Soru çözemeyen öğretmen

Bu çok bilmişe bir gün ders anlattır aynı onun yaptığı gibi davran. Sınavda da böyle yaparsa tıp fakültesine fenalaşıp gider

Ben bu durumu kişisel olarak algilamadan önce o cocugun ve kankalarinin diğer derslere ve öğretmenlere yönelik tutumlari,ders başarıları konusunda bilgi toplamaya çalışırdım.Sube öğretmenler kurulu toplantıları bunun için yapiliyor

Fizik derslerine giren öğretmenlerine sordum bazen çözemediğim soruları oluyor alıp sonra bakıp çözüyorum anlatıyorum dedi. Ben de aynı şeyi yapıyorum. Onunla ilgili hiç olumsuz bir şey söylememişler. Bakın çok tecrübeli olduğumu da iddia etmiyorum zaten sürekli eksiklerimi tamamlamaya çalışıyorum kendimi geliştirmeye çalışıyorum ben de. Ama böyle yorumlar almak üzüyor

En kazik sorulari fotokopi yap senin seviyen biraz yuksek cocugum bunlari yap bilemedigin olursa sor de ver eline .
Boştur o ögrenci muhtemelen yoksa yapar geçer niye abuk subuk soru sorsun .

Bi alanda eğitmen olmanız o alandaki istisnasız her bilgiye vakıf olacağınız anlamına gelmiyor. Ki öğrenmiş de olsanız, unutabileceğiniz şeyler olabilir. Ben edebiyat mezunuyum, bütün yazar ve eserleri ezbere bilmemin mümkünatı yok. Sanırım siz bilmediğiniz bi soru olunca geriliyor, mahcup oluyorsunuz. Bunu da çocuklar hissetmiş olmalı. Muhtemelen bahsi geçen öğrenci "öğretmenden bile iyiyim" egosu yaşamak için böyle şeyler yapıyor. Bi kaç arkadaşını da gaza getirdiyse diğer şikayet eden de onlardır.

Siz üzerinize düşeni yapıyorsunuz, üzülmeyin. Bunların hepsi tecrübe. Müdür de bence durumun farkında, sadece şikayete kayıtsız kalmamış olmak için sizi uyarmış gibi geldi bana.

Bu tip ogrenciler maalesef olabiliyor. Beni denemek icin soru getiren, bildigi uc bilgiyle beni sinamaya kalkan.
Art niyet sezdigim anda konumuzu bitirelim sonra senim soruna doneriz diyorum. Birebirken bakiyorum soruya sinifin huzurunda asla art niyetli sorulara cevap vermedim. Cozemedigim soru olmadi ama ona yapmak istedigini anliyorum mesajini verdim.
Siz de zor sorular getirin sinifa.

Merhaba arkadaşlar.
Kimya öğretmeniyim ve iki yıl ücretli öğretmenlik yaptım. Ücretli öğretmenlikle birlikte ikinci dönem bir etüt merkezinde de çalıştım geçen yıl.

Bu yıl ise özel öğretim kursunda çalışıyorum. Toplam 5 sınıfın dersine giriyorum ama içlerinden bir tanesi seviye açısından açık ara önde. Çok iyi öğrenciler var ve içlerinden biri sürekli her şeyi sorguluyor. Bu neden böyle bunun cevabı bu olamaz şeklinde. Anlatılan şeyle de ikna olmuyor. Birkaç kez böyle şeyler yaşadık cevap anahtarını kabul etmedi anlattığımla ikna olmadı vs.

Çalıştığım kurum öğrencilere dönem ortasında bir anket yaptı. Çocuklar derslerine giren öğretmenleri değerlendiriyor. Toplam 30 öğrenci benimle ilgili çok iyi şeyler söylemiş. Kimya ile ilgili önyargılarını kırdıklarını çok iyi anladıklarını söylemişler. Ama 3 kişi olumsuz yorum yapmış. Sorduğumuz soruları çözemiyor demiş. Oysaki soru getirenlerin sorularını çözemediğim olmuyor. O seviyesi iyi sınıftan ise soru getiren zaten yok. Sadece sınıfta yaşadığımız o durumlar olmuştu. Ben o anketten sonra daha çok çaba sarfetmeye başladım. Sürekli konu tekrarı yaptım soru çözdüm. Onlara vereceğim testleri önceden çözdüm. Etütlerde de iyi gidiyoruz.

Anketin üzüntüsünü atlattım artık bir düzen oturttum derken bugün müdür benimle görüşmek istedi. Sınıfta soruları çözemiyormuşsunuz ve x öğrenciye nasıl çözdün diye soruyormuşsunuz soruları o çözüyormuş doğru mu dedi. Ben de durumu anlattım. Sınıfta o öğrencinin sürekli gereksiz detaylara takıldığını ikna olmadığını söyledim. Müdür de evet o öğrenci biraz öyle ama lütfen dikkat edelim, derslere hazırlıklı girelim dedi. Ki ben zaten her zaman hazırlık yapıyorum. Müdür hazırlık yaptığını da gözlemlediğini söyledi. Belki de sizin anlattığınız gibidir biraz daha dikkat edelim tekrar sınıfı gözlemleyelim dedi.

Benim yine çok moralim bozuldu ve modum düştü. Ne yapacağım nasıl bir yol izleyeceğim bilmiyorum. O sınıfta ders anlatmak bile istemiyorum ama kurumdaki tek kimya öğretmeniyim. Yarın da o sınıfa dersim var yine.

Gerçekten çok çaba sarfediyorum ve çok üzülüyorum. Geçen yıl da çalıştım hiç böyle şeyler duymadım. Benimle aynı durumu yaşayanlar var mı? Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Öğrencilere yeni öğretmen olduğunuzu belli etmeyin. Öğrenciden kaynaklı bir durum bu. Bazı öğrenciler böyle. Elinizden geleni yapıyorsunuz zaten bunun için üzülmeyin

Merhaba arkadaşlar.
Kimya öğretmeniyim ve iki yıl ücretli öğretmenlik yaptım. Ücretli öğretmenlikle birlikte ikinci dönem bir etüt merkezinde de çalıştım geçen yıl.

Bu yıl ise özel öğretim kursunda çalışıyorum. Toplam 5 sınıfın dersine giriyorum ama içlerinden bir tanesi seviye açısından açık ara önde. Çok iyi öğrenciler var ve içlerinden biri sürekli her şeyi sorguluyor. Bu neden böyle bunun cevabı bu olamaz şeklinde. Anlatılan şeyle de ikna olmuyor. Birkaç kez böyle şeyler yaşadık cevap anahtarını kabul etmedi anlattığımla ikna olmadı vs.

Çalıştığım kurum öğrencilere dönem ortasında bir anket yaptı. Çocuklar derslerine giren öğretmenleri değerlendiriyor. Toplam 30 öğrenci benimle ilgili çok iyi şeyler söylemiş. Kimya ile ilgili önyargılarını kırdıklarını çok iyi anladıklarını söylemişler. Ama 3 kişi olumsuz yorum yapmış. Sorduğumuz soruları çözemiyor demiş. Oysaki soru getirenlerin sorularını çözemediğim olmuyor. O seviyesi iyi sınıftan ise soru getiren zaten yok. Sadece sınıfta yaşadığımız o durumlar olmuştu. Ben o anketten sonra daha çok çaba sarfetmeye başladım. Sürekli konu tekrarı yaptım soru çözdüm. Onlara vereceğim testleri önceden çözdüm. Etütlerde de iyi gidiyoruz.

Anketin üzüntüsünü atlattım artık bir düzen oturttum derken bugün müdür benimle görüşmek istedi. Sınıfta soruları çözemiyormuşsunuz ve x öğrenciye nasıl çözdün diye soruyormuşsunuz soruları o çözüyormuş doğru mu dedi. Ben de durumu anlattım. Sınıfta o öğrencinin sürekli gereksiz detaylara takıldığını ikna olmadığını söyledim. Müdür de evet o öğrenci biraz öyle ama lütfen dikkat edelim, derslere hazırlıklı girelim dedi. Ki ben zaten her zaman hazırlık yapıyorum. Müdür hazırlık yaptığını da gözlemlediğini söyledi. Belki de sizin anlattığınız gibidir biraz daha dikkat edelim tekrar sınıfı gözlemleyelim dedi.

Benim yine çok moralim bozuldu ve modum düştü. Ne yapacağım nasıl bir yol izleyeceğim bilmiyorum. O sınıfta ders anlatmak bile istemiyorum ama kurumdaki tek kimya öğretmeniyim. Yarın da o sınıfa dersim var yine.

Gerçekten çok çaba sarfediyorum ve çok üzülüyorum. Geçen yıl da çalıştım hiç böyle şeyler duymadım. Benimle aynı durumu yaşayanlar var mı? Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Hocam sistem öğrenciye,, veliye köle haline getirdiği için bizi vicdanınız rahatsa boşverin gitsin. Ama şöyle bi şey yapabilirsiniz,zor sorular sorun ara sıra, o çocuğun cevaplayamacağı sorular. Açıklamasına bile çok iyi hazırlanın. Aaa ben bunu hiç düşünmemiştim falan diyebileceği. Bir iki kere olursa çocuk da değişir belki.

Konu sahibden tamamen bagimsiz olarak soruyorum. Niye igrenc ogrencinin goruslerine deger verdikleri, katilimci bi yontem kullandiklarin icin mi.
Ogrencinin ogretmeni degerlendirebilmesi icin nasil bir birikim nasil bir kultur isterdiniz acaba. Doktorasini yaptiktan sonra gecmise yonelik sizi degerlendirebilirler mi mesela.[/QUO

.Nasıl bir hasta doktoru değerlendiremiyorsa,bir davalı hakimi değerlendiremiyorsa,bir müşteri bankacıyı değerlendiremiyorsa bir öğrencide binbir sınavdan geçip öğretmen olmuş bir kişiyi değerlendirecek yetkili merci değildir.Mesela Doçentlik jürilerine profesörler girer,öğrenciler değil .Sizi ancak bir üstünüz değerlendirebilir.Alt basamağı siz değerlendirirsiniz.Anlatabildim mi ?

Merhaba arkadaşlar.

Özel kurumlarda bu tarz şeylerle karsılamak olağan bi durum canım ben de öğretmenim hemde lisede çocuklar neler diyorlar hatta yüzümüze :) takma yokmus gibi davran sen öğretmensin sınıfın müdürü de sensin

Hocam mesleğin ilk yıllarında beni de denemeye çalışan öğrenciler olurdu. Branşım edebiyat kalkıp en dipte köşede kalmış yazar ve eserleri,sırf biliyor muyum diye sorarlardı (hadsizlik diz boyu)

Yalnız sizin kurumunuz iğrenç bir kurum.
Ne demek öğrenciye öğretmeni oylatmak,anket yapmak ?
Öğrenciler bizi değerlendirecek ne bilgiye ne kültüre sahip !
Onlarin en sevdiği öğretmen derste en çok gevezelik eden öğretmen oluyor genellikle(istisnalar elbette var)

Sizi zorlayan öğrenciye kendinizi ifade etmeye çabalamayın.
O sizi zor durumda bırakmaktan hoşlanıyordur muhtemelen.
Ikna olmuyorsa keyfi bilir. Bosa vakit kaybi.

5.Sınıftan itibaren bu anketler uygulanıyor artık kurumsallaşmış okullarda.. çok normal birşey bu, niye rahatsız oldunuz ki bu kadar?

Çözemeyebilirsiniz de ne var bunda? İllaki her soru çözülecek miymiş? Bazen çok abuk sorularla da karşılaşabiliyoruz.
11 yıllık öğretmenim, bilmiyorum demekten hiçbir zaman kaçınmadım. Bazen çocuklar soru getirdiğinde yanlarında kendim derim ben bulamadım falanca öğretmeninize gösterin bir de diye. Gayet olağan bir durum bu. Çocuklardan ziyade müdürünüzün sizi bu konuda eleştirmesi tuhaf. Öğrenci yapar çünkü böyle şeyler.
Siz kendinizi hiç üzmeyin bu konuda.

5.Sınıftan itibaren bu anketler uygulanıyor artık kurumsallaşmış okullarda.. çok normal birşey bu, niye rahatsız oldunuz ki bu kadar?
Öğrenci öğretmeni denetleyecek kadar bilgi sahibi olmadığı için rahatsız olmuş olabilir mi ?

Yazdıklarınızdan başarılı ve işinize odaklı bir eğitimci olduğunuz fikri oluştu bende
Mesleki olarak kendinizi geliştirmeye odaklanın,değişik kaynaklardan da yararlanmak faydalı olur düşüncesindeyim
Ben iş yerinizi profesyonellikten uzsk buldum nasıl bir bakış açısıdır bu eğitimci ve öğrenciyi karşı karşıya getirmek bu konudaki tek önerim başka bir işyeri arayışında bulunmanız olabilir

Haklısınız cevap anahtarı doğru olmayabilir ama ben de çözüyorum ben de cevap anahtarındaki gibi buluyorum. Doğru olduğundan da eminim. Buna rağmen ikna olmuyor. Konu eksiğimin olmadığını iddia edemem çok tecrübeli değilim çünkü. Ama derse hazırlıksız gitmiyorum hiçbir zaman. Soru dahi getirmiyorlar nasıl böyle bir yorum yaptıklarını anlamıyorum.

Bazı öğrenciler öğretmenin hatasını bulmak için uğraşır durur.. bu tarz bir sınıfa gelmişsiniz siz de... yalnız her kurumda bu tarz öğrenciler olabilir.. kurum değiştirmeyi düşünmekten önce, herzaman kendinize güvenerek girin sınıfa, tabi ki eksiğiniz yada “hatanız” da olabilir.. böyle bir durum yaşadığınız da enerjiniz düşüyorsa, yada rezil oldum gibi hissediyorsanız öğrenci bunu anlarsa iyice uğraşır durur... bunu öğrencilere hissettirmemeniz lazım... moralinizi hiçbir zaman bozmayın... daha yolun başındasınız, çoook anket göreceksiniz.. :)

Bilmem hic duydunuz mu yonetisim diye bir kavram vardir. Altindan ustune herkesin katilimi ongorur. Boylelikle etkinlik verimlilik artar. Bunun suan olmamasi, olmamasi gerektigi anlamina gelmez. Konudan bagimsiz yine, mudurun birlikte calistigi ogretmene dair geri donusleri kasaptan alacak hali yok. Teorik yetkinlik uygulamada her zaman iyi olacaginiz anlamina gelmez. Ben anlatabildigimi dusunuyorum siz de anlamissinizdir umarim.

Ne yazikki özel öğretim kurumlarında öğrencinin görüşü biraz daha önemli oluyor. Ki artık devlet okullarında da bu var. Öğrenciler gerçekten sordukları sorulara tatmin edici cevaplar alamayınca rahatsız oluyorlar. Mesela okulda bransimizdan dolayı bir nevi okulun da sağlık görevlisi durumundayız, sorulan soruları bir görseniz sayelerinde omumadigim sağlık kitabı kalmadı. Ayrıca üniversite hazırlık sınıflarının da sorumluluğu bende ve mecburen kısa sürede kendimi çok fazla gelistirmem gerekiyordu. Ben öğrencilere aldirdigim test kitaplarını kendim de alıp çözerek bu sorunu çözdüm. Bir süre sonra öyle bir duruma geliyorsunuz ki artık soruya göz ucumuze bakmaniz ne sorulduğunu anlamaniza yetiyor. Sizin öğrencileriniz de bunu bekliyor sanırım. Bu zamanla ve bol bol soru çözerek atlatılması bir durum. Kendinize olan güveninizi kaybetmeyi ve motivasyonunuz düşe bile öğrenciye hissettirmeyin. Ha hata muhakkak olacaktır ya da çözemediğmiz soru. Ben öyle durumlarda fotoğrafını çekip sonra üzerinde tekrar düşüneyim soruda bir sıkıntı var gibi duruyor diyorum.

Öğrenci öğretmeni denetleyecek kadar bilgi sahibi olmadığı için rahatsız olmuş olabilir mi ?
yıllarca öğrencilik yapmış biri olarak çok rezil öğretmenler de gördüm.hele formasyon alanlar kusura bakmasın kimse ama onlar kendilerine öğretmenim demesin.ayrıca özel kurumlara tonla para saçılıyor ve para sokaktan toplanmıyor.öğretmen memnun değilse öğrenci tabii ki bunu dile getirecek.ne demek yeterli donanımı yok şikayet edemez.siz nasıl öğretmensiniz öyle ya

X