• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sen ya da siz olarak hitap etme sorunsalı

Merhabalar, üniversitede memurum. 1,5 yıldır aynı yerde çalışıyorum, erkek çoğunluklu bir kurumda çalışıyorum. Dışarıda da kimseyle görüşmüyorum.

Genel olarak sürekli işçilerle denk geldiğim için "sen" diyorum. Hocalara "siz" diye hitap ediyorum. Pek muhabbetim olmuyor zaten onlarda bana "hanım" diye hitap ediyor. Fakat aynı zamanda amirim olan hocayla aram iyi, dışarıda görüşmüyoruz ama samimi iyi niyetli biri. İlk yıl hep "siz" derdi. Özellikle son zamanlarda "sen" demeye başladı. Başkası olunca yine hanım diye hitap ediyor. Fakat karşılıklı muhabbet ettiğimiz zamanlarda "sen" "siz" karışık hitap ediyor. Ben buna rağmen genelde "siz" diyorum. Amir olduğu için galiba "sen" diyemiyorum ağzım "siz"e alışmış😃Fakat karşımdaki amir ile aram iyi o da belki gereksiz soğukluk olarak düşünüyor olabilir, çünkü sahiden aramız iyi.Aramızda 7 -8 yaş var, belki ilk zaman yanlış anlaşılmasın diye özellikle "siz" diyordu bilemiyorum. Şu an nişanlı artık başım bağlı "sen" demek yanlış olmaz diye de düşünüyor belki bilemiyorum.

Şimdi bunu neden uzunca anlattın diyebilirsiniz de iletişim kurarken ilginç oluyor. Konuşurken "sen" mi "siz" mi desem bilemiyorum. Bazen karışık diyorum falan ama saçma oluyor. Sizce ne demeli🙂
O sizin amiriniz. Sen demeniz soz konusu bile degil. Ikileme dusmeniz bile yersiz.

Bana da hanim diyorlar ve ben de sen, siz, hepiniz diyerek corba yapiyorum. Amirim yok, bu acidan dusunursek, sanirim siz derdim ben. Evli, nisanli olmasindan öte, ast ust iliskisinden dolayi.

O değil de ben dışarıda kasiyer, satis gorevlisi vs kisilerin sen demesine ayar oluyorum. Bir kaç kes denk geldim, onlara siz diye bsstirarak cevap verdim ama anladiklarindan supheliyim. Musteriye de sen denmez yani yaşı kaç olursa olsun. Ben onlara siz diyorsam ( samimi olmadigim herkese dediğim gibi) bana da siz diye hitap edilmesini beklerim. Öbür türlü hiç profesyonel durmuyor. Konu sahibi sana ısrarla sen dese de senden kaç yaş büyük amire siz demelisin bence. Benim de benden em az 15 yaş büyük öğretmen arkadaslarim bana sen der, gayet de samimiyiz ama bennsiz derim, öbür türlüsü uygun gelmiyor. Kaldı ki amirim değiller.

Siz genelde semptatik gelen bir üyesiniz ama hangi üniversitede hangi eğitimde mühendisin işçisine sen demesi gerektiği hangi gerekçe ile öğretiliyor? Belli bir samimiyet yok ise siz dersiniz. Babam mühendisti işçiler babama abi, baba dediği için babam sen diye hitap ederdi ama ilk gördüğü işçilerin hiçbirine iş buyururken saygı seviyesini aşmadı, kendisi şantiye şefiydi, işleri de tıkırında gitti.

Başka örnek vereyim, bizim evimize temizliğe gelen kişiye teyze diyorum çünkü samimiyim ama dedeme bakan kişiye hanım diyorum, siz diye hitap ediyorum çünkü samimi değilim. İş buyururken hiç sıkıntı yaşamadım, o da bana siz diye hitap ediyor.
e ben de sizinle aynı şeyi yazdım.yeni tanıştığımız herkese siz denir zaten.ama yıllarca omuz omuza çalışan mühendis işçisine sen der siz demez.market çalışanına bugün siz dedim çünkü göz aşinalığı dışında tanımıyorum.ütücüme ütü bıraktım ona da sen dedim çünkü yıllardır oraya veriyoruz gibi gibi.saygılı olunacak diye siz siz diye konuşulmaz herkesle.bana da siz diyen de var sen diyen de var abla diyen de var teyze diyen de var.işyerindeyken müdürüm sen derdi siz değil.ama ben üstüm olduğu için daima siz derdim.bunu anlatmak istedim ama anlamamakda ısrar etmiş bazı üyelerr.ben de sizi severim bu arada söyleyeyim

O değil de ben dışarıda kasiyer, satis gorevlisi vs kisilerin sen demesine ayar oluyorum. Bir kaç kes denk geldim, onlara siz diye bsstirarak cevap verdim ama anladiklarindan supheliyim. Musteriye de sen denmez yani yaşı kaç olursa olsun. Ben onlara siz diyorsam ( samimi olmadigim herkese dediğim gibi) bana da siz diye hitap edilmesini beklerim. Öbür türlü hiç profesyonel durmuyor. Konu sahibi sana ısrarla sen dese de senden kaç yaş büyük amire siz demelisin bence. Benim de benden em az 15 yaş büyük öğretmen arkadaslarim bana sen der, gayet de samimiyiz ama bennsiz derim, öbür türlüsü uygun gelmiyor. Kaldı ki amirim değiller.
bu benim de sinirimi çok bozan bir durum, bir de yarı yaşında biri üst perdeden canım diye hitap edince iyice zıvanadan çıkıyorum. Ben çözümü sen diyene sen diyerek buluyorum. Önce siz ile başlayıp o saygısızlaştığında ben de saygısızlaşıyorum.Çoğunlukla işe yarıyor. Çok pembe de bakmamak lazım yok samimidir, yok kişiliği odur diyerek bence. Çok net biliyorum ki bazıları sırf baskı kurmak için bu ve kompleks yaptıkları için bu sen deme yöntemini kullanıyorlar.

Makam, yaş hepsi bir etken.
Yaşı benden büyük birisi sen dese de siz demeye devam ederim.
Özellikle iş yerinde "siz"den öteye gitmeye de gerek yok. Üstüm sen derse desin. Bunun erkek/kadın olmayla çok bağdaştırmaya da gerek yok.

Merhabalar, üniversitede memurum. 1,5 yıldır aynı yerde çalışıyorum, erkek çoğunluklu bir kurumda çalışıyorum. Dışarıda da kimseyle görüşmüyorum.

Genel olarak sürekli işçilerle denk geldiğim için "sen" diyorum. Hocalara "siz" diye hitap ediyorum. Pek muhabbetim olmuyor zaten onlarda bana "hanım" diye hitap ediyor. Fakat aynı zamanda amirim olan hocayla aram iyi, dışarıda görüşmüyoruz ama samimi iyi niyetli biri. İlk yıl hep "siz" derdi. Özellikle son zamanlarda "sen" demeye başladı. Başkası olunca yine hanım diye hitap ediyor. Fakat karşılıklı muhabbet ettiğimiz zamanlarda "sen" "siz" karışık hitap ediyor. Ben buna rağmen genelde "siz" diyorum. Amir olduğu için galiba "sen" diyemiyorum ağzım "siz"e alışmış😃Fakat karşımdaki amir ile aram iyi o da belki gereksiz soğukluk olarak düşünüyor olabilir, çünkü sahiden aramız iyi.Aramızda 7 -8 yaş var, belki ilk zaman yanlış anlaşılmasın diye özellikle "siz" diyordu bilemiyorum. Şu an nişanlı artık başım bağlı "sen" demek yanlış olmaz diye de düşünüyor belki bilemiyorum.

Şimdi bunu neden uzunca anlattın diyebilirsiniz de iletişim kurarken ilginç oluyor. Konuşurken "sen" mi "siz" mi desem bilemiyorum. Bazen karışık diyorum falan ama saçma oluyor. Sizce ne demeli🙂
Amire siz demek her koşulda mantıklıdır. Mesafeyi korur. Yerinizde olsam hitabımı değiştirmem.

kendisinin siz demesi gerektiğiniz zaten yazdım.ama yöneticisi sen de diyebilir yanlış değil bu.bize derslerde böyle anlatıldı.iş hayatında da böyleydi.aynı eğitimde ise herkse siz denir.okul da mesela müdür de öğretmene sen diyemez siz diyecek.ama çaycısına güvenliğine sen der.bu saygısızlık değildir .böyledir
Ya çaycı veya güvenlik kalkıp ben sizi tanımıyorum lütfen benimle sizli bizli konuşun derse? Biz de iletişim teknikleri dersi aldık. Hindistandaki kast sistemi gibi ne hakla çaycıya sen diyeceğim ama çaycı bana siz diyecek. Tamamen saygısızlık bu. Okul okumuş eğitimi varsa siz, gariban çaycıysa sen. Ya büyük patron ilkokul mezunuysa, eğitim eşit değilse yine sen diyebiliyor muyuz?
Bize de üniversitede iletişim teknikleri dersinde tanıştığınız herkes "siz" dir diye öğretildi. Çay getiren kişiyle müdüre ben aynı saygıyı gösteririm ve ikisine de siz derim. Olur da uzun süredir tanıyorsam ve bana sen diyorsa, yaşıtımsa sen derim büyüğümse …abi derim.

Ya çaycı veya güvenlik kalkıp ben sizi tanımıyorum lütfen benimle sizli bizli konuşun derse? Biz de iletişim teknikleri dersi aldık. Hindistandaki kast sistemi gibi ne hakla çaycıya sen diyeceğim ama çaycı bana siz diyecek. Tamamen saygısızlık bu. Okul okumuş eğitimi varsa siz, gariban çaycıysa sen. Ya büyük patron ilkokul mezunuysa, eğitim eşit değilse yine sen diyebiliyor muyuz?
Bize de üniversitede iletişim teknikleri dersinde tanıştığınız herkes "siz" dir diye öğretildi. Çay getiren kişiyle müdüre ben aynı saygıyı gösteririm ve ikisine de siz derim. Olur da uzun süredir tanıyorsam ve bana sen diyorsa, yaşıtımsa sen derim büyüğümse …abi derim.
bunun tek doğrusu yok siz öyle deyin ben demiyorum.çaycıyla yeni tanışmadıysam aylardır yıllardır berabersem sen derim abla derim ama siz demem.

e ben de sizinle aynı şeyi yazdım.yeni tanıştığımız herkese siz denir zaten.ama yıllarca omuz omuza çalışan mühendis işçisine sen der siz demez.market çalışanına bugün siz dedim çünkü göz aşinalığı dışında tanımıyorum.ütücüme ütü bıraktım ona da sen dedim çünkü yıllardır oraya veriyoruz gibi gibi.saygılı olunacak diye siz siz diye konuşulmaz herkesle.bana da siz diyen de var sen diyen de var abla diyen de var teyze diyen de var.işyerindeyken müdürüm sen derdi siz değil.ama ben üstüm olduğu için daima siz derdim.bunu anlatmak istedim ama anlamamakda ısrar etmiş bazı üyelerr.ben de sizi severim bu arada söyleyeyim
Siteye giriş yapamadım, ancak yazıyorum. Mesajlarınızı parça parça yazmışsınız ya, sadece son mesajınız okunduğunda sanki üstler altlarına sen demeli gibi kibirli algılandı. Ben öyle algıladım, şimdi ne demek istediğinizi anladım. Konu içinde sizi alıntıladım çünkü kötü niyetli bir şey yazmayacağınızdan emindim.

Sizi seni bilmem de kaç senr önce ameliyat olacakken drların birbirine yaş farketmeksizin abi abla diye hitap etmeleri çok garip gelmişti :KK57: neymiş o hastaneye bir gün önce gelmiş olsa bile ona abla abi diyordu yeni gelen ve acayip eziyorlardı bu nasıl varoş birşeyya hanım bey dururken abla abi 😑

Birinci sinif okutuyorum,sinif annesiyle surekli iletisim halinde olmamiz gerekiyor,bir kac kere sen diye hitap edince,kadin direk adimla hitap etmeye basladi😄 Sizin amiriniz konumundaki birinin size "sen"demesi sizin de ona sen diye hitap etmenizi gerektirmez,bunu sormaniz bile gereksiz.

"siz" demeye devam edin bence..
Agiz aliskanligi(sen) olur : Bir misafiri varken,bir ortagi varken,yahut bir musterisi varken agzinizdan kacar yanlis anlasilabilir..
Amiriniz tarafindan degil,misafirleri tarafindan makaminin taninmadigi yada umursanmadigi dusunulebilir..
Zaman zaman boyle seyler yasaniyor.

Back
X