• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sen ya da siz olarak hitap etme sorunsalı

Merhabalar, üniversitede memurum. 1,5 yıldır aynı yerde çalışıyorum, erkek çoğunluklu bir kurumda çalışıyorum. Dışarıda da kimseyle görüşmüyorum.

Genel olarak sürekli işçilerle denk geldiğim için "sen" diyorum. Hocalara "siz" diye hitap ediyorum. Pek muhabbetim olmuyor zaten onlarda bana "hanım" diye hitap ediyor. Fakat aynı zamanda amirim olan hocayla aram iyi, dışarıda görüşmüyoruz ama samimi iyi niyetli biri. İlk yıl hep "siz" derdi. Özellikle son zamanlarda "sen" demeye başladı. Başkası olunca yine hanım diye hitap ediyor. Fakat karşılıklı muhabbet ettiğimiz zamanlarda "sen" "siz" karışık hitap ediyor. Ben buna rağmen genelde "siz" diyorum. Amir olduğu için galiba "sen" diyemiyorum ağzım "siz"e alışmış😃Fakat karşımdaki amir ile aram iyi o da belki gereksiz soğukluk olarak düşünüyor olabilir, çünkü sahiden aramız iyi.Aramızda 7 -8 yaş var, belki ilk zaman yanlış anlaşılmasın diye özellikle "siz" diyordu bilemiyorum. Şu an nişanlı artık başım bağlı "sen" demek yanlış olmaz diye de düşünüyor belki bilemiyorum.

Şimdi bunu neden uzunca anlattın diyebilirsiniz de iletişim kurarken ilginç oluyor. Konuşurken "sen" mi "siz" mi desem bilemiyorum. Bazen karışık diyorum falan ama saçma oluyor. Sizce ne demeli🙂
Müdürümle eskiden aynı birimde çalışıyorduk ,sonra benim üstüm olunca x hanım demeye başladı ama iş dışı mevzu olursa hala ismimle hitap ediyor. Sizinki de belki böyle birşeydir.

Sgk kayıtlarında isci olarak gözüküyorum.
Bana niye siz denilmesin ya:D Sen diyene de özellikle siz diyorum ki anlasın,bi bilsin yerini.
Ben kendi sektörümde,arac yıkamadaki abilere bile siz derim.
Bana laubali geliyor,isyerinde senli benli konusmak.
Stajerler oluyor bazen ,patron genc bizim X abi diyorlar.
Uyarıyorum bey diyoruz abi flaan yok diye.
Aynı sekilde yıkamacısından,satıscısına kadar bey diyoruz diyorum.
CÜnkü o sınır hemen kalkıveriyor,siz iyidir mesafeyi korur.

Peki siz değil de sen diye hitap eden birine nasıl karşılık verilir?
O sizin amiriniz ve yaşça büyük olduğu için öyle hitap ediyor olabilir. Ama bence sizin için "siz" dili daha uygun. 20 küsür yıldır aynı işyerindeyim, herkesle artık samimiyet ötesinde bir ilişkim var, ama astlarım dahil, özel yaşantımda görüşmüyorsam (bazıları yakın arkadaşım) şoför çaycı dahil herkese siz diye hitap ederim. Siz derken de samimi olunabilir, espri falan yapılabilir yani bana garip gelmiyor. Yaşça çok büyük üstlerim var aramızda en az 20-25 yaş olan insanlar, başkalarının yanında siz derler ama sadece biz varsak sen derler, ben onlara da her zaman siz derim.

Amire tabi ki siz diye hitap edin küçük bir yer değil sonuçta ama o üstte olduğu için size sen diyebilir sizin hesap işte şaşırmayın :)

Hitap şekli önemlidir ama işçi personel sen amirlere siz demeniz tuhaf geldi bana. Ben samimiyetim yoksa siz diye hitap ederim. Amirimle samimi bile olsam siz derim o mesafeyi asla aşmam gereksiz yanlış anlaşılmalara gerek yok.

Kamuda calisirken yasitim kisilere hep sen derdim, musteri yaninda veya toplanti vs gibi durumlar haric. Onun disinda herkese siz derdim.

İşçiler herkese hocam derdi, kurumumuzda prof falan coktu, riske girmezlerdi, herkese hocam derlerdi 😄

Sizin yerinizde olsam samimiyetim olan kisilerle sen diyerek konusmakta cekinmezdim. Resmi bir toplantida veya durumda tabi ki samimi de olunsa bey hanim uygundur.

Üstüme siz diye hitap etmeyi severim arada sınır iyidir geri kalan calisanlarla senli benli konuşuruz

Arkadaşlar sınıfla ilgili değil onlar da bana sen diyor. Biraz başlangıç neyse öyle devam etti. Mesela diğer memurla da eşit konumdayız. Bey dedim öyle devam etti o da hanım diyor. İşçilerde genelde sen diye hitap ediyor. O yüzden bende sen diyorum, alışkanlık meselesi. Bir de onlara sürekli sohbet oluyor etkisi var. Hocalarla sürekli karşılaşmıyorum ve pek tanımıyorum. Şu bahsettiğim amir olan hoca hariç bi onu tanıyorum.
ilk defa gördüğünüz bir işçiye de sen diyorsanız gayette sınıf ayrımcılığı yapıyorsunuz

he belli bir samimiyet olur ondan sonra sen ve abi abla denir
ilk tanıdığım kim olursa olsun sen diyemem

ortamına göre değişir her ortamda kendisine göre değişir
bazı yerler tamamiyle resmi ilişkilere dayalıdır bazıları da takım çalışması şeklindedir ve ortamın samimiyetine göre şekillenir.

ortamınızda insanlar birbirine nasıl hitap ediyor ?biraz da ortama uymak gerek.

Merhabalar, üniversitede memurum. 1,5 yıldır aynı yerde çalışıyorum, erkek çoğunluklu bir kurumda çalışıyorum. Dışarıda da kimseyle görüşmüyorum.

Genel olarak sürekli işçilerle denk geldiğim için "sen" diyorum. Hocalara "siz" diye hitap ediyorum. Pek muhabbetim olmuyor zaten onlarda bana "hanım" diye hitap ediyor. Fakat aynı zamanda amirim olan hocayla aram iyi, dışarıda görüşmüyoruz ama samimi iyi niyetli biri. İlk yıl hep "siz" derdi. Özellikle son zamanlarda "sen" demeye başladı. Başkası olunca yine hanım diye hitap ediyor. Fakat karşılıklı muhabbet ettiğimiz zamanlarda "sen" "siz" karışık hitap ediyor. Ben buna rağmen genelde "siz" diyorum. Amir olduğu için galiba "sen" diyemiyorum ağzım "siz"e alışmış😃Fakat karşımdaki amir ile aram iyi o da belki gereksiz soğukluk olarak düşünüyor olabilir, çünkü sahiden aramız iyi.Aramızda 7 -8 yaş var, belki ilk zaman yanlış anlaşılmasın diye özellikle "siz" diyordu bilemiyorum. Şu an nişanlı artık başım bağlı "sen" demek yanlış olmaz diye de düşünüyor belki bilemiyorum.

Şimdi bunu neden uzunca anlattın diyebilirsiniz de iletişim kurarken ilginç oluyor. Konuşurken "sen" mi "siz" mi desem bilemiyorum. Bazen karışık diyorum falan ama saçma oluyor. Sizce ne demeli🙂
Siz deyin. Senli benli olmayın. O dese de siz dememelisiniz bence. Alısveriste filan da sen denilmesinden hiç hoşlanmam, daima da siz diye hitabederim cok yakınım olmayanlara. Dogal bir mesafe saglıyor bence..

ilk defa gördüğünüz bir işçiye de sen diyorsanız gayette sınıf ayrımcılığı yapıyorsunuz

Diğerleri birbirine abi diyor 😀Amir hoca memurdan küçük ona abi diyor mesela. Kendinden çok daha küçük birine de abi dediği oluyor. Diğerleri pek takmıyor esasen. Hocam hitabı elbette var da sen diyorlar daha çok. Ben kadın personel olduğum için o kadar yakın değilim amamamirle aram iyidir güvenirim de kısa kısa sohbetimiz de olur. Diğerlerinin samimiyetine bakarsak benim onlara kanka demem lazım 😀

Yahu işçi de bana hanım demiyor ki onun da hitabı sen şeklinde. Mesela bu bahsettiğim amir hoca bana sen diye hitap eder bazen ama genelde hanım der. İşçi personeller direkt ismimle hitap ediyor.

Kamuda calisirken yasitim kisilere hep sen derdim, musteri yaninda veya toplanti vs gibi durumlar haric. Onun disinda herkese siz derdim.

İşçiler herkese hocam derdi, kurumumuzda prof falan coktu, riske girmezlerdi, herkese hocam derlerdi 😄

Sizin yerinizde olsam samimiyetim olan kisilerle sen diyerek konusmakta cekinmezdim. Resmi bir toplantida veya durumda tabi ki samimi de olunsa bey hanim uygundur.
Valla kafam karıştı desem burada herkes "siz"in daha doğru olacağını vurgulamış. Ben de esasen hep "siz"i tercih ediyorum. Fakat iyi niyetli samimi biri olarak karşımdaki kişi sen deyince de hep siz demek absürt geliyor. Ki amir hoca hep arkadaşça yaklaşır.

Yahu işçi de bana hanım demiyor ki onun da hitabı sen şeklinde. Mesela bu bahsettiğim amir hoca bana sen diye hitap eder bazen ama genelde hanım der. İşçi personeller direkt ismimle hitap ediyor.
keşke işçi ayrıntısından bahsetmeseydiniz biraz antipatik durmuş sınıf ayrımı olarak algılanmış...asıl soruya gelecek olursak bence "siz" demeye devam edin mesafeden zarar gelmez

İşçilere sen demek çok saçma değil mi ?
Orada kimse varsa hepsine siz diye hitap edin
Zamanla çok yakın arkadaş okursunuz vs sen dersiniz de
Şu aşamada sen demeyin bence

amirlerimiz seflerimiz sen diye de siz diye de hitap eder. ast olarak sen demeniz yanlış olur.
samimiyet başka iş başka.
bence siz demeye devam edin. başkalarının yanında sen mi diyeceksiniz üstünüze? ben yakışıksız buluyorum.
genelde başka biri varken sen diyen üstümüz siz diye hitap eder zaten.

Yine etiketlerin onemli oldugu bir konu.. 😐

Burda bile siz dememiz gerekiyormus😐😂 insanlarin buna takik olmasi cok tuhafima gidiyor benim😐😂 bana sen desen ne olur siz desen ne olur.. saygiyida bununla asla olcmem.

İşçilere sen demek çok saçma değil mi ?
Orada kimse varsa hepsine siz diye hitap edin
Zamanla çok yakın arkadaş okursunuz vs sen dersiniz de
Şu aşamada sen demeyin bence
Hor gorduklerine sen diyormus yani, kendinden statu olarak daha iyilerine siz😐😂

Back
X