağlıkla kalın umarım çare bulabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…