Siz olsanız ne yapardınız?

blckndwht

Guru
Kayıtlı Üye
3 Haziran 2012
892
603
323
meraba, nereye konuyu açacağımı bilemedim, buraya açtım..Bir hafta önce eşim ve ben hastaneye gittik, Akdeniz Anemisi(talasemi) taşıyıcısı olduğumuz ortaya çıktı.Bize bir zararı yok ama çoçuğumuz olursa %25 ihtimal talasemi hastası doğma ihtimali var. Çok ağır bir hastalıkmış, talasemili çocuklarda gelişme geriliği oluyormuş, sürekli bir halsizlik ve dalak büyümesi görülüyormuş, sürekli kan değişimi yapılması gerekiyormuş, ilik nakli olursa kurtulabilme şansları varmış( 30 lu yaşlarımdayım ve çocuk sahibi olabilmek istiyorsam artık bi karar vermem gerek...siz olsanız bu %25 ihtimale rağmen,hamile kalırmıydınız, eğer çocuk talasemiyse hamileliğin 3. ayında bu tespit ediliyor ve gebeliğe son verilebiliyor(

Tabi ki hamile kalırdım... Allah her zaman en hayırlısını verir insana. Eğer gebeliğin 3.ayında hastalık tespit edilebiliyorsa zaten o zaman düşünürüm gebeliğe son verip vermemeyi. Ama %25 ihtimale odaklanmak yerine %75 ihtimale odaklanırdım ben olsam. %75 ihtimal gayet yüksek

evlenmeden önce kan tahlili yaptırmadınız mi nikah öncesi istiyorlar ya

Talasemi, nikah oncesi yapmaniz gereken bir testti, nasil yapmadiniz anlamadim...
Sordugunuz soru cok zor bana kalirsa...Bunu siz dusunup tasinmalisiniz...
Burda biz 3. ayda nasilsa belli oluyormus, saglikli olma yuzdesi bir hayli yuksek ,olmadi aldirirsiniz desek ama siz hastalik cikmasina ragmen bag kurdugunuz cocugunuzu aldiramazsiniz sizin icin kotu olur ve onun icin de...
Ya da riske etme desek belki saglikli bir bebeginiz olacak...
Iyice tartin, dusunun, esinizle karar verin...

evlenmeden önce kan tahlili yaptırmadınız mi nikah öncesi istiyorlar ya
Biz evliyiz zaten, evlenmeden önce kan testi tabiki yapıldı.Talasemi taşıyıcısı olma ihtimaliniz var, mutlaka bi üniversite hastanesine gidip gerekli testleri yapın, durumu kesinleştirin denildi. Ama biz her ne olursa olsun evlenmeyi göze aldığımız için, bu durum evlenme kararımızı etkilemeyeceği için ; çocuk düşünecek olursak yaptırırız deyip üniversite hastanesine gitmeyi erteledik

Zor bir durum cocuk durumunu ertelemeyin gun dogmadan neler dogar yuzde 75 e odaklanin bence de

anladım
tüp bebek gibi bişey olabilir mi ki teknoloji gelişti hani kusurlu genleri elemine ediyorlar falan Türkiye de yapılıyo mu bilmiyorum

Anne ve babanın talesemi hastası olarak yaşama hakkı varsa çocuğun da vardır. 3. Aydan sonra neyi düşünecekler. Hep beraber sonlandırsınlar hayatlarını ozaman. Çocuğu yapalım Talasemi ise düşünürüz deme lüksleri yok bu yüzden

anladım
tüp bebek gibi bişey olabilir mi ki teknoloji gelişti hani kusurlu genleri elemine ediyorlar falan Türkiye de yapılıyo mu bilmiyorum
Bu şekilde en fazla babadan gelen genleri kontrol edebilirler anne için bişey yapılamaz. Anne karnında çocuk annenin kanı ile besleniyor çünkü

Genetik tanili tup bebek yaptirabilirsiniz. O zaman yuzde %25 lik.ihtimal embriyo asamasinda elenir. Ya da goze alip normal.yolla denersiniz, bebegi aldirmak ya da hasta bir cocuga sahip olmak tamamen sizin karariniz olur. Ben yargilamam.
Ayrica hastaligi tasimak baska hasta olmak baska sey. Tasiyicilik sorun dgildi iki este de olmasaydi. Hep beraber hayat sonlandirsinlar demek garip bir yorum olmus.
Ne hastaliklar var tasidigimizdan haberimizin olmadigi, este olmayinca ortaya cikmayan.

Anne baba talesemi hastasi degil ki, sadece tasiyici. Genlerinde hastaligi tasiyorlar ama kendileri saglikli.
Bilgi sahibi olmadan kesin yorumlar yapip insanlari yanlis yonlendirmeyin bence.

Eger hamile kalmaya karar verseydim bu 25%göze alarak ne olursa olsun sonuna kadar giderdim ben karsiyim cocuk aldirmaya sonucta o da her haliyle bir can ha yok ben kendime güvenemiyorum bu durumda istemem bakamam dersen bende hic bu yola girme....

Anne baba talesemi hastasi degil ki, sadece tasiyici. Genlerinde hastaligi tasiyorlar ama kendileri saglikli.
Bilgi sahibi olmadan kesin yorumlar yapip insanlari yanlis yonlendirmeyin bence.
Sonuçta bu taşıyıcı durum çocuğun %25 olarak durumunu etkiliyormu evet etkiliyor . Bunu göze alarak çocuk yapılıyor mu evet yapılıyor. 1 tencere yemekten bahseder gibi olduysa olur olmadıysa düşünürsünüz demek yanlış yönlendirmek tir asıl.

Bende karşıydım çocuk aldırma olayına ama insan başına gelince , yaşayabileceklerini önceden görünce malesef fikri değişiyor. Şu satırları okuyupta, talasemili bir çocuk doğurup bakabilmeyi göze almam mümkün mü sizce???

Talasemi : Anne ve baba taşıyıcıdır, çocuğa geçen iki globin geni de defektlidir. Genellikle bebek 6 aylık olduğunda ağır bir kansızlık ortaya çıkar ve hayatın ilk 4-12 ayında tanı konur. Halsizlik, solukluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer, dalak büyümesi sonucu karın şişliği, kemiklerde genişleme ve incelme, burun kökü basıklığı, alın ve diğer yüz kemiklerinde çıkıntı ile anormal yüz görünümü ortaya çıkar. Laboratuvar tetkiklerinde ortalama eritrosit hacmi ve ortalama eritrosit hemoglobin miktarları azalmıştır; ağır bir anemi vardır. Hemoglobin düzeyi 7 g/dl’nin altındadır. Hemoglobin elektroforezinde hemoglobin A hemen hemen yoktur ve yerini hemoglobin F almıştır. Hemoglobin A2 normal, düşük veya hafif artmış olabilir. Bu hastalar hayatları boyunca düzenli tedavi görmek zorundadırlar.
Talasemili hasta ömür boyu her 3-4 haftada bir kan desteğine ihtiyaç duyar. Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl’nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar. Hastalarda kalp yetmezliği, şeker hastalığı, gelişme geriliği ve hormonal yetersizlik gibi problemler gelişir. Bunların gelişmemesi için demir birikimini önlemek amacıyla hastalara genellikle 3 yaş civarında özel bir pompa ile haftanın en az 5 günü, 8-12 saat süren deri altı infüzyonu ile verilen bir ilaç (desferrioksamin) başlanır. Son yıllarda ağızdan alınan tablet şeklindeki ilaçlar da doktorun uygun gördüğü hastalarda kullanılmaya başlanmıştır.
Talasemili hastalarda tam kan sayımı, kan demir düzeyi, kalp, karaciğer ve hormonal sistem düzenli olarak değerlendirilir; kan yolu ile bulaşan hastalıklara dikkat edilir. Yıllık kan tüketimi normalin 1,5 katını aşmışsa ileri yaşlarda dalak operasyonla çıkartılır. Dalağın çıkarılması kan ihtiyacını azaltır ancak kesin çözüm değildir.
Kemik iliği nakli hastalığı tamamen düzeltebilen bir tedavi yöntemidir. Özellikle iyi tedavi edilen, karaciğerde hasar oluşmamış hastalarda, doku tipi uygun sağlıklı kardeşten yapılan kemik iliği nakli başarılı olmaktadır. Ancak bazı olgularda kemik iliği nakli sırasında veya sonrasında çeşitli ciddi problemler ortaya çıkabilmekte veya nakil başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.
Araştırmalara devam edilen gen nakli henüz hastalara uygulanmamaktadır.

Canim ben seni anliyorum ama ben tmm öyle bi durumla karsilasirsan 3 ayda gebeligi sonlandirirsin yazamam sonuclari ne olursa olsun vicdanim el vermez insallahh hakkinda hayirlisi ollur bol bol dua et.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…