Sigaranın sağlığa zararları ve bırakma yöntemleri

ilk kez konu açtığım için acemiliğime geldi de.:çok üzgünüm:
konuları taşımanın bir yolu var mıdır acaba bir başlıktan öbür başlığın altına?
 
Bu Kitabi Alacağim Kendime Olan Inancim Zayifladi..kendim Için Değil Biliyor Musunuz?aklima Gelen En Önemli Şey Birakmak Istememim En Önemli Nedeni Oğlum.ben Bu Pis Bela Şeyi Birakmassam Ve Bir Gğn Bir Hastaliğa Yakalanirsam Oğluma Yazik Değil Mi Bana Bakmak Zorunda Kalacak......yada Annesiz Kalacak Bu Düşünce Beni Mahvediyor Bu Lanet Şeyden Kurtulmaliyim Diyorum Kendime.çok Bağimliyim Ama Neden Birakamiyim Doğru Yolu Bulmak Gerekli Ilk Firsatta Bu Kitabi Alacağim
 
Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü... Uzmanlara göre insan ömründen 22 yıl çalan sigarayla mücadelede en etkili yol sigara fiyatlarını düzenli artırmak.

Uzmanlara göre sigara 'en büyük kitle imha silahı'. Çünkü dünyada 1.1 milyar kişi sigara içiyor ve bunların yarısı (550 milyon) sadece sigara içtiği için ölecek. Sadece bu yıl sigara yüzünden öleceklerin sayısı ise 4.9 milyon.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Koordinatörü Prof. Dr. Elif Dağlı, başta akciğer kanseri, kalp-damar olmak üzere 50 hastalığın sorumlusu olduğunu belirterek, "Sigara artık eskisinden daha çok bağımlılık yapıyor. Çünkü 1960'lardan itibaren sigara, çokuluslu firmalar tarafından üretilmeye başlanınca 'mühendislik ürünü' haline geldi.

Teknolojinin üretimde kullanılmasıyla sigaraya amonyak katılmaya başlandı. Amonyak, nikotinin vücutta tutunmasını kolaylaştırıyor. Aynı miktarda nikotin sizi daha fazla bağımlı yapıyor. Sigaraların içine ayrıca tatlandırıcı-lar, katıldı. Naftalin, aseton, radyoaktif maddeler, karbonmonoksit (egzos gazı), roket yakıtı, tüpgazın içindeki gaz, arsenik de sigaradaki diğer maddelerden. Bu yüzden insanlar sigaraya daha fazla bağımlı oldular" diyor.

İki saatliğine sigaraya veda
Sigara içenler kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa yakalanıyor. Türkiye kanser ilaçlarını yurtdışından aldığı için sigara, yurtdışına para çıkışına neden oluyor. Sigara, ayrıca insan ömründen 22 yıl çalıyor. Bu da en verimli çağlarında insanların işgücünden mahrum kalması demek.
 
ben 33 senedir içiyordum,bu gün tam 10 gün oldu içmiyorum.kendimle savaşıyorum,çok zor durumdayım ,unutmak tiksinmek istiyorum,başarmam gerekiyor.
 
Bende bırakmayı çok istiyorum.Babam ve kayınbabam tam tiryakilerdi.Günde 3 paket içiyorlardı.Bırakıyorum diye babam paketini çöpe attı.10 yıldır da içmiyor.Bizede çok kızıyor.Bırakın kızım,içmeyin diyor.Ama bana kalırsa irade ve beyinde bunu bitirmek.Ben beceremedim.En fazla 3 ay bırakabildim.Bu konuda zayıf olduğumu kabul etmem gerekiyor galiba.Ama muhakkakta bırakmak istiyorum.Gerçekten sabah kalktığımızda Evimizde ve çöpümüzde kokusunu daha net alıyorum.İğren diyorum,ama yine yakıyorum.Bu kitabı alıp bende okuyacağım.Paylaşımın için sağol.Ayrıca seni kutlarım sigarasız yaşamı seçtiğin için canım.İradeni koru canım.Yenilme sakın bu merede benim gibi.
 
Tebrik ederim kikima bide ben bırakabilsem :çok üzgünüm:
 
kıslar biliyorum sölemek kolay ama bırakın kendiniz için sevdikleriniz için bırakın sağlığı çok kötü etkiliyo ben canlı şahitiyim rahmetli amcamdan biliyorum belki de ölümün en kötü şekillerinden birini yaşadı ben hiç kullanmadım şimdi de aşkıma bıraktırıyorum etrafımda ki herkese bıraktırıyorum beyinlerine giriyom walla inş en kısa zamanda bırakırsınız
 
Sigarayı bırakmanın ipuçları
AMASYA (İHA) - Uzmanlar, insanın kendi kendine sigarayı bırakabilmesi için kendine güvenmesi ve hayatında başardığı diğer zor işleri düşünerek bu işi de başaracağına inanması gerektiğini belirtti.

Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi uzmanları, sigara içen ve bırakmayı düşünen bir insanın ilk önce kendisine güvenerek sigarayı bırakacağına inanması gerektiğini belirtti. Sigarayı bırakmak için bir gün belirlenerek o günün yeni bir başlangıç olarak düşünülmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, şu önerilerde bulundu:

"Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın. Örneğin, daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak gibi. Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister. Siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun. Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin, o günün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün. Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerilerini alabilirsiniz. Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklınıza gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuza yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika arası spor yapın. Marul ve patlıcanda bol nikotin var, bolca yiyin. Sigara içme istekleriniz 2-3 dakika sürer, su için ve derin nefesler alın. Çay, kahve, kola ve alkol içmeyin, bitki çayı veya meyve suyu için. Spor yapın, hiç olmazsa her gün bir saat yürüyün. Her gün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın, burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizi yaparken her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz. Birisi size sigara ikram ederse reddedin, 'Kullanmıyorum' deyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır. Sigarayı tamamen bırakacağınız güne yaklaştıkça sigara miktarını azaltın. Sigarayı bir anda bırakın. Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize bir ödül verin. Çok fazla su için, su her anlamda vücudunuz için faydalıdır, ne yazık ki pek çok kişi yeterince su içmez. Su, vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır, sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır. Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün; canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince, içki içerken gibi. Sigara içmek yerine hoşunuza giden başka bir şey yapın. Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun. Örneğin su için, sakız çiğneyin, leblebi yeyin. Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın ve bunu her gün okuyun. Canınız sigara istediğinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüğe yazın. Bu günlüğü her zaman yanınızda taşıyın."
 
Hastalanmamak, ağır hastalıklarla uğraşmamak, düşük, erken doğum gibi tehlikelerle karşılaşmamak için bugün iyi bir fırsat. 9 Şubat Sigarayı Boykot günü yaşamınızda sağlıklı bir dönemin başlangıcı olabilir

SİGARANIN verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolunun sigarayı tamamen bırakmak olduğunu belirten Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Sigarayı Bırakma Kliniği uzmanları, “Sigarayı başarılı bir şekilde bırakan kişilerin ortak özelliği; sigara içmenin yerine, keyif aldıkları başka bir aktivite koyabilmeleridir. Sigarayı eşi ya da yakın bir arkadaşı ile birlikte bırakan kişilerin başarısı, diğerlerine göre daha fazladır” diye konuştu. Doktorlar, 9 Şubat’ta sigara kullanımını şu nedenlerle boykot ettiklerini de açıkladı:

Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin %90’ı sigaraya bağlıdır.

Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür.

Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır.

Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar.

Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur.

Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmak da benzer sağlık problemlerine yol açar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir, astım olma riskini artırır.

Kendi kendine sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerimiz:


Bırakmanız için 9 öneri

Öncelikle sigarayı bırakmayı gerçekten isteyin.

Sigarayı bırakma konusunda sizin için geçerli olan sebepleri bulun.

Geçmişteki bırakma denemelerinizi bir başarısızlık olarak görmektense, her denemeden öğrendikleriniz ile bir sonraki denemenizde size yardımcı olabilecek noktalara odaklanın.

Tarih belirleyin

Önünüzdeki üç hafta içerisinde sigarayı bırakmak için bir tarihi belirleyin. Bu tarihi yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin.

Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde, sigara içmeyi tamamen bırakın. Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın.

Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz programına başlayın.

Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için yeni bir hobi edinmek gibi yeni alternatifler yaratın.

Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde, başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın.

Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin.
 
Sigarayı bırakmak için greyfurt suyu
Konya (AA)- Sadece Türkiye'de yılda 110 binden fazla kişinin ölümüne neden olan sigarayı bırakırken güne bir bardak greyfurt suyuyla başlanmasının, sigara içme arzusunu azalttığı ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırdığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Sigarayı Bırakma Polikliniği sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, sigaranın Türkiye'de 110 bin, dünyada ise 4 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan ve ayrıca birçok hastalıklara neden olan en tehlikeli bağımlılık olduğunu söyledi.

Birçok tiryakinin sigarayı bırakmak istediğini, ancak bunun çok zor olacağı düşüncesiyle endişeye kapılıp hedeflediği başarıya ulaşamadığını dile getiren Kutlu, sigarayı bırakmada en önemli unsurun kişinin kararlılığı olduğunu bildirdi.

Sigarayı bırakırken ilk günlerde sık aralıklarla nikotin isteği uyanacağını belirten Kutlu, bunun ilerleyen günlerde daha uzun aralıklarla ortaya çıkacağını, gelen sigara içme isteğinin derin nefes alıp verme ile giderilebileceğini kaydetti.

Güne başlarken içilecek bir bardak greyfurt suyunun sigara içme arzusunu azaltacağını ve nikotin gibi sigaradan kaynaklanan zehirli maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştıracağını ifade eden Kutlu, ''Birkaç gün içinde öksürük görülür. Öksürük sigaranın vücutta biriktirdiği zararlı maddelerin dışa atılımını sağlar. Sigarayı bırakan kişi örnek olduğu için çevresinden en az 5 kişinin daha sigarayı bırakmasını sağlar. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk dakikalardan itibaren vücutta ortaya çıkan olumlu değişiklikler bu maddeden neden hemen uzaklaşılması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor''dedi.
 
Sigaraya karşı ''Biorezonans'' yöntemi
Ankara (AA)- 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü öncesinde bu alışkanlıktan vazgeçmek isteyenler için farklı bir yöntem önerildi: Biorezonans.Biorezonans Uzmanı Zerrin Özgenç, ''tamamlayıcı tıp yöntemi'' olarak tanımladığı biorezonans ile biofiziksel olarak sigara içiminin engellendiğini söyledi. Özgenç, yöntemin hamile kadınlar ya da kalp pili kullananlar dışındaki tüm tiryakilere uygulanabileceğini dile getirdi.

Özgenç, biorezonans tedavisinin ardından, tıpkı sigara içmeyen kişilerde olduğu gibi, sigaranın artık yabancı bir madde olarak algılandığını ve isteğin ortadan kalktığını belirterek, kişilerin sigara kokusundan rahatsız olduklarını belirtti. Sistemin en önemli özelliğinin 45 dakikalık bir seansın ardından etkisini hemen göstermesi olduğunu belirten Özgenç şunları kaydetti: ''Tamamen ağrısız ve yan etkisi olmayan tedavide, öncelikle cep telefonu gibi elektromanyetik etkenlerden vücudun arındırılması gerekir. BİCOM cihazının giriş kupasına içilen sigara ve tükürük içeren bir mendil yerleştirilir. Bu tükürük örneğinden ve sigaradan cihaz frekans kodunu okur. Ellere ve başa kablolu elektrotlar bağlanır.

Cihaz, giriş kupasından okuduğu frekans kodunu ters çevrilmiş olarak, bu elektrotlar sayesinde uygulanan kişinin bedenine iade eder. Dolayısıyla frekans (titreşim) ters frekansla karşılandığı için sıfırlanır. Tedavi sonrası, tıpkı sigara içmeyen kişilerde olduğu gibi, sigara artık yabancı bir madde olarak algılanır. İstek ortadan kalkar. Sigara kokusundan rahatsız olunur. Tedaviden sonra ise kişiye verilecek çiple (yuvarlak metal parçası) tedavinin devamı sağlanacaktır.''

Sigara içme isteğinin ortaya çıkması durumunda hemen iki bardak su içilmesi gerektiğini belirten Özgenç, içilen son sigaranın küllerinin bulunduğu tüpün de kişinin yanında taşınmasının tavsiye edildiğini belirtti. Özgenç, bir diğer önerilerinin ise tükenmez kalemin arkasına 15-20 kez bastırılması ya da tespih çekilmesi olduğunu söyledi.
 
Sigaranın Düşmanı Elma​
Prof.Dr. Ahmet Güncan

Dünyanın hemen bütün bölgelerinde yetişme imkanı bulan elma, bol miktarda vitamin, organik asit ve mineral madde içermektedir. Zengin besin maddelerine sahip olması sebebiyle besleyici, bu besin maddelerinin çoğunlukla şifalı etkileri sebebiyle de bazı hastalıkları tedavi edici özelliğe sahiptir.

Elma sadece çiğ olarak değil, pişmiş ve kızarmış olarak da yenmektedir. Sabahleyin aç karnına 1-2 elma çiğ veya kızarmış olarak yemek sağlık yönünden yararlıdır. Elma hiçbir zaman soğuk ve/veya çabuk yenmemelidir, aksi takdirde mide ve karaciğer ağrılarına sebep olabilir. Bu sebeple soğukta depolanan elma yenmeden önce mutlaka sıcağa çıkarılıp ılıkken yenmelidir. Elmanın daima küçük parçalara ayrılarak yavaş yenmesine dikkat edilmelidir. Böylece hazmı kolaylaşır. Elma içerisinde bol miktarda alkali maddelerin bulunması sebebiyle normal olarak, yani hususi bir tedavi kürü uygulanmıyorsa günde iki elmadan fazla yenmemesi tavsiye edilir. Fazla yenmesi halinde vücutta meyve asidi birikmesi ortaya çıkar. Bu birikim bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

Burada, ülkemizde elma yerken yapılan önemli bir yanlışlığa dikkatinizi çekmek istiyorum. Elma kesinlikle kabuğu soyulmadan yenmelidir. Allah (c.c), bitkilerin atmosferle temasta olan dış yüzeylerini hastalık yapıcı mikroplardan korumak için çeşitli kimyevi maddelerle doyurmuştur.Bu kısmın soyulup atılması, şifalı etkisini ve besin değerini ortadan kaldırmaktadır. Örneğin elma kabuğunda C vitamini miktarı, etli kısmına nazaran 6 kat daha fazladır. Bir başka ifadeyle kabuğu soyulmamış bir elmadan aldığınız C vitaminini ancak kabuğu soyulmuş 6 elmadan alabilmektesiniz. Bilgili bir tüketici asla bu hataya düşmemelidir. Elmanın kabuğunu soyma ihtiyacı daha çok üzerine bulaşan tarım ilacı kalıntısından ileri gelmektedir. Bu kalıntı, ılık su ile yıkanıp temiz bir bezle silinerek ortadan kaldırılabilmektedir.

Elma kürü ile Sigara Bırakma:

Sigara tiryakileri genellikle elmaya karşı isteksizlik gösterirler. Bunun nedeni şudur: Sigara içenlerin bağırsaklarının iç kısmında bulunan ve nikotin içeren bağırsak mukoza zarı elma asidinin sindirilmesine sebep olmakta ,bu da hafif rahatsızlık doğurmaktadır. Sonuçta elma yiyerek sigaraya karşı nefret hissi doğmaktadır Bu durumdan yararlanarak elma kürü ile sigarayı bırakmak mümkün olabilmektedir. Şüphesiz burada başarılı olmak için iradenin yardımcı olması gerekir.

Sigarayı bırakmak için elma kürü uygulaması şu şekilde yapılmalıdır: Günde orta boy 20 elma yiyecek şekilde yapılan elma diyeti sigaradan nefret ettirmekte ve bu elma kürü 2-3 gün devam ettirilerek sigara bırakılabilmektedir. Kür sırasında kesinlikle yemek yenmemeli ve içecek alınmamalıdır.

Elmanın kızartılması ve pişirilmesi halinde C vitamininin büyük bir kısmı kaybolmaktadır.

Elmanın yukarıda sözü edilen besin değeri yanında, dikkate alınabilecek ölçüde şifalı etkisi vardır. Bunlardan burada yerimiz elverdiği ölçüde söz edeceğiz.

Elma eskiden beri mide ve bağırsak nezlesi, dizanteri, basur, ishal, paratifüs ve diğer mikrobik bağırsak hastalıklarına karşı normal ilaç tedavisini desteklemek maksadıyla kullanılmıştır. Bunun için 1,5 kg elma alınır ve çekirdek evleri (çekirdeğin bulunduğu sert kısım) ayıklanarak atılır. Diğer kısımları bir porselen içerisinde iyice ezilir. Bu şekilde hazırlanan elma püresi günde 8 defa yenecek şekilde bölünür ve yenir. Bu şekilde uygulanan elma kürü 1-2 gün sonra etkisini gösterir. Küçük çocuklarda etki daha çabuk görülür. Elma ezildikten sonra derhal yenmesi gerekir. Kullanılacak elma mutlaka çok iyi olgunlaşmış olmalıdır. Ham elma aksi tesir yapmaktadır. Elma diyetlerinde şeker ve sıvı azalmasının mutlaka dikkate alınması gerekir.

Elma mide ve bağırsak hareketlerini düzenleyici etki yapmaktadır. Elmanın etli kısmında bulunan pektin maddesi bağırsaklar içerisinde sünger görevi yapmaktadır. Bu madde bağırsak suyunu ve zehirli bağırsak ürünlerini emer ve süratli bir şekilde ağrıyı dindirir. Böylece kolik sancılar ortadan kalkar. Elmanın içinde bulunan tanen asidi ise bağırsaktaki bakterilerin gelişmesini önler ve bu bakterilerden kaynaklanan ishali ortadan kaldırır. Ancak elmanın diğer bağırsak hastalıklarına karşı tedavi etkisi beklenmemelidir.

Çok sağlıklı bir insanın dahi hiç değilse ayda bir bağırsak diyeti uygulaması yerinde olur. Bu diyet şöyle yapılmalıdır:

Kahvaltıda, yarısı limon suyu diğeri elma suyu olmak üzere bir bardak içilir. Hazırlanan su ılık olmalı ve yudumlanarak içilmelidir. Öğleden önce 1 veya 2 elma kabuğu ile birlikte yenmelidir. Öğlede elma kabuklarından yapılmış çay içilir ve 2 tatlı kaşığı bal yenir. Bundan 1-2 saat sonra 3-4 elma kabuğu ile birlikte yenir. Öğleden sonra saat 13-15:00 dolaylarında bir bardak taze elma suyu içilir. Bunu takiben bir tabak sıcak elma marmelatı, 2-3 tatlı kaşığı balla karıştırılarak yenir.

Elma kan dolaşımı hastalıklarına, kalp rahatsızlıklarına ve damar hastalıklarına karşı iyi gelmektedir.

Elma demir, fosfat ve sodyum bikarbonat ihtiva etmesi sebebiyle sinirleri kuvvetlendirici ve kan yapıcı özelliğe sahiptir.

Yüksek ateşe ve iltihaba hastalıklara karşı elma şu şekilde uygulanmaktadır: Bir bardak suya 5-10 gr elma kabuğu konur ve hafifçe kaynatılır. Bu şekilde hazırlanan çaydan günde birkaç kez içilir.

Sinirleri teskin etmek ve ruhi gerginliği gidermek için; elma, kabukları soyulmadan küçük parçalara ayrılır ve yarım litre kaynar suya bandırılır. Bir saat dinlendirildikten sonra 2-3 çay kaşığı bal ilave edilir ve yudumlanarak içilir. İçerisindeki elma dilimleri ise yenir.

Grip, öksürük, ses kısıklığı, uykusuzluk ve yüksek kolesterole karşı orta büyüklükte 3 adet elma doğranır ve bir litre suda haşlanır, süzülür ve her yemekten sonra birer bardak içilir.

Böbrek ve mesane taşlarını düşürme gayesiyle; bir çay bardağı dolusu yaş veya kuru elma kabuğu 1 litre suda 10 dakika kaynatılır ve süzülür. Her sabah bu sudan ısıtılarak birer bardak içilir. Böylece sancı hafifler ve taş daha kolay düşer.

Hanımların çoğunun sıkıntısı olan yüzdeki sivilceleri yok etme maksadıyla; elmanın kabuğu soyulmadan suyu çıkarılır ve bir pamuğa emdirilerek temizlenmiş sivilceler üzerine tatbik edilir. Bu işlem günde birkaç defa tekrarlanmalıdır. Sonuçta sivilceler yavaş yavaş kaybolur.

Bütün romatizmal ve karaciğer hastalıklarına karşı, ayrıca erken yaşlanmayı önlemek için doktorun düzenleyebileceği bir elma diyeti uygulanmalıdır.

Egzama tedavisi için bol miktarda elma yenerek kanın temizlenmesi sağlanmalıdır.

Bağırsak parazitlerini dökmek için aç karnına elma çekirdeği yutmak gerekir. Ayrıca bunun için, taze elma suyuna biraz safran karıştırılarak içilmelidir. Dengeli ve bol miktarda elma yenerek cinsi iktidar artırılır.

Elma nefes darlığını giderir, kalp çarpıntılarını azaltır, kanı çoğaltır.

Sesin güzelleşmesi için kızarmış elma sıcak sıcak bala karıştırılarak yenir. Bir kısım ses sanatkarları sabah erkenden bu şekilde hazırlanmış ballı elma yerler.

Yanıkların tedavisinde tatlı elma, sinirli otla (Plantago sp.) birlikte yumuşayıncaya kadar süt içerisinde bekletilir ve yara üzerine serilir.

Çıbanların olgunlaşması için taze elma yaprakları toplanır, iyice ezilir ve çıbanın üzerine konur.

Kanda şekerin düşmesine karşı tatlı elma suyu içilmelidir.

Ekşi elma ise daha çok soğuk algınlığından ileri gelen mide bozulmalarına karşı yenir.

Burada görülüyor ki, elma besin değeri yüksek olduğu kadar hastalıkları tedavi etme gücü de mükemmel bir meyvadır. Biz burada hastalıkları tedavi etme özelliklerinin ancak bir kısmını verebildik. Ayrıca yine önemle belirtmemiz gereken husus, bitkilerin tedavide kullanılmasının, klasik tedavi usullerinin terkine sebep olmamasıdır.
 
Sağlık Bakanlığı, sigaraya karşı yürütülen mücadele çerçevesinde, tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlere rehber niteliğinde ''Sigara veya Sağlık Konusunda En Sık Sorulan 50 Soru ve Cevap'' broşürü hazırladı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir'in katkılarıyla hazırlanan broşür, sigara konusunda sık sorulan 50 soru ile bunların bilimsel yanıtlarını içeriyor.
İl sağlık müdürlükleri aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılacak broşürde, sigara konusunda merak edilenlerden bazıları ve yanıtları şöyle:
-Az sayıda sigara içmek zararsız olabilir mi?
-Hayır. İçilen her sigaranın insan sağlığına zararı vardır.

SİGARA İÇİLDİĞİNDE ZARARI BAŞLIYOR
-Sigaranın sağlığa zararı kadar süre sonra ortaya çıkar?
-Sigaranın sağlığa zararı içildiği anda başlar. Dumanın içindeki zararlı maddeler saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir.
-Sigara dumanı içindeki hangi maddeler hastalık yapar?
-Dumanda bulunan katranın içinde 4 bin dolayında kimyasal madde vardır. Bu maddeler arasında yer alan asit, alkol aldehit, keton, siyanür ve karbon monoksit gibi maddeler doğrudan zehir etkisi göstererek organlarda tahribat yapar. Kalp hastalıkları, akciğer, gırtlak, mesane, yemek borusu ve rahim kanserleri ile bronşit, amfizem gibi pek çok hastalığın sigaraya bağlı olarak meydana geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
-Sigaranın bütün zararları kalıcı ve sürekli midir?
-Hayır. Eğer iş işten geçmeden sigara bırakılırsa vücut kendini yenileme fırsatı bulabilir. Sigarayı bırakanlarda özellikle kalp hastalığı ve kanser riskinde azalma olurken, bir yıl geçince kalp krizi riski yarıya iner. On yıl sonra ise kalp hastalığı ve kanser riski sigara içmemiş bir kişi ile eşit düzeye yaklaşır.

FİLTRELİ SİGARADA KANSER RİSKİ
-Filtreler koruyucu mudur?
-Filtreli sigara içenlerde kanser riski filtresiz sigara içenlere göre biraz daha azdır. Ancak hangi tür filtre kullanılırsa kullanılsın kanser olma riski hiçbir zaman ortadan kalkmamaktadır.
-Katran ve nikotin miktarı az olan sigaraların da zararı var mıdır?
-Bu sigaralardan içenlerde de risk çok yüksektir. Ayrıca tiryakiler nikotin ve katranı az olan sigarayı daha fazla sayıda içmektedirler.
-Mentollü sigaraların riski nasıldır?
-Mentollü sigaraların riski diğerlerinden farklı değildir. Mentollü sigaralar da sağlık için aynı derecede zararlıdır.
-Sigara içen bir kişi dumanı içine çekmezse yine de tehlikesi olur mu?
-Olur. Sigara dumanı içeriye çekilmese bile temas ettiği dudak, dil, ağız içi, yemek borusu, gırtlak gibi yerlerde tahribata yol açar. Ayrıca duman içeriye çekilmese bile bir miktar duman akciğerlere gider.

SİGARA DUMANI ASİT ÖZELLİĞİNDE
-Sigara içenler neden öksürür?
-Sigara dumanı asit özelliktedir. Asit ve duman içindeki başka tahriş edici maddeler öksürüğe yol açar. Soluk borularının içinde yabancı maddelerin nefes yollarına kaçmaması için ince tüycükler vardır. Sigara dumanı bu tüycüklerin hareketini bozar. Böylece yabancı maddelerin nefes yollarına girmesi mümkün olur. Gece sigara içilmediği zaman tüycüklerin hareketi biraz düzelir ve gündüz nefes borularına girmiş olan yabancı maddelerin dışarı atılması amacıyla tüycükler çalışmaya başlar. Böylece öksürük olur.

DOĞUM KONTROL HAPI VE SİGARA
-Doğum kontrol haplarıyla sigaranın etkileşimi olur mu?
-Doğum kontrol hapları bazı kalp hastalıklarının riskini arttırabilmektedir. Doğum kontrol hapı kullanan bir kadın aynı zamanda sigara da içiyorsa kalp hastalığı riski daha fazla artmaktadır.
-Bir süredir sigara içiyor olsam sonra bırakabilir miyim?
-Sigaraya bağımlılık meydana geldikten sonra bırakmak daha zordur. Başlangıçta devamlı yapılan bir alışkanlık şeklinde olan sigara içme davranışı, bir süre sonra nikotin bağımlılığına dönüşür. Bu dönemde sigarayı bırakmak daha zor olmakla birlikte yine de bırakılabilir.
-Sigarayı bırakanlarda yoksunluk belirtileri görülür mü?
-Tiryakiler sigarayı bırakınca terleme, kalp hızının değişmesi, hazımsızlık, uyku bozukluğu, sinirlilik hali gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler bir hafta içinde azalır, ancak tamamen kaybolması birkaç hafta alabilir.
-Sigara alışkanlığı nasıl edinilir?
-İlk kez sigara içenlerde genellikle bulantı, baş dönmesi gibi belirtiler olur. Ancak bir süre sonra sigaranın insanı rahatlattığı, uyarıcı ve zevk verici olduğu fark edilir. Bu nedenle sigarayı bir kez denemiş olanlar bunu tekrarlama isteği gösterir. Bu dönemde alışkanlık ve giderek de bağımlılık gelişir.

SİGARAYI BIRAKMAK MÜMKÜN MÜ?
-Sigarayı bırakmak mümkün müdür?
-Elbette. Sigarayı bırakma konusunda kararlı olmak önemlidir.
-Sigarayı bırakma konusunda nasıl başarılı olunabilir?
-Sigara içenlerin önemli bir bölümü sigarayı bırakma konusunda ufak bir teşvik ve destek bekler. Ancak en önemli konu sigara içen kişinin bırakma konusunda istekli ve kararlı olmasıdır.
-Sigarayı bıraktıktan sonra arada bir sigara içebilir miyim?
-Kesinlikle hayır. Sigarayı bıraktıktan yıllar sonra dahi olsa bir tek sigara içilmesi halinde kolaylıkla tiryakiliğe dönülebilmektedir.

BİR ANDA HERKES SİGARAYI BIRAKSA...
-Bir anda bütün insanlar sigara içmez hale gelse, bu durum ülke ekonomisi bakımından sorun yaratır mı?
-Kesinlikle hayır. Çünkü bir ülkenin tütünden sağladığı gelire göre, tütünün neden olduğu sağlık sorunlarının yol açtığı maddi kayıplar çok daha fazladır.
-Pasif sigara içimi zararlı mıdır?
-Evet. Araştırmalar, pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerde de kalp hastalığı, inme ve kanser riskinin arttığını göstermektedir.
-Zararsız sigara var mıdır?
-Hayır. Sigaranın hiçbir türü zararsız değildir ve insan sağlığına zarar verdiği halde satışına ve reklamına izin verilen yegane ticari mal sigaradır.
_________________
 

1. Sigarayı unutun!

En iyi yaklaşım, kilo alma ihtimalini göz ardı ederek, sigarayı bırakmaktır. En fazla bir-iki kilo alırsınız ya da hiç kilo almazsınız!

2. Egzersiz yapın

Hem sigarayı bırakmak hem de hayat tarzınızda değişiklik yapmak zordur. Gene de sigarayı bırakmadan önce spora başlamak ve bıraktığınız dönemde buna devam etmek çok faydalı olacaktır. Spor yapmak, hem kilo almanızı engelleyecektir hem de sigarayı unutmanıza yardımcı olacaktır. Deneyin, göreceksiniz.

3. Şeker tüketiminizi azaltın

Çok sıkı bir rejim uygulamanıza gerek yok. Çok sıkı bir rejim yaparak kendinizi zorlamak yerine, sadece yeme miktarınızı azaltın; ama her şeyi yiyin. Şekerli şeylerden uzak durun ve yediğiniz meyve miktarını artırın. Kan şekeri miktarınız düzelecektir ve canınız daha az şeker isteyecektir.

4. Yeme alışkanlığınızı değiştirin

* Daha küçük porsiyonlarda yemek yiyin. Mesela, daha küçük tabaklar kullanın.

* Daha yavaş yemek yiyin, sofrada yemeğini en son bitiren siz olun.

* Daha büyük bir su bardağı kullanın, her lokmadan sonra su için.

* Tatlı yerine meyve yiyin.

* Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın.

* Yemekten sonra yürüyüş yapabilirsiniz, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

* Yapmamanız gereken en önemli şey ise sigara içmektir.
 
Pek çok kişi başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duyar. Siz de bırakabilirsiniz. Başaran insanların da en az sizin kadar tiryaki olduğunu unutmayın!
Araştırmalar sigara içenlerin yüzde 90'ının sigarayı bırakmak istediklerini fakat bunu başaramadıklarını göstermektedir. Çoğu tiryaki aksini söylese de sigarayı bırakmak mümkündür. Uyandıktan hemen sonra sigara içenlerin, hastayken sigara içenlerin, sigaradan uzak duramayanların, sabahları daha fazla sigara içenlerin ciddi derecede bağımlılığı vardır ve bu kişiler sigarayı bırakmakta zorlanırlar. Sigarayı bırakanların yüzde 70'i ilk ayda tekrar kullanmaya başlarlar. Sigarayı bırakmış olanların dörtte birinden azı, ilk girişiminde bunu başarmıştır. Sigarayı kalıcı olarak bırakanların çoğu bunu başarmadan önce 3-4 kez bırakmayı deneyip yeniden başlamışlardır. Güzel haber şu ki, sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamamak her şeyin sonu değildir. Neden başarısız kalındığından ders alarak bunu başarıncaya kadar tekrar tekrar gayret etmek gerekir. Araştırmaların verdiği başka iyi bir haberde de, Amerika'da sigara içen kişilerin yaklaşık %45'inin sonunda sigarayı bırakabilmesidir.
PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN
Sigarayı bırakma kararıyla hayatınız değişecek. Bu tabii ki kolay olmayacak. Pek çok kişi başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duyar. Siz de bırakabilirsiniz. Başaran insanların da en az sizin kadar tiryaki olduğunu unutmayın!

Araştırmalar sigara içenlerin yüzde 90�ının sigarayı bırakmak istediklerini fakat bunu başaramadıklarını göstermektedir. Çoğu tiryaki aksini söylese de sigarayı bırakmak mümkündür. Uyandıktan hemen sonra sigara içenlerin, hastayken sigara içenlerin, sigaradan uzak duramayanların, sabahları daha fazla sigara içenlerin ciddi derecede bağımlılığı vardır ve bu kişiler sigarayı bırakmakta zorlanırlar. Sigarayı bırakanların yüzde 70�i ilk ayda tekrar kullanmaya başlarlar. Sigarayı bırakmış olanların dörtte birinden azı, ilk girişiminde bunu başarmıştır. Sigarayı kalıcı olarak bırakanların çoğu bunu başarmadan önce 3-4 kez bırakmayı deneyip yeniden başlamışlardır. Güzel haber şu ki, sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamamak her şeyin sonu değildir. Neden başarısız kalındığından ders alarak bunu başarıncaya kadar tekrar tekrar gayret etmek gerekir. Araştırmaların verdiği başka iyi bir haberde de, Amerika�da sigara içen kişilerin yaklaşık %45�inin sonunda sigarayı bırakabilmesidir.

Sigarayı bırakmak için kendinizi hazırlayın!


Bırakmak istediğinize dair olumlu karar verin. Bunun ne kadar zor olabileceğine dair olumsuz düşünceleri engellemeye çalışın.

Bırakmak isteyişinizin bütün nedenlerini sıralayın. Her gece yatmadan önce bu nedenlerden birini 10 kez tekrar edin.

Sağlığınız ve başkalarına karşı sorumluluklarınızın yanında, güçlü kişisel nedenler geliştirin. Mesela sigara molaları, satın almak için koşuşturma, ateş arama için ziyan ettiğiniz toplam zamanı vb. düşünün.

Kendinizi fiziksel olarak forma sokmaya başlayın: Düzenli egzersiz yapın, daha fazla sıvı alın, yeterince dinlenin ve aşırı yorgunluktan kaçının.

Bırakmak için bir tarihi, hedef olarak belirleyin. Doğum gününüz, evlilik yıldönümünüz gibi özel günleri seçebilirsiniz. Eğer yoğun olarak işyerinde sigara içiyorsanız, tatilde bırakın. Belirlediğiniz günü kutsal gibi kabul edin, hiçbir şeyin onu değiştirmesine izin vermeyin. Böylece bırakma gününüzü her yıl katlayabilirsiniz.

Bırakma sırasında görülen rahatsız edici belirtilerin geçici olduğunu bilin. Geneli sadece 2-3 hafta sürer.

Sigaraya yeniden başlamaların çoğunlukla, ilk haftalarda meydana geldiğini bilin. Bunun geçireceğiniz en zor zaman olduğunun farkında olun ve bu kritik dönemi atlatmak için iradeniz, aileniz, arkadaşlarınız gibi bütün şahsi kaynaklarınızı kullanın.

Diğer yeniden başlamaların çoğunun da, sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 ay içinde olduğunu bilin. Yeniden başlama özellikle stresle, beklenmedik şekilde tetiklenir. Bu durumlar sigarayı rahatlamayla özdeşleştirdiği için, kişinin otomatik olarak sigaraya yöneldiği anlardır. Bunlar meydana gelmeden önce kendini hazırlamak zor olduğu için, olduğunda fark edebilmek önemlidir. Unutmayın, sigara bir alışkanlıktır; ama yenebileceğiniz bir alışkanlıktır.

Daha önce sigarayı temelli bırakmış kişilerin çoğunun, bunu ancak birkaç denemeden sonra yapabildiklerini bilin, ilk denemede bırakanlardan biri olabilirsiniz. Olmazsa �yılmayın� ve yeniden deneyin.

Başkasını bu işe dahil edin.

Hedeflediğiniz günde sigarayı bırakabileceğinize dair bir arkadaşınızla iddiaya girin. Sigara paranızı her gün bir kenara koyun ve eğer sigara içmezseniz o parayı bir yere bağışlayın. (Ama sigara içerseniz, vazgeçmeyin, gücünüzü toplayıp yeniden başlayın.)

Eşinizin ya da bir arkadaşınızın sizinle birlikte sigarayı bırakmasını isteyin.

Ailenize ve arkadaşlarınıza, sigarayı bırakacağınızı ve bunun tarihini söyleyin. Bu, hem bırakmadan önce hem de sonra önemli bir destek kaynağı olabilir.





Sigarayı bırakmak için 20 öneri


1- Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğiniz düşünün.


2- Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın: Örnek: Daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak... Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.


3- Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını; ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.


4- Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.


5- Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerilerini alabilirisiniz.


6- Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapın.


7- Her gün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizi sırasında daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.


8- Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmıyorum deyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır.


9- Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş bırakamayacağını; ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna siz karar verin.


10- Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş ırakamayacağını; ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna siz karar verin.



11- Sigarayı bırakmayı isteyen bir arkadaşınız daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktır. Birbirinizi teşvik edici konuşmalar yapın.


12- Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.


13- Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize bir ödül verin.


14- Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Pek çok kişi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır.


15- Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün; canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince mi? Sigara içmek yerine hoşunuza giden bir şey yapın.


16- Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun. Örneğin, su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin.


17- Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın. Bunu her gün okuyun.


18- Yanınızda sizin için çok önemli birisinin resmini taşıyın, bir kâğıda �sigarayı bırakacağıma söz veriyorum� diye yazın, canınız her sigara istediğinde bu resme ve nota bakın.


19- Canınız sigara istediğinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüğe yazın. Bu günlüğü her zaman yanınızda taşıyın.


20- Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.






Çağın ölüm tuzaklarından nasıl kurtulabiliriz?

Bazı davranışlar zamanla alışkanlık halini alabiliyor. Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan�ın Altınburç yayınlarından çıkan kitabında başta sigara olmak üzere alkol, uyuşturucu, kumar ve şans oyunları, yanlış beslenme alışkanlıkları, sanal bağımlılık, alışveriş hastalığı, seks bağımlılığı gibi konulara yer verilmiş. İlginç tespitleri ve çözüm önerileriyle kitap dikkat çekiyor.


***









Kilo almadan sigarayı bırakmanın yolları


1. Sigarayı unutun!

En iyi yaklaşım, kilo alma ihtimalini göz ardı ederek, sigarayı bırakmaktır. En fazla bir-iki kilo alırsınız ya da hiç kilo almazsınız!

2. Egzersiz yapın

Hem sigarayı bırakmak hem de hayat tarzınızda değişiklik yapmak zordur. Gene de sigarayı bırakmadan önce spora başlamak ve bıraktığınız dönemde buna devam etmek çok faydalı olacaktır. Spor yapmak, hem kilo almanızı engelleyecektir hem de sigarayı unutmanıza yardımcı olacaktır. Deneyin, göreceksiniz.

3. Şeker tüketiminizi azaltın

Çok sıkı bir rejim uygulamanıza gerek yok. Çok sıkı bir rejim yaparak kendinizi zorlamak yerine, sadece yeme miktarınızı azaltın; ama her şeyi yiyin. Şekerli şeylerden uzak durun ve yediğiniz meyve miktarını artırın. Kan şekeri miktarınız düzelecektir ve canınız daha az şeker isteyecektir.

4. Yeme alışkanlığınızı değiştirin

* Daha küçük porsiyonlarda yemek yiyin. Mesela, daha küçük tabaklar kullanın.

* Daha yavaş yemek yiyin, sofrada yemeğini en son bitiren siz olun.

* Daha büyük bir su bardağı kullanın, her lokmadan sonra su için.

* Tatlı yerine meyve yiyin.

* Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın.

* Yemekten sonra yürüyüş yapabilirsiniz, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

* Yapmamanız gereken en önemli şey ise sigara içmektir.




SİGARA İÇMEYİ UYGUNSUZ HALE GETİRİN

* Sigarayı kartonla almayı bırakın. Bir paket bitmeden diğerini almayın.

* Evde ya da işte, yanınızda sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın.

* Sigara içmeyi hoş olmayan hale getirin.

* Sizin için özellikle zevk verici olmayan şartlarda sigara için. Örneğin, başkalarıyla birlikte içmekten hoşlanıyorsanız bunu yalnız yapın.


* Sandalyenizi boş bir köşeye doğru çevirin ve sadece içtiğiniz sigarayla onun olumsuz etkilerine konsantre olun.

* Bütün izmaritlerinizi büyük bir cam kavanoz içinde toplayarak, sigaranın pisliğini hatırlamak için saklayın.




BIRAKMADAN HEMEN ÖNCE YAPILACAKLAR

* Sigarasız olma egzersizleri yapın.

* Bir daha asla sigara içmeyeceğinizi �düşünmeyin.� Her seferinde, o günü de sigarasız geçirmeyi düşünerek bırakın.

* Kendinize bugün sigara içmeyeceğinizi söyleyin ve içmeyin.

* Uzun süre kalan sigara kokusundan kurtulmak için elbiselerinizi temizleyin.





BIRAKTIĞINIZ GÜN YAPILACAKLAR

* Bütün sigara ve kibritleri atın. Çakmakları ve kül tablalarını saklayın.

* Diş hekimine gidip dişlerinizi temizleterek sigara lekelerinden kurtulun. Dişlerinizin bu şekilde ne kadar güzel göründüğüne dikkat edin ve onları öyle tutmayı hedefleyin.

* Kendiniz ya da bir başkası için almak istediğiniz şeylerin listesini yapın. Maliyetlerini sigara paket fiyatı üzerinden hesaplayın ve bu hediyeleri almak için parayı bir kenara koyun.

* O büyük günde kendinizi çok meşgul edin. Sinemaya, spor yapmaya gidin; uzun yürüyüşler yapın ya da bisiklete binin.

* Ailenize ve arkadaşlarınıza o günün sigarayı bırakma gününüz olduğunu hatırlatın.

* Onlardan ilk haftalarda yaşayacağınız zorluklarda size yardımcı olmalarını rica edin.

* Kendinize bir mükâfat ya da kutlama niyetiyle özel bir şey verin.





BIRAKTIKTAN HEMEN SONRA YAPILACAKLAR

* Evde, işyerinde ve çevrenizde temiz, taze, sigarasız bir ortam oluşturun. Kendiniz için çiçekler alın.

* Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç gün kütüphane, müze, tiyatro, ibadethane gibi sigara içilmesine izin verilmeyen yerlerde mümkün olduğunca çok vakit geçirin.

* Bol su ve meyve suyu için. (Ama kafein içeren meşrubattan sakının)

* Sigara ile bağlantı kurduğunuz içeceklerden sakının.

* Elinizde sigara bulunmasını özlüyorsanız, anahtarlık, tespih, kalem gibi bir şeyle oynayın.

* Yemek aralarında çiğ sebze yiyin. Mesela havuç, salatalık, lahana iyi gelecektir.

* Daha erken yatmaya özen gösterin

* Abur cubur yemeyin.

* Hareket edin. Araba yerine yürümeyi tercih edin. Sabahları koşun. Ev temizliği yapın.







SİGARA BIRAKMA İSTEĞİNİZİ GELİŞTİRİN

* �Sigarayı o kadar seviyorum ki, bırakma isteği duyamıyorum.� diyebilirsiniz. Ama bunu yapmanın bazı kolay yollan var:

* Sigaranın size sağladığı yararları bir liste haline getirin. Aklınıza gelen tüm faydalarını yazın. Çok tarafsız bir şekilde listenizi yeniden gözden geçirin. Listedeki her madde, sizin için geçerli mi diye tek tek düşünün. Eğer listenizde �Rahatlamak için içiyorum.� maddesi varsa, kendi kendinize sormanız gereken en önemli soru �Sigara içmeyenler, rahatlamak için ne yapıyorlar?� olmalıdır. Eğer �Can sıkıntısından içiyorum.� diyorsanız ve sigara geçici olarak sizi oyalıyorsa, bu kötü alışkanlık için bir sürü para harcayacağınıza, kendinize daha faydalı bir hobi geliştirebilirsiniz.

* Şimdi listenizi yeniden, sigara içmeyen bir kişi gözüyle değerlendirin. İçmeyen biri, listeniz hakkında ne yorum yapardı? Sigara içmeyen bir kişi, sigarasız bir dünyayla ilgili ne düşünürdü? Siz de onunla aynı şeyleri düşünüyor musunuz?

* Burada unutmamanız gereken nokta şudur: Sigaranın size sağladığı şeyler geçicidir. Rahatlama, can sıkıntısını dağıtma, nikotin isteğini yok etme vesaire...

* Uzun vadede ise sigara size her anlamda zararlıdır!




SİGARA YERİNE YENİ BİR ŞEY BULUN

* Sigaranın size sağladığı yararları değerlendirdikten sonra, sigaranızın yerini alacak başka bir şey bulmanız gerekmektedir.

* Sigarayı bırakmayı istemenizi sağlayan sebepleri bir liste haline getirin. En başa �Daha uzun ve daha sağlıklı yaşamak için� diye yazın. Diğer sebepler ise, �Çocuklarıma iyi örnek olabilmek için�, �Para biriktirmek için� gibi olabilir. Herkesin hayatında bir değişiklik yaparken kuvvetli bir motivasyona ihtiyacı vardır. Eğer sigarayı neden bırakmak istediğinizi kesinleştirirseniz, başarmanız daha kolay olacaktır. Öncelikle, sigaranın size sağladığını düşündüğünüz yararlarının, hain yalanlardan başka bir şey olmadığını iyice anlayın.




Sevginizi tiksintiye dönüştürün

* Sigarayı bırakmazsanız karşılaşacağınız ve şu ana kadar sigara bağımlılığınız yüzünden başınıza gelen kötü şeylerin bir listesini yapın.

* Eğer sigarayı hâlâ seviyorsanız, onu kötülemeye ve kendinizi ondan soğutmaya başlayın. En sevmediğiniz marka sigarayı için. Bitmiş bir sigarayı, bir kâse su içine atın ve koklayın, ıslak sigara ne kadar tiksindirici kokuyor öyle değil mi? Bu size vücudunuzun ne halde olduğu hakkında bir fikir verecektir.

* Sigara içerken, aynada kendinize bakın. Ne kötü görünüyor değil mi? Dünyadaki hiçbir canlı, en ilkel yaratık bile, durup dururken içine duman çekmez. Siz niye yapıyorsunuz?

* Ellerinize ve dişlerinize bakın, ne kadar kirli ve bakımsız görünüyorlar, öyle değil mi? Dişlerinize bakan bir kişi, sizinle ilgili hiç de iyi şeyler düşünmeyecektir.

* Kendi kokunuzu hissedin. Ne kadar kötü kokuyorsunuz! Böyle kokmaya devam edecek misiniz?

* Sigara fabrikalarına yılda en az ne kadar para ödüyorsunuz? Siz sağlığınızı kaybederken, onlar zengin oluyor. Hiç düşündünüz mü?

* Arabanız da, eviniz de iğrenç kokuyor. Ne kadar havalanırsanız da fayda etmiyor.

* Sigara içmeyenlerin yanında sigara yaktığınız zaman, sizden nefret ediyorlar. Hiç kimse sizin yüzünüzden rahatsız olmak zorunda değil, hele de çocuklar.







Sigarayı asla bırakmamanın 5 yolu!

1- Sürekli �sigarayı bırak!� cümlesini duyuyorsunuz. Ama umurunuzda değil. Ölene kadar sigara içeceksiniz, değil mi? Sizi sigarayı bırakmaya zorlayan herkese ve her şeye karşı savaş açın!

Bunun için, ilk olarak asla ve hiçbir şekilde sigarayı bırakabileceğinize inanmayın! Zaten kimse sigarayı bırakamıyor diye düşünün. Bir nefes çektiğinizde yaşadığınızı hissedin. Yanınızda birisi sigara yakar yakmaz, siz de bir tane yakın. Hiç beklemeyin. Zaten eğer sigarayı bırakacağınızı düşünürseniz belki siz de o korkunç sigara düşmanlarından biri olursunuz. Hiç kimseye inanmayın, her ne kadar içinizden bir ses sigarayı bırakabilirsin dese de aldırmayın, nasıl olsa bırakamazsınız!


2- Sakın sigarayı bırakmak için bir tarih belirlemeyin. Hayatta en başarılı insanlar, plansız yaşayanlardır. Onlar şanslıdır. Onlara gökten zembille para iner. Her istedikleri kendiliğinden olur.

Hayatta kaybedenler, düzenli ve planlı yaşayanlardır. Amaç belirlemek, plan yapmak, plan yapmak, plan yapmak... Siz sakın yapmayın. Vaktinizi boşa harcamak olur. Hayatınızı yönlendireceksiniz de ne olacak, her şey nasıl olsa olacağına varacak!

Sakın sigarayı bırakmak için bir gün belirlemeyin. Böylece son sigaranızı ne zaman içeceğinizi asla bilemeyeceksiniz. Böylece, birbiri ardına sigara içebilirsiniz ve asla onsuz bir hayat düşünmek zorunda kalmazsınız.


3- Sigarayı bırakmamanın üçüncü yolu, hiçbir doktorla görüşmemektir. Doktorlar zaten her şeyi bildiklerini zannederler, Sürekli aynı şeyleri söylerler. �Neymiş, sigara hasta edermiş, bünyeyi zayıflatıp iş gücünü, cinsel gücü düşürürmüş, kalp ve akciğer hastalıklarına neden olurmuş, kanser yaparmış, yok daha neler. Sigaradan kime ne zarar gelmiş ki? Bir doktora gittin mi, işin bitti zaten, hemen sigarayı bırak der. Bir de bırakmak için önerilerde bulunur. Bunlar zaten yıllarca okuyup, sonra insanların her işine karışırlar. Sanki sigara içmeyen doktor yok.


4- Kesinlikle egzersiz yapmayın. Spor çok yorucudur. Sonra kalori yakarsınız. Ne gerek var? Hem zaten kaslarınızın çalışması için, haftada üç dört gün disiplinli spor yapmak lazım. Düşünsenize, bu süre zarfında televizyon seyredemeyeceksiniz. Hayatta olmaz!

Koltuğunuzda oturun ve bir paket daha sigara için. Ya da iki...

Herkes spor yapmanın iyi olduğunu söylüyor, strese iyi geliyormuş. Ama sizin zaten sigaranız var, tüm stresinizi alıyor.

Öyle değil mi? Kim ister sağlıklı bir vücut, güzel kaslar? Uzmanlar eğer spor yaparsanız, kendinizi daha iyi hissedersiniz, vücudunuz şekil alınca kendinize güveniniz artar, sigarayı bırakıp, kendinize iyi bakarsanız daha sağlıklı bir ömür sürersiniz gibi şeyler söyleyebilirler. Hiç umursamayın. Siz canınızın istediğini yapın, televizyonun karşısında sigara içmeye devam edin!


5- Son olarak sigarayı bırakmanızı engelleyecek beşinci yol, kesinlikle sigarayı bırakmaya çabalamamaktır. Buna hiç lüzum yoktur. Mutlaka daha önce sigarayı bırakmaya çalıştınız; ama yapamadınız. O zaman artık boş verin. Sigaraya köle olmaya devam edin.

Beş-on yıl daha fazla yaşamanın ne önemi var. Zaten bırakmanız mümkün değil, sakın sigarayı bırakma planı yapmayın. Bu konuda hiçbir şey okumayın, doktorlara danışmayın, sakın derin nefes almayın; o zaman akciğerlerinizin ne halde olduğunu hissedersiniz. Sakın fazla su içmeyin. Kesinlikle spor yapmayın ve sağlıklı beslenmeyin. Kül tablalarını kesinlikle boşaltmayın, arabanızda, evinizde, işyerinizde, her yerde sigara için.






Pasif içicilik nedir?
Zorla sigara içirilenlerden misiniz?


Sigara içilen bir ortamda sigara içmeyenlerin durumu pasif içicilik olarak adlandırılır. Bu sorunun net bir cevabı vardır ve EVET�tir. Sigaranın yanması sırasında nefesle içe çekilen duman �ana duman�, yanan uçtan dış ortama yayılan kısım ise �yan duman�dır. Bu ikisi arasında içerik açısından önemli farklılıklar mevcuttur. Yan duman daha düşük ısıda olması dolayısıyla tam yanmamış tütünden ortaya çıkar ve bu nedenle daha toksik ürünler içerir. Sigara içmeyenlerin içenlerle aynı kapalı ortamı paylaşması sırasında istem dışı solunan bu duman pasif içiciliği oluşturur. Pasif içicilerde aynen aktif içiciler gibi risklere maruz kalmaktadırlar. Kişilerin sigara içme özgürlükleri olmalıdır, fakat bundan daha önde gelen sigara içmeme veya temiz hava soluma özgürlükleri de olmalıdır.

Kişi her istediği yerde sigara içme hakkına sahip değildir. Sigara içilemez alanlara kişinin evi de dahildir ve hatta bu diğer yasak kapsamındaki alanlardan çok daha önceliklidir. Çünkü, pasif içiciliğin en kabullenilemez tarafı çocukların buna maruz kalmasıdır. Çocuklar sigaranın zararlı etkilerine daha duyarlıdırlar. Ülkemizde yapılan çalışmalar ilkokul çocuklarının her 3/4�ünün pasif içici olduğunu ve bu çocukların idrarlarında ölçülen kotinin düzeylerinin günde 6 adet sigara içen bir kişideki miktara eşdeğer olduğunu göstermiştir.

Sigarayı savunma konusunda ne kadar ileri giderse gitsin hiçbir anne-baba, en sevdikleri varlıklarının, kendi içtikleri sigaradan dolayı ileride bir astımlı, kronik bronşitli olarak yaşamasını veya sık solunum yolu enfeksiyonu geçiren sağlıksız, mutsuz kişiler olmasını arzulamaz. Hiçbir sorumlulukları olmaksızın sadece sigara içen bir anne veya babanın çocuğu olmaktan dolayı akranlarının aksine özgürce koşup oynayamamaları; ömür boyu hastane, doktor, acil servis kuyruklarında çile çekmeleri; devamlı hastalanıp, krize girip çok zor günler geçirmeleri; tatsız ilaçlar kullanmak zorunda kalmaları ve yediklerinden giydiklerine kadar her şeyde belirli sınırlamalara uymaları gerektiğinden hayat kalitelerinin önemli ölçüde bozulması etik açıdan kabul edilebilir bir durum değildir.

Sigara içme sağlık sorunu olma yanında, etik bir sorundur. Cadde ve sokaklarda, kaldırım ve koridorlarda yerlere atılmış izmaritlerden hasıl olan görüntüler bu davranışın etik temellerinin vurgulanmasında yeterince malzeme oluşturmaktadır.

 
UZM. DR. HAMİYET YILMAZ
Zamanla vücudumuzla beraber tüm organlarımızın dolayısıyla derimizin de yaşlanması kaçınılmazdır. En değerli giysimiz cildimizin yaşlanma sürecini iyi bilirsek onu korumamız daha kolay olacaktır.

Deri yaşlanmasını iç ve dış faktörlerin etkisiyle iki ana süreç belirlemektedir. İç süreç kişinin genetik altyapısına bağlı olarak gelişmektedir; kaçınılmazdır ve engellenemez. Dış yaşlanma ise sigara, aşırı alkol kullanımı, yetersiz beslenme, güneş ışınları ve olumsuz çevresel faktörler gibi sebeplere bağlı olarak gelişir; kişisel önlemlerle engellenebilir ya da yavaşlatılabilir. “Erken yaşlanma” tanımı dışsal yaşlanmayı ifade etmekte olup, bu tür yaşlanmanın %80’inin ültraviyole ışınlarına (güneşe) bağlı olduğu sanılmaktadır.

Güneşe bağlı yaşlanmanın karakteristik görünümü kaba, kuru, kırışık deri ve düzensiz renk dağılımıdır. Güneşe bağlı deri hasarı, deri kanserlerinin öncüsü olabilmektedir. Pek çok insan güneşe uzun süre maruz kalma riskinin farkında olmasına rağmen meşhur “sağlıklı bronzlaşma”nın deri kanserlerinin ve erken yaşlanmanın bir belirteci olduğunun farkında değildir. Yaşlanmış deri için birçok tedavi imkanları olmasına rağmen, hiçbir tedavi yöntemi tam olarak etkili olmamaktadır. Güneşten koruyucuların ve deri yaşlanmasını geciktirici ürünlerin düzgün olarak kullanılması en önemli yaklaşımdır.

Sigara yaşlanmada önemli rol oynar

Deri yaşlanmasındaki bir diğer önemli faktör sigara kullanımıdır. Takibi sigaranın iç organlardaki etkileri görünür etkilerinden daha iyi bilinmektedir. Ancak 20 yıllık çalışmalar, sigara içenlerin içmeyenlere oranla yüzlerinde daha fazla yaşlılık belirtileri ve ciltlerinde daha fazla kırışıklık olduğunu göstermektedir. Karakteristik olarak tipik “sigara içici yüzü” kırışıklıklar ile belirgindir. Soluk, hafif kırmızı mor ya da kavuniçi bir renk ve kuru cilt görünümü, ağız çevresinde yoğun kırışıklıklar bulunur. Ayrıca sigaranın, saçlarda beyazlama, tırnaklarda sararma ve cilt kanserlerinde artma gibi birçok etkisi bulunmaktadır.

Sigaranın deri yaşlanmasını artırıcı etkisi diğer dışsal faktörlerle özellikle de sık güneşe maruz kalma ile birleştiğinde daha da artmaktadır. Ayrıca menopoz sonrası kadınlarda bilindiği gibi deri yaşlanması hızla artmaktadır. Bunun için hormon replasman tedavileri kullanılmaktadır. Bu tedaviler sigara içmeyenlerde etkiliyken, sigara içenlerde etkili değildir.

Sigaraya bağlı yaşlanmanın tedavisinde ilk hedef sigaranın bıraktırılmasıdır. Ayrıca antioksidan vitamin kompleksleri, topikal refinoidler, dolgu maddeleri botoks enjeksiyonu, lazer ve dermabrozyon tedavide kullanılmaktadır. Ancak hastalar sigara içmeye devam ettiği sürece en kısa sürede bu çizgiler tekrar oluşmaktadır. Yine aşırı alkol alımı, yetersiz beslenme ve olumsuz çevre koşulları da deri yaşlanmasını hızlandırmaktadır.

***

Uzm. Dr. Hamiyet Yılmaz, Konya Vakıf Hastanesi Dermatoloji Uzmanı

Sigara içmek beynin kimyasını değiştiriyor

Yapılan araştırmalara göre sigara, sinir hücrelerini etkiliyor ve beyin kimyasının da değişmesine neden oluyor. Bonn Üniversitesi’nden Dr. Okan Gür başkanlığında yapılan çalışmada, sigaranın sinirsel bozuklukları kolaylaştırdığı belirlendi.

Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında açıklanan ve Türk bilim adamı Okan Gür ve ekibi tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmaya göre sigara içmek sinir hücrelerini etkiliyor ve beynin kimyasını değiştiriyor. Bonn Üniversitesi Radyoloji Bölümü’nden Dr. Okan Gür, “Bu çalışma beyin metabolizması ve nikotin bağımlılığı arasındaki ilişki üzerine odaklanan ilk magnetik görüntüleme çalışması.” dedi. Magnetik görüntüleme (MRS) ile vücutta birçok fiziksel ve kimyasal işlemde rol alan beyin metabolizması hücre düzeyinde incelenebiliyor. Dr. Gür ve ekibi, sigara bırakma programına devam eden 21 erkek ve 22 kadının beynini sigarayı bıraktıktan iki hafta ve altı ay sonra MRS ile görüntüledi. Araştırmaya katılanların yaşları 21 ile 59 arasında değişiyor. Görüntüleme sonuçları 35 sağlıklı kişiden alınan sonuçlarla karşılaştırıldı.

Araştırma sonuçlarına göre nikotin bağımlılığı olan hastaların beyninin acı duyma ve zevk almadan sorumlu kısmında kısaca NAA denilen madde sağlıklı kişilerinkine oranla çok az miktarda bulunuyor. Daha çok sigara içenlerin beyninde NAA miktarının daha da az olduğu ortaya çıktı. NAA maddesinin azalması sinirsel bozukluklara ve şizofreni dahil çeşitli psikolojik rahatsızlıklara sebep olabiliyor ve alkol bağımlılığını kolaylaştırıyor. Sigara içenlerin beyninde choline miktarı da azalıyor. Hücre zarı metabolizmasında önemli rol oynayan choline maddesinin miktarının azalması kalp ve beyin fonksiyonlarında gerilemeye sebep olabiliyor. Hastalar sigarayı bıraktıktan altı ay sonra yapılan çalışmalar sigaranın bu olumsuz etkilerinin izlerinin gittikçe silindiğini ortaya çıkardı. Dr. Gür, ne kadar çok sigara içilirse olumsuz etkilerinin o kadar fazla olduğuna dikkat çekti ve “Bu sonuçlar sigarayı bırakmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.” dedi. Pittsburgh
 
Sigarayı bırakmak için 20 öneri

Sigarayı bırakma kararıyla hayatınız değişecek. Bu tabii ki kolay olmayacak. Pek çok kişi başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duyar. Siz de bırakabilirsiniz. Başaran insanların da en az sizin kadar tiryaki olduğunu unutmayın!

Araştırmalar sigara içenlerin yüzde 90’ının sigarayı bırakmak istediklerini fakat bunu başaramadıklarını göstermektedir. Çoğu tiryaki aksini söylese de sigarayı bırakmak mümkündür. Uyandıktan hemen sonra sigara içenlerin, hastayken sigara içenlerin, sigaradan uzak duramayanların, sabahları daha fazla sigara içenlerin ciddi derecede bağımlılığı vardır ve bu kişiler sigarayı bırakmakta zorlanırlar. Sigarayı bırakanların yüzde 70’i ilk ayda tekrar kullanmaya başlarlar. Sigarayı bırakmış olanların dörtte birinden azı, ilk girişiminde bunu başarmıştır. Sigarayı kalıcı olarak bırakanların çoğu bunu başarmadan önce 3-4 kez bırakmayı deneyip yeniden başlamışlardır. Güzel haber şu ki, sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamamak her şeyin sonu değildir. Neden başarısız kalındığından ders alarak bunu başarıncaya kadar tekrar tekrar gayret etmek gerekir. Araştırmaların verdiği başka iyi bir haberde de, Amerika’da sigara içen kişilerin yaklaşık %45’inin sonunda sigarayı bırakabilmesidir.

***

Sigarayı bırakmak için kendinizi hazırlayın!

Bırakmak istediğinize dair olumlu karar verin. Bunun ne kadar zor olabileceğine dair olumsuz düşünceleri engellemeye çalışın.

Bırakmak isteyişinizin bütün nedenlerini sıralayın. Her gece yatmadan önce bu nedenlerden birini 10 kez tekrar edin.

Sağlığınız ve başkalarına karşı sorumluluklarınızın yanında, güçlü kişisel nedenler geliştirin. Mesela sigara molaları, satın almak için koşuşturma, ateş arama için ziyan ettiğiniz toplam zamanı vb. düşünün.

Kendinizi fiziksel olarak forma sokmaya başlayın: Düzenli egzersiz yapın, daha fazla sıvı alın, yeterince dinlenin ve aşırı yorgunluktan kaçının.

Bırakmak için bir tarihi, hedef olarak belirleyin. Doğum gününüz, evlilik yıldönümünüz gibi özel günleri seçebilirsiniz. Eğer yoğun olarak işyerinde sigara içiyorsanız, tatilde bırakın. Belirlediğiniz günü kutsal gibi kabul edin, hiçbir şeyin onu değiştirmesine izin vermeyin. Böylece bırakma gününüzü her yıl katlayabilirsiniz.

Bırakma sırasında görülen rahatsız edici belirtilerin geçici olduğunu bilin. Geneli sadece 2-3 hafta sürer.

Sigaraya yeniden başlamaların çoğunlukla, ilk haftalarda meydana geldiğini bilin. Bunun geçireceğiniz en zor zaman olduğunun farkında olun ve bu kritik dönemi atlatmak için iradeniz, aileniz, arkadaşlarınız gibi bütün şahsi kaynaklarınızı kullanın.

Diğer yeniden başlamaların çoğunun da, sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 ay içinde olduğunu bilin. Yeniden başlama özellikle stresle, beklenmedik şekilde tetiklenir. Bu durumlar sigarayı rahatlamayla özdeşleştirdiği için, kişinin otomatik olarak sigaraya yöneldiği anlardır. Bunlar meydana gelmeden önce kendini hazırlamak zor olduğu için, olduğunda fark edebilmek önemlidir. Unutmayın, sigara bir alışkanlıktır; ama yenebileceğiniz bir alışkanlıktır.

Daha önce sigarayı temelli bırakmış kişilerin çoğunun, bunu ancak birkaç denemeden sonra yapabildiklerini bilin, ilk denemede bırakanlardan biri olabilirsiniz. Olmazsa ‘yılmayın’ ve yeniden deneyin.

Başkasını bu işe dahil edin.

Hedeflediğiniz günde sigarayı bırakabileceğinize dair bir arkadaşınızla iddiaya girin. Sigara paranızı her gün bir kenara koyun ve eğer sigara içmezseniz o parayı bir yere bağışlayın. (Ama sigara içerseniz, vazgeçmeyin, gücünüzü toplayıp yeniden başlayın.)

Eşinizin ya da bir arkadaşınızın sizinle birlikte sigarayı bırakmasını isteyin.

Ailenize ve arkadaşlarınıza, sigarayı bırakacağınızı ve bunun tarihini söyleyin. Bu, hem bırakmadan önce hem de sonra önemli bir destek kaynağı olabilir.

***

Sigarayı bırakmak için 20 öneri

1- Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğiniz düşünün.

2- Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın: Örnek: Daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak... Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.

3- Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını; ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.

4- Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.

5- Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerilerini alabilirisiniz.

6- Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapın.

7- Her gün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizi sırasında daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.

8- Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmıyorum deyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır.

9- Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş bırakamayacağını; ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna siz karar verin.

10- Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş ırakamayacağını; ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna siz karar verin.

11- Sigarayı bırakmayı isteyen bir arkadaşınız daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktır. Birbirinizi teşvik edici konuşmalar yapın.

12- Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.

13- Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize bir ödül verin.

14- Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Pek çok kişi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır.

15- Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün; canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince mi? Sigara içmek yerine hoşunuza giden bir şey yapın.

16- Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun. Örneğin, su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin.

17- Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın. Bunu her gün okuyun.

18- Yanınızda sizin için çok önemli birisinin resmini taşıyın, bir kâğıda ‘sigarayı bırakacağıma söz veriyorum’ diye yazın, canınız her sigara istediğinde bu resme ve nota bakın.

19- Canınız sigara istediğinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüğe yazın. Bu günlüğü her zaman yanınızda taşıyın.

20- Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.

***

Çağın ölüm tuzaklarından nasıl kurtulabiliriz?

Bazı davranışlar zamanla alışkanlık halini alabiliyor. Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan’ın Altınburç yayınlarından çıkan kitabında başta sigara olmak üzere alkol, uyuşturucu, kumar ve şans oyunları, yanlış beslenme alışkanlıkları, sanal bağımlılık, alışveriş hastalığı, seks bağımlılığı gibi konulara yer verilmiş. İlginç tespitleri ve çözüm önerileriyle kitap dikkat çekiyor.

***

Çağın ölüm tuzakları
Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan
Altın Burç Yayınları
Tel: 0216 318 42 88

--------

Kilo almadan sigarayı bırakmanın yolları

1. Sigarayı unutun!

En iyi yaklaşım, kilo alma ihtimalini göz ardı ederek, sigarayı bırakmaktır. En fazla bir-iki kilo alırsınız ya da hiç kilo almazsınız!

2. Egzersiz yapın


Hem sigarayı bırakmak hem de hayat tarzınızda değişiklik yapmak zordur. Gene de sigarayı bırakmadan önce spora başlamak ve bıraktığınız dönemde buna devam etmek çok faydalı olacaktır. Spor yapmak, hem kilo almanızı engelleyecektir hem de sigarayı unutmanıza yardımcı olacaktır. Deneyin, göreceksiniz.

3. Şeker tüketiminizi azaltın


Çok sıkı bir rejim uygulamanıza gerek yok. Çok sıkı bir rejim yaparak kendinizi zorlamak yerine, sadece yeme miktarınızı azaltın; ama her şeyi yiyin. Şekerli şeylerden uzak durun ve yediğiniz meyve miktarını artırın. Kan şekeri miktarınız düzelecektir ve canınız daha az şeker isteyecektir.

4. Yeme alışkanlığınızı değiştirin

* Daha küçük porsiyonlarda yemek yiyin. Mesela, daha küçük tabaklar kullanın.

* Daha yavaş yemek yiyin, sofrada yemeğini en son bitiren siz olun.

* Daha büyük bir su bardağı kullanın, her lokmadan sonra su için.

* Tatlı yerine meyve yiyin.

* Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın.

* Yemekten sonra yürüyüş yapabilirsiniz, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

* Yapmamanız gereken en önemli şey ise sigara içmektir.

***

SİGARA İÇMEYİ UYGUNSUZ HALE GETİRİN

* Sigarayı kartonla almayı bırakın. Bir paket bitmeden diğerini almayın.

* Evde ya da işte, yanınızda sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın.

* Sigara içmeyi hoş olmayan hale getirin.

* Sizin için özellikle zevk verici olmayan şartlarda sigara için. Örneğin, başkalarıyla birlikte içmekten hoşlanıyorsanız bunu yalnız yapın.

* Sandalyenizi boş bir köşeye doğru çevirin ve sadece içtiğiniz sigarayla onun olumsuz etkilerine konsantre olun.

* Bütün izmaritlerinizi büyük bir cam kavanoz içinde toplayarak, sigaranın pisliğini hatırlamak için saklayın.

***

BIRAKMADAN HEMEN ÖNCE YAPILACAKLAR

* Sigarasız olma egzersizleri yapın.

* Bir daha asla sigara içmeyeceğinizi ‘düşünmeyin.’ Her seferinde, o günü de sigarasız geçirmeyi düşünerek bırakın.

* Kendinize bugün sigara içmeyeceğinizi söyleyin ve içmeyin.

* Uzun süre kalan sigara kokusundan kurtulmak için elbiselerinizi temizleyin.

***

BIRAKTIĞINIZ GÜN YAPILACAKLAR

* Bütün sigara ve kibritleri atın. Çakmakları ve kül tablalarını saklayın.

* Diş hekimine gidip dişlerinizi temizleterek sigara lekelerinden kurtulun. Dişlerinizin bu şekilde ne kadar güzel göründüğüne dikkat edin ve onları öyle tutmayı hedefleyin.

* Kendiniz ya da bir başkası için almak istediğiniz şeylerin listesini yapın. Maliyetlerini sigara paket fiyatı üzerinden hesaplayın ve bu hediyeleri almak için parayı bir kenara koyun.

* O büyük günde kendinizi çok meşgul edin. Sinemaya, spor yapmaya gidin; uzun yürüyüşler yapın ya da bisiklete binin.

* Ailenize ve arkadaşlarınıza o günün sigarayı bırakma gününüz olduğunu hatırlatın.

* Onlardan ilk haftalarda yaşayacağınız zorluklarda size yardımcı olmalarını rica edin.

* Kendinize bir mükâfat ya da kutlama niyetiyle özel bir şey verin.

***

BIRAKTIKTAN HEMEN SONRA YAPILACAKLAR

* Evde, işyerinde ve çevrenizde temiz, taze, sigarasız bir ortam oluşturun. Kendiniz için çiçekler alın.

* Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç gün kütüphane, müze, tiyatro, ibadethane gibi sigara içilmesine izin verilmeyen yerlerde mümkün olduğunca çok vakit geçirin.

* Bol su ve meyve suyu için. (Ama kafein içeren meşrubattan sakının)

* Sigara ile bağlantı kurduğunuz içeceklerden sakının.

* Elinizde sigara bulunmasını özlüyorsanız, anahtarlık, tespih, kalem gibi bir şeyle oynayın.

* Yemek aralarında çiğ sebze yiyin. Mesela havuç, salatalık, lahana iyi gelecektir.

* Daha erken yatmaya özen gösterin

* Abur cubur yemeyin.

* Hareket edin. Araba yerine yürümeyi tercih edin. Sabahları koşun. Ev temizliği yapın.

***

SİGARA BIRAKMA İSTEĞİNİZİ GELİŞTİRİN

* “Sigarayı o kadar seviyorum ki, bırakma isteği duyamıyorum.” diyebilirsiniz. Ama bunu yapmanın bazı kolay yollan var:

* Sigaranın size sağladığı yararları bir liste haline getirin. Aklınıza gelen tüm faydalarını yazın. Çok tarafsız bir şekilde listenizi yeniden gözden geçirin. Listedeki her madde, sizin için geçerli mi diye tek tek düşünün. Eğer listenizde “Rahatlamak için içiyorum.” maddesi varsa, kendi kendinize sormanız gereken en önemli soru “Sigara içmeyenler, rahatlamak için ne yapıyorlar?” olmalıdır. Eğer “Can sıkıntısından içiyorum.” diyorsanız ve sigara geçici olarak sizi oyalıyorsa, bu kötü alışkanlık için bir sürü para harcayacağınıza, kendinize daha faydalı bir hobi geliştirebilirsiniz.

* Şimdi listenizi yeniden, sigara içmeyen bir kişi gözüyle değerlendirin. İçmeyen biri, listeniz hakkında ne yorum yapardı? Sigara içmeyen bir kişi, sigarasız bir dünyayla ilgili ne düşünürdü? Siz de onunla aynı şeyleri düşünüyor musunuz?

* Burada unutmamanız gereken nokta şudur: Sigaranın size sağladığı şeyler geçicidir. Rahatlama, can sıkıntısını dağıtma, nikotin isteğini yok etme vesaire...

* Uzun vadede ise sigara size her anlamda zararlıdır!

***

SİGARA YERİNE YENİ BİR ŞEY BULUN

* Sigaranın size sağladığı yararları değerlendirdikten sonra, sigaranızın yerini alacak başka bir şey bulmanız gerekmektedir.

* Sigarayı bırakmayı istemenizi sağlayan sebepleri bir liste haline getirin. En başa “Daha uzun ve daha sağlıklı yaşamak için” diye yazın. Diğer sebepler ise, “Çocuklarıma iyi örnek olabilmek için”, “Para biriktirmek için” gibi olabilir. Herkesin hayatında bir değişiklik yaparken kuvvetli bir motivasyona ihtiyacı vardır. Eğer sigarayı neden bırakmak istediğinizi kesinleştirirseniz, başarmanız daha kolay olacaktır. Öncelikle, sigaranın size sağladığını düşündüğünüz yararlarının, hain yalanlardan başka bir şey olmadığını iyice anlayın.

***

Sevginizi tiksintiye dönüştürün

* Sigarayı bırakmazsanız karşılaşacağınız ve şu ana kadar sigara bağımlılığınız yüzünden başınıza gelen kötü şeylerin bir listesini yapın.

* Eğer sigarayı hâlâ seviyorsanız, onu kötülemeye ve kendinizi ondan soğutmaya başlayın. En sevmediğiniz marka sigarayı için. Bitmiş bir sigarayı, bir kâse su içine atın ve koklayın, ıslak sigara ne kadar tiksindirici kokuyor öyle değil mi? Bu size vücudunuzun ne halde olduğu hakkında bir fikir verecektir.

* Sigara içerken, aynada kendinize bakın. Ne kötü görünüyor değil mi? Dünyadaki hiçbir canlı, en ilkel yaratık bile, durup dururken içine duman çekmez. Siz niye yapıyorsunuz?

* Ellerinize ve dişlerinize bakın, ne kadar kirli ve bakımsız görünüyorlar, öyle değil mi? Dişlerinize bakan bir kişi, sizinle ilgili hiç de iyi şeyler düşünmeyecektir.

* Kendi kokunuzu hissedin. Ne kadar kötü kokuyorsunuz! Böyle kokmaya devam edecek misiniz?

* Sigara fabrikalarına yılda en az ne kadar para ödüyorsunuz? Siz sağlığınızı kaybederken, onlar zengin oluyor. Hiç düşündünüz mü?

* Arabanız da, eviniz de iğrenç kokuyor. Ne kadar havalanırsanız da fayda etmiyor.

* Sigara içmeyenlerin yanında sigara yaktığınız zaman, sizden nefret ediyorlar. Hiç kimse sizin yüzünüzden rahatsız olmak zorunda değil, hele de çocuklar.

***

Sigarayı asla bırakmamanın 5 yolu!

1- Sürekli “sigarayı bırak!” cümlesini duyuyorsunuz. Ama umurunuzda değil. Ölene kadar sigara içeceksiniz, değil mi? Sizi sigarayı bırakmaya zorlayan herkese ve her şeye karşı savaş açın!

Bunun için, ilk olarak asla ve hiçbir şekilde sigarayı bırakabileceğinize inanmayın! Zaten kimse sigarayı bırakamıyor diye düşünün. Bir nefes çektiğinizde yaşadığınızı hissedin. Yanınızda birisi sigara yakar yakmaz, siz de bir tane yakın. Hiç beklemeyin. Zaten eğer sigarayı bırakacağınızı düşünürseniz belki siz de o korkunç sigara düşmanlarından biri olursunuz. Hiç kimseye inanmayın, her ne kadar içinizden bir ses sigarayı bırakabilirsin dese de aldırmayın, nasıl olsa bırakamazsınız!

2- Sakın sigarayı bırakmak için bir tarih belirlemeyin. Hayatta en başarılı insanlar, plansız yaşayanlardır. Onlar şanslıdır. Onlara gökten zembille para iner. Her istedikleri kendiliğinden olur.

Hayatta kaybedenler, düzenli ve planlı yaşayanlardır. Amaç belirlemek, plan yapmak, plan yapmak, plan yapmak... Siz sakın yapmayın. Vaktinizi boşa harcamak olur. Hayatınızı yönlendireceksiniz de ne olacak, her şey nasıl olsa olacağına varacak!

Sakın sigarayı bırakmak için bir gün belirlemeyin. Böylece son sigaranızı ne zaman içeceğinizi asla bilemeyeceksiniz. Böylece, birbiri ardına sigara içebilirsiniz ve asla onsuz bir hayat düşünmek zorunda kalmazsınız.

3- Sigarayı bırakmamanın üçüncü yolu, hiçbir doktorla görüşmemektir. Doktorlar zaten her şeyi bildiklerini zannederler, Sürekli aynı şeyleri söylerler. “Neymiş, sigara hasta edermiş, bünyeyi zayıflatıp iş gücünü, cinsel gücü düşürürmüş, kalp ve akciğer hastalıklarına neden olurmuş, kanser yaparmış, yok daha neler. Sigaradan kime ne zarar gelmiş ki? Bir doktora gittin mi, işin bitti zaten, hemen sigarayı bırak der. Bir de bırakmak için önerilerde bulunur. Bunlar zaten yıllarca okuyup, sonra insanların her işine karışırlar. Sanki sigara içmeyen doktor yok.

4- Kesinlikle egzersiz yapmayın. Spor çok yorucudur. Sonra kalori yakarsınız. Ne gerek var? Hem zaten kaslarınızın çalışması için, haftada üç dört gün disiplinli spor yapmak lazım. Düşünsenize, bu süre zarfında televizyon seyredemeyeceksiniz. Hayatta olmaz!

Koltuğunuzda oturun ve bir paket daha sigara için. Ya da iki...

Herkes spor yapmanın iyi olduğunu söylüyor, strese iyi geliyormuş. Ama sizin zaten sigaranız var, tüm stresinizi alıyor.

Öyle değil mi? Kim ister sağlıklı bir vücut, güzel kaslar? Uzmanlar eğer spor yaparsanız, kendinizi daha iyi hissedersiniz, vücudunuz şekil alınca kendinize güveniniz artar, sigarayı bırakıp, kendinize iyi bakarsanız daha sağlıklı bir ömür sürersiniz gibi şeyler söyleyebilirler. Hiç umursamayın. Siz canınızın istediğini yapın, televizyonun karşısında sigara içmeye devam edin!

5- Son olarak sigarayı bırakmanızı engelleyecek beşinci yol, kesinlikle sigarayı bırakmaya çabalamamaktır. Buna hiç lüzum yoktur. Mutlaka daha önce sigarayı bırakmaya çalıştınız; ama yapamadınız. O zaman artık boş verin. Sigaraya köle olmaya devam edin.

Beş-on yıl daha fazla yaşamanın ne önemi var. Zaten bırakmanız mümkün değil, sakın sigarayı bırakma planı yapmayın. Bu konuda hiçbir şey okumayın, doktorlara danışmayın, sakın derin nefes almayın; o zaman akciğerlerinizin ne halde olduğunu hissedersiniz. Sakın fazla su içmeyin. Kesinlikle spor yapmayın ve sağlıklı beslenmeyin. Kül tablalarını kesinlikle boşaltmayın, arabanızda, evinizde, işyerinizde, her yerde sigara için.

***

Pasif içicilik nedir?
Zorla sigara içirilenlerden misiniz?


Sigara içilen bir ortamda sigara içmeyenlerin durumu pasif içicilik olarak adlandırılır. Bu sorunun net bir cevabı vardır ve EVET’tir. Sigaranın yanması sırasında nefesle içe çekilen duman ‘ana duman’, yanan uçtan dış ortama yayılan kısım ise ‘yan duman’dır. Bu ikisi arasında içerik açısından önemli farklılıklar mevcuttur. Yan duman daha düşük ısıda olması dolayısıyla tam yanmamış tütünden ortaya çıkar ve bu nedenle daha toksik ürünler içerir. Sigara içmeyenlerin içenlerle aynı kapalı ortamı paylaşması sırasında istem dışı solunan bu duman pasif içiciliği oluşturur. Pasif içicilerde aynen aktif içiciler gibi risklere maruz kalmaktadırlar. Kişilerin sigara içme özgürlükleri olmalıdır, fakat bundan daha önde gelen sigara içmeme veya temiz hava soluma özgürlükleri de olmalıdır.

Kişi her istediği yerde sigara içme hakkına sahip değildir. Sigara içilemez alanlara kişinin evi de dahildir ve hatta bu diğer yasak kapsamındaki alanlardan çok daha önceliklidir. Çünkü, pasif içiciliğin en kabullenilemez tarafı çocukların buna maruz kalmasıdır. Çocuklar sigaranın zararlı etkilerine daha duyarlıdırlar. Ülkemizde yapılan çalışmalar ilkokul çocuklarının her 3/4’ünün pasif içici olduğunu ve bu çocukların idrarlarında ölçülen kotinin düzeylerinin günde 6 adet sigara içen bir kişideki miktara eşdeğer olduğunu göstermiştir.

Sigarayı savunma konusunda ne kadar ileri giderse gitsin hiçbir anne-baba, en sevdikleri varlıklarının, kendi içtikleri sigaradan dolayı ileride bir astımlı, kronik bronşitli olarak yaşamasını veya sık solunum yolu enfeksiyonu geçiren sağlıksız, mutsuz kişiler olmasını arzulamaz. Hiçbir sorumlulukları olmaksızın sadece sigara içen bir anne veya babanın çocuğu olmaktan dolayı akranlarının aksine özgürce koşup oynayamamaları; ömür boyu hastane, doktor, acil servis kuyruklarında çile çekmeleri; devamlı hastalanıp, krize girip çok zor günler geçirmeleri; tatsız ilaçlar kullanmak zorunda kalmaları ve yediklerinden giydiklerine kadar her şeyde belirli sınırlamalara uymaları gerektiğinden hayat kalitelerinin önemli ölçüde bozulması etik açıdan kabul edilebilir bir durum değildir.

Sigara içme sağlık sorunu olma yanında, etik bir sorundur. Cadde ve sokaklarda, kaldırım ve koridorlarda yerlere atılmış izmaritlerden hasıl olan görüntüler bu davranışın etik temellerinin vurgulanmasında yeterince malzeme oluşturmaktadır.
 
Sigarayı bırakmak o kadar kolay olabilir mi? Kuşkusuz günde yarım paketi aşıyorsanız sigarayı bırakmak o kadar kolay bir eylem olmayacaktır. Ama sigarayı bırakanların çokça söylediği gibi önemli olan “sigarayı bırakmanız gerektiği”ne beyninizde değil yüreğinizde inanmanızdır. Beyniniz zararlı bir eylem yaptığını çoktan bilmektedir.



Sigarayı bırakma düşüncenizi desteklemek adına bu sayfalarda merak etmeyin kararmış akciğerler ya da kanser istatistikleri size sunmayacağız. Bunları artık hepimiz fazlasıyla biliyoruz. Sigaranın solunum sistemini bozduğunu, bağışıklığımızı azalttığını, kanser, kalp krizi riskimizi katladığını, tamiri mümkün olmayan rahatsızlıkları kendi kendimize çağırdığımızı da biliyoruz.



Sigarayı bırakmak için sakızlar (nikotinli, nikotinsiz), son yıllarda hızla yayı****** nikotin bantları ya da ilaçlar denenebilir. Önemli olan neyi denediğiniz değildir, denediğinizi inanarak denemenizdir. Yani ne denerseniz deneyin bunlar sadece sigarayı bırakma programınızın destekleyicisi, güçlendiricisidirler. Yine yaşamış ya da duymuşuzdur ki bu yöntemleri ayrı ayrı denemiş birçok sigara içen dostumuz ya da kendimiz “sigarayı bırakmada” başarısız olmuştur.



Sigarayı bırakmaya inanmanız lazım. Neden bırakmanız gerektiğini bir kağıda yazarak başlayın. Sigaranın size verdiği hissettiğiniz zararları da.. Ama en önemlisi sigaranın bağımlılık yapmasına sebep olan çevre koşullarını nasıl değiştirebileceğinizin ya da değiştiremiyorsanız bu koşullarla nasıl yaşayabileceğinizin yöntemlerini bulmaktır. Sigarayı bırakmaktan çok bunlara çözüm bulmak daha doğru düşünme biçimi olacaktır. Zira bağımlılık olmakla birlikte bu bağımlılığın bu şekilde seyretmesinin temel sebebi, bizi sigara içmeye iten nedenlerdir. Stres altında çalışmak, aile içi keyifsizlikler sigarayı bizler için “iyi bir arkadaş” yapmamış mıdır?



Sigara geçici bir mutluluktur. TV’de bir filmde sigara yakan aktörün ardından milyonlarca kişi farkında olmadan sigara yakmaktadır. Sigara içenler çok iyi bilir, sigara içiminin en keyifli anı sigarayı yaktığını o andır. İşte o anda beynimize mutlu bir şeyler yaptığımıza dair bir mesaj iletmekteyiz. Mutsuz ya da stres altında beynimize bu türden mesajları daha sık göndermeye ihtiyaç duyarız ve sigara bağımlısı isek ardı ardına içilen sigaralarla bir anlamda un ufak olan mutluluğumuzun parçalarını toplamaya soyunuruz.



Neden mutsuzuz? Kim ne derse desin sigara kimyasal bir bağımlılık olsa da çözümü “mutsuzluğun çözümü”nden başka bir yerden geçmiyor. Ne nikotin bantları, ne de ilaçlar bu mutsuzluğu tek başına çözmeye yetmez. Zaten bu sebepledir ki, sigarayı bırakıp tekrar başlayanların da sayısı az değildir. Kimyasal bağımlılık bir şekilde kontrol altına alınsa da ruhsal dünyamızı onarmak o kadar kolay değildir. Akapunktur ya da yoga gibi aktiviteler de benzer çözümlerdir. Bu çözümlerin hiç birini kınamıyor ya da eleştirmiyoruz. Tam tersine hangisini isterseniz onu kullanabilirsiniz. Dikkat çekmek istediğimiz husus, sigarayı bırakamaya niyet ettiğinizde bu tehlikeli arkadaşın (!) sizin neyinize destek olduğunu anlamaya çalışmak ve bu arkadaşa mümkünse duygusal dünyanızda veda edebilmektir.



Çok sigara içen insanların depresyonun sınırlarında dolaştığını söylemek yanlış olmaz. Üstelik aşırı sigara tüketiminin sağlık üzerinde gözle görülür etkileri de çıktıysa bu olumsuz durumu daha da besler.



Sigarayı bırakmadan önce kendinizi dinleyin. Çok kişiyi dinleriz ama kendimiz pek dinlemeyiz. Kendimizi dinleyelim. Bakalım içimize hapsettiğimiz o küçük adam ya da küçük kadın bize neler diyecek? Kuşkusuz onun da haklı olduğu bir çok konu olmalı. Onu mutlu etmek için bazı çözümler üretebiliriz. Böylelikle kötü arkadaşımız sigaraya veda edip yeni arkadaşımız iç sesimizle daha temiz nefesli günleri kucaklayabiliriz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…