Canım, oncelikle turkiyede ozel universite yok su an, kastettiklerin vakıf universitesi ve onlar da devlet unilerine nazaran daha dusuk puanlı da olsa bir puan ongoruyorlar. Sayısal bolumun en yuksek puanlı bolumleri tıp, dis hekimligi, eczacılıktır, vakıf universitesi olsa dahi hic fen gormemis birinin gereken puanı alabilecegini dusunmuyorum. ki lys fizik-kimya-biyolojiden bahsediyoruz, 4 sene okuyan adamlar yapamıyor bunu, sen bir seneye nasıl sıgdıracaksın? Sozelciymissin bir de lys matematik-geometri var ustelik halledilmesi gereken. İnan ki bir senede mumkun degil bu. Baktım sıralamalara da en dusuk eczacılık 99 binden almıs. Yani bir sozelcinin, fen matematik gecmisi olmayan birinin ilk yuzbine girme ihtimali minimum. Hadi oldu da girdin, eczacılık gercekten cok zor bir bolum ve lisede gorulen kimyanın biyolojinin kay kat ustunde dersleri var. Temelin olmadan ustesinden gelemezsin. Ve eczacılık 5 yıl, 90lıymıssın 31 yasında mezun olacaksın. Surekli mevzuat degisiyor, her yer adım bası eczane. Sen 31 yasına gelene kadar eczacılıgın hali ne olur kimbilir. Hayallerinin olması cok guzel ama gercekleri de gormezden gelmemelisin... Umarım beni yanlıs anlamazsın.
Gelelim hukuk tercihine. Eczacılıktan cok daha mantıklı bir tercih olur senin icin. Fen derslerine agırlık vermek yerine asina oldugun edebiyat cografyayo fule yakın cıkartıp azcık da matematik yaparsan cogu vakıf universitesine girebilirsin. Sozel konuları biraz okusan anlarsın ama 4 senede gorulen feni bir senede bitiremezsin. İyi kotu bir hukuk fakultesi olduktan sonra da bir takım sıkıntılar olacak. Ben de vakıf universitesi mezunu bir avukatım. İki yabancı dilim var. Ancak meslekte umdugumu bulamadım. Cunku inanılmaz bir avukat enflasyonu var ulkede. Her universitenin hukuk fakultesi var. Cogu meslektasım asgari ucretle calısıyor. Herkes bir davayla trilyonlar almıyor yani. İyi kazananlar genelde birkac yabancı dil bilen, yuksek lisanslı, kendini gelistirmis insanlar. Digerleri malesef piyasada tutunamıyor. Her sene 15000 hukuk mezunu var ulkede, sen bitirene kadar kimbilir nolacak... Ha dersen serbest avukatlık dusunmuyorum, kurum avukatlıgı hakimlik savcılık idealim var, ongorulen max yas sınırına 1-2 senen kalmıs olacak mezun oldugunda. Ki hukuk cok zor bir bolumdur, okuyana kadar goz numaram 0.50den 8e yukseldi:) ben meslegime asıgım ama simdiki aklım olsa hayatta okumam. Su an sınava girecek olsam, ya psikoloji ya pdr ya diyetisyenlik dusunurum. Diyetisyenşigin puanları sayısal bir bolume oranla dusuk, kazanma ihtimalin yuksek. Okuması da kolay zira biyoloji agırlıklı bir egitim. Ve cok mezunu olmayan, yeni yeni ustune dusulen bir alan. Bence bunu dusunmelisin. Psikoloji ve pdr de keza, cok guzel alanlar, rahatlıkla da okuyacagını dusunuyorum. Eczacılık biraz daha ticarete donuk bir meslek, ama saydıgım bolumlerde de kendi klinigini acman mumkun. Bunları da dusun bence. Umarım senin icin hayırlısı olur