sınav kaygısı ve motivasyonsuzluk

amber88

yusuf paşanın annesi
Kayıtlı Üye
18 Nisan 2012
2.089
1.687
Kızlar merhaba. Lafı kisa kesmeye calisacagim yaklasik 2.5 ay sonra onemli bi sinavim var ama ramazan girdi gireli bende bir motivasyonsuzluk var. Oncesinde gunde 8 saat civari calisabiliyorken (ve bunu en fazla 3-4 ara vererek yapabiliyorken) simdi derse oturmakta güçlük cekiyorum, otursam da kisa surede bahane bulup kalkabiliyorum. Bu arada evliyim, 1, 5 yasinda bir oglum var ve yeni hamileyim. Ama ogluma annem bakiyor yani ders calismama engel degil. Keza henuz hamilelik şikayetlerim de yok butun gun tek basima evdeyim. Sartlarim fena degil yani. Ama bi turlu motive olamiyorum su an. Son 2 ay ozellikle cok onemli, gunde 8-10 saat calismam gerek sinava gonul rahatligiyla girebilmem icin. Sanirim yeni bir hamilelik bende ciddi sinav kaygisi yapti. Cunku oncesinde cok iyi bir yer kazanmasam da olur nasilsa oglum büyüdü diyordum, ama simdi iki cocukla aileme daha cok vakit ayirabilecegim.bir yer kazanmaliyim diyorum. Kendi kendime baski mi yapiyorum anlamiyorum. Her neyse, bu konuda onerilere sonuna kadar açığım. Bu arada sınava calisabilmek icin yaklasik nisandan beri işe de ara verdim, sinava girdigim doneme kadar 20-25 bin tl kadar maddi olarak da icerideyim. O yuzden bu sınavda olmazsa bir sonrakinde olur da diyemiyorum.bu sureci hem maddi sebeplerle hem de yeni bebekten oturu cok uzatmak istemiyorum. Fikirlerinizi bekliyorum.

Yatıp uzanmayı istediğin Kadar çalışmayı istemiyorsun.
Bu sınava ilk giren sen değilsin defalarca insanlar girdi. Onlar yaptı sende yapabilirsin. Yapanların iki beyni yok. Sadece daha çok istediler düzenli çalıştılar.
Birileri bu sınavlardan yıllardır kazançlı çıkıyor sende kazanabilirsin. Çalışmayı ihmal etme. 2 ay kalmış sınavına,2 ay ne ki zehir olsa içilir.

Canim bunlari ben de biliyorum, biraz daha somut yontemlere ihtiyacim var. En azindan bayrama kadar beni gaza getirmeli. Sonrasinda kutuphane dusunuyorum tekrardan. Orada daha iyi motive olabiliyorum.

Sanırım ben de aynı sınava çalışmaya çalışıyorum.
Az zaman kalmış elinizden geleni yapın ki sınavdan çıkınca içiniz rahat olsun.
Sorular üzerinden gitmeye mi daha çok ihtiyacınız var yoksa tekrar yapmaya mı, ona karar verin. Sık sık deneme çözmeli, çözümleri okumalı. Eksik olduğunuz dersleri öncelik olarak belirlemeli.
Biri henüz doğmamış iki çocukla çalışmak büyük cesaret. Umarım gönlünüzdeki yere girersiniz. Henüz bir karar vermediyseniz karar vermeyi sınavdan sonraya erteleyin. Başarılar dilerim.

Bunun dışında günde 1 saat açık havada yürüyüş yapmak diurnal ritmi sağlar, mutlu eder, düzene sokar. Kendinize minik ödüller verebilirsiniz, ben öyle yapıyorum. Örneğin "1,5- 2 saatlik çalışmadan sonra çay alacağım, internette x forumunda biraz gezineceğim, y başlığını okuyacağım(15 dk), sonra görevimi yapmanın huzuruyla masa başına döneceğim." gibi. Kat ettiğiniz yola bakın. Öğrendiklerinizi uygulamada karşılaştığınız vakalarla bağdaştırmaya, o şekilde kodlamaya çalışın. Renkli kalemlerle şifreler oluşturup elime not ediyorum. Gün boyunca elimdeki ilgili şifreyi görüyorum, bu şifreyi kitabın üzerine de yazıyorum. Sizin daha az bir zamanınız kalmış, bir not defteriniz vardır oraya yazarsınız. Şu sıralar en büyük heyecanım yeşil kalemi bırakıp açık yeşil renkli kalemle not almak :-D

Eski ve klişe bir yöntem fakat ben kazandığım bütün sınavlara ya tuvalette ya kütüphanede hazırlandım.
Tuvaletin sihri, günde belli miktar süre geçirdiğim ve oturunca işim bitmeden keyfimden kalkamadığım tek yer olmasıydı. Çamaşır sepetinin üstünde okumalık dökümanlar olurdu hep, alışkanlık olduğu için hala da var, baya verimli oluyor.
Kütüphane de, her sabah dokuzda çıkıp yürüyerek gittiğim, yeşillikler içinde bir mahalle kütüphanesiydi, sessiz sakin bir yerdi. Evde rahat ortamdayken sandalyeden kalkmak için fazlaca bahane üretmek mümkün oluyor ama kütüphanede en fazla lavaboya kalkabiliyorsun, ayrıca diğer masalarda kafalarını gömmüş çalışan insanlara baka baka hırs geliyor insana. Atmosfer çetin yani.
Bunları öneririm.
(Evdekinden bahsederken "tuvalet", kütüphanedekinden bahsederken "lavabo" demişim, al işte, atmosfer değişimi o kadar fark ediyor.)

Son düzenleme:
Ne sinavi bu acaba?
Hamilelgin yorgunlugu vs. Etkiliyor olabilir mi sizi

sağol canım öneriler için. valla bilemiyorum ki aynı sınava mı hazırlanıyoruz:) ben motive olduğum zaman eşşekler gibi çalışabilen biriyim afedersin. kütüphanede çalışıyordum ramazanda eve geçtim ondan bi sarsıldım sanırım evde aynı motivasyonu bulamıyorum. daha önceden de girdim ben bu sınava, ondan iyi bir altyapım var. dediğin yöntemi ben de uyguluyorum. 2 saat çalışcam wcye gitcem gelirken kahve alcam gibi. biraz face e bakıcam gibi. anlaşılan beni ev bozuyor, ramazan sonrası tekrar kütüphane düşünüyorum zaten, herkes çalışırken gaza geliyorum sanırım.

ilahi alemsin çok güldüm son cümlene:)
tamam ilk işim ramazandan sonra tekrar kütüphaneye dönmek. o zamana kadar da elimden geldiğince evde çalışırım. ramazanda kütüphaneye gidemiyorum çünkü hem hamilelik hem emziriyorum o yüzden oruç tutmuyorum oruç tutmadığım için sürekli atıştırmak ihtiyacı hissediyorum ama yılların alışkanlığı olduğu için bunu dışarıda veya kütüphanede yapamıyorum. ramazandan sonra inşallah taze bir start vericem ve programımı tam yakalayamasam da eksikliklerimi kapatmaya çalışıcam.

Ben de o sınava giricem bugün vaka kampındaydım ben daha bir tekrar bile yapamadım 6-7 kitap duruyor dersanede iki kez dinledim kesin nisan a kaldim hedef 63 en az yeni mezun olucam bu ay sonu

Ben de kpss ye hazirlandim ayni seyleri ben de yasadim. Hafta sonu son sinavim var ve ittire ittire çalışıyorum resmen.

Ben de uzun.sure calistiktan sonra sizin gibi bunalip dersten uzaklasirim zaman zaman. Ve genelde bir yada iki gun ara veririm oyle durumlarda. Her gun ayni sıkıntıyı yasamaktansa 2 günümü kendime ayirmak daha iyi oluyor fazla zaman kaybi olmuyor. Hem kafa rahatliyor o surede ve sonra daha verimli calisiyor insan. Siz de birkac gun kendinize izin verin isterseniz.

sağol canım. evet ben de yaparım o bir iki gün ara vermeleri ama bu sefer fazlaca uzun oldu o yüzden rahatsızım. 15 günü geçti desem

Ben de o sınava giricem bugün vaka kampındaydım ben daha bir tekrar bile yapamadım 6-7 kitap duruyor dersanede iki kez dinledim kesin nisan a kaldim hedef 63 en az yeni mezun olucam bu ay sonu

yeni mezunmuşsun önünde daha çok girme şansı olabilir çok kasma ben de ilk sınavıma nisanda girmiştim ve 66 almıştım, aradan 2-3 sene geçti, şimdiki sınava son şans gözüyle bakıyorum çünkü bir sonraki sınava kadar allah kısmet ederse doğurmuş olacağım, iki çocukla mümkün değil çalışamam.

Oo epey olmus. Sıkmayın canınızı sizden onemli degil. Hamileligin etkisi de coktur. Kelin ilaci olsa basina surer ne desem ki bilemedim :) hakkinizda hayirlisi olsun.

Ben geliyor demedim 66 yla tercih yapmadigina gore derma mi istiyor diye sordum herhalde kac puan oldugunu biliyorum

Anliyorum herkes birbirini taniyor tip camiasinda :) hayirlisi olsun ins olur bu sefer alt yapiniz var yaparsiniz :)

yazınızı okuyunca aklıma annem geldi, yeni mezun yeni evli olduğu dönemde uzmanlık sınavına hazırlanıyormuş. Sanki herkes çok akıllı çok iyi çalışıyor ben böyle çok eksiğim diye düşünüp motivasyonunu kaybetmiş, çalışmak için aldığı izinde sabahtan akşama kadın programları izlemiş falan. O sınav olmamış tabi. Sonraki sene hem de bana hamile karnı burnunda haliyle, hem çalışmaya da devam ederken azmetmiş baya da yüksek bir puan almış. Kendinize güvenin, çalışma azminizi bu yıllara kadar başardıklarınızı düşünün, size yük gelen tüm sıkıntılarınızı halledecek gücünüz var aslında. Benim çalışma ortamı adına bir öğrenci olarak naçizane önerim kütüphaneye ek olarak masaları olan bir park ya da bahçe varsa orada çalışmanız. Yazın ağaçların altında püfür püfür çalışmayı ben çok seviyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…