- 2 Mart 2012
- 24.007
- 55.976
- 798
sadece devletle kanunla olmuyor, bize yani vatandaşa da iş düşüyor. devlet proje üretir, uygulamak için seçenekler sunar. çakallık yerine dürüstçe davranılsa bir şeyler düzelir diyorum.Yani şu yazıda devlet haricinde herkesi suçlamışsın, sanki devlet harika ama sanayici, mühendis, ünv pis tü kaka. :)
Çalıştığım firmalarda sanayi teşvik projelerinden faydalandık, projeler ürettik, ne kadar boş beleş insanlar gelip projeni veto ediyor bilemezsin. Adamlar devlet memuru gibi, sanayi, inovasyon bilmez gelir senin dört dörtlük projeni üç kuruş teşvik için red eder. Ya bu adamlar buralara nasıl girer ya diyorsun. KPSS ile proje denetçisi mi alınır?
TSE, TÜBİTAK inanılmaz kokuşmuş durumda. TSE'de çalışan mühendis amcalar emekli olup gitmek yerine çivi çakmış gelip seni sorguluyor. Yenilik düşmanı alayı, 30 yl önce okulda öğrendiğiyle sana ahkam kesiyor. Ama sorsan süperler. Yeni aldıkları mühendisler de onlara benzemiş.
TÜBİTAK desen zekayla değil, yandaşlıkla eleman alıyor. En iyi notları alsan da mülakat belasıyla istediğini sokuyor. Önceden iyi adamlar ve projeler vardı artık bildiğin vergi dairesi gibi işliyor.
Ayrıca yandaşlarına TÜBİTAK projeleriyle teşvik veriyor. Farzı mishal zamanında Gebze Teknik Ünv zamanında cemaatçi diye her saçma projesine okey verildi. İTÜ de en kral projeler red edildi. Şahidim kendim. Şimdi oralara zırnık yok, cemaat paralelmiş ya![]()
Devlet teşvikleri yetersizse ve sanayici bunu kötüye kullanıyorsa ve iyi proje yerine canım diyene para veriyorsa o da devletin ayıbıdır. Devlet kurumu denetlesin verdiği projeyi. Suç kimin ki?
Kaldı ki ABD en zeki öğrencileri seçip manyak projeler üretiyorken, sınavlar açıp zeka seviyesi yüksek adamları dışardan toplama getirtirken, benim harika projeleri olan mühendisim işsiz geziyor. İşsizlik kimin ayıbıdır, kime soralım hesabı söyler misin?
Ayrıca hepsini geç Uzay araştırma geliştirme işlerini devlet yapar. NASA, CERN gibi bilimsel kurumlar falan neden Türkiye'de yok. Sanayici NASA mı kursun.
Ancak devletin elinde TSE ve TÜBİTAK gibi yozlaşmış birkaç kurum var, onlar da içler acısı. Bilim haricinde herşeyi yapıyorlar.
Haa ünv'lerde ciddi projeler üretiliyor ama bunların patentini kim satın alıyor bil bakalım? Türkiye iplemiyor da bu adamları emin ol ondan...
üniversiteler proje üretir, devlet kaynak sağlar. ama üniversitelerin hali malum.
şu anda MKE bu tür atılımlar için ön ayak oluyor, yanlış bilmiyorsam. ancak bu süre uzun olacak çünkü hala kılık kıyafete takılan, meslek liselerinin önünü kapamak için uğraşan muhalifler var.
eğer devlet geçmişte öğrencinin halkın inancına, ırkına, diline, kıyafetine karışmakla uğraşmasaydı eminim bu dediklerin fazlasıyla olurdu.
zaten bahsi geçen kurumlardaki yozluğun temel nedeni bence ideolojik körlük. bunu aşmamız çok çok uzun zaman alacağa benziyor.
bu konularda sadece hükümeti suçlamak haksızlık, topyekün kabahatliyiz.