Bana özel mesaj atan ordinaryday rumuzlu arkadaşımıza ithafen cevabımdır.
Ben özelden mesaj atamıyorum
Soru Spk Bağımsız denetim
Merhaba
Bağımsız denetimi araştırıyorum ama tam anlamıyla ne yapmam gerektiğini,hangi sınavlara girmem gerektiğini bilmiyorum.Sanırım ilk başta smmm sınavı sonra spk bağımsız denetim sınavı oluyor.Smmm sınavından sonra 2 yıl staj yapmak mı zorunlu? Kendimiz mi bulmak zorundayız staj yerini? Staj yerini bulmak neden zor oluyor.Herhangi bir smmm bürosu kabul etmez mi? Stajda cd gönderiliyor falan yazılmış.Gidip çalışmamız gerekmiyor mu bir büroda?Bu konuda çok bilgisizim internetten bakıyorum ama nerden detaylı bilgiler alabilirim? Spk bağımsız denetim sınavını da atlattıktan sonra ne oluyoruz,ne yapmak gerekiyor? Siz şuan denetçi misiniz? İşinizden memnun musunuz bir de tam olarak ne yapıyorsunuz? Yanıtlayabilirseniz çok sevinirim...
cevap
Öncelikle sorunu iki farklı şekilde yanıtlamak lazım 1- ,TTK dan önce 2 TTK dan sonra
1-TTK dan önce herşey netti. Önce SMMM olup sonra SPK bağımsız denetçi sınavlarına girerdin bağımsız denetim firmasında belli bir tecrübe şartı ile bağımsız denetçi lisansını alırdın
2- TTK dan sonra herşey 1 yıl askıda kaldı şu en eski başvurular hariç Bağımsız denetçi sınavı yapılmıyor henüz mevzuat belli değil herkes beklemede Kamu gözetimi kurumunun denetçilik şartlarını açıklaması bekleniyor. Ama bir durum net oda SMMM olmak en temel şart olacak
SMM lik ile ilgili de yapman gerekenler şöyle öncelikle İşletme iktisat hukuk vb bir bölümden Lisans mezunu olacaksın ve odaya gidip 2000 TL civarında ödeme var ve b,r çok evrak var onları hazırlayıp Staj dosyanı açtıracaksın daha sonra staj başlatma sınavını kazanacaksın. Sonra staj yeri bulman gerekiyor. tabiki Büolarda staj yapabilirsi,n ama bildiğim kadarı ile çok az para veriyorlar hatta bazıları SSK paranızı ile size ödetiyor. En mantıklı ne iş yapıyorsunuz bilemiyorum ama staja uygun küçük bir yerde çalışıp gözetim altında staj yapmaktır .
staj süresi 3 yıl bu arada 2 değil. bu süre zarfında dandik cd ler gönderiyorlar onlardan dersleri çalışıp küçül sınavlar oluyorsun. 3 yıl içinde hepsini bitiriyorsun zaten parça parça gönderiyorlar. ve staj süren bittiğinde SMMM Yeterlilik sınavlarına giriyorsun bu sınavlar yazılı kazanırsa belgeni alıyorsun.
Ben SMMM yim ve muhasebe ve finans müdürü olarak çalışıyorum işimden menunun denetçilik için mevzuat belli olunca başvuracağım
Kolay gelsin