bir tanıdığım var ve evliliklerinde problem yaşıyorlar iki çocukları var bipolar olan kadın boşanmak isteyen kadın belkide haklı bilmiyorumKurtulmak ne ya? Bu ne biçimsiz bir tarif! Ben bizzat kendim bu rahatsizlikla alakali sorun yasiyorum 10 seneden fazla ...kimse kurtulmak istemedi benden...aksine bir iki kisiyi (1komsu 1 1kaynana ve 1 gorumce) kendim sepetledim hayatimdan iftiralari sebebiyle...hala da araya araci koyup haber gonderirler...helallik icin ...kimseye de beni arayin sorun demem ...dostlarim arkadaslarim komşularim...kendileri arar cagirir bana gelir ben de agirlarim...esimden ailesi icin kac kez ayrilmak istedim ! Ağlayarak geri döndürdü!Senden baskasiyla evlenmem diyen sevdigini haykira haykira her firsatta soyleyen biri ve benden daha fazla cocuk istiyor...Amma buyuttunuz ya ...aids degil bu rahatsizlik...vicdansizlik daha agir bir hastalıktır... Dini acidan 40 yasindan sonra da tedavisi olmayan bir hastalik...ben bu rahatsizligimla senelerce nineme baktim elimde vefat etti...komsum kendi kizi dururken beni cagirdi hastanye giderken o da ellerimde vefat etti...yoruma bak ya "kurtulmak" evet bu zihniyetten kurtulsaniz iyi olur...
Hastalığın boyut atladığından bahsetmiştim zaten okumadınız galiba? Bu hastalıktan mustarip olduğunuz için hasaas davranıyorsunuz belli ki. Ama ben de zaten hastaya değil, hasta yakınına(olası-mustakbel) tavsiyede bulundum. Emin olun ben bipolarım diye başlık açsa yaklaşımım çok farklı olurdu. Ki beni sağlık lügatinizle korkutmayın isterseniz, bir eczacı olarak benim de hatırı sayılır bir lugatim var. Hastalığın teşhisi konusunda bir problem olsa babam fark ederdi muhtemelen, kendisi bu konunun uzman tıp doktoru çünkü. Ukalalık yapmak istemem cidden ama dedemi ölümden döndürdüğümüz için takdir edersiniz ki bu konuda hassasım. Tahammül sınırını aşan şeyler yaşadık ailecek. Ve bahsettiğiniz gibi topluma mühendis mimar olarak kazandırılmış sağlıklı bireyler yetiştirmiş bipolar hastalarını görüp ben de unut ediyordum belki biz de başarabiliriz diye. Ama bu kadar maddi manevi desteğe rağmen biz başaramadık. Belki uslubum sert olmuştur, burayı hasta yakınları ile beraber hastaların da okuyabileceğini unuttum. Kusuruma bakmayın. Biz hastamıza bakmakla yükümlüyüz, kan bağımız var çünkü. Ama bu hastalar ile kanbağı kurmanın büyük sorumluluklar doğurduğunu belirtmek istedim. Dediğim gibi şu an zor zamanlar geçirdiğimizden dolayı biraz sert ve uygunsuz bir üslup kullanmış olabilirim, kusura bakmayın. Size de acil şifalar dilerimDayinizin sadece bipolar olduguna emin misiniz? Burda baska sorunlardan bahsetmissiniz...yanlis teshis seneler once de konmus olabilir...siz kisilik bölünmesi diyorsunuz! Bu baska bir rahatsizlik ...Saglikli tanimim genistir dogru disari ciktigimda bunu gayet iyi görüyorum...Tv ya da gazetelerde de...
bu hastaliga sahip olup olmamak ya da hassasiyet meselesi degil anlatmak istedigim...herkes ayri parmak izine sahip bunu soylemek istedim...saglikli diyoruz ya hani...ya da bipolar...mesala bipolarlar icin madde bağımlısı olur deniyor... bugune degin toplam bir bardak olmamistir ictigim...hem de ünv. yillarinda birlikte yasadigim arkadaslarim neredeyse her gun icerlerdi...hic bir uyusturucu madde de almadim hayatimda...bunun gibi...her insanin... her iliskinin...her bir hayatin... sorunlari var...sorunu buyuturseniz kimseyle selamlasmamaya kadar varir bu durum...kusursuz bir hayat goremiyorum ben...Peygamberlerin hayati dışında...versikleri tepkiler hep yerinde...ama onlari bile elestirenler var ...HAYAT RISK almaktan geciyor...bir bardak su bile icmemeliyiz o zaman bogazimiza kacar boguluruz diye...he bu rahatsizlikta biriyle yasamak biraz catlak bardakla su icmek gibi olabilir ...ama ici boş bir cok saglam(saglikli )bardak da var...Hastalığın boyut atladığından bahsetmiştim zaten okumadınız galiba? Bu hastalıktan mustarip olduğunuz için hasaas davranıyorsunuz belli ki. Ama ben de zaten hastaya değil, hasta yakınına(olası-mustakbel) tavsiyede bulundum. Emin olun ben bipolarım diye başlık açsa yaklaşımım çok farklı olurdu. Ki beni sağlık lügatinizle korkutmayın isterseniz, bir eczacı olarak benim de hatırı sayılır bir lugatim var. Hastalığın teşhisi konusunda bir problem olsa babam fark ederdi muhtemelen, kendisi bu konunun uzman tıp doktoru çünkü. Ukalalık yapmak istemem cidden ama dedemi ölümden döndürdüğümüz için takdir edersiniz ki bu konuda hassasım. Tahammül sınırını aşan şeyler yaşadık ailecek. Ve bahsettiğiniz gibi topluma mühendis mimar olarak kazandırılmış sağlıklı bireyler yetiştirmiş bipolar hastalarını görüp ben de unut ediyordum belki biz de başarabiliriz diye. Ama bu kadar maddi manevi desteğe rağmen biz başaramadık. Belki uslubum sert olmuştur, burayı hasta yakınları ile beraber hastaların da okuyabileceğini unuttum. Kusuruma bakmayın. Biz hastamıza bakmakla yükümlüyüz, kan bağımız var çünkü. Ama bu hastalar ile kanbağı kurmanın büyük sorumluluklar doğurduğunu belirtmek istedim. Dediğim gibi şu an zor zamanlar geçirdiğimizden dolayı biraz sert ve uygunsuz bir üslup kullanmış olabilirim, kusura bakmayın. Size de acil şifalar dilerim
bu hastaliga sahip olup olmamak ya da hassasiyet meselesi degil anlatmak istedigim...herkes ayri parmak izine sahip bunu soylemek istedim...saglikli diyoruz ya hani...ya da bipolar...mesala bipolarlar icin madde bağımlısı olur deniyor... bugune degin toplam bir bardak olmamistir ictigim...hem de ünv. yillarinda birlikte yasadigim arkadaslarim neredeyse her gun icerlerdi...hic bir uyusturucu madde de almadim hayatimda...bunun gibi...her insanin... her iliskinin...her bir hayatin... sorunlari var...sorunu buyuturseniz kimseyle selamlasmamaya kadar varir bu durum...kusursuz bir hayat goremiyorum ben...HAYAT RISK almaktan geciyor...bir bardak su bile icmemeliyiz o zaman bogazimiza kacar boguluruz diye...he bu rahatsizlikta biriyle yasamak biraz catlak bardakla su icmek gibi olabilir ...ama ici boş bir cok saglam(saglikli )bardak da var...
O kadar emin olmayınız. Bipolar halüsinasyon da görebilir, olmayan sesler de duyabilir, gerçekdışı şeyler de düşünebilir.
psikotik özellikli mani diye aratın isterseniz google da,bu hastalarla çalışıyorum,hiçbir hasta birbirinin aynısı değil, her bipolar aynı değil.O kadar eminim. Kendi öz annem bipolardı çünkü. yazdıklarınızın nedeni yanlış kullanımlı lityum.
psikotik özellikli mani diye aratın isterseniz google da,bu hastalarla çalışıyorum,hiçbir hasta birbirinin aynısı değil, her bipolar aynı değil.
Sizin bahsettiğiniz heyezan. Heyezan zaten atak döneminin olmazsa olmazı.
Ses halusinasyon...bunlar şizofren bulgularidir.Bipolarda ise sadece atak sirasinda siradisi dusunceler bombardimanina maruz kalir kisi.algi degisikligi olur ama ses duymaz halusinasyon gormez. Gorduklerini yanlis algilar (mesala bir böceği bir ayakli ses kayit cihazi olarak algilar)olmayan seyi gormez halusinasyon gibi...bu durum da ilacla en fazla 3 haftada duzelir. Hic bir sey kullanmazsa en fazla 2 ayda. Normale dondukten sonra uzun sure atak yaşayamayabilir(5 ,10,15,20...sene gibi) burada en onemli sey, kisinin kendine geldikten sonra yasadigi anormal durumlari etraf tarafindan nasil? karsilandigidir....kisiye karsi bakis acisinin nasil? Oldugu...etrafı destek verirse yasadiklarini espiri konusu bile yapip depresyon safhasini daha hafif atlatir bu da manik ataklari öteler...Saglikla kalin...psikotik özellikli mani diye aratın isterseniz google da,bu hastalarla çalışıyorum,hiçbir hasta birbirinin aynısı değil, her bipolar aynı değil.
Ses halusinasyon...bunlar şizofren bulgularidir.Bipolarda ise sadece atak sirasinda siradisi dusunceler bombardimanina maruz kalir kisi.algi degisikligi olur ama ses duymaz halusinasyon gormez. Gorduklerini yanlis algilar (mesala bir böceği bir ayakli ses kayit cihazi olarak algilar)olmayan seyi gormez halusinasyon gibi...bu durum da ilacla en fazla 3 haftada duzelir. Hic bir sey kullanmazsa en fazla 2 ayda. Normale dondukten sonra uzun sure atak yaşayamayabilir(5 ,10,15,20...sene gibi) burada en onemli sey, kisinin kendine geldikten sonra yasadigi anormal durumlari etraf tarafindan nasil? karsilandigidir....kisiye karsi bakis acisinin nasil? Oldugu...etrafı destek verirse yasadiklarini espiri konusu bile yapip depresyon safhasini daha hafif atlatir bu da manik ataklari öteler...Saglikla kalin...
21 yaşında bir kız ve 5 aylık bir ilişki için objektif bir yorum yaptım. Yoksa ben de sedef hastasıyım bir çok insan boşanıyor bu sebeple. 21 yaşında bir kızın tahammülü bu hastaya destek olamayacak kadar düşük olabilir haksız mıyım? Kimilerinde de tehlikeli örneklerle sonuçlanıyor. Ben yalnızca bu olay üzerinden değerlendirdim kendimce. Eğer böyle bir rahatsızlığınız yada yakınınızda rahatsız biri varsa genelleme yapmadığımı bilmenizi isterim
Burada bircok kisinin vazgec, ayril, uzaklas tavsiyelerini hayretle okudum. Zor bir surec fakat dusmez kalkmaz bir Allah demisler nasil bu kadar acimasiz olabiliyorsunuz anlamadim. Konu sahibi bence bir psikologla ya da psikiyatr ile (veya henuz ogrenci) gorusup hastalik hakkinda net bilgi alabilirsin. Ayrica cok anlayislisin seni takdir ederim. Insallah her sey guzel olurm
Yine saglikli olup annesini babasini dovenler hatta ileri boyutta öldürenler var ...sebep para...hastalik nerede? berdel var...kan davasi var...toplumun inandigi...hastalik nerede?...
bipolar bir kac hafta suren uyanik halde algi degisikliginden kaynaklanan ruya alemi gibi bir sey...ilaclarini duzgun alip kontrolunu yapip sosyallesip duzgun bir yasantisi olursa kisinin normal bir yasam surebilir...tabii atak olursa (senelerce 15-20 yıl yasamamis ornekler var) sevmeyen ya da tahammulu olmayan biri icin iskence olabilir katlanmak...o zaman KURTULMAK ister iste...zaten onun adı da sevgi olmaz...iyi günün yareni de olmasin ne diyim...sahsen rahatsizligimin en sevdigim yani da bu...etrafinda hep gercekten seven hayatta her seye ragmen yaninda olan dalga gecip asagilayan hor goren kimselerin kalmamasi...zamanini hep DEGERli kimselerle paylasman...
Hekim her zaman ogrenime açık olmalı... kitaplar vakaların ozetinin ozetidir...gelen hastalari da dinlemeyin gerek yok...her vaka iNSAN ayri bir tedavi sureci gecirir...burada genelleme yapılıyor...hekim olarak boyle tavir sergilerseniz bir cok hasta sadece bipolar da degil...obsesifi panik atagi vs. kendilerini kapasinlar bir yere bir sey de anlatmasinlar etiketi yiyip evlenmesin calismasin disari cikmasin dinlenmesin sonra o depresyon alsin onlari soksun mezara....YASAMASIN! Boylelikle anlatacaklari bir durum da kalmaz? etiketli bir cok hastanin yanlis teshisle senelerce ataklar yasamak zorunda kalması ve hastaligin daha baska boyutlara donusmesi BEN BILIYIYORUM... dinlemeye gerek yok diyen... INSANIN suratina bakma ihtiyaci duymadan elinde dosya birseyler karalamakla mesgul...kendileri hastadan daha vahim bir tavirla davranan hekimlerin urunu.Uzgunum...yeni seyler degisik vakalar her zaman olabilir...olacaktir da cunku INSAN konu....KITAPTAKI prosudure uymayan recetelerle sifa bulabilir...mesala beslenme bicimiyle bu hastaligi yenmis kitaplasmis bir ornek var...eger hekimi onu dinlemeseydi uzun suren bir caba da verilemezdi...her hekim boyle degil tabii ki her bipolarin ayni olmadigi gibi...yazdiklarimi okumayip yorum yapmazsaniz sevinirim cunku inanin benim de sizin anlattığıniz KALİPLARA ihtiyacim yok!Psikotik özellikli mani diye bir şey var, bi bakın isterseniz, bana bir şeyler anlatmanıza ihtiyacım yok zaten ben psikiyatri alanında çalışan bir hekimim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?