Çocuk Hastalıkları Sizce Erken Mi?????????

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

zeytin gxoxzlxux

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2007
4.084
4
35
:uhm::uhm::uhm:Arkadaşlar 20.5 aylık bi oğlum çiş eğitimine başladım bugün. çocuğumu yıpransın istemiyorum bazıları en iyi yaş 2 diyolar sizce 1 kaç ay daha beklemelimiyim yoksa devam ediyim mi alıştırabilir miyim? siz ne yaptınız kaç yaşında alıştırdınız çocuğunuzu? bana yardımcı olabilir misiniz???????? kafam çok karışıkkafamçokkarıştıkafamçokkarıştı

çocuğunuzun durumuna göre değişir bence canım! benim oğlum 3 yaşına 2 ay kala daha yeni tuvalet eğitimini tamamladı ama yeğenlerim biri 1 yaşında diğeri 2 yaşında öğrendi.yani bunun her ne kadar uygun yaşı 2 yaş civarıdır densede kişiye göre ve şartlara göre değişebiliyor.eğer çocuğunuz aşırı tepki vermiyor,ağlayıp huzursuzlanmıyor en önemlisi de inatlaşmıyorsa devam edin derim.ikl günler biraz zor geçsede kararlı olun ve gece bile bez tutmayın biraz uykusuz kalır biraz fazla çamaşır yıkarsınız o kadar.kolay gelsin sevgiler!

Cnm bildiğim kadarıyla bunun kas gelişimiyle çok ilgisi var, yani çocuğunun kasları tuvaletini tutacak kadar gelişmediyse zaten kendi istedği dışında tutamıyordur, bunu mızmızlanma ile ayırt edebilecek kişi tabi ki sensin çocuğunu en iyi sen tanıyorsun. Şöyle bir yazı da buldum umarım işine yarar:

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, çocuğun sosyal gelişiminde önemli bir basamaktır. Her çocuğun tuvalet eğitimine hazır olma yaşı farklıdır Bazıları 18-24 ay arası buna hazır olma belirtileri gösterirken, bazı çocukta ise 30 aya kadar beklemek gerekecektir.

Çocuğun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Gösteren İpuçları:
Çocuk, gündüzleri en az 2 saat kuru kalmaktadır.
Öğle uykularından kuru kalkmaktadır.
Barsak hareketleri belli zamanda gerçekleşmekte, önceden tahmin edilebilmektedir.
Tuvalet ihtiyacını çeşitli hareketlerle veya sözle ifade etmektedir.
Çocuk; basit talimatlara uymakta, banyoya gidebilmekte ve soyunabilmektedir.
Bezi kirlenince rahatsız olmaktadır.
Tuvaleti kullanmak istemektedir.

Bunun dışında , çocuğun eğitime duygusal olarak ta hazır olması gereklidir. Eğer direniyorsa, onu zorlamayın! Sadece biraz daha zamana ihtiyacı olabilir. Zorlayıcı bir tuvalet eğitimi, çocuğun kendini kötü hissetmesine yol açar, kalıcı problemlere, kabızlığa yol açabilir.Ev taşıma, kardeş doğumu, ailede ölüm, ayrılık gibi stresli dönemler denemeye başlamak için uygun zamanlar değildir.

Nasıl Tuvalet Eğitimi Vereceğim?
Hangi kelimeleri kullanacağınıza karar verin. Ailede kullanılan, çocuğun da söyleyebileceği basit kelimeler seçin. Çocukla ortak bir dilde konuşmanız önemlidir. Çocuğun hazır olduğunu farkedince, bir lazımlık alın (Ayakları yere değdiği için genellikle lazımlıkta daha rahat ederler ) Önce, lazımlığı oyun oynadığı odaya yerleştirin. Oyun oynarken, televizyon izlerken, üstüne oturmasına, lazımlığa alışmasına izin verin. Asla, çocuğu oturması için zorlamayın!

Tuvalet ihtiyacı olunca size söylemesi için cesaretlendirin. Tuvaletini yaptıktan sonra da haber verse, onu övün . Bir dahaki sefere, daha erken söylemesi için cesaretlendirin. Çocuk alışıp sevdikten sonra , lazımlığı banyoya yerleştirin ve denemelere başlayın. 1-2 saatte bir banyoya gidin. Sabah kalktığında, yemeklerden sonra ve tuvaleti geldiğine dair belirtileri farkettiğinizde, lazımlığa oturması için teşvik edin. Birkaç dakika beklemesini sağlayın, sonuç yoksa ısrar etmeyin.Bazı çocuklar başlangıçta, çişlerini lazımlığa yapar ancak kaka için bezlerini kullanmaya devam ederler.

Her başarıda onu övün, memnuniyetinizi bir gülücük veya sarılma bazen de küçük bir ödülle gösterin. Unutmayın, takdir edilen davranışlar yinelenir!Arada olabilecek kazaları hoş görün. Başarısızlıkta asla cezalandırmayın! Bu sadece, işi zorlaştırır ve çocuğu üzer. Belki, çocuğunuz henüz hazır değildir, biraz daha sabretmelisiniz.

Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Her çocuk farklıdır. Genellikle, önce barsak kontrolü sağlanır. Çoğu çocuk, 3-4 yaş dolayında barsak kontrolü ve gündüz idrar kontrolünü başarır. Geceleri kuru kalmak içinse, bazen birkaç ay ve hatta yıla daha gerek duyabilir.Kızların çoğu ve erkeklerin ¾' ü 5 yaşında geceleri kuru kalabilmektedir. Ancak, yatak ıslatma çocukluk çağında sık rastlanan bir durumdur ve kontrol yaşı genetik etkenlerle belirlenir.Çocuğunuza kızmadan önce, annenize kaç yaşında kuru kalmayı başardığınızı sorun! Çocuğunuz, büyük tuvalete geçmek istediğinde size söyleyecektir. Klozet adaptörü ve klozete ulaşabilmesi için bir basamak veya tabure sağlayın.

Yardımcı Olacak İpuçları :
Tuvalete alışma ile ilgili kitaplar okuyun.
Lazımlıkta otururken, yanında olun, sohbet edin.
Anne, baba veya büyük kardeşlerin tuvaleti nasıl kullandıklarını göstermesi yararlı olur.
Kızlara, idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için, temizliği önden arkaya yapması öğretilmelidir.
Her tuvalet sonrası elleri yıkaması öğretilmelidir.

Alıntıdır: Dr Nilüfer Toprakçı

zeytin gözlü merhabalar!her anne çiş eğitimi konusunda çelişkilidir ve çocuğu için en iyi olanı yapmak ister bu konuda daha önce yazdığım için kes yapıştır yapıyorum.20 ay biraz erken sayılabilirçünki uzmanlara göre çocukların çoğunluğu 2,3 yaş civarı tuvalet eğitimine başlamak için gerekli becerileri kazanırlar.genellikle kızlar daha erken dönemde olgunlaştıkları için 2-2,5 yaş civarı hazır olurlar.burda bireysel farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır.
çocuğunuz mesane kontrolü ve beden gelişimini tamamlamadıysa bir süre daha beklemek başarısız bir deneyim yaşamakta daha iyidir.
ayrıca çocuğun zihinsel gelişimide göz önünde bulundurulmalıdır.dil gelişimi yönünden yetersiz olduğu durumlarda beklemek yerine gerekli olan kelimeleri öğretebilirsiniz.(yer,bedenin bölümleri,kişilerle ilgili kelimeler)
kendine söylenileni anlıyor ama uygulamayı reddediyorsa karşı çıkma ,inatlaşma gibi bazı özelliklerin öne çıktığını düşünmek gerekir.her zaman söylediğim gibi bu dönem özerklik dönemidir.o yüzden onunla inatlaşma ,cezalandırma,bu durumu değiştirmek yerine daha çok artmasına neden olur.karşı çıkma çocuğun gelişimsel özelliğidir.
çocuğu nasıl tuvalet eğitimine azırlayabiliriz?
biz tuvalete giderken 'şimdi tuvalete gidip çişimi yapıcam' diyerek zihinsel hazırlık oluşturulur.
oyuncak bebek kullanılarak çocuktan onu beslemesi istenir daha onra içinin dolduğunu ve birazını boşaltması gerektiği söyleyip tuvalete boşaltma işi yapılabilir.pantolonun indirilişi,külotunun indirilişi,tuvaletin temizliği,el temizliği,bütün bunları bebekte örnekliyerek gösterilebilinir...
sevgilerimle

malesef sabah açtığım bezi az önce bağladım:çok üzgünüm::çok üzgünüm:
konuşmayı baya ilerletti:nazar:anlamasıda gayet iyi sanki zamanı geldi gibi gelmiştti ama 4 le 4:30 aradında 3 kere altına kaçırınca pes ettim bugün.akşamada misafirim var zaten...
artık yarın tekrar başlıcam inş:uhm:
bana destek olduğunuz için saolun arkadaşlar yardımlarınız için saoluna.s.a.s.

Bizim doctorumuza sordum ben egerki iki yasindan once cocuk cok tepki gosteriyorsa zorlamayin birakin hazir degildir dedi....ve daha baska doctorlarada sordum onlarda ayni seyi soyledi....

Benim oglum 2,5 yasinda 15 gun once basladim ben suan supper gidiyor cok sukur,ilk 1-2 gun baya bir kazamiz oldu sonraki gunler bir e ikiye filan dustu suan hic yok diyecek kadar az yani....Kendi isini kendi goruyor ben sadece temizlenmesinde yardimci oluyorum benim icin cok,cok kolay oldu tuvalet egitimi cok sukur insaallahta oyle gider....sizler icinde kolay olur insaallah...a.s

Bizim doctorumuza sordum ben egerki iki yasindan once cocuk cok tepki gosteriyorsa zorlamayin birakin hazir degildir dedi....ve daha baska doctorlarada sordum onlarda ayni seyi soyledi....

Benim oglum 2,5 yasinda 15 gun once basladim ben suan supper gidiyor cok sukur,ilk 1-2 gun baya bir kazamiz oldu sonraki gunler bir e ikiye filan dustu suan hic yok diyecek kadar az yani....Kendi isini kendi goruyor ben sadece temizlenmesinde yardimci oluyorum benim icin cok,cok kolay oldu tuvalet egitimi cok sukur insaallahta oyle gider....sizler icinde kolay olur insaallah...a.s

:nazar::nazar::nazar:MAŞALLAH NE KADAR GÜZEL DARISI BİZİM BAŞIMIZAkafamçokkarıştıkafamçokkarıştı

canım ömcelikle kolay gelsin.tuvalet eğitimi çok sabır gerektiren bir iş.
benimde iki kızım var ikisinide 2 yaşında öğrettim maşallah çokta çabuk öğrendiler.
altını bi açtım bi daha bağlamadım gezmeyede gitmedim bu sırada.
canım inş senin çocuğunda kolay öğrenir ama daha hazır değilse zorlama derim ben.
çünkü hem çocuk hem sen yıpranırsın,sevgiler....................

bu pazar 2 yasına basıyor benım kızımda..:nazar:
bende bu hafta basladım..
ama zaten kızım bezını kırlettıgı zaman kendısını rahatsız ettıgınde anne kaka cıs dıye belırtıp bezını kendısı alıp gelıyordu..
bır kac gundur cabalıyorum..
kendısı de bezden kurtulunca rahatlıyor gecelerı cok ustelemıyorum ama..
kolay gelsın arkadasım..a.s.
umarım kısa surede kurtuluruz bezlerden Şeniz

COLOR][/ay cnm yainş kurtuluruz arkadaşlar ben bişey daha srma istiyorum mesela bezini açıp bağlamak yani sürekli bezsiz gezdirmemek çocuğu ikleme sokar mı

ay cnm yainş kurtuluruz arkadaşlar ben bişey daha srma istiyorum mesela bezini açıp bağlamak yani sürekli bezsiz gezdirmemek çocuğu ikleme sokar mı:uhm::uhm::uhm:

Mrb zeyti gozlu ,kolay gelsin canim ...zor is biliyorum bizde atlattik ...
Benim oglum su an 3 yas 3 aylik :)
ben 2 yasinda (24 aylikken )basladim ve 1 ay surdun canim ...oncelikle buyuk sabir istiyor ..anne icinde cocuk icinde zor cunku ...
Aslinda ne zaman baslayacagin cocuga bagli ..bende senin gibi yipransin istemedim cocugumun ...kucuktu cunku ve sadece gunduz egitimine gece egitimine 4 ay sonra basladim (yani 2 yas 4 aylikti )ve 2 gunde ogrendi :)
ilk iki hafta zor oluyor ama sonra yavas yavas alisiyor cocuklar canim ...
Cokta zorlama ,kiyaslama cocugunu elbet birgun ogrenecek yerimseniben
sevgilerimle ...

Son düzenleme:
zeytingözlü cevabı aslında kendin vermişsin.çiş eğitimine başladığinızda bezlere elveda demelisiniz işinize gelince bezli, gelmeyince çıkartırsanız bu elbette bi tutarsızlık göstergesi ayrıca gecede buna dahildir.çiş eğitimini uygulamaya başlamadan bir kaç gün önce bebek bezlerini artık ihtiyacımız olmadığını
bezlerden ayrılacağınızı söyleyin son gün yarın önemli bir gün artık benim çocuğum büyüyor bezlerini kaldırıyoruz artık oda bizim gibi tuvaleti kullanıcak diye konuşun.
uygulamanın olacağı gün kendinizin ve ev ortamının sakin olmasına özen gösterin.
*sabah kalkınca bezlerini açın
*kirli olanların artık son olduğunu yumuşak bir ses tonuyla ''artık bu hep kuru kalıcak''diyerek giymesine yardımcı olun.
*birlikte tuvalete gidin 'benim çişim geldi yaptım senin çişin geldimi?diye sorun.cevabı evetse oturmasını sağlayın hayırsa onu zorlamayın.
belli aralıklarla tuvaleti hatırlatın.
*akşam yemeklerinden sonra ,yatarken tuvalete gitmesini sağlayın.
*daha sonra kendiniz yatarken bir kez daha tuvalete kaldırın.
*gece tekrar götürün.tuvalete götürürken tam uyanık olmasını sağlayın.
*sabaha karşı tekrar götürün.
bu aşamada kesinlikle bezin tamamen terk etmek gerekir.çifte standartlar çocuğu son derece zorlar.
arkadaşlar çocuk yetiştirirken hepimiz zor zamanlar geçiririz bu da onlardan biri yazdıklarımı uygulayabilirseniz hem çocuğumuzu hemde kendimizi yıpratmadan bu dönemi atlatabiliriz.hepinize kolay gelsin!!

Son düzenleme:
:uhm::uhm::uhm:Arkadaşlar 20.5 aylık bi oğlum çiş eğitimine başladım bugün. çocuğumu yıpransın istemiyorum bazıları en iyi yaş 2 diyolar sizce 1 kaç ay daha beklemelimiyim yoksa devam ediyim mi alıştırabilir miyim? siz ne yaptınız kaç yaşında alıştırdınız çocuğunuzu? bana yardımcı olabilir misiniz???????? kafam çok karışıkkafamçokkarıştıkafamçokkarıştı

Bence acele etmenin hiç gereği yok canım.
Bana da bir sürü akıl veren,kendi öyküsünü anlatan oldu: Kimininki 1.5 yaşında başlamış,kimininki 2,hatta 3 yaş..Ama herkesin hikayesi,çocuğa göre değişiyor.

Ben kızımı hiç zorlamadım.Kendini hazır hissetmesini bekledim.
Bence kilit cümle bu:"çocuk hazır olunca bezi bırakmalı."
Neticede kızım da 2.5 yaşında bir günde bıraktı bez olayını ve tuvalete alıştı..
Aslında birkaç ay öce de alışabilirdi ama tuvalete yapmaktan çok utanıyordu.
Kendini hazır hissedince bunu aştı..yerimseniben

saolun arkadaşlar malesef oğlum hastalandığı içinbırakmak zorunda kaldım.....:çok üzgünüm:hem ishal olmuş nhemde kusuyo vede ateşi var:çok üzgünüm: sanırm böyle bi dönemde zorlamanın anlamı yok iyileşince tekrar başlamayı düşünüyoruma.s

çok soru sordum ama bişey daha sormak istiyorum hani bezli kilotlar varya onlarla alışabilir mi yada ıslaklığı hissetmediği için alışamaz mı:uhm::uhm:

sevgilera.s.a.s.

çiş kilotları anne için kolay oluyo büyüğünü yaptığında çevresini kirletmiyo.ıslaklığı çocuk hissediyo.bez gibi değil.ben kullandım tavsiye ederim.ayrıca bebeğine geçmiş olsun diyorum veöpüyorum.

saolun arkadaşlar malesef oğlum hastalandığı içinbırakmak zorunda kaldım.....:çok üzgünüm:hem ishal olmuş nhemde kusuyo vede ateşi var:çok üzgünüm: sanırm böyle bi dönemde zorlamanın anlamı yok iyileşince tekrar başlamayı düşünüyoruma.s

çok soru sordum ama bişey daha sormak istiyorum hani bezli kilotlar varya onlarla alışabilir mi yada ıslaklığı hissetmediği için alışamaz mı:uhm::uhm:

sevgilera.s.a.s.

evet canim cok isine yarar tavsiye ederim ...Ben kullandim alistirma kilotlarindan ...mutlaka al derim a.s

X