Merhaba herkese;
2 yıldan uzun bir süre tekrarlayan sistit atakları yaşadım. Kan geldiği zamanlar oldu. İki buçuk saat tuvaletten kalkamadığım için işe yetişemediğim zamanlar oldu. Gece yatmadan önce sızıdan karnıma ayaklarımı çekip kaskatı kesildiğim oldu. Çok tekrarladı. Çok doktora gittim. Tecrübelerimi paylaşmak istedim.
-Öncelikle sistit bir tür enfeksiyon hastalığı. Türçkesi idrar yolları enfeksiyonu. (Çok nadir görülen durumlarda yapısal bozukluklar, mesane tümörleri, tıkanıklıklar, alerjiler sistite neden olabileceği gibi gene çok çok nadir nedeni olmayan sistitler de olabiliyor.) Aşağıda yazacakalarım çok sık görülen enfeksiyon kaynaklı sistitle ilgili.
-Sistit enfeksiyondan kaynaklı olduğu için temizlik önemli. Ancak temizlemek demek kesinlikle vajina bölgesini pırıl pırıl yapmak demek değil. Aksine özellikle sabunla yıkama vajinanın asit-baz (PH) dengesini bozarak mikroplara daha da açıkhale getiriyor o bölgeyi. Özellikle mantar enfeksiyonlarını tetikler bu iyice yıkamalar. O nedenle;
* Vajina günlük temzilikte sadece ve sadece ılık su ile, ovalamadan yıkanmalı. Haftada bir duşta vajinal temizlik için üretilen temizleyiciler (PH değerleri 3-4 arasında olanlar, eczanelerde bulunuyor) kullanılabilir. (Sadece vajinanın dışı, içi hiçbir şekilde yıkanmamalı)
* Tuvalet temizliği mutlaka önden arkaya yapılmalı. Dışkıda bulunan E. coli bakterisi sistitin en önemli nedeni. Gözle görmesek bile herkesin dışkısında bulunabilecek bu bakteri arkadan öne taşınmamalı.
* Cinsel ilişki öncesinde eş temizliğine dikkat etmeli, sürtünme ile idrar yollarına doğru bakteri iltilmesin diye.
* Cinsel ilişki sonrasında ilk on - onbeş dakika içinde tuvalete gidilmeli ki bakteri varsa yukarı ilerlemeden idrarla atılabilsin.
* Çamaşırlar hergün değiştirilmeli ve mutlaka pamuklu olmalı. Sentetik çamaşırda mikrop daha kolay ürüyor.
* Adet dönemlerinde ped sık sık değiştirilmeli.
* Genel tuvaletlerde eller ve temas edilen yerler konusunda dikkatli olunmalı; buralarda tuvalet kağıdınının rulosunun içine denk gelen yüzeyi kullanılmalı. Dış yüzey biryerlere değimiş olabilir.
- Bol bol bol bol bol... su içilmeli, sıvı tüketilmeli. Çok su içip sık idrara gitmek hem var olan mikropların üremeden vücuttan atılmasını sağlar, hem de idrar beklediğinde asit oranının artmasının neden olduğu yanma hissinin en az düzeyde tutulmasını sağlar. Maydonoz gibi halk arasında bilinen tavsiyeler de bu bakımdan iyidir. İdrar söktürücü etkileri sayesinde sıvı alımını ve atımını artırır.
- Çamaşırlar tanga vs. olmamalı, dar pantalon ve korselerden kaçınılmalı. Dar kıyafet ve çamaşırlar sürtünme,sıkıştırma nedeniyle bakterileri idrar yollarına doğru iter. Varsın "babaanne donu" giymiş olun. :))
- Ayakları ve beli üşütmemeye dikkat etmeli. Doğrudan üşütme sistit nedeni değildir, fakat üşütünce vücut direnci kırılacağından vücutta nerede bakteri varsa orada enfeksiyon olur. Bu bademcik de olabilir, idrar yolları da.
- Kesinlikle tuvaletinizi tutmayın. Bekleyen idrar enfekte olur ve sistite yol açar. Üstelik idrar tutmanın tek sonucu sistit değildir. İlerleyen yaşlarda idrar kaçırmaya neden olabilecek mesane düşüklüklerine sebep olabilir.
- Sistit için verilen ilaçlar gerçekten etkilidir. Hemen acınızı alır ama tekrarlamasına engel olmaz. Kendinizi korumaktan başka yolu yok tekrarlamamasının.
- Unutmayın nasıl bazı çocukların bademcikleri daha çok şişerse bazı kadınlar da sistite daha meyillidir. Daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Bu normaldir.
- Sistit ihmale gelmez, sık tekrarlayan sistitin mutlaka doktora gösterilmesi gerekir, yukarı ilerlerse böbrek enfeksiyonlarına neden olur ki böbrek en zor tedavi edilen organlardan biridir.
- Yukarıda yazdığım önlemlerin herbiri tek başına önemsiz gibi görünse de birarada önemli olabiliyor. Hepsine dikkat etttiğinizde sistitin tekrarlamasını önleyebilirsiniz, en azından tekrarların arası çok açılacaktır. Üstelik bu konulara bir süre dikkat etmek zor gelse de kısa zamanda bu konularda alışkanlık edinmiş olacaksınız; farkında bile olmadan uyguluyor olacaksınız.
- Ama aynı nedenden dolayı sistit nankör bir hastalık. Basit önlemlerle önlenebildiği gibi basit ihmallerle de tekrarlanabiliyor.
- Bu öneriler yaşayan birinden günlük hayata ilişkin basit önerilerdi fakat mutlaka doktora gidin. Muayenesi ileri tetkik istenmiyorsa zor değil. Fiziki muayene yok, idrar tahlili ve kültürü ile tedbiren böbrekleri de içeren bir ultrason genelde yeterli oluyor. Çok fazla tekrarlayan daha iler vakalarda yukarıdaki arkadaşların anlattığı ileri tetkiker gerekebiliyor. Ama ne olursa olsun doktora danışın, danışmadan ilaç kullanmayın.
Biraz uzun oldu sanırım ama herbirini denedim, eksik kalsın istemedim.
Sağlıcakla kalın.