Sen ya da siz olarak hitap etme sorunsalı

Yalinveyalniz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Mart 2018
365
109
103
31
Merhabalar, üniversitede memurum. 1,5 yıldır aynı yerde çalışıyorum, erkek çoğunluklu bir kurumda çalışıyorum. Dışarıda da kimseyle görüşmüyorum.

Genel olarak sürekli işçilerle denk geldiğim için "sen" diyorum. Hocalara "siz" diye hitap ediyorum. Pek muhabbetim olmuyor zaten onlarda bana "hanım" diye hitap ediyor. Fakat aynı zamanda amirim olan hocayla aram iyi, dışarıda görüşmüyoruz ama samimi iyi niyetli biri. İlk yıl hep "siz" derdi. Özellikle son zamanlarda "sen" demeye başladı. Başkası olunca yine hanım diye hitap ediyor. Fakat karşılıklı muhabbet ettiğimiz zamanlarda "sen" "siz" karışık hitap ediyor. Ben buna rağmen genelde "siz" diyorum. Amir olduğu için galiba "sen" diyemiyorum ağzım "siz"e alışmışFakat karşımdaki amir ile aram iyi o da belki gereksiz soğukluk olarak düşünüyor olabilir, çünkü sahiden aramız iyi.Aramızda 7 -8 yaş var, belki ilk zaman yanlış anlaşılmasın diye özellikle "siz" diyordu bilemiyorum. Şu an nişanlı artık başım bağlı "sen" demek yanlış olmaz diye de düşünüyor belki bilemiyorum.

Şimdi bunu neden uzunca anlattın diyebilirsiniz de iletişim kurarken ilginç oluyor. Konuşurken "sen" mi "siz" mi desem bilemiyorum. Bazen karışık diyorum falan ama saçma oluyor. Sizce ne demeli

Ben de bölüm başkanımla çok samimiydim, o bana birilerinin yanında siz diye hitap ederdi. İkili konusmalarımızda sen derdi. Ama bence zaten siz, siz demelisiniz :) ben de elbette hep siz dedim.
Bu arada kurumda çalışan biri de değilim, ama ne olursa olsun belli bir samimiyet/arkdaşlığım olmayan insanlara sen demeyi pek doğru bulmuyorum.
Yani ben çalışanlara da siz derim her yerde :)

Evet benzer düşünüyorum zaten belirli bir çizgi var aramızda diğerleri birbirlerine abi diyor öyle bir samimiyet yaniBen karşı cins olduğumdan o şekilde samimi olmam ve olamam. Fakat mesela geçen gayet nişanlısından bahsetti kendi özel hayatından bahsetti "sen" diye hitap etti. Ben mesela ne desem bilemedim "siz" diye ısrarla hitap edince çok soğukluk oluyor adam özel hayatından bahsediyor neticede. "Sen" diye hitap etme konusunda da sahiden alışık değilim ama bi rahatsiz hissettim. Cümle kuruca sen mi desem siz mi desem diye düşünüyorum hep

Anladım aslında ne demek istediğinizi
O gibi durumlarda bir hitap cümlesi de kullanmayabilirsiniz en kötü ihtimalle

Konunuzla ilgili bir yorumum yok açıkçası. Ama neden işçilere sen diyip,daha üst mevkidekilere siz diye hitap ediyorsunuz ki? Bence herkes samimi olmadığı insanlara siz diye hitap etmeli. Bu bir saygı göstergesidir. Ben dışarıda,tanımadığım herkese siz diye hitap ederim.

Bende üniversitede çalışıyorum işçiyim tahakkukta çalışıyorum amirime ne muhabbetim olursa olsun bey ve siz derim, ayrıca diğer işçilere de yani temizlikte çalışanlara falan da kız arkadaşlar hariz siz derim bence sizden düşük düzeydeler diye sen diye hitap etmeyin çok samimi olmadıklarınıza ama amirinize siz diye devam edebilirsiniz..yalnız mesela bende odada bir memurla çalışıyorum erkek o bana hep adımla hitap etti benden büyük bende başta siz ve bey diyordum aynı ortamda çalışınca bir süre sonra adıyla hitap etmeye başladım benden kıdemli ama aramızda öyle kıdem mevzuları yok başkalarının yanında bey diyorum ama

İşçilere neden sen diyorsunuz anlamadım.
Arada kalıyorsanız, hocam falan diyebilirsiniz.
işçiye hocam denmez.siz de denmez.ast üst ilişkisinde üstüyseniz sen dersiniz.bu işçiye saygısızlık değildir saygısızlık haklarının yenmesi mesai dışı çalıştırma falandır

İşyerinde işçiler dahil herkese siz diye hitap edilmeli. Üst, astına sen der diye bir durum söz konusu olamaz. Yani sizin üstünüz de iş yerinde size siz diye hitap etmeli. Dışarıdayken isterseniz kanka deyin. O tamamen aranızdaki samimiyete bağlı.

Arkadaşlar sınıfla ilgili değil onlar da bana sen diyor. Biraz başlangıç neyse öyle devam etti. Mesela diğer memurla da eşit konumdayız. Bey dedim öyle devam etti o da hanım diyor. İşçilerde genelde sen diye hitap ediyor. O yüzden bende sen diyorum, alışkanlık meselesi. Bir de onlara sürekli sohbet oluyor etkisi var. Hocalarla sürekli karşılaşmıyorum ve pek tanımıyorum. Şu bahsettiğim amir olan hoca hariç bi onu tanıyorum.

Sosyal yaşamda edindiğimiz arkadaşlıklarda samimiyet arttıkça siz'den sen'e geçebiliriz ya da küçük bir aile işletmesinde vb zamanla çalışma arkadaşlarımızla sen diliyle konuşmamızda sakınca yoktur ama bence büyük kurumsal yerlerde samimiyetimiz olsa bile herkese siz, x hanım, x bey diye hitap etmek daha iyi sanki.

Siz deyin
Adamın başı bağlı
Sen samimiyeti hoş degil

İşçi, memur farketmez, siz diye hitap eden birine mutlaka siz diye karşılık verilir.

Peki siz değil de sen diye hitap eden birine nasıl karşılık verilir?
üstünüz size sen diyebilir ama siz gene de siz diyeceksiniz.bunun eğitimini almıştık üniversitede.mesela mühendis işçisine siz derse komik olur sen demeli.işi yaptıran talimatı veren kişi çünkü

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…