Spor hangi salgın hastalıktan koruyor?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
294.155
605.512
43
359895489948.jpg


Grip salgınından korunmak için öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca bol bol spor yapmak da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Açık havada yürüyüş yapanlar, mevsime uygun kıyafetler giyip aksesuvarlar kullanmalı.
Hava sıcaklığının düşmesi ve rüzgarlar bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor.
Araştırmalar; günlük düzenli egzersiz yapmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Bu nedenle enfeksiyonların en sık görüldüğü kış aylarında spora ara vermeyin; düzenli ve disiplinli bir şekilde egzersiz yapmaya devam edin. Açık havada spor yapıyorsanız, mevsime uygun kıyafetler giyip aksesuvarlar kullanın.

Erişkin bir kişinin günde ortalama 6-8 kilometre yürümesi gerekir. Bu faaliyeti açık havada yapmanız; ihtiyacınız olan direnç, zindelik ve enerjiyi daha da artırır. Bunun tek sakıncası büyük şehirlerde yaşanan hava kirliliğidir. Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mümkün olduğu kadar dışarı çıkmayın. Unutulmaması gereken en önemli şey ise her gün düzenli ve disiplinli bir şekilde yürüyüş yapılmasıdır.

Grip virüsü, bir insandan diğerine solunum yoluyla bulaştığı için kimlik ve karakter değiştirir. Virüsler, bulaştığı organizmanın hücrelerinin içinde hayatını devam ettirmeye başlar. Virüsler; bir yandan çoğalıp diğer yandan girdikleri hücreyi yok ederler. Bu yüzden de başka hücreleri işgal ettiklerinde bir önceki hücrenin izlerini taşırlar. Bu da sürekli kimlik değiştirdikleri anlamına gelir.

Grip aşısı tam olarak gripten korumaz. Grip aşısı; büyük coğrafyalarda görülen salgınlara yol açan en yaygın virüs tipleri arasından seçilen üç virüsten elde edilen antijenik yapıların kullanılması ile üretilir. Bunlar aslında kişiyi bir sonraki yıl görülebilecek ve tüm dünyayı ilgilendiren salgınların ölümcül komplikasyonlarından korumak için uygulanır.

Grip aşısının, influenza virüsünün henüz topumda yaygın bir grip salgınına neden olmadığı dönemden hemen önce yaptırılması gerekir. Bunun en önemli nedeni, yeterli bağışıklık cevabının alınmasıdır. Çünkü aşı yaptırdıktan sonra yeterli bağışıklığın oluşması için ortalama üç hafta geçmesi gerekir. Bu da Eylül sonu, Ekim ayının başının grip aşısı yaptırmak için en uygun tarih olduğunu göstermektedir.

Grip aşısı yaptırması gereken risk grupları başında, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gelmektedir. Bunlar; kanser hastaları, kemoterapi nedeniyle vücut direnci zayıflamış olan ve halen bu tedaviye devam eden hastalar, kortizon tedavisi gören hastalar, böbrek ya da karaciğer yetmezliği olan hastalar ve organ nakli olmuş kişilerdir.

Grip aşısı yaptırdıktan sonra oluşan grip benzeri tablo; gerçekte hastalık değil, bir nevi hastalığın simülasyonudur. Bu nedenle aşı yaptırmaktan korkmak yersizdir. Düzenli beslenmeye özen göstermek, istirahat etmek, düzenli ve yeterli uyku uyumak, günlük egzersiz yaparak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek kişiyi gripten korur.

ALINTIDIR..