Size Kitap Okumayı Sevdiren Yazar-Şair?

çokoprens

iki prens annesi
Kayıtlı Üye
24 Nisan 2007
2.766
15
318
45
Diğer
Ben Kitap okumayı Kemalettin Tuğcu'nun kitaplarıyla sevdim..Kış gecelerinde sobanın arkasına geçer saatlerce kitaplarını okur ve hüzünlenirdim ..

Daha sonra romandan uzaklaşıp şiir okumaya yöneldim. Ümit Yaşar, Murathan Mungan, Atilla İlhan, Cahit Külebi benim idollerim oldu...

Sizlerinde bu konudaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim..

Size Kitap Okumayı Sevdiren Yazar-Şair kimdir?

Ben Roald Dahl ile başladım kitaplara bayılmaya. Çarli'nin Çikolata Fabrikası kitabı benim için çok özel bir kitaptır.

cin ali serisiyle başladım.
evimize her gün gazete girerdi bu konuda çok şanslı bulurum kendımı
hürriyet in fatoş ve basri si yarın ne olacak diye takip ettiğim çizgi seriydi
ve ayşegül
Allahım nasıl bişeydi o resmler.kaybolurdum içinde
sonra evet kemallettin tuğcu
kemalettin tuğcu nesli var bence
merhametli,elindekinin kıymetini bilen,aza şükreden,vicdan sahibi bi nesil

bana kalırsa okumayı sevdirmek diye bişey yok veya örnek olmak

içinde yoksa gelmiyorsa içinden bi türlü
ne yaparsanız yapın.

evet bende cinsilatif gibi ayşegüllerle okumayı sevenlerdenim abone olmuştum ve postacıyı dört gözle beklerdim sonra kemalettin tuğcuyu okuyup ağlamaya başladım dünya klasikleriyle devam ettim şu andada okuma tutkumu devam ettiriyorum

bana okumayi sevidiren yazar aziz nesin simdiki cocuklar harika adli kitabiyla...

ben henüz orta okula gidiyordum.ya 1 e yada 2 ye tam olarak bilemiyorum.bir kırtasiyenin vitrininde görmüştüm bu kitabı.o gün hala dün gibi aklımda.ipek ongun bir genç kızın gizli defteri nden bahsediyorum kızlar.bana okumayı sevdiren yazar ve kitaptır.

Bildim bileli okurum ben...
Hep sevdim okumayı babam çok okurdu ona çok özenirdim çocukken...
Gözlüklerini takar ve gecelere kadar okurdu...:asigim:
Cin Ali ve Ayşegül maceralarım benimde olmuştu...
Ama sanırım en çok Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında kendimi kaybettim ben... Feride ve Kamran'ın aşkı, Zehra'nın babasına olan duyguları yada Ali Rıza Bey'in ailesine olan düşkünlüğü bambaşka yerlere sürüklerdi beni...
Kah hüzünlenir, kah ağlar, kah gülerdim...
Liseye geldiğimde dünya klasiklerinin çoğunu bitirmiştim ve en çok bunun için gurur duyardım kendimle..
16 yaşında ilk aşkla tanıştığımda ise şiiri keşfettim..
Ümit Yaşar'la tanışıklığımda o döeneme rastlar...
Bir adamın aşkı bu denli güzel işlemesiydi beni hayran eden "ben seni sevdim mi derken"...
Kendime tutuluyordum Özdemir Asaf, Atilla İlhan, Cemal Süreya dizelerini ezberlerken..
Böyle...

Bu öyle zor bir soru ki.. Hani şairden esinlenerek "Birini söylesem, diğerlerinin gönlü kırılıyordu" desem yeridir..

En doğrusu mu bilemiyorum ama en iysi; aklıma ilk gelenleri yazmak..

Kitap okumayı, kitap okumaya başladığım gün sevdim. Ve bu sevgim hiç değişmedi.. Hatta bugün, "sevgi" kavramından iyice şüpheye düştüğüm bu zamanlarda duygularımı "tutku" olarak adlandırmam daha iyi olacaktır.

Dönemlere göre gidersek ilk aklıma gelen;
Jose Moura de Vasconcelos / Şeker Portakalı

..sonraki zamanlarda;
Jonathan Livingston / Martı

..ve şimdi desem... uzun bir liste yapmam gerekir. Ama zorluyorum kendimi, diyelim ki hakkım üç yazar olsun.. Hani bir adaya gitsem mesela, deseler ki "Yanına sadece üç yazarın kitaplarını alabilirsin."

Gabriel Garcia Marquez
Stefan Zweig
Milan Kundera

Ben Roald Dahl ile başladım kitaplara bayılmaya. Çarli'nin Çikolata Fabrikası kitabı benim için çok özel bir kitaptır.

Kesinlikle benim için de çok özel bir kitaptır. Onu okuduğum zaman küçük bir çocuktum. Şu an bile alsam okusam gene ağlatabilir beni...Filmini daha geçenlerde televizyonda izledim, dedesinin son bir çikolata için Charlie'ye verdiği para, ailenin o yoksullukta birbirine sarılması, özellikle de Willy Wonka'nın ailesini bırakması karşılığında fabrikasını verme teklifini Charlie'nin reddetmesi beni gene ağlattı...:)

Okula gitmeden 1 yıl önce kendi kendime okumaya başladım, hatta anneme gazetedeki zor bir kelimeyi okumuştum, çok mutlu olmuştu:) o an okumayı sevmeye başladım diyebilirim, kendi kendime sökmüş olmak son derece heveslendirdi beni...Çocukluğumdaki kitapların önemli kısmını hatırlıyorum.. küçük bir çocukken o meşhur masallarla ve Ayşegül serisiyle haşır neşir olmaya başladım. Bir yanda Doğan Kardeş dergileri vardı, daha önceki sayılarının ciltlenmiş hali vardı, büyük bir ansiklopedi şeklinde.... Yalvaç Ural'ın kitaplarını çok severdim. (Gözü boynuz izi yaldız gibi bir kitabı vardı, adını tam hatırlayamadım) Pıtırcık serisi vardı, ona hele bayılırdım. Dünya masalları kitabım vardı (hala da kitaplığımdadır) Sonra Gülten Dayıoğlu'nın Yeşil Kiraz'ı vardır hatırımda kalan, o kitap da beni çok etkilemiştir...Genç kızlığa adım atarken İpek Ongun'un neredeyse tüm kitaplarını okumuştum...Aramızda yaklaşık benim yaşlarımda olup da İpek Ongun'la tanışmayan yok denecek kadar azdır diye tahmin ediyorum...

Kişisel gelişim kitaplarını çok okurum. O tarz kitapları bana sevdiren psikoloji profesörü Üstün Dökmen'dir. Adı gibi Üstün hocam, psikoloji bilimine ilgi duymamı sağlamıştır.

Olağanüstü benzetmelerin ve tasvirlerin adamı, kelime cambazı Murathan Mungan beni bayağı etkilemiştir. Yüksek Topuklar adlı kitabıyla Mungan'ı çok sevdim, onun kitaplarını okumaktayım hala...

Aziz Nesin'in kitaplarında bana çok hoş gelen bir mizah anlayışı ve üslupla karşılaştım.

Selçuk Erdem'le karikatürleri çok sevdim, onun aynı karikatür kitaplarını kaç defa okudum bilmiyorum...Metin Üstündağ, Erdil Yaşaroğlu da benim sevdiğim karikatüristlerdendir...

Şimdilik aklıma gelen bunlar...a.s.

Son düzenleme:
bana okumayi sevidiren yazar aziz nesin simdiki cocuklar harika adli kitabiyla...

çok şaşırdım "içimdeki sen" verdiğin cevaba...başlığı okur okumaz ben, "aziz nesin'in şimdiki çocuklar harika'sı ile sevdim" diye içimden geçirmiştim ki seninde cevabının bu olduğunu okumak beni mutlu etti...
"şimdiki çocuklar harika"da zeynep'le ahmet'in o tatlı mektuplaşmalarını kaç kez tekrar tekrar okudum sayısını bilmiyorum...bir de samet behrenginin "küçük kara balık"ı...
bu iki çocuk kitabı bana hayatımın en güzel alışkanlığını kazandırdılar

Ben de Ulduz ve Kargalar'ı hatırladım şimdi. O da Behrengi'nindi. Okuduğum en etkileyici kitaplardan biriydi. Kesin tekrar alıp okumam gerek! =)

Ayşegül serileri ile başlayan kitap okuma merakım Gülten Dayıoğlu kitapları ve ortaokula doğru da İpek Ongun la daha da pekişti...

ipek ongun, muzaffer izgü, gülten dayıoğlu ve de annemin eskilerden kalma barbara cartland kitapları...daha küçüklüğüme gidersem la fontaine, ezop, andersen masalları,grimm kardeşler....

ben aziz nesinlerle başladım çok beğenerek okuyordum lise yıllarımda demirtaş ceyhun un asılacak adam aziz nesin adlı kitabını okuduktan sonra aziz nesine aşık oldum piyasadaki kitaplarını almanın yanı sıra hakkında yazılan tüm kitapları aldım tabiki başka kitapları ve yazarları beğeniyorum ama onun yeri başka

sait faik abasıyanık çocukluğumda çok okumuşumdur .

aslında düşündümde bana kitap okumayı sevdiren türkçe öğretmenim nebihe hn. dı..

aynen katılıorum .... =)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…