• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sorun bende galiba

Ne kendinizine de çocuğunuzu yıpratmayın Herşeyi doğal akışına bırakın. Zamanla konuşmayı da öğrenir hem de hiç susmamacasına 😊
Balka çocukları ve anneleri kıyas almayın kendinize. Belki sizin çocuğunuz geç konuşacak var çünkü bunun örnekleri hem de çok. Benim bire-bir tanıdıklarım da var hatta. Sadece gelişimini takip edin. Konuşmaya zorlamayın. Rahat olun 😊

Kitaplar çok etkiledi bizim çocuğu. Dokun hisset, kapakçıklı, hareketli kitaplar. Bir de hayvanların olduğu kitabı inceler onları konuşurdum. Kedi miyav der, et yer süt sever, tırnakları uzundur ağaçlara çıkar gibi. Çok konuştum, çok okudum. Özellikle bunlar etkiliyor epey. Söyle söyle diye öğretmeye çalışmaktan daha verimli bence

1.5 yaş normal helede erkek çocuğuysa ..erkek çocuklar büyük kaslarini daha çok kullanırlar atlama koşma boğuşma vb.kizlarin dil gelişimi daha önce ve daha iyi olur genelde.erkek çocuklar dikkatlerini toplamada ve algılamada kızlara göre daha geriden gelirler.

Merhaba

Konuyu konuşma problemi kısmına açtım ama hiç kimse cevap vermiyor ve konu tarihleri çok eski orda var olan konuya soru soruncada cevap gelmiyor :KK43: benim yardıma ihtiyacım var anne olanlar lütfen cevap verebilir misiniz ?

bir buçuk yaşında bebeğim var

ben öğretmeyi beceremiyorum galiba sadece babababa diyor başka tek kelimesi yok.
Komutlarıda bazen yapıyor mesela düt düt dedigimde arabayı alıp sürüyor deh dıgıdık dedigimde gelip sırtıma çıkıyor atçılık oynamak için geçen topu getir oglum dedim getirdi bi kere bir daha getirmedi.

Bay bay asla yapmıyor alkış ben ellerini tutup yaparsam devam ettiriyor çak yapıyor vücudun bölümlerini de bilmiyor.

Doktor 20. Aya kadar 4 anlamlı kelimesi olması lazım dedi yoksa konuşma terapistine yönlendiriyorlarmış

Ve ben hep konusuyorum onunla tv yok zaten ama ben ne kadar öğretmeye çalışırsam çalışayım hiç ilerleme kaydedemiyoruz sizler nasıl öğrettiniz benim hata yaptığım bir yer var galiba eksik ve yetersiz hissediyorum kendimi yaptıklarınızı bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok mutlu olurum
cocugun gelisimiyle ilgili muhtemelen bu mesele ama benim tek bildigim siz duzgun konusmalisiniz. dut dut degil araba diyeceksiniz israrla, deh digidik demek yerine ati getir, ata binelim demelisiniz.. o sizden dogrusunu duymadan duzeltemez.

Merhaba

Konuyu konuşma problemi kısmına açtım ama hiç kimse cevap vermiyor ve konu tarihleri çok eski orda var olan konuya soru soruncada cevap gelmiyor :KK43: benim yardıma ihtiyacım var anne olanlar lütfen cevap verebilir misiniz ?

ben öğretmeyi beceremiyorum galiba sadece babababa diyor başka tek kelimesi yok.
Komutlarıda bazen yapıyor mesela düt düt dedigimde arabayı alıp sürüyor deh dıgıdık dedigimde gelip sırtıma çıkıyor atçılık oynamak için geçen topu getir oglum dedim getirdi bi kere bir daha getirmedi.

Bay bay asla yapmıyor alkış ben ellerini tutup yaparsam devam ettiriyor çak yapıyor vücudun bölümlerini de bilmiyor.

Doktor 20. Aya kadar 4 anlamlı kelimesi olması lazım dedi yoksa konuşma terapistine yönlendiriyorlarmış

Ve ben hep konusuyorum onunla tv yok zaten ama ben ne kadar öğretmeye çalışırsam çalışayım hiç ilerleme kaydedemiyoruz sizler nasıl öğrettiniz benim hata yaptığım bir yer var galiba eksik ve yetersiz hissediyorum kendimi yaptıklarınızı bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok mutlu olur

Merhaba

Ve ben hep konusuyorum onunla tv yok zaten ama ben ne kadar öğretmeye çalışırsam çalışayım hiç ilerleme kaydedemiyoruz sizler nasıl öğrettiniz benim hata yaptığım bir yer var galiba eksik ve yetersiz hissediyorum kendimi yaptıklarınızı bilgilerinizi paylaşabilirseniz çok mutlu olurum
Benimde erkek kardeşim 5 yaşında konuşmuştu. DR lara getirdik söyleneni anlıyorsa sıkıntı yok demişlerdi. Doktor köpeği göster kediyi göster başını göster vb. Soruları sorunca oda eliyle göstermişti. Ve sıkıntı olmadığı anlaşıldı.

1,5 yaşındaki bir çocuk için çok erken değil mi bu kadar beklentiler? Benimde 2 yaşında bir oğlum var. Konuşmuyor. Anne baba dede su araba (aaba) pis ( aaa) abla kelimeleri var. - Ki kızım 2 yaşında cümleler kuruyordu -. Komutları alması ve bana bir şekilde anlatmasında hiçbir problem yok. Çok üzerine gitmiyorum. İlerleyen zamanda devam ederse yol haritası çizeceğim. Her çocuğun gelişimi çok farklı. Biraz zaman tanımak lazım diye düşünüyorum.

Oglum 2 yasindan sonra konustu. Krese gittiginde. Cocuklar kendi yasitlariyla olunca daha cabuk konusuyor sanirim.

Merhaba

Bebeğin kaç aylık olduğunu yazmamissiniz ama şöyle soyliyim 19 aylık kızım var baba anne abla anane mamanne dede abi maviş hala gel git hayiy bicibici ayakkabı demek istiyor apitipiti diyor mama madalinaya mandi Muza Muş ekmeğe emek cici giydiy sadece bunları söylüyor gerisini yuvarliyor her çocuk aynı olmayabiliyor telaşa kapılmayın sizin ne dediğinizi anlıyor ve yapmaya soylemeye çalışıyorsa kendini geliştirecektir şuan çok erken telasiniz icin

Bebeğin kaç aylık olduğunu yazmamissiniz ama şöyle soyliyim 19 aylık kızım var baba anne abla anane mamanne dede abi maviş hala gel git hayiy bicibici ayakkabı demek istiyor apitipiti diyor mama madalinaya mandi Muza Muş ekmeğe emek cici giydiy sadece bunları söylüyor gerisini yuvarliyor her çocuk aynı olmayabiliyor telaşa kapılmayın sizin ne dediğinizi anlıyor ve yapmaya soylemeye çalışıyorsa kendini geliştirecektir şuan çok erken telasiniz icin
18 aylık bebegim sadece bababa diyor başka hiç kelimemiz yok sizinki baya konuşuyor maşallah kuzuya tv hiç izlemiyor bizimki ben hep konusuyorum anlatıyorum biseyler kitap okuyorum ama yok ben bir kelime söylediğimde ağzıma bakıyor dikkatlice ve sadece bababa diyor ama ağzında hep bi mırıldanma var anlaşılmıyor bilmiyorum neden böyle bazen çok umutsuzluğa kapılıyorum kendimi eksik ve yetersiz hissediyorum annelik konusunda :KK43:

Resimli hayvanli kitaplar alon yasina uygun, her gun ayni kitabi okuyun, gosterip adlarini tekrarlayin, bu ne annecim diyerek sormaya baslayin, katilsa da katilmasa da yilmayin. Benim kizim erken konustu, 6 7 aylikken basladim kitaplara ben. Sesli konusan kitaplar, plastik, karton kitaplar, kitap iyi bi yol bence

18 aylık bebegim sadece bababa diyor başka hiç kelimemiz yok sizinki baya konuşuyor maşallah kuzuya tv hiç izlemiyor bizimki ben hep konusuyorum anlatıyorum biseyler kitap okuyorum ama yok ben bir kelime söylediğimde ağzıma bakıyor dikkatlice ve sadece bababa diyor ama ağzında hep bi mırıldanma var anlaşılmıyor bilmiyorum neden böyle bazen çok umutsuzluğa kapılıyorum kendimi eksik ve yetersiz hissediyorum annelik konusunda :KK43:
O sizin elinizde olan bişey değil üzülmeyin benm kızım Tv'de izliyor yemek yerden videoda izletiyorum doğru değil belki ama bazı şeyleri videolardan öğrendi banane küstüm diyor Pepee diye bağırır videodaki şarkıları mirildanir kendince yaşıtlarıyla birbaraya gelen bebekler daha kolay öğrenir herşeyi pandemi olunca hep evdeyim TV'ye falan oyuzden bakıyor

Öncelikle içinizi ferah tutun ve oyunla desteklemeye devam edin. Her doktor kontrolünde zaten ufak tefek gelişim değerlendirmesi yapıyordur çocuk doktorunuz. Gelişimde bir kaç ay önce ya da sonra ilerlemek normaldir ancak gelişim basamaklarında 6 aydan fazla fark düşündürücüdür ve önlem alınması gerekir. Dil becerileri kadar taklit becerileri çalışmanızı tavsiye ederim oyun içinde. Baban dişini nasıl fırçalıyor, kedi sütü nasıl içti, hadi kuş ol gibi yönergelerle çocuğunuzu taklite yönlendirin. Benim biri 10 yaşında özel gereksinimli biri 14 aylık normal gelişen çocuğum var. 14 aylık olanın yaptıklarını büyük çocuğum ne o dönem ne de şimdi kolayca yapamıyordu ama ilk çocuk olduğu için acemiliğe geldi. Baybay yapması çok önemli. Kendinizi negatif tutumlardan uzak tutup keyifle oyun oynayıp onu dahil etmeye çalışın. 2 yaş kontrolünde hala dil gelişimi geride ve taklit becerileri yeterli değilse 3 yaşı beklemeden psikolog ve özel eğitim desteği alın

Öncelikle içinizi ferah tutun ve oyunla desteklemeye devam edin. Her doktor kontrolünde zaten ufak tefek gelişim değerlendirmesi yapıyordur çocuk doktorunuz. Gelişimde bir kaç ay önce ya da sonra ilerlemek normaldir ancak gelişim basamaklarında 6 aydan fazla fark düşündürücüdür ve önlem alınması gerekir. Dil becerileri kadar taklit becerileri çalışmanızı tavsiye ederim oyun içinde. Baban dişini nasıl fırçalıyor, kedi sütü nasıl içti, hadi kuş ol gibi yönergelerle çocuğunuzu taklite yönlendirin. Benim biri 10 yaşında özel gereksinimli biri 14 aylık normal gelişen çocuğum var. 14 aylık olanın yaptıklarını büyük çocuğum ne o dönem ne de şimdi kolayca yapamıyordu ama ilk çocuk olduğu için acemiliğe geldi. Baybay yapması çok önemli. Kendinizi negatif tutumlardan uzak tutup keyifle oyun oynayıp onu dahil etmeye çalışın. 2 yaş kontrolünde hala dil gelişimi geride ve taklit becerileri yeterli değilse 3 yaşı beklemeden psikolog ve özel eğitim desteği alın
Teşekkür ederim öncelikle cevap için diş fırçalamayı öğrendi taklit yeteneği iyi mesela oyuncak kovasinin icine topu atıp basket oleyyy diyorum hemen topu alıp içine atıp ellerini yukarı kaldırıyor bağırıyor ama oleyyy diyemiyor konuşmada sıkıntımız var kartlardan gösteriyorum hayvanları nesneleri bakıyor dikkatli tekrar etmiyor ama ben bir süre sonra o önceden söylediğim kelimeyi tekrar söyleyince bakıyor hemen ve ağzında anlamsız bir mırıldanma var anlayamıyorum normal bir geçikmemi yoksa bir sorun mu var yürümesi de normaldi 1 yaşında yürüdü

Büyük oğlum 2 yasinda bi kac kelime söyledi, bütün arkadaslari konusuyordu .Renkleri şekilleri hatta bazı harfleri sorunca gösteriyordu, herseyi biliyordu ama konuşmuyordu. 2.5 yasta sadece bizim anladığımız şekilde konuşmaya başladı 😃3 yasta tamamen söküldü diyebilirim ki ben çok ilgiliydim .kitaplar masallar oyun grupları.
Kucuk oglan 1 yaşında cümle kurmaya başladı. Sarki,türkü masal herseyi anlatıyordu 2 yaşında.
İkisi de ayni cinsiyet ,qyni genetik koken ,hatta ilkine daha çok ilgi vardı 😄
Ama iste bireysel farklılık denen bisey var ,hic sıkmayın canınızı 1.5yas cok erken .
Başka bir sıkıntısı var gibi görünmüyor. Takipte kalın yine de ama endişelenme için erken .
Ben buyuk oğlumu doktora bile götürdüm bildiği halde neden konuşamıyor diye .
Simdi 10 yaşında uykusunda bile susmuyor .
Kimseyi takmayın ferahlikla ,saglikla büyütün

Çocuk doktorları genelde bu konuda üstüne dusmuyorlar mutlaka bir psikiyatri servisine götürün. Konuşması geç olabilir onda hiç bir sorun yok ama göz teması,baybay,ceee,işaret parmağını kullanma,tekrarlayıcı hareketler kendi etraginda dönme yada parmak ucunda yürüme gibi. Bunlardan bir tanesi bile varsa sakın ihmal etmeyin. Uyaran eksikliği otizm bunlar tehlikeli şeyler ve lütfen lütfen gözünüzü dört açın geç kalmayın. İçinizi karartmak istemem sizin çocuğunuz için konuşmuyorum bu her çocuk için gecerli

Benim oğlum dört yaşında başladı düzgün cümleler kurmaya..Ailenizde geç konuşma öyküsü var mı?Biz de vardı bu yüzden öyle olmuş hatta terapiste de götürdüm ancak inanın bir vakti var ve sonra bir konuştu pir konuştu.Şu anda on iki yaşında ve Türkçesi çok düzgün.Demek istediğim çok da takılmayın hele bir buçuk yaş çok küçük.Onemli olan sizi anlaması bol bol kitap okuyun oyun oynayın değişimi göreceksiniz.

Çocuk doktorları genelde bu konuda üstüne dusmuyorlar mutlaka bir psikiyatri servisine götürün. Konuşması geç olabilir onda hiç bir sorun yok ama göz teması,baybay,ceee,işaret parmağını kullanma,tekrarlayıcı hareketler kendi etraginda dönme yada parmak ucunda yürüme gibi. Bunlardan bir tanesi bile varsa sakın ihmal etmeyin. Uyaran eksikliği otizm bunlar tehlikeli şeyler ve lütfen lütfen gözünüzü dört açın geç kalmayın. İçinizi karartmak istemem sizin çocuğunuz için konuşmuyorum bu her çocuk için gecerli
Şimdi şöyle göz teması var ve adını duyunca bakıyor normal yürüyor yuksekte ki birseye uzanmaya çalışırken ayak ucuna kalkıyor sadece. kendi etrafında dönme yok birde işaretle gösterme de yok mesela susayınca ağlıyor yada biseyi isteyince ama işaret etmiyor

Şimdi şöyle göz teması var ve adını duyunca bakıyor normal yürüyor yuksekte ki birseye uzanmaya çalışırken ayak ucuna kalkıyor sadece. kendi etrafında dönme yok birde işaretle gösterme de yok mesela susayınca ağlıyor yada biseyi isteyince ama işaret etmiyor
Yani bütün bunlar henüz küçük olduğu için de olabilir. Mesela su istediği zaman anlıyorsunuz ya siz kucağınıza alın işaret ederek gösterin su mu istiyorsun diyin. Bı kaç gün içinde işaret parmağını kullanmayı öğrenecektir. Ama öğrenmede gecikme yaşarsa mutlaka psikiyatriye götürün. Yaş olarak çok küçük tam zamanı tedbirle bir çok şeyin önüne geçmiş olur geç kalmazsınız.

İki tane oğlum var , az çok etrafımda da çok bebek vardır .
Bence vücudunu tanıması lazım . Bir arkadaşım ozalitciye çocuğun boydan resmini aynı ölçülerde çıkartmıştı . Sonrasında puzzle parçaları gibi yerleştirme oyunu yaptırmıştı . Hem aynaya bakıp hem yerleştirmişlerdi . Bence ürkütücüydü ama onlar çok faydalandılar .
Sonrasında şarkılar var , göstere göstere öğretiyor . Onları öğrenin ve beraber söyleyin .
Bir de bol bol dışarı çıkarıp yetişkin biri gibi konuşup anlatın . Uyaransız kalmış olabilir .
Balkona oturun gelen geçen insanları , arabaları anlatın .

Back