Aile Planlaması Spiral - Rahim içi araç (RİA)

Aile Planması nedir ? Doğum kontrol yöntemleri, gebeliği sonlandırma, kürtaj konularının işlendiği bölüm.

Adivar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2007
6.169
49
358
İstanbul
SPIRAL:

Spiral (RİA) yada halk arasında yaygın şekilde kullanılan adıyla rahim içi araç tüm dünyada en fazla tercih edilen geri dönüşümlü doğum kontrol yöntemidir.

Spiral ( RİA )'in bir başka özelliği de uzun süreli geri dönebilir yöntemler içinde maliyeti en düşük olan yöntem olmasıdır.

Tüm dünyada yaklaşık 106 milyon kadının istenmeyen gebeliklerden korunmak için spiral yöntemini tercih ettiği tahmin edilmektedir. Bu kadınların %70'i sadece tek bir ülkede; Çin'de yaşamaktadır.

Spiral kullanım alışkanlıkları incelendiğinde bazı coğrafi bölgelerde sıkça tercih edildiği, bazı bölgelerde ise neredeyse hiç kullanılmadığı görülür. Örneğin Çin'de her 3 evli kadından birisi spiral kullanırken, İskandinav ülkelerinde bu oran %18, Yakın doğu ve Afrika'da %12 iken Avrupa'da %7, Avustralya'da ise %5'dir. Kullanımın en düşük olduğu bölgelerden biri ise kuzey Amerika ve Sahra bölgesidir.

Oranlardaki bu büyük dalgalanma yöntemin erişilebilirliği, uygulayacak eğitimli kişilerin varlığı ve kültürel farklılıklar ile açıklanabilir. Ancak gelişmişlik sıralamasında en başlarda yer alan kuzey Amerika'da tercih edilmemesinin nedeni farklıdır. Dalkon Shield adı verilen rahim içi aracın pelvik iltihabi hastalık görülme riskini belirgin derecede arttırdığının saptanması bu bölgede spiral kullanımının karşısındaki en önemli sorundur. Bu spesifik araç 25 yıl önce piyasadan çekilmesine karşın olumsuz etkileri ve önyargılar hala daha devam etmektedir.

Günümüzde Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Tıp Birliği (AMA) ve Amerikan Jinekolog ve Obstetrisyenler Birliği (ACOG) RİA'yı en güvenli ve etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak kabul etmektedir.

SPİRAL RİA NEDİR?

Rahim içi araç geri dönebilir doğum kontrolü sağlayan ve ana yapısı kıvrılabilir polietilen olan küçük bir araçtır. Yapısı T harfine benzer. Polietilen gövde üzerinde bakır tel sarılıdır. Bu bakır zaman içinde yavaş yavaş salınarak RİA'nın etki mekanizmalarından birini oluşturur. Günümüzde kullanılan modern spirallerlerin önerilen kullanım süreleri değişkendir. Üretici firmalar 3 yıl ile 8 yıl arasında değişen kullanım süreleri belirtmekle birlikte yapılan klinik deneysel çalışmalarda bunların hemen hepsinin 10 yıl süreyle sorunsuz kullanılabileceği gösterilmiştir.



Temel yapı T şeklinde olmakla birlikte piyasada değişik marka ve yapılarda pek çok RİA bulunmaktadır. Bunların etkinlik açısından birbirlerine üstünlükleri yoktur. Toplumumuzda ithal spiral şeklinde bir tabir bulunmaktadır. Hastalar kendilerine ithal spiral takılmasını talep etmektedirler oysa Türk malı bir spiral zaten piyasada yoktur.


Piyasada en sık bulunan RİA türleri

Dünya üzerinde sıkça kullanılan RİA'ların hemen hepsinde polietilen gövde üzerinde baryum sülfat adı verilen bir madde kaplıdır. Baryum sülfatın amacı RİA'nın röntgen filmlerinde görülebilmesini sağlamaktır.

Spiralin alt ucunda genellikle bir halkaya da topuz bulunur. Bu bölüme "spiralin ipi" bağlıdır. Bu ip bakterilerin yukarıya doğru tırmanmasına izin vermeyecek materyalden üretilmiştir. Bu ip pamuk ya da bazı doğal materyalden üretilmiş iplikler gibi sıvı çekerek şişmez. İpin görevi RİA çıkartılacağı zaman kolaylık sağlamaktır. Bunun yanısıra kontrollerde ipin uzunluk ve durumu RİA'nın yerinden kayıp kaymadığının anlaşılmasında yardımcı olur.

RİA NASIL ETKİ EDER?

Yüz yıla yakın bir zamandır istenmeyen gebeliklerin engellenmesinde güvenle ve yüksek etkinlikle kullanılmasına rağmen RİA'nın gebeliği nasıl engellediği hala daha tam anlamıyla anlaşılamamıştır.

Yapılan biyokimyasal çalışmalar RİA kullanan kadınlarda döllenmenin hiç gerçekleşmediği gösterilmiştir. Ancak RİA'nın nasıl olup da fertilizayonu engellediği bilinmemektedir. Öne sürülen fikir sperm ve yumurtanın hareket yeteneğini etkilediği düşünülmektedir.RİA'dan salınan bakır sperm hareketliliğini engelliyor olabilir. Bir diğer olasılık da yumurtanın tüplerden geçişini hızlandırarak döllenmeye engel olmasıdır.

RİA üzerinde bulunan bakır yavaş yavaş salgılanarak sistemin etkinliğini direkt olarak etkiler. Bu etki iki mekanizmayla ortaya çıkar. Birincisi bakır rahimin içini döşeyen endometrium tabakasında inflamasyon adı verilen bir reaksiyona neden olarak bu dokudan olan enzim üretimini değiştirir. Bu etki sonucu yumurta döllenmiş olsa bile rahim içinde tutunamaz. Öte yandan bakır prostoglandin adı verilen maddelerin üretimini etkileyerek gebeliği destekleyen hormonların üretimini bozar. Yani spiral hem döllenmeyi engeller hem de döllenme olsa bile bu embryonun rahim içinde tutunma ve canlılığını devam ettirme şansını azaltır.

RİA'NIN ETKİNLİĞİ NE KADARDIR?

RİA tüm doğum kontrol yöntemleri içinde etkinliği en yüksek olanlardan birisidir. Koruyuculuk araç takıldığı andan itibaren başlar. Kullanımın ilk yılı içinde 1.000 kadından sadece 6-8'i istenmeyen bir hamilelikle karşı karşıya kalır. Spiralin koruyuculuğu çıkarıldığı anda biter. Yumurtlama üzerinde bir etkisi olmadığından kişi aynı ay hamile kalabilir.

RİA'nın cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı hiçbir koruyuculuğu yoktur. Bu nedenle bu hastalıklar açısından yüksek risk grubunda olan kadınlar (birden fazla partneri olan ya da, partneri birden fazla kişi ile ilişkisi olan kadınlar) mutlaka prezervatif kullanmalıdırlar.

DOĞUM KONTROLÜ DIŞI YARARLARI NELERDİR?
Doğum kontrol hapı ya da prezervatifin aksine RİA'nin istenmeyen gebelikleri önlemek dışında kadın sağlığı açısından herhangi bir yararı yoktur. Asherman sendromu açısından risk altında olanlarda ya da histeroskopi ile açılan rahim için yapışıklıklardan sonra yeniden yapışıklık olmasını engellemek amacıyla da kullanılabilir.
 
RİA KİMLER İÇİN UYGUN BİR YÖNTEMDİR

Aşağıdaki durumlar RİA için uygun adayları belirler:


Yüksek etkili, uzun süreli ve geri dönebilen bir yöntem arayanlar


Son 12 ay içinde pelvik iltihabi hastalık, gonore ve klamidya enfeksiyonu geçirmemiş olanlar


Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için yüksek risk grubunda olmayan kadınlar


Emziren anneler


Sigara kullanımı ya da başka nedenler ile doğum kontrol hapı veya diğer hormonal yöntemleri kullanamayanlar


Doğum kontrol yöntemine fazla zaman ayırmak istemeyenler. (tak ve unut)

RİA KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?

Spiral kullanımının önündeki en büyük engel bilinen ya da şüphe edilen bir gebelik varlığıdır. Bunun dışında aşağıdaki durumların varlığında RİA takılması uygun değildir.


Belsoğukluğu ya da klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalık varlığı


Son 3 ay içinde endometrium enfeksiyonu geçirmiiş olmak


Son 3 ay içinde enfekte bir düşük olayı yaşamış olmak


Kontrol altına alınmamış serviks ya da vajina enfeksiyonu olması


Anormal vajinal kanama olması (nedeni açıklanamamış)


Bilinen ya da şüphe edilen serviks veya endometrium kanseri olması


Bağışıklık yetmezliği, AIDS, Lösemi gibi enfeksiyonlara duyarlılığa neden olan sistemik hastalıkların varlığı


Serviks ve uterusda RİA'nın takılmasını olanaksız ya da tehlikeli hale getiren anatomik bozuklukların olması


PAP smear sonucunun normal olmaması


RİA'dan daha küçük ve kısa bir rahim olması


Problem ortaya çıktığında tıbbi hizmet alma olanağının bulunmaması

Yukarıdaki durumlara ek olarak bakıra alerjik olduğu bilinen kadınlara da RİA takılmaz.

Diatermi adı verilen ısı tedavisi uygulanan kadınlarda RİA takılması doğru değildir. Tedavi sırasında ısınan bakır endometriumda kalıcı hasara neden olabilir.

Vücutta tehlikeli miktarlarda bakır birikimi ile karakterize, nadir görülen genetik geçişli bir hastalık olan Wilson Sendromu varlığı da RİA uygulanmaması gereken bir durumdur.

Bakteriyel endokardit adı verilen çok tehlikeli bir enfeksiyon açısından yüksek risk grubunda olan kalp kapakçık hastaları ise gerekli önlemler altında RİA kullanabilirler.

RİA NASIL TAKILIR?

RİA takılması zor bir işlem değildir. Genelde çok fazla ağrı olmaz ve kolaylıkla tolere edilebilir. RİA takılması ile ilgili detaylı bilgi için Spiral takılırken sizi neler bekler başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

RİA takılmadan yarım saat kadar önce basit bir ağrı kesici alınması işlem sırasında ya da sonrasında yaşanabilecek krampları azaltacaktır. Bazı hekimler enfeksiyona karşı önlem olarak antibiyotik alınmasını önerebilirler. Bu şart olmayan bir uygulamadır.

Jinekolojik muayenede olduğu gibi spekulum takılarak serviks görünür hale getirilir ve antiseptik solüsyon ile silinerek temizlik yapılır.Serviks tenekulum adı verilen bir alet ile tutularak çekilir ve uterus düz pozisyona gelir. Daha sonra histerometri adı verilen bir alet serviks ağzından rahim içine itilerek rahimin boyu ölçülür.

Aplikatör tüp içinde bulunan spiral rahim ağzından geçirilerek rahim içine yerleştirilir ve rahimin tepe noktasına deyinceye kadar ittirilir.Bundan önce tüp üzerindeki işaret histerometri ile ölçülen mesafeye getirilerek tepe noktasından daha öne ya da arkaya ittirilmesi engellenmiş olur.
Tüpün içindeki piston ileri doğru itilerek RİA'nın tüpün içinden çıkması sağlanır.
Daha sonra tüp dikkatli bir şekilde uterus dışına alınır. Spiral artık tamamı ile içeridedir. Resimde doğru şekilde yerleştirilmiş bir spiral görülmektedir. RİA'nın ipi 0.5-1 cm dışarıda kalacak şekilde kesilir.


RİA takıldıktan sonra doğru yerde olup olmadığı ultrason ile kontrol edilmelidir.

RİA NE ZAMAN TAKILIR?

En yaygın uygulama adet kanamasının ilk 3 günü içinde RİA takmaktır. Ancak bu şart olmayan bir uygulamadır. RİA doğum ya da sezaryen sonrası, veya kürtajdan hemen sonra takılabilir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi için Spiral ne zaman takılmalıdır başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

RİA TAKILDIKTAN SONRA

RİA takıldıktan hemen sonra yada takılması sırasında hafif kramp tarzında ağrılar olabilir. Bunlar normaldir ve geçicidir. Pek çok kadın takılan spirale çok çabuk uyum sağlar.İlk birkaç ay adet kanamaları fazla miktarda ve ağrılı olabilir ancak zaman içinde bu durum ortadan kalkacaktır. Kullanıcıların %95'i herhangi bir rahatsızlık yaşamazlar.

İlk birkaç ay adet aralarında lekelenme tarzında kanamalar olabilir. Adet kanamalarının 10 güne kadar sürmesi normaldir.

KONTROLLER

RİA takılmasını takiben ilk adet kanamanızdan sonra mutlaka ilk kontrolünüze gitmelisiniz. Bu kontrolde spiralinizin yerinde olup olmadığına ve herhangi bir enfeksiyon bulunup bulunmadığına bakılacaktır. Her şey yolundaysa yılda bir kez kontrole gitmeniz yeterlidir. Bu kontrolde çok daha önemli bir test olan PAP smear testiniz de yapılabilir.

KENDİ KENDİNE RİA KONTROLÜ

Bazen rahim takılan spirali dışarıya atabilir. Bu durumla hiç doğum yapmamışlarda daha sık karşılaşılır. RİA en fazla kullanımın ilk 3 ayında görülür. Bu nedenle her zaman dikkatli olmalı her tuvalete gittiğinizde çamaşırınızı ve pedinizi kontrol etmelisiniz.

UYARI İŞARETLERİ

RİA kullanırken aşağıdaki durumlar ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalısınız.


Adet gecikmesi olması


Şiddetli kasık ağrısı ya da kramplar


Baygınlık


Açıklanamayan ateş ve titreme


Kötü kokulu akıntı


Anormal vajinal kanama

Normalde RİA ilişki sırasında hissedilemez. Eğer partneriniz hissettiğini söylüyorsa RİA yerinden kaymış olabilir.

ÇIKARTILMASI

RİA'nın çıkartılması son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Doktorunuz spekulum taktıktan sonra spiralin ipini bir aletle tutarak çeker. Nadiren RİA uterus içine hafifçe gömülebilir ya da ipi içeriye kaçabilir. Böyle bir durumda bazı özel aletler yardımıyla çıkarılabilir. Eğer bu şekilde de çıkmaz ise histeroskopi altında çıkartılması gerekebilir.

RİA'NIN AVANTAJLARI


Uzun süreli, geri dönebilen bir yöntemdir


Koruyuculuk oranı çok yüksektir


Maliyeti çok düşüktür


Acil korunma amaçlı kullanılabilir.


Etkisi hemen başlar, çıkartılmasıyla birlikte sona erer

RİA'NIN DEZAVANTAJLARI


Sadece deneyimli bir uzman tarafından takılıp çıkartılabilir.


Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı hiçbir koruma sağlamaz


Kanama düzensizliklerine neden olabilir.


Uygulanması diğer yöntemlere göre biraz daha ağrılıdır.
 
canım böyle bir yazı arıyordum ilaç oldun walla
bu arada yazının devamı gelecek mi
Spiral takılırken sizi neler bekler başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
bir de
Bu konu ile ilgili detaylı bilgi için Spiral ne zaman takılmalıdır başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
diyor da...
 

Canım evet işte yazının devamını ekliyorum,bilgilendirdi ise ne mutlu bana..
 
RİA takılırken sizi neler bekler?



RİA takılırken sizi neler bekler?

Herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamaya karar verdiğinizde yöntem seçerken arkadaşlarınıza ya da çevrenizdekilere değil mutlaka jinekologunuza danışmalısınız. Eğer jinekologunuz sizi uzun zamandır tanıyorsa size uygun yöntemi önerecektir. Eğer aklınızdaki yöntem spiral ise ve ilk defa jinekologa gidiyorsanız doktorunuz sizin tıbbi geçmişiniz, önceden kullandığınız doğum kontrol yöntemleri ve cinsel hayatınız ile ilgili bazı sorular soracaktır. Bu sorulara doğru cevaplar gereklidir. Bu sayede jinekologunuz spiralin (RİA, rahim içi araç) sizin için uygun bir yöntem olup olmadığına karar verebilir.

Spiral rahim içine yerleştirilen bir araçtır ve istenmeyen gebelikleri engellemekte yüksek etkinliğe sahip bir doğum kontrol yöntemidir.

Spiral kullanımı için en uygun adaylar

Spiral takılması için en uygun adaylar şunlardır:
bullet

Normal bir rahim ve genital sisteme sahip kadınlar
bullet

Halihazırda genital sistem enfeksiyonu ya da cinsel yollan bulaşan bir hastalığı olmayanlar
bullet

Son üç ay içinde genital sistem enfeksiyonu ve cinsel yolla bulaşan bir hastalık geçirmemiş olanlar
bullet

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından düşük risk grubundaki kadınlar (uzun süreli, tek partnerli ilişkisi olanlar)

Yukarıdaki koşulları sağlamak şartıyla doğum yapmamış olan kadınlarda spiral kullanabilir. Ancak kadının ya da partnerinin birden fazla partneri bulunması durumunda doğum yapmamış kadınlar için spiral uygun bir yöntem olmayabilir

Spiral takılması

Spiral takılması işlemi 3-4 dakika alan basit bir işlemdir. Jinekologunuz önce normal bir genital muayene yaparak rahimin şekil, büyüklük ve duruş pozisyonunu saptar. Daha sonra muayenede kullanılan spekulum'u takarak rahim ağzını gözler. Herhangi bir olumsuzluk olmaması durumunda rahim ağzınızı antiseptik bir solüsyon ile temizledikten sonra tenekulum adı verilen bir alet ile rahim ağzınızı tutarak çeker ve rahimi düz bir pozisyona getirir. Ardından spirali özel aplikatörü yardımıyla rahim ağzınızdan geçirerek içine yerleştirir.

Bu aşamada kramp tarzı bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı hafiftir ve pek çok kadın ağrıyı tahammül edilebilir olarak tanımlamaktadır. Ağrının süresi de oldukça kısadır. Spiral uygun şekilde takıldıktan sonra ipi rahim ağzının 0.5-1 santim dışında kalacak şekilde kısaltılır. İpler sizi ya da partnerinizi ilişki sırasında rahatsız etmez, ancak elinizi vajinanıza sokarak ipi hissedebilir ve yerinde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

İşlem sonrası adet kanamanız bitmiş dahi olsa bir miktar kanamanız olabilir. Bu kanama en geç 1-2 gün içinde azalarak kaybolur.

Spiral takılır takılmaz koruyuculuğu başlar ancak kanama devam ettiği sürece cinsel ilişkiden kaçınmanız önerilir.

İdeal olan spiral takıldıktan sonra ultrason ile yerinde olup olmadığı kontrol edilmesidir.

Spiral takılmasını takip eden ilk adet kanamanızdan sonra spiralin yerinde olup olmadığını kontrol etmek için muayeneye gitmeniz önerilir. Daha sonra ise herhangi bir problem olmadığı taktirde yılda bir kontrole gitmeniz uygundur.

Önemli güvenlik uyarıları
bullet

Spiral sadece sizi istenmeyen gebeliklere karşı korurken AIDS başta olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı hiçbir koruma sağlamaz.
bullet

Herhangi bir dönemde kasık ağrısı, yüksek ateş, hassasiyet, kötü kokulu akıntı varlığında mutlaka jinekologunuza başvurun.
bullet

Spirali asla kendiniz çıkarmaya çalışmayın ya da bir arkadaşınızdan bunu yapmasını istemeyin. Spiral sadece bu konuda deneyimli kişiler tarafından çıkarılmalıdır.
 
RİA istenmeyen bir gebelik ile karşılaştırıldığında kadın sağlığı açısından daha az risk taşır. Bununla birlikte her doğum kontrol yönteminde olduğu gibi RİA kullanımı da belirli yan etki ve riskleri beraberinde taşır. Bu risklerin görülme olasılığı düşük olmakla birlikte ortaya çıktığında nasıl davranılacağını bilmek önemlidir.

Adet kanamalarının ve krampların fazla olması

Spiralin en önemli ve belirgin etkisi adet kanamalarının süresi ve miktarı üzerinde olur. RİA kullanan bir kadında adet kanamalarının 10 gün kadar sürmesi normaldir. Bakırlı RİA'lar adet kanamasının miktarında %50 ile 75 arasında artışa neden olurlar.

BU artış zaman zaman kadınlarda rahatsızlık ve huzursuzluk yaratabilir.İlk 3 ay içinde taktırdığı RİA'yı çıkartmak isteyen kadınların %85'inde sorun kanamaların fazla olmasıdır.

Öte yandan özellikle kullanımın ilk 3-4 ayında adetler sırasında ağrı olabilir. Bu istemeyen etki de RİA kullanımını olumsuz etkileyen en önemli nedenlerden birisidir.

RİA'nın atılması

Takılan her 100 RİA'dan 1.2-7.1'i ilk bir yıl içinde uterus içinden tamamen ya da kısmen atılır. Bu durum takılmasını takip eden ilk birkaç ayda en sık görülür. Eğer spiral atılırken ağrı olmazsa ve kadın spiralin düştüğünü fark etmezse hamile kalabilir. Atılan ya da halk arasındaki deyişle düşen her 5 spiralden biri kadın tarafından fark edilmeden atılmaktadır. RİA kullanımı sırasında ortaya çıkan her 3 gebelikten biri de spiralin düştüğünün fark edilmemesi nedeni ile olmaktadır.

Doğum yapmamış genç yaştaki kadınlarda spiralin düşmesine daha fazla rastlanmaktadır. Bununla birlikte spor yapmak gibi ağır fiziksel aktiviteler spiralin atılma riskini arttırmaz.

Rahim delinmesi

Her 1000 takım olayının 1-3'ünde spiral takılırken rahim kaza sonucu delinir. Bu durum fark edildiğinde genelde bir sorun yaşanmaz. Öte yandan fark edilmediğinde ise RİA rahim dışına çıkarak karın boşluğu içinde herhangi bir yere kaçabilir. Delinme kelimesi beraberinde ağrı hissinin de uyanmasına yol açmakla birlikte genellikle herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez.

Spiralin rahim dışına kaçması ancak takım sırasında rahimin delinmesine bağlı olarak gelişir. Normal yerinde olan bir spiral herhangi bir etki ile rahim duvarını delerek karın boşluğu içine kaçamaz.

Spiralin karın boşluğu içine kaçması muayene ve ultrasonda RİA'nın rahim içinde görülmemesi buna karşılık çekilen karın röntgeninde saptanması ile konur. Böyle bir durumda spiralin laparoskopi ile karın boşluğu dışına alınması gereklidir.

Enfeksiyon

Her ne kadar RİA takılırken kullanılan malzeme steril olsa ve takım sırasında sterilizasyona azami derecede dikkat edilse de işlem sırasında vajinada bulunan mikroorganizmalar rahim içine taşınabilir. Bu nedenle RİA kullanan kadınlar spiralin takılmasını izleyen ilk 3-4 ay içinde pelvik enfeksiyonlara karşı daha büyük risk altındadırlar. Bu dönemden sonra hem kadın hem de erkek tek eşli hayata devam ettikleri taktirde enfeksiyon riskinde fazladan bir artış izlenmez.

Hafif şiddetteki enfeksiyonlar RİA'nın çıkartılmasına gerek kalmadan basit antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Şiddetli pelvik enfeksiyon varlığında ise mutlaka RİA çıkartılıp gerekirse hastaneye yatırılarak damardan antibiyotik tedavisi uygulanması gerekebilir. Pelvik iltihabi hastalık tedavi edilmediği taktirde yaşamı tehdit eden boyutlara ulaşabilir.

Kısırlık

Rahim içi araçlar tek başlarına kısırlığa neden olmazlar. Ancak pelvik iltihabi, hastalık ortaya çıkarsa ve eğer şiddetli bir enfeksiyonsa bu durumda karın içinde yapışıklık ve sonrasında çocuk sahibi olmada güçlük yaşanma olasılığı çok artar. Enfeksiyonun üreme sistemini oluşturan organlarda yarattığı hasar kısırlığın nedenidir. Yine aynı risk nedeni ile hiç doğum yapmamış kadınlarda RİA takılması pek önerilmez. Ancak uygun şartlara sahip bilinçli kişilerde doğum yapmadan önce de güvenle spiral takılabilir.
 
Koruyuculuğu düşüktür

Spiral koruyuculuğu oldukça yüksek bir yöntemdir, ancak her yöntemde olduğu gibi spiral kullanımı esnasında da gebe kalma riski vardır.

Sizin yakınlarınızdan veya arkadaşlarınızdan "spiralle gebe kaldı" ifadesini nispeten sık duymanızın nedeni spiralin toplumda oldukça sık kullanılan bir yöntem olması ve insanlarda "hayret yaratan bu durumun" dilden dile hızlı bir şekilde aktarılmasıdır.

Doğum yapmamış kadınlara takılamaz

Diğer yöntemler gözden geçirildikten sonra etkili başka bir yöntem bulunamadığında daha önceden doğum yapmamış olan kadınlara da spiral takılabilir.

Mutlaka adet kanaması döneminde takılmalıdır

Spiralin adet kanaması döneminde takılmasının tercih edilme nedeni adet görmenin bir anlamda gebe olunmadığının bir göstergesi olarak kabul edilmesidir.
Yine adet görme esnasında rahim ağzı hafifçe açılmış olduğundan takılması da daha kolay olmaktadır.

Kadının gebe olmadığından emin olunduğunda, spiral herhangi bir günde takılabilir.
 
Son düzenleme:
bu yaz evleneceğim ve doğum kontoru için hangi yönten daha doğrudur diye araştırıyorum. benim spiral taktırmam doğru olur mu acaba?
 
bu yaz evleneceğim ve doğum kontoru için hangi yönten daha doğrudur diye araştırıyorum. benim spiral taktırmam doğru olur mu acaba?


slm arkadaşım burada daha önce doğum yapmamış kişiye takılır diyo bazı koşullarda ve temmuzda benimde düğünüm var ve bende çok araştırdım ama doğum yapmamış birine ria yı önermiyolar kulaktan doğma bilgiler değil bu konu hakkında bilgili kişilere danıştım ve en uygunu hap dediler fisfisfisCADIARZU:sm_confused:
 
merhaba ben iki yıllık evliyim daha hiç doğum yapmadım acaba sipral taktırabilirmiyim çünkü 2 yıldaha ilaç kullanmak istemiyorum
 
arkadaşlar 2 yıl spiral ile korundum fakat 2 yıl sonunda spiral ile hamile kaldım.yerinden kaymış dedi doktorum.böyle bir riski var haberiniz olsun
 
ben 2 yıldır spiralle korunuyorum
şimdi çıkarttırmak istiyorum ama yine adetliyken mi gitmem lazım acaba ??*
bilgisi olan var mı arkadaşlar??
 
ben 2 yıldır spiralle korunuyorum
şimdi çıkarttırmak istiyorum ama yine adetliyken mi gitmem lazım acaba ??*
bilgisi olan var mı arkadaşlar??

Merhaba hülya;spiral yine adet döneminde çıkarılır.Alıntı şeklinde anlatımını ekliyorum canım;
Spiralin çıkarılması çok basit ve ağrısız bir işlemdir.Trecihen adet döneminde çıkarılmaktadır.
 
bu yaz evleneceğim ve doğum kontoru için hangi yönten daha doğrudur diye araştırıyorum. benim spiral taktırmam doğru olur mu acaba?

Yeni evlenecekseniz muhakkak doktorunuzun size önerdiği,hormonlarınızında etkilenmiyeceği bir ilacı kullanmalısınız.Ria maalesefki sizin için uygun olmayacaktır,çünkü bebek sahibi olmadan ria takılmıyor canım.
 
2 hafta önce taktırmıştım bugün kontrole gittim ve öğrendimki kaymış. şu anda korumuyor dedi doktor. şimdi nasıl güveneceğiz biz buna, nereden bileceğiz kayıp kaymadığını? güvenmeyeceğiz demekki ya
 
bende taktirdim 6 ay once
ama suan adetim gecikti diken ustundeyim acaba kaydimi diyoryum
bebek istemiyorum suan zaten kizim cok ufak ben 4 yil sonra dusunuyordum
ve 5 yillik spiral taktirdim
test yaptim negatif cikti ama halen adet olmadim
moralim cok bozuk ins yerinden kaymamistir
p.tesi kontrole gidebirlsem gidecegim
koredeyim burda anlasmakta zor doktorlarla offff
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…