Şimdi tabi ki söylediklerinde haklılık payı var. Zaten bir çocuğu isminden bağımsız olarak düşünmek de mümkün değil. Sana akademik araştırmalarla cevap vermek istiyorum, madem "psikolojinin kitabını yutmuş" gibi bir laf ettin bu lafın altında kalamam :) Her ne kadar yutmuş diyemesek de biraz inceleme yaptım.
Basitçe düşünecek olursak, çocuğa sürekli dalga geçilecek, alaya alınacak bir isim konması (Safinaz gibi mesela) çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Keza bir aile büyüğünün adının verilmesi çocuğu negatif yönde de pozitif yönde de etkileyebilir. Çocuk bu akrabasını sevmiyorsa, ya da isim günümüzle uyumlu olamayacak kadar eskiyse çocuğu negatif yönde etkileyebilir. Ölmüş bir yaşlı akrabanın isminin verilmesi belki soyun devam ettirilmesi için ailede bir araç olarak görülmesi, ya da bu aile üyesi çok saygıdeğerse o isimle hürmet görmesi çocuğu olumlu yönde etkileyebilir gibi. Değişir.
1948'de Harvard Üniversitesi'nde yapılmış bir araştırma var. Pek bilinmedik, toplumda yaygın olmayan isimlere sahip kişilerin toplumda sık bilinen isimlere sahip kişilere kıyasla akademik performanslarının daha düşük olduğu, okulu bıraktıkları ya da daha fazla psikolojik sorun yaşadıklarına dair bir bulguya ulaşılmış. Araştırma da bu:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224545.1948.9918930 . Tabi yıl 1948 yani, doğruluğu tartışılır. 2004'te yapılan bir başka çalışma daha var. Amerika'da yapılmış ama bizim ülkemize de uyarlanabilir (tam sosyal psikologların konusu bence). İki araştırmacı işyerlerine gönderilmek üzere 5000 CV hazırlıyorlar ve CV'lerde kullanılan isimleri "siyahi isimleri" ve "beyaz isimler" olmak üzere ikiye ayırıyorlar basitçe. Mesela beyaz olduğu izlenimini veren Emily Walsh, ve siyahi olduğu izlenimini veren Jamal Jones gibi. Bu gruplar da kendi içlerinde ayrıca ayrılıyorlar: bir grup daha kaliteli, deneyimli bir CV'ye sahip, diğer grup o kadar değil. Beyaz grup CV'leri o kadar iyi olmasa bile daha fazla aranırken, siyahi grup CV'si çok iyi olmasına rağmen o kadar aranmıyor gibi. Hatta beyaz grup siyahi gruba göre daha deneyimli olarak algılanıyor. Bu araştırmanın tamamını da şuradan okuyabilirsiniz, ben şöyle bir göz gezdirdim:
https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/0002828042002561. Yani kişilerin nereden geldiğini, hangi kökene, hangi dine, hangi ırka, hangi siyasi görüşe sahip olduğunu belirten isimler çocukları negatif yönde etkileyebilir mi, etkileyebilir. Bu anlamda da dikkat edilmesi gerekiyor.
İsme yönelik araştırmalar daha çok önyargı üzerine yapılmış. Çocuklarla dediğin gibi bir araştırma yapılması çok maliyetli olabilir, çünkü kişilik özelliklerini incelemek, çevreden bağımsız düşünmek vesaire, yıllar alabilir ve de çok zorlu bir çalışma olur. Buna yönelik ben bir makale bulamadım ama incelemeye devam ederim. :)