Şeker Hastalığı .. Bilgileri ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.915
602.611
43
seker_hastaligi-1.jpg



ŞEKER HASTALIĞI NEDİR? NİÇİN ŞEKER HASTASI OLURUZ?

Vücudumuzda midenin arka kısmında pankreas adında bir bez bulunur. Bu bez kan şekerini düzenleyen hormonlar salgılar. Bu hormonlardan biri insülindir. İnsülinin salgılanamaması ya da etkisiz kalması sonucu hücrenin enerjisini karşılamak gibi çok önemli bir görevi olan şeker(glukoz) hücreye giremez. Hücreye giremeyen bu şeker kanda birikir. Kanda normal bulunması gereken miktardan daha fazla bulunur. Bu da bütün hücrelere zarar verir. Çünkü fazla şeker vücutta zehir gibidir. Şeker hastalığı aileden gelen (kalıtsal) ve çevresel faktörlere bağlanmaktadır.

ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
  • Çok fazla su içme ve içme isteği,
  • İştahın açılması ve fazla yemek yeme,
  • Çok sık idrara çıkmak ve geceleri bunun için sık sık uyanmak,
  • Ciltte kuruma,
  • Sürekli halsizlik ve yorgunluk, çabuk yorulmak,
  • Yaraların geç iyileşmesi,
  • Bazen bulanık görmek gibi belirtileri vardır.

seker_hastaligi-2.jpg


ŞEKER HASTALARINDA HANGİ HASTALIKLAR VEYA RAHATSIZLIKLAR GÖRÜLEBİLİR?
Şeker; kanda bulunduğundan ve kan da damar içinde dolaştığından damara zarar verir. Başta kalp, beyin, böbrek gibi hayati işlev gören organlarda olmak üzere, ayaklarda ve gözlerde tahribat ve sorun meydana getirir. Şeker(glukoz) miktarı çok arttığında idrarla şeker kaybı da fazla olur. Oluşan idrar miktarı artar.

Damarlarda hasar sonucu yeterli miktarda kan dokulara gidemezse kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları, körlük, uzuvlarımızda gangren, görme bozukluğu riski artar. Ayrıca bu damarlardaki hasar sonucu damar tıkanıklığı, böbreklerdeki hasar sonucu da hipertansiyon meydana gelir.

Şeker(glukoz) kullanılamadığı için vücut, yağları ve proteinleri kullanmaya başlayacaktır. Bu yüzden hem kilo kaybı hem de vücutta asit fazlalığı ortaya çıkar, ve hasta, ölümle sonuçlanabilecek şeker komasına girebilir.

ŞEKER HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR? HEPİMİZ AYNI TİP ŞEKER HASTASI MI OLURUZ?
Genel olarak iki tip şeker hastalığı(diabet) vardır. Bu sınıflama nedenlerine ve başlangıç yaşına göre yapılır.

TİP 1 ŞEKER HASTALIĞI
Pankreasta insülin yapan beta hücreler hasarlanır ya da insülin yapımını engelleyecek hastalıklar ortaya çıkarsa tip 1 diabet ortaya çıkar. Başlaması çok zaman almaz. Genellikle birkaç gün ya da birkaç hafta içinde ortaya çıkar.

Önemli üç tane bulgusu mevcuttur:

  • Kandaki şeker(glukoz) miktarı artar,
  • Karaciğerde enerji ve kolesterol yapımı için yağ kullanımı artar,
  • Vücut proteinleri azalır
Özetle başlama yaşı 20’den küçüktür. İnsülin üretilemez veya az üretilir. Hasta zayıflar.

TİP 2 ŞEKER HASTALIĞI
Bu tip şeker hastalığında sorun, insülinin eksikliğinden ziyade insülinin etki gösterememesidir. İnsülinin bağlanma yerinde sorun vardır ya da bağlanma yeri sayısı azdır. Tip 1’e oranla çok daha fazla görülen bu hastalık yetişkinlerde görülür. Başlama yaşı genelde 40’tan büyüktür. Bu nedenle erişkin tipi diabet de denir. Hastaların çoğu şişmandır.

Ayrıca bazı hamileliklerde hormon salgısına bağlı olarak hamilelik (gestasyonel) diabeti ortaya çıkabilir. Hamilelik sona erince kan şekeri normal düzeyine iner, ama sonraki 10-20 yıl içinde tip 2 diabet oluşabilir.

KİMLERDE ŞEKER HASTALIĞI GÖRÜLME İHTİMALİ DAHA FAZLADIR?
Şeker hastalarının çoğunda erişkin tipi diabet (tip 2 diabet) görülür. Bu nedenle şeker hastalığı derken genellikle bunu kastediyoruz. Bu hastalığa yakalanmada risk oluşturan faktörler şunlardır:

  • Ailesinde şeker hastası olanlar,
  • Fazla kilolu insanlar (bunu beden kütle indeksi-BKİ- ile anlayabiliriz. (BKİ’si 25 in üzerinde olanlar risk altındadır),
  • Hızlı yemek yiyenler, çabuk acıkanlar,
  • Yüksek tansiyonu olanlar,
  • Kandaki yağ miktarı fazla olanlar,
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler,
  • Yaş ilerledikçe hastalık riski artar.
Bütün bu faktörlerle birlikte yağları vücudun bel bölgesinde toplananlar (şişman olmasalar bile) bel çevresi erkekte 102 cm.’i kadında 88 cm.’i geçenler risk altındadır. Buna yakın değerlerde olanlar ise dikkat etmelidir.

ŞEKER HASTALIĞI TANISI NASIL KONULUR?
Tanı için idrar ve kanda çeşitli kimyasal testler yapılır.

İdrarda şeker bulunması: Sağlıklı bir kişide idrarla şeker kaybı farkedilemeyecek düzeyde iken şeker hastalarında bu miktar fazladır ve hastalığın şiddetine göre değişir.

Açlık kan şekeri düzeyi: Bu düzey normalde 126 mg/dl nin altında olmalıdır.Bunun üzerindeki değerler şeker hastalığında tanı konulması için önemlidir. Bununla birlikte günün herhangi bir zamanında yapılan şeker ölçümü 200 mg/dl nin üzerinde ise kişi şeker hastasıdır.

Glukoz tolerans testi (GTT): Bu test şeker hastalığı teşhisi konmasında çok önemlidir. Kişi aç iken vücut ağırlığının kg’ı başına 1 gr şeker(glukoz) verilir. Şeker hastası olmayan bir kişi için sonraki 2 saat içinde ortalama 90 mg/dl’den 120-140 mg/dl’ye kadar çıkar ve normalin altına döner. Fakat şeker hastası olan birinde zaten açlık kan şekeri 110 mg/dl nin üzerinde olduğundan bu test uygulandığında çok daha fazla artış gösterir, ve ancak 4-6 saat sonra düşer, ama ilk düzeyinin altına inmez.

Soluğun aseton kokması: Şeker hastalarının soluk verme sırasında nefesleri aseton şeklinde kokar. Çünkü aseton nefes verirken buharlaşır.


Kaynak:SAĞLIK-NET
 
Çocuklarda Şeker Hastalığı Ve Beslenme
cocuklarda-diyabet.jpg


Maalesef diyabetli çocuklar her istediğini yiyemiyorlar. Çocuklarda şeker hastalığı ve beslenme, şeker hastası çocukların beslenmesi makalemiz ebeveynlere yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Diyabetik çocuklar, özellikle insülin kullanmak zorunda olanları yedikleri yiyeceklere muhakkak dikkat etmelidir, yoksa ileriki hayatlarında ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler, bunda anne babaya büyük sorumluluk düşüyor.
Çocuğun büyümesi fiziksel gelişimi için proteinler, mineraller, vitaminler çok mühimdir, fakat çocuğunuzundiyabet rahatsızlığı varsa, bu gıdalar bir uzmana danışmadan yedirilmemelidir.

Nişasta
Çocuğunuz, belli miktarda nişastalı gıdalardan yemeye izinliyse, bunu çeşitli öğünlere bölün. Pirinç miktarını azaltın, şekeri düşük, proteini yüksek gıdalarla besleyin.
İnsülin ve diğer diyabetik ilaç alan çocukların karbonhidrat alımlarını dengede tutmak önemlidir. Tahıl, ekmek pirinç yerine tercih edilebilir yiyeceklerdir.


Meyve Sebze
Su zengini salatalık, kavun. Elma, muz, portakal, üzüm, domates, çilek, armut doktor izniyle yenilebilir.
Düşük yağlı yoğurt ve meyve kaybettikleri enerjilerini geri kazanmalarını sağlayacaktır.

Deniz Ürünleri
Kızartma deniz ürünleri diyabet hastaları için sağlıklı gıdalar değildir.
Doğru pişirildi mi, doktor onayıyla diyabetli çocuğunuza yedirebilirsiniz.

Yağ
Diyabetli çocuklarda alınan yağ oranını düşük tutmak en iyisidir.
Düşük yağlı peynir, yoğurt, dondurma tercih edilebilir.
Evinizde çocuğunuz için şekersiz dondurmayı siz de yapabilirsiniz.

Et
Yağsız et, diyabetli çocuklar için en iyi yiyeceklerdendir.
Kıyma yerine daha az yağlı olan hindi eti tercih edilebilir.
Kemiksiz ve derisiz tavukta çocuğunuz için doyurucu, faydalı bir gıdadır.
 
X