Bunlar dünyayı görmeyen, Avrupa'yı alamanci akrabalarından dinleyen insanların söylemleri.
Hangi Avrupa'da enflasyon var?
Bakin
şu sayfada çok güncel bir liste var. O 'enflasyonlu' Fransa'da İspanya'da enflasyon oranı 5. Enflasyon yükseldi diye eylemler yapılan İtalya'da enflasyon oranı 10
"Ama ülkede her şey yolunda,diğerleri daha kötü durumda" diyen Türkiye'de enflasyon yüzde 64.
Tüm dünyada enflasyon var ama neden bizimkisi 6-12 katı?
Neden avrupali Kanadalı 8 'e aldığı şeyin 8,5 oldigunu görünce deliriyor da biz 8'e aldığımız şeyin 22 olduğunu öğrenince (mesela sutler) bu hainlik sayilsin ki?
Benim sevgilim alman, 25 yaşından sonra meslek okuluna gitmis,iki yıl kurs almış. Adam kreş öğretmeni. Ve bu sene 5 kere turkiyeye geldi. Benle tanışmadan önce Endonezya avustralyaya, Afrika...adamın gezmedigi kıta kalmamış,bir kreş öğretmeni maaşıyla. Arabası var,plakasinda kendi adının harfi ve rakamı var. Köpek gibi çalışıp kral gibi yaşıyor.
Öte yandan ister istemez bir çevreme bakıyorum, benim neredeyse tüm kuzenlerim öğretmen..yakın arkadaşlarımin çoğu da öğretmen. 4 yil okumuş, atanmış,dogu görevini yapmış... Onca sene emek veren öğretmenlerin keyfine harcayacak paraları yok. Değil plakasinda adı yazan araba almak, kimse taksiye binmiyor ay sonu gelmiyor diye. Zamanında almış olanlarin anca var arabası,ya da eşiyle maaşını birlestirenlerin evi . Şimdi sırf meraktan bir araba baktım , 19 yıllık, 173.000 kilometrede, kimsenin hayalini kurmayacagi bir Fiat almak bile çoğu öğretmen için hayal..
Eki Görüntüle 3185891 Atanmamis öğretmenleri ise hiç söylemiyorum,onlar sömürünün başka boyutu. Geçenlerde bir okul öncesi öğretmeni çoğu kresin öğretmenlerine asgari ücret bile vermediğini yazmisti...
Yani nasıl onlarda da kriz olduğunu soylersiniz ki. Hatta benim alman şey demişti, pandemi zamanı açılmayan dükkanlar, öğretmenler,şunlar bunlar devletten fazla fazla yardım aldığı icin ve pandemi zamanı kimse kafeye sinemaya , tatile vs gidemediği - para harcayamadigi için insanlarda para fazlası oluşmuş
elin almaninin dertleri (ben onun yalancisiyim, yanlış paylaştığım kısım varsa sohbette dilini tam anlayamadigimdan oluşan bir karışıklıktir).
Geçen sene ispanyanin uzak bir köyünden arkadaşım ve eşi geldi. İspanya ekonomisi de kötü mesela,pahalı bir ulke. Arkadaşım da tesisatçı. Bazen mantolama falan da yapıyor. Eşinin de küçük bir işletmesi var. Onlar da mesela ekonomiden yakinirlardi. Ama adam bir ay karısını alıp Türkiye tatili yapti:) her sene Ocak ayında bir ay baska ülkeye gidiyorlar, hatta yeniyilda konustuk,su an da tatil hazırlığındalar. Düşünüyorum, bizim ulkeden hangi tesisatçı karısını alıp bir ay baska ülkeye tatile gidebilir ki?
Bu mümkün mü?
Adamların en kötü şartlarda çalışanı bile başka ülkede kral gibi yaşıyor , 'tuvalet temizliyoruz,ırkçılık yaşıyoruz' diyen alamancilar bile turrkiyede krallar...
Biz?
Kendi ulkemizde ameleyiz...
Hatta herşeyi geç Rusya.
Adamlar savaş başlattılar, tüm dünya onlara ambargo koydu. döviz hesabı olan Ruslar paralarını cekemiyor, yabancı yatırımcı işyerlerini kapatınca binlerce insan işsiz kaldı, içler acısı haldeler. Ambargolarla çeşitli yollardan cezalandiriliyorlar Avrupa tarafından.
Ama Ekim ayindan bir konuşma paylaşacağım, Rusya'dan birinin bana verdiği cevaba bakar mısın?
Eki Görüntüle 3185904 Adamlar savaşta olmasına rağmen 100 rubleleri savaştan önce kaç dolarsa hemen hemen aynı rakamlarda. Bu şekilde ilerlemisler.
Oysa bizde savas yok,baristayiz,sorsan ferahtayiz ama şu dolarin haline bak.
Bugün 2 Ocak, 100 Rus rublesi 1,38 dolar olmuş, 1 dolar 18,7 tl olmuş
Sence böyle ekonomi mi olur?
Oy vereceksen yine ver ama ortamlarda 'avrupada da böyle,tüm dünya aynı durumda' deme lütfen,komik oluyorsun.
Keşke ekonomimiz daha güzel olsa, pasaportumuz bu kadar kıymetsiz olmasa da sen de kocanı koluna takıp eyfele, la sagrada familia 'ya falan gezsen sık sık, kendin gözlemlesen fiyatları , oralardan hanslar marialarla arkadaş olsan da söyleseler sana işin aslının gerçekte nasıl oldugunu