- 14 Aralık 2013
- 8.314
- 6.284
- 448
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Aysun Kayacı'yı bir kenara bırakıp düşünürsek gayet mantıklı bir fikir bence.
Oy vermek belli bir bilinç düzeyi gerektirir.Eğitimsiz insanlar oy vermesin anlamı çıkmasın buradan ama sokakta burnunu karıştıran adamla da beni oyum bir olmasın arkadaş.Sırf yakışıklı diye Cem Uzan'a oy vermiş tanıdığım var benim,hangi eşitliklikten bahsediyoruz daha?
Hangi partiye oy verdiği önemli değil,yeter ki muhakeme yeteneğine sahip olsun,mantıklı sebeplere dayanarak kullansın oyunu.
Tabi her zaman birilerinden daha eğitimli birileri çıkar.İşte o yüzden eğitim değil bilinç dedim.Kastetmeye çalıştığım şey farkındalık yani.Yakışıklı diye bir adama oy vermek nedir?Bu kafa yapısında birinin benim geleceğimi etkilemeye hakkı var mı?Bunlar üzerinde düşünülmesi gereken sorular.
doğru söylüyorsunuz belki ama bilincinde bir tarifi yoktur.
mesela size göre burun karıştıran bir adam bilinçsiz, başkasına göre de siyasi tarihi bilmeyen bir insan bilinçsizdir.
yani şu bilinçli bu bilinçsiz diyemeyiz..
bizden üstte bir insan muhakkak vardır örneğin bir proföser bir ordinaryüs kalkıpta size, benim sizinle oyum eşit mi yani dese ?
doğru mu söylüyorsun demeliyiz.
peki. sonuç. bu kadar okumanın sonucunda sana soruyorum. sonuç. ne öneriyorsun. fikrin ne. ne yapılabilir. bence koca bir hiç.Aus sistem basit denklem kolay oldugunu nasil söyleyebilirsin? Ben senin Siyaset Bilimi üzerine egitim aldigini biliyorum.
Demokrasi üzerine kapsamli bir ders Türkiye`de hangi üniversitelerde var bilmiyorum ama eger o dersi aldiysan zaten sistem basit, denklem kolay diyemezsin.
Siyaset Bilimi`nin en tartismali konularindan bir tanesidir demokrasi ve secimler konusu hatta politik ekonominin bile tartisma alanina girebilmis bir konudur. Herkesin esit sayildigi sistem en iyisidir konusu bile tartismaliyken, demokrasi islemekte mi diye de sormak gerekir. Islemeyen bir demokraside de sorgulamalarin baslamasi normal degil mi? Aysun`un cok basit düzeyde yaklastigi konu aslinda bir sürü teorinin ilham alanidir, sorgulamaya da kesinlikle hakki vardir, zira bunu sorgulayan ilk kisi de degil ki. Ayrica kriter de öyle "egitim, sosyo-kültürel yasanti" falan degildir.
Bir mühendis nasil ki yaptiklariyla ürettikleriyle topluma faydali oluyorsa, ben sahsen forumda farkindalik yaratmanin sorumlulugum oldugunu düsünüyorum, 4 yil lisans + 2 yil yüksek lisans, alti sene harcamisim kolay mi? Aysun Kayaci cok basit bir düzlemde bahsetmisken celiskilerden, bunu acmak bence bu konuda egitim almis insanlarin görevi.
Demokrasi konusunun oylar esit, sistem basit, denklem kolay seklinde basite indirgenmesi bence yanlis.
Aus sistem basit denklem kolay oldugunu nasil söyleyebilirsin? Ben senin Siyaset Bilimi üzerine egitim aldigini biliyorum.
Demokrasi üzerine kapsamli bir ders Türkiye`de hangi üniversitelerde var bilmiyorum ama eger o dersi aldiysan zaten sistem basit, denklem kolay diyemezsin.
Siyaset Bilimi`nin en tartismali konularindan bir tanesidir demokrasi ve secimler konusu hatta politik ekonominin bile tartisma alanina girebilmis bir konudur. Herkesin esit sayildigi sistem en iyisidir konusu bile tartismaliyken, demokrasi islemekte mi diye de sormak gerekir. Islemeyen bir demokraside de sorgulamalarin baslamasi normal degil mi? Aysun`un cok basit düzeyde yaklastigi konu aslinda bir sürü teorinin ilham alanidir, sorgulamaya da kesinlikle hakki vardir, zira bunu sorgulayan ilk kisi de degil ki. Ayrica kriter de öyle "egitim, sosyo-kültürel yasanti" falan degildir.
Bir mühendis nasil ki yaptiklariyla ürettikleriyle topluma faydali oluyorsa, ben sahsen forumda farkindalik yaratmanin sorumlulugum oldugunu düsünüyorum, 4 yil lisans + 2 yil yüksek lisans, alti sene harcamisim kolay mi? Aysun Kayaci cok basit bir düzlemde bahsetmisken celiskilerden, bunu acmak bence bu konuda egitim almis insanlarin görevi.
Demokrasi konusunun oylar esit, sistem basit, denklem kolay seklinde basite indirgenmesi bence yanlis.
peki. sonuç. bu kadar okumanın sonucunda sana soruyorum. sonuç. ne öneriyorsun. fikrin ne. ne yapılabilir. bence koca bir hiç.
çünkü olması gereken en doğru sistem bu. eşitlikçi baktığımızda.
ama yinede senin çözümünü merak ettim.
kısaca sonuç yok değilmi. yada bu şu oy versin yada vermesinden geçmiyor.Oky peki sonuc diye sorgulamak bence cok tuhaf. Sanki ben demokrasi olmasin demisim gibi. Benim dediklerim anlasilmiyor mu? Ben diyorum ki bizim ülkemizde "islemeyen bir demokrasi var, dolayisiyla islemedigi icin de insanlar AKP`li oy vermese, coban oy vermese, CHP`li oy vermese ne güzel olurdu" diye düsüncelere kapiliyor. Sonuc su: önce demokrasiyi bu kültürün bir parcasi haline getirebilmek. Bizim ülkemize bedeni malesef büyük kaliyor. Demokrasi anlayisini yerlestirebilmek gerek.
Demokrasinin ana temellerini hukuk güvencesiyle koruma altina almak gerek.
Ben zaten demedim ki kimsenin oyu esit olmasin. Elbette herkesin oyu esit olmali. Niye yazdiklarim öfkeyle okunup yanlis anlamlar cikariliyor anlamadim.
Herkesin oyu esit olmali evet ama isleyen bir demokraside bu yürür, islemiyorsa da insanlarin sorgulamaya, düsünmeye, elestirmeye hakki vardir. Hatta bu sorgulamalar aslinda islemediginin bize ipucudur buradan yola cikalim, bu kismini sorgulayalim demek istedim.
kısaca sonuç yok değilmi. yada bu şu oy versin yada vermesinden geçmiyor.
sonuç olmayınca bu entelektüel bakış açısı havanda su dövmenin ötesine geçemiyor.
evet biraz öfkelendim. çünkü işte bu tarz görüşler yüzünden akpye oy gidiyor. çünkü bizler bunu yaptığımız için bu tepkiler oluyor.
önce kendimizide eleştirelim.
neyse lamb,farklı düşünüyoruz bu konuda..
enteresan değil bakışım aslında.Enteresan bir bakis acisi OKY. Bence de AKP`ye bu yüzden oy gidiyor, cünkü insanlar demokrasiyi bilmeden yapma bir demokrasinin bir parcasi haline geliyor. (Hatta bak AKP`ye oy gidiyor diyerek sen de kategorize etmenin bir parcasi oluyorsun.)
Sonuc yok derken ne demek istedigini de anlamiyorum.
Neyin sonucunu ariyorsun?
Entellektüel bakis acisiyla da bir alakasi yok durumun. Durum islemeyen demokrasi, ülkemizde demokrasinin olmayisi herkesin de önce bunu anlamasi gerekir. Sonuc da belli, isleyen demokrasiye gecis yapmak.
Farkli düsündügümüz yeri de anlamadim. Isleyen demokrasi var mi ülkede? Demokrasi yerlesmis mi? Iyilestirilmesine gerek yok mu? Yoksa bosverelim konunun icerigini tartismayi, magazinsel bir sekilde Aysun Kayaci`ya saplanip herkesin oyu esittir deyip konuyu mu kapatalim?
enteresan değil bakışım aslında.
diyorum ki,yıllarca bu yapıldı. elitist bir balış açısı sergilendi..halktan kopuldu. ayrıştırıldı. akp bunu gördü ve kullandı. ve oy almasında en önemli sebeplerden biride budur. halka inebilmek.
akpli değilim. ama gördüğüm şeyleri söyleyebilirim. bu küçümseyici bakış açısıdır oy kaybettiren her parti yada bir.düşünce için.
magazinsel bakmıyorum olaya. senin gibi siyasal mezunu değilim.sanat tarihçiyim.siyasetten çok anlamam aslında. kalemimde senin gibi kuvvetli değildir. sadece hislerimi yazabilirim. gördüğüm ve duyduğum şeyi. çünkü bende o halkın bir üyesiyim
Olay çoban, köylü, çiftçi v.s değil aslında. Cümledeki "çoban" tanımlaması o kadar yanlış ki..Kimsenin bu yanlış üzerinden gideceğini düşünmüyorum ben.
Zira dağdaki çobanın da, köylünün de, çiftçinin de farkındalığı belki hepimizden daha fazladır.
Yalnız şu bir gerçek; Türk halkının belki %60-70 inde farkındalık yok. Yadsıyamayız bu gerçeği.
Yıllarca bu halk din istismarıyla sömürüldü. Bu da farkındalığın olmayışının en net göstergelerinden biridir.
Lambın demokrasi işleyişinin olmayışı konusundaki söylemlerine de son derece katılıyorum..Evet işleyen demokrasi yok Türkiyede. Yalnız bu durum bu döneme has bir durum değil.
Atatürk'ün erken vefatıyla ülke demokrasi sürecini zaten tamamlayamamıştır. Kaldı ki işleyen demokrasiye geçiş yapılsın.
Ha şu dönem demokrasi katlinin dibine vurulmuş bir dönem, o ayrı..
Acaba bu başka bir tartışma konusu mu?:44:
Son olarak şunu eklemeden geçemeyeceğim, bu ülkede eğitim boşuna darbeye uğramadı, köy enstitüleri boşuna kapatılmadı. Boşuna halk siyasetten uzaklaştırılıp insanların içi boşaltılmadı.
Hepsi işte o "farkındalığı" yok etmek için yapılan darbelerdi.
Bilinçli, farkında bir halk karşısında, kim böyle at koşturabilecekti yoksa..