• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sen ya da siz olarak hitap etme sorunsalı

üstünüz size sen diyebilir ama siz gene de siz diyeceksiniz.bunun eğitimini almıştık üniversitede.mesela mühendis işçisine siz derse komik olur sen demeli.işi yaptıran talimatı veren kişi çünkü

Burada haklı değilsiniz işi yaptıran insan sen diye hitap etme hakkına sahip değildir saygı karşılıklıdır kaldı ki siz kelimesi aradaki mesafeyi ve kurumda olması gereken iletişimi korur.Amirimiz hepimize hizmetlisinden memuruna x hanım bey diye hitap eder..sadece samimiyeti olan erkek personele sen ve adıyla hitap eder olması gerekende bu

İnsanlar konu sahibinin işcileri mi ki? 🤔 Sadece denk geldiğini yazmiş kendisi.
kendisinin siz demesi gerektiğiniz zaten yazdım.ama yöneticisi sen de diyebilir yanlış değil bu.bize derslerde böyle anlatıldı.iş hayatında da böyleydi.aynı eğitimde ise herkse siz denir.okul da mesela müdür de öğretmene sen diyemez siz diyecek.ama çaycısına güvenliğine sen der.bu saygısızlık değildir .böyledir

kendisinin siz demesi gerektiğiniz zaten yazdım.ama yöneticisi sen de diyebilir yanlış değil bu.bize derslerde böyle anlatıldı.iş hayatında da böyleydi.aynı eğitimde ise herkse siz denir.okul da mesela müdür de öğretmene sen diyemez siz diyecek.ama çaycısına güvenliğine sen der.bu saygısızlık değildir .böyledir

Ben sevmiyorum hiç. 🙄 Siz dedikce sen sen sen diyen insan. Calistigim donemde mudurumuz bile X hanim X bey diyordu. 🤷

Merhabalar, üniversitede memurum. 1,5 yıldır aynı yerde çalışıyorum, erkek çoğunluklu bir kurumda çalışıyorum. Dışarıda da kimseyle görüşmüyorum.

Genel olarak sürekli işçilerle denk geldiğim için "sen" diyorum. Hocalara "siz" diye hitap ediyorum. Pek muhabbetim olmuyor zaten onlarda bana "hanım" diye hitap ediyor. Fakat aynı zamanda amirim olan hocayla aram iyi, dışarıda görüşmüyoruz ama samimi iyi niyetli biri. İlk yıl hep "siz" derdi. Özellikle son zamanlarda "sen" demeye başladı. Başkası olunca yine hanım diye hitap ediyor. Fakat karşılıklı muhabbet ettiğimiz zamanlarda "sen" "siz" karışık hitap ediyor. Ben buna rağmen genelde "siz" diyorum. Amir olduğu için galiba "sen" diyemiyorum ağzım "siz"e alışmış😃Fakat karşımdaki amir ile aram iyi o da belki gereksiz soğukluk olarak düşünüyor olabilir, çünkü sahiden aramız iyi.Aramızda 7 -8 yaş var, belki ilk zaman yanlış anlaşılmasın diye özellikle "siz" diyordu bilemiyorum. Şu an nişanlı artık başım bağlı "sen" demek yanlış olmaz diye de düşünüyor belki bilemiyorum.

Şimdi bunu neden uzunca anlattın diyebilirsiniz de iletişim kurarken ilginç oluyor. Konuşurken "sen" mi "siz" mi desem bilemiyorum. Bazen karışık diyorum falan ama saçma oluyor. Sizce ne demeli🙂
Siz diye hitap etmeye devam edin. Kendisi siz demeyin derse, hitabınız ona göre değişir.

Ben sevmiyorum hiç. 🙄 Siz dedikce sen sen sen diyen insan. Calistigim donemde mudurumuz bile X hanim X bey diyordu. 🤷
çalışılan yere göre değişir işte bu durum.ben personelime sen derdim .turizm sektöründe böyleydi işçiye yönetici sen der .ama öğretmenlikte herkes siz di gibi gibi.

İş yerinde herkese "siz" diye hitap edin bence işçi amir fark etmez.
Dışarda da gorusuyoruz biz amirlerimle hep siz derim.
Onlar benimle sen diye konussalarda ben arada mesafe birakmayi seviyorum sanirim.
Ha buarada oda arkadaslarimla kendi aramizda senli benliyiz ama biri gelince bu hitap sekli olmuyor tabii.

işçiye hocam denmez.siz de denmez.ast üst ilişkisinde üstüyseniz sen dersiniz.bu işçiye saygısızlık değildir saygısızlık haklarının yenmesi mesai dışı çalıştırma falandır
İşçiye hocam deyin demedim dikkatli okursanız.
Neyin saygısızlık olup olmayacağını biliyorum. Siz - sen ayrımı ast - üst ilişkisinden daha ayrı bir bağlamda bulunuyor bence. Astım olsun samimi değilsem neden sen diyeyim?

İşçiye hocam deyin demedim dikkatli okursanız.
Neyin saygısızlık olup olmayacağını biliyorum. Siz - sen ayrımı ast - üst ilişkisinden daha ayrı bir bağlamda bulunuyor bence. Astım olsun samimi değilsem neden sen diyeyim?
tmm siz bildiğinizi söyleyin.neyi tartışıyoruz ki.ben böyle öğrendim böyle de uyguluyorum

adamın nisanli olmasına nasıl bagladiniz anlamadim ama 2. Çokluk şahıs ekini kullanın geçin. Bir sen bir siz demesi onun tereddutu sizin değil. Kadın olsa da konu açacak miydiniz merak ettim bence karşı cins olması bu durumda belirleyici olmuş sanki😁

adamın nisanli olmasına nasıl bagladiniz anlamadim ama 2. Çokluk şahıs ekini kullanın geçin. Bir sen bir siz demesi onun tereddutu sizin değil. Kadın olsa da konu açacak miydiniz merak ettim bence karşı cins olması bu durumda belirleyici olmuş sanki😁
Aslında kadın hoca da var böyle olan. O amir değil okulda herhangi bir hoca. Siz dedi başta sonradan o da arada sen diyor arada siz diyor. Daha doğrusu ben ona da siz diye hitap ediyorum. Senden size dönüyor konuşma sırasında...
Fakat onunla ayda bir anca karşılaşıyorum. Pek önemli olmuyor. Fakat amir olan hocayı sürekli görüyorum.

Merhabalar, üniversitede memurum. 1,5 yıldır aynı yerde çalışıyorum, erkek çoğunluklu bir kurumda çalışıyorum. Dışarıda da kimseyle görüşmüyorum.

Genel olarak sürekli işçilerle denk geldiğim için "sen" diyorum. Hocalara "siz" diye hitap ediyorum. Pek muhabbetim olmuyor zaten onlarda bana "hanım" diye hitap ediyor. Fakat aynı zamanda amirim olan hocayla aram iyi, dışarıda görüşmüyoruz ama samimi iyi niyetli biri. İlk yıl hep "siz" derdi. Özellikle son zamanlarda "sen" demeye başladı. Başkası olunca yine hanım diye hitap ediyor. Fakat karşılıklı muhabbet ettiğimiz zamanlarda "sen" "siz" karışık hitap ediyor. Ben buna rağmen genelde "siz" diyorum. Amir olduğu için galiba "sen" diyemiyorum ağzım "siz"e alışmış😃Fakat karşımdaki amir ile aram iyi o da belki gereksiz soğukluk olarak düşünüyor olabilir, çünkü sahiden aramız iyi.Aramızda 7 -8 yaş var, belki ilk zaman yanlış anlaşılmasın diye özellikle "siz" diyordu bilemiyorum. Şu an nişanlı artık başım bağlı "sen" demek yanlış olmaz diye de düşünüyor belki bilemiyorum.

Şimdi bunu neden uzunca anlattın diyebilirsiniz de iletişim kurarken ilginç oluyor. Konuşurken "sen" mi "siz" mi desem bilemiyorum. Bazen karışık diyorum falan ama saçma oluyor. Sizce ne demeli🙂
Ben işçi amir olayından ziyade çok samimi olmadıklarıma siz azda olsa yakın olduklarıma ya da uzun zamandır konuştuğum kişilere sen derim

Abi de en güzeli hem samimi hem mesafeli

İşçilere sen diye hitap etmek ne demek? Siz demek zorundasınız. Ben bu sitede daha önce bir kavga ettim, sebebi de densiz üyenin bana sen diye hitap etmesiydi. Aynı iş yerinde çalıştığın herkese siz demek zorundasınız. İster üstünüz ister altınız olsun. Sadece çok samimi olduğunuz kişilere başbaşayken sen diyebilirsiniz.

üstünüz size sen diyebilir ama siz gene de siz diyeceksiniz.bunun eğitimini almıştık üniversitede.mesela mühendis işçisine siz derse komik olur sen demeli.işi yaptıran talimatı veren kişi çünkü

Siz genelde semptatik gelen bir üyesiniz ama hangi üniversitede hangi eğitimde mühendisin işçisine sen demesi gerektiği hangi gerekçe ile öğretiliyor? Belli bir samimiyet yok ise siz dersiniz. Babam mühendisti işçiler babama abi, baba dediği için babam sen diye hitap ederdi ama ilk gördüğü işçilerin hiçbirine iş buyururken saygı seviyesini aşmadı, kendisi şantiye şefiydi, işleri de tıkırında gitti.

Başka örnek vereyim, bizim evimize temizliğe gelen kişiye teyze diyorum çünkü samimiyim ama dedeme bakan kişiye hanım diyorum, siz diye hitap ediyorum çünkü samimi değilim. İş buyururken hiç sıkıntı yaşamadım, o da bana siz diye hitap ediyor.

Genel olarak sürekli işçilerle denk geldiğim için "sen" diyorum. sebep?
iş yerinde kim olduğunum bir önemi yok bence herkese siz diyerek hitab edilmeli sen gel git vs gibi kelimeler bana iş etigine uygun gelmiyor.
kapidan çıkinca isterseniz sıkı fıkı kanka olun ama iş durumu farklı bir şey bence.
bazı işlerim için bir yerlere gittigimde de herhangi biri birine sen dedigi zaman bile ciddiyetsiz bir kurum yada iş yeri gibi geliyor bana.

Son düzenleme:
İşçilere sen diye hitap etmek ne demek? Siz demek zorundasınız. Ben bu sitede daha önce bir kavga ettim, sebebi de densiz üyenin bana sen diye hitap etmesiydi. Aynı iş yerinde çalıştığın herkese siz demek zorundasınız. İster üstünüz ister altınız olsun. Sadece çok samimi olduğunuz kişilere başbaşayken sen diyebilirsiniz.
Onlarda sen diyor bana. Zaten onlarla ast üst ilişkim yok. Ben onlardan sorumlu değilim. Mesai arkadaşıyız. Sohbet etme imkanımız daha çok oldu. O yüzden sen diyorum onlarda bana sen diyor. Karşılıklı "sen"e everildi süreç.

Onlarda sen diyor bana. Zaten onlarla ast üst ilişkim yok. Ben onlardan sorumlu değilim. Mesai arkadaşıyız. Sohbet etme imkanımız daha çok oldu. O yüzden sen diyorum onlarda bana sen diyor. Karşılıklı "sen"e everildi süreç.
Keşke bu şekilde bir samimiyetiniz olduğunu yazsaydınız. İlk mesajınızdaki şekli ile sanki işteki konumuna göre insan seçiyormuş gibi göründünüz. Onlar bana hanım diyor ben onlara sen diyorum, hocalara siz diyorum yazmışsınız çünkü. Sorunuza gelince bence hocam ve siz demeye devam edin, ben olsam öyle yapardım.

Keşke bu şekilde bir samimiyetiniz olduğunu yazsaydınız. İlk mesajınızdaki şekli ile sanki işteki konumuna göre insan seçiyormuş gibi göründünüz. Onlar bana hanım diyor ben onlara sen diyorum, hocalara siz diyorum yazmışsınız çünkü. Sorunuza gelince bence hocam ve siz demeye devam edin, ben olsam öyle yapardım.
Hocalar hanım diyor çünkü onlarla pek iletişim kurmuyorum anca işle ilgili şeylerde ve kısa kısa, samimiyet yok yani. Hocalardan sadece amir olanla samimiyim onunla da sürekli iletişim kurduğum için fakat amir olması sen'e verilmesini zorlaştırıyor bu da bir gerçek tabi. İşçi arkadaşlarla sene evrilmek daha kisa sürdü. Ki amir hoca da özel hayatından bahseder ve sen diye de son zamanlarda hitap etmeye başlayınca siz demek biraz absürt mü diye düşünmeye başladım. Fakat bunu düşüneceğim belki hocayla bu mevzu aramızda konuşulur, bilemiyorum.

Back
X