Tek taş baktığımız zamanlarda Ariş pırlantaya girmiştik, ben tek taş olarak şöyle dönerli falan yanları taşlı bir model istiyordum. Satş temsilcisi, aslında orjinal tek taşın sade 4 tırnak dedikleri model olduğunu, diğerlerinin fantezi yüzük seçeneğine girdiğini söylemişti. Ben de o zaman fikrimi değiştirmiştim. Yani demek istediğim , tek taş için her ikisi de uygun ve zevkli modeller.
Ancak, bu yüzüklerin taş büyüklüğü nedir? Renk ve berraklık seviyeleri nedir? Önemli olan bunlar. Pırlanta alırken verilen sertifika ne sertifikası? Size verilen kuyumcu sertifikası mı yoksa uluslararası pırlanta sertifikası mı? Uluslararası sertifika da hata olmaz, kağıdın üzerine taşınızın kesim şekline varana dek ayrıntılar bulunur, taşın seri numarası vardır, bu seri numarası ile internetten ilgili siteye girerek taşınızın bilgilerine ulaşırsınız. Kuyumcu sertifikası ise, pek güvenilir değildir. Çünkü taşınızın rengi J olsa bile kuyumcu karta H'de yazabilir D'de yazabilir. Bu ayrıntıyı sizin gözle görmeniz maalesef imkansız.
Özellile 0.30 Karat ve üstü büyüklükte taş alacaksanız uluslararası sertifikanızı kesinlikle isteyin. 0.30 Karat altı taşlarda bu sertifikayı bulmanız Türkiye'de çok zor, çünkü bu sertifikayı almanın maliyeti taş başına hesaplanıyor ve oldukça yüksek. Bu yüzden zaten ucuz olan 0.30 Karat altı taşlar için firmalar bu maliyeti karşılayamıyor ve kuyumcu sertifikası veriyor.
Uluslararası sertifikalar : GIA , IDL , HRD ve IGA'dır.
Biz benim tek taşımı Roberto Bene 'den 0.35 Karat GIA sertifikalı D Colour olarak 3.100 TL' ye aldık. Düğünde de 5 taşımı yine aynı yerden aldık.
Bence bunlara dikkat edin, pırlantayı pırlanta yapan özellikleri gözden kaçırmayın.