Saç Dökülmesi, Yıpranmış, Kırılmış Saçlar Sebebini Bulamadığım Saç Dökülmesini Durdurma Hikayem

Yıpranmış Kırılmış Saçlar, Saç Dökülmesi ve Çözümleri

Okynss

Guru
Kayıtlı Üye
16 Şubat 2011
18
13
Arkadaşlar merhaba,

Saçlarımın çok yoğun döküldüğü zamanlarda buraya insanların tecrübelerini okumak için girerdim. Şimdi kendi tecrübemi yazmak için buradayım. Saç dökülme sürecini çok detaylı şekilde ele alarak durdurduğuma inanıyorum. Dilerim bende, zor durumdayken bu satırları okuyan hemcinslerime birazcık umut olabilirim.

Nereden başlayalım? En baştan.

Saç dökülmesini fark ettiniz. İlk başlarda önemsemediniz, üf amma da saçım döküldü bugün deyip geçtiniz. Yarın yine aynısı oldu. Sonra yine ve yine.. Ve en sonunda tam karnınızın ortasında bir cız, eyvah ne yapacağım dediniz. Heh, o evreye geldiyseniz, öncelikle sakin olun. Gelin önce saç dökülmesi dediğimiz bu süreci ve saçlarımızı bir tanıyalım.

Saçlarımızın temel olarak 3 fazı bulunuyor. 1-Büyüme 2-Dinlenme 3-Dökülme. Her saç, kökünden çıkarak büyüme fazına geçiyor, büyüme fazında kök gelişiyor. Dinlenme fazında kök ve saç teli gelişimini tamamlıyor ve 6-7 senelik dinlenmeye geçiyor. En sonunda dinlenen saç, dökülme fazına geçiyor ve saç derimizden ayrılıyor. Ve süreç en başa dönüyor. Her saç telimiz ayrı ayrı bu süreçten geçiyor. Aslında her saç teli eninde sonunda dökülüp bizimle kalmıyor, ama siz bunu fark etmiyorsunuz. Bu bilgileri cebimize koyup yola devam edelim.

Saç dökülmesi diye google'da search ettiğinizde, size günde 50-100 telin normal olduğunu söyleyecekler. İşte bu 50-100 tel saçlarınızın dökülme fazında olduğu zamanlarda normal kabul edilir ve maksimum 2 ay sürmesi gerekir. Herkesin, bu aralar saçım çok dökülüyor havalardan, mevsimlerdendir muhabbeti aslında saçın sağlık döngüsünün en son adımı olan dökülme fazında olmasından kaynaklanıyor. Eğer saçınız yılın 365 günü 50-100 tel arası dökülüyorsa bu normal değildir, ve saç dökülme sorununuz var demektir. Doğru bilinen yanlışların en temeli budur. Saç dökülmeniz varsa öncelikle saçınızı takip edin ve 2 aydan uzun sürüyorsa hemmen bir doktora.. Bu fazdaki dökülme sizin içinizi cız ettirmeyen bir dökülme olacaktır tabiki, aşırı aşırı aşırı anormal dökülmelerde, sizi huzursuz eden dökülmelerde lütfen doktora gitmek için 2 ay beklemeyin, saçlarınıza yazık olur. Ayı zamanda saç çekme testi de yapabilirsiniz. 3 gün yıkamadığınız saçınızdan bir tutamı dikkatli bir şekilde parmaklarınızın arasından geçirin ve bu işlemi 10 kere tekrarlayın, gelen saça göre durumu anlayacaksınız zaten.

Saç dökülmesini tespit ettiniz, peki ne yapacaksınız, hangi doktora, hangi vitamine koşacaksınız onlara bir bakalım.

Öncelikle çoğu kadın saç dökülmesi olmasına rağmen doktora gitmiyor. Kürlerden, yağlardan medet umuyorlar, senelerce saç kaybedip, 1 kökten 3 tel saç fışkırtan bir deri sistemini yok edene kadar saç dökülmesi yaşayıp buna rağmen yine doktora gitmeyip tesadüfen yaptırdığı bir testte bir değerinin eksikliğini fark ederek saç dökülmesini durduruyor... Böyle vakalara çok derinden üzülüyorum. Ayıptır söylemesi ama cahillik etmeyin, vah saçım dökülüyor aman saçsız kalacam aman kel kalacam diye ağlanmayın, her pazar saçınızı pis yağlara bulamayın. Adam akıllı bir doktora gidin, bilinçlenin. Saç dökülmem başladığında sadece insanların tecrübelerini okumak için buraya girmekle kalmadım aynı zamanda doktorların yazmış olduğu makaleleri de taradım, bitirme tezlerini ve araştırma konularını, yapılan deneyleri inceleyerek yabancı kaynak taraması yaptım. Bu sürece başladığınızda doğru bilgiyle, kirli bilgiyi ayırt edin. Okuduğunuz kişinin tecrübesiyle kendi tecrübenizi ayırt edin, farkını kavrayın. Boşuna evham yapmayın. Bilgi her şeydir, mesai saati doldurmak için yanlış tanı koyan doktor mağduru olmamak için bile okumanız, süreci didik didik etmeniz lazım. Anlatabildim mi?

Adım1: Doktora gidin. HAYIR AİLE HEKİMİNE DEĞİL. Hayır cildiyeye de değil. İlk önce içten bir tarama yapacağız. Doğruca bir endokrinoloji doktoruna gidiyor ve saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söylüyorsunuz.

(KANSIZLIK SAÇ DÖKER)

Önce tam tekmil bir hemogram sayımı yaptırtacaksınız. Anemi, yani kansızlık, güçlü bir şekilde saç döker. Saç kaybı, anemi başlamadan çok çok önce kan kaybınız yeni başladığında bile başlayabilir. Yapılan araştırmalar, ülkemizde kadınların yüzde yetmişinin kansızlıktan(demir eksikliği de dahil) dolayı saç kaybettiğini söylüyor.

(VİTAMİNSİZLİK SAÇ DÖKER)

Sonra vitaminlere baktırtacaksınız. Çinko, D vitamini, B vitaminleri, H vitamini(biotin), kreatinin, magnezyum, folik asit, ferittin ve demir değerlerinize baktırtıyorsunuz. Bu değerler ortalamaysa okey. Fakat sınıra yakınsa ve doktorunuz ilaç vermiyorsa değerleri depolamak için ilaç isteyebilirsiniz. Sınırın altındaysa doktorunuz kendisi verecektir zaten. Saç dökülmeniz vitamin eksikliğinden kaynaklanmıyorsa bile bu takviye edici vitaminler, saç dökülme savaşında sizin kalkanınız olacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar ferittin değerinin 40'ın yukarısında olması gerektiğini öğütler, bu kanıtlanmış bişey değildir ama demir takviyesi her zaman saç dökülmesini azaltacaktır. Demir ilacı yazdıramıyorsanız, demir ağırlıklı bir beslenme düzenine geçin.

Bilmeyenlere dip not. Demir(serum), demir değeriniz, Ferittin demir depolarınızdır. Demir değeriniz çok iyi çıkıp ferittin yani demir deponuz çok az çıkıyorsa yine saç dökülmeniz olabilir, depolarınızı doldurmak için demir tedavisine başlayın. Demir değeriniz düşükse 2 ay ilaç kullanıp yükseltmişseniz ve değer normale dönmüşse yine de tedaviyi bırakmayın ve en az 2 ayda depolarınız dolması için ilaç kullanmak istediğinizi doktora belirtin.

(HORMONLAR SAÇ DÖKER)

Yine aynı doktordan hormon testi istediğinizi söyleyeceksiniz. Kadınlık hormonları, testesteron hormonları, tiroid hormonlarınıza baktırtacaksınız. Buradaki herhangi bir dengesizlik sizin farklı bir hastalığa sahip olduğunuzu gösterir ve onu tedavi ederek saç dökülmenizin sebebini anlayabilirsiniz. Kadınlık hormonlarınızda sorun varsa, doğruca kadın doğuma. Pko olabilirsiniz, tedaviyle saç dökülmenizi durdurursunuz gibi alternatif yollar var. Tiroid hormonlarınızda bozukluk varsa çok önemli bir rahatsızlığı belkide saç dökülmesiyle tespit etmiş olacaksınız. Sağlık bu, ihmal etmeyin.

Testlerinizi yaptırdınız. Ardıdan 2.adım: Cildiyeye gidiyoruz. Cildiye doktoruna saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söyleyeceksiniz.

(STRES SAÇ DÖKER)

Size stresinizi soracak çünkü stres saç döker. Öyle yada böyle, klişe yada değil, bu meret saç döküyor arkadaşlar. Üstelik şuan çok stresliyim saçım dökülüyor mantığıyla işlemiyor sistem. Stres anından 3-4 ay sonra saç dökülmesi başlıyor ve 6 aya kadar devam ediyor. Doktora gittiğinizde stressiz olabilirsiniz ama 2-3-4 ay öncesinde yoğun stres yaşamışsanız bunu söylemeyi ihmal etmeyin. E peki ne yapacağız diyebilirsiniz? Kendi stresinizi yönetemiyorsanız sinir hastalıklarına görüneceksiniz, meditasyon yapacaksınız, beslenme düzenine dikkat edeceksiniz, vitamin takviyesi alacaksanız, saç derinize masaj yapacaksanız, cildiyenizin tavsiyelerine uyacaksınız ve sabırlı olacaksınız.

(DERİ RAHATSIZLIKLARI SAÇ DÖKER)

Strese bağlı olarak, ya da saç derinizdeki yapısal bozukluklardan kaynaklı saç derisi rahatsızlıklarına yakalanmış olabilirsiniz. Stresten dolayı saçkıran olabilir. Saç egzamasına yakalanmış olabilirsiniz. Doktor saç derinizi kontrol ederek bunları teyit edecektir. Bu esnada da yaptırdığınız vitamin ve kan testlerinin sonuçlarıyla da içten saçlarınıza destek sağlamış olursunuz. Şampuan gibi şeyler işte bu durumda işe yarar, doktorun lafından burada çıkmamanız önemlidir.

(GENETİK SAÇ DÖKÜLMENİZ OLABİLİR)

Ailede bir yada ki kişide kellik varsa, seyreklik varsa doktorunuza bunu söyleyin. Kadın ya da erkek tipi dökülme yaşıyor olabilirsiniz. Erkek tipi dökülmede, alın-şakaklar ilk önce açılan yerlerdir ve saç çizgisi gerilemeye başlar. Kadın tipi saç dökülmesinde tepe açılmaya başlar yada genel anlamıyla her bölgede seyreklik oluşur. Eğer genetik saç dökülmeniz var ise, ne vitamin ne şampuan hiçbişey etki etmez diyen cahilleri dinlemeyin. Süreci yönetebilir ve saçlarınızı senelerce koruyabilirsiniz. Yapılan bir araştırmada saçı dökülen 20-70 yaşındaki kadınları 300 günlük bir deneye alıyorlar ve 300 günün 300ünde de saçlarına 5 dk masaj yaptırtıyorlar. 1.günde %60-80 oranında olan saç dökülmeleri 300.günde %3'e kadar düşüyor. Eğer genetik dökülme tanınız varsa 1-hemen masaja başlıyorsunuz. Günde beş dakika masajla hem saç derisine bol bol kan gönderiyoruz hemde saçı tutan minik kaslar masaj sayesinde gelişerek saçı daha sıkı tutuyorlar ve saçınızı tepenizde tutmuş oluyorsunuz. 2-doktor size minoksil verecek. Hayat boyu kullanma saçmalığına kulak tıkayın. İlk 4 ay sabah akşam- sonraki 2 ay sadece akşam, sonraki aylar 2 günde bir akşam, sonra da saçın minoksidil denilen ham maddeyi unutmaması için haftada 2-3kere sıkarak, ve saç dökülme ataklarınızın başladığı zamanlarda yine sabah akşam sürerek ilacı kullanabilirsiniz. Böylece hem bir bağımlılık yaşanmaz, hemde saç deriniz ilaca alışarak etkisini yitirmez. Tansiyon hastaları nasıl ömür boyu ilaç kullanıyorsa, genetik saç dökülme rahatsızlığınız varsa sizde saç dökülmesine etkisinin kanıtlanmış tek ilacı olan bu ilacı öyle yada böyle kullanacaksınız. Yok efendim ben ilaç bağımlısı olamam diye mıymık mıymık konuşanlar henüz ciddi bir saç dökülmesi yaşamamış demektir, zira kel kalma korkusuyla öyle bir bu ilacı kullanıyorsunuz ki size anlatamam :)

Adım 3: Kadın doğuma gidiyoruz. Yumurtalıklarımıza baktırıyoruz, yeni anne olmuşsak saç dökülmesi muhtemelen bundan kaynaklanıyor vs. Doktorumuza saç dökülmemiz olduğunu söylüyoruz ve onun muayne sonucuna göre aksiyon alıyoruz.

Bütün bu tıbbi mercilere gittiysek, sonuçlarınızı alın ve diğer doktorları da bilgilendirin, ve 2 ayda bir dahiliye uzmanına kontrole gitmeye, 3 ayda 1 cildiyeye kontrole gitmeye, 6 ayda 1 kadın doğuma kontrole gitmeyi unutmayın.

Konuda ki bir sonraki mesajımda dikkat edilmesi gerekenleri ve kendi hikayemi paylaşacağım. Devam edemiyorum zira yazmaktan parmaklarım ağrıdı :)
 
Son düzenleme:
Bugün tam da bunu yapıp doktora gittim ve tüm değerlerim normal çıktı neden böyle oluyo anlamadım doktor da bemiks, bepanten, evigenin hepsini şampuanına koyup kullanmayı dene dedi. Aslında ünv. sınavına girdim bu yıl stresten diye düşünüyorum ama yine de bu ampulleri kullansam etki eder mi ?
 
Bugün tam da bunu yapıp doktora gittim ve tüm değerlerim normal çıktı neden böyle oluyo anlamadım doktor da bemiks, bepanten, evigenin hepsini şampuanına koyup kullanmayı dene dedi. Aslında ünv. sınavına girdim bu yıl stresten diye düşünüyorum ama yine de bu ampulleri kullansam etki eder mi ?
Ben 2 sene duzenli kullandim cok faydasini gordum gurlesti canlandi tavsiye ederim
 
Arkadaşlar merhaba,

Saçlarımın çok yoğun döküldüğü zamanlarda buraya insanların tecrübelerini okumak için girerdim. Şimdi kendi tecrübemi yazmak için buradayım. Saç dökülme sürecini çok detaylı şekilde ele alarak durdurduğuma inanıyorum. Dilerim bende, zor durumdayken bu satırları okuyan hemcinslerime birazcık umut olabilirim.

Nereden başlayalım? En baştan.

Saç dökülmesini fark ettiniz. İlk başlarda önemsemediniz, üf amma da saçım döküldü bugün deyip geçtiniz. Yarın yine aynısı oldu. Sonra yine ve yine.. Ve en sonunda tam karnınızın ortasında bir cız, eyvah ne yapacağım dediniz. Heh, o evreye geldiyseniz, öncelikle sakin olun. Gelin önce saç dökülmesi dediğimiz bu süreci ve saçlarımızı bir tanıyalım.

Saçlarımızın temel olarak 3 fazı bulunuyor. 1-Büyüme 2-Dinlenme 3-Dökülme. Her saç, kökünden çıkarak büyüme fazına geçiyor, büyüme fazında kök gelişiyor. Dinlenme fazında kök ve saç teli gelişimini tamamlıyor ve 6-7 senelik dinlenmeye geçiyor. En sonunda dinlenen saç, dökülme fazına geçiyor ve saç derimizden ayrılıyor. Ve süreç en başa dönüyor. Her saç telimiz ayrı ayrı bu süreçten geçiyor. Aslında her saç teli eninde sonunda dökülüp bizimle kalmıyor, ama siz bunu fark etmiyorsunuz. Bu bilgileri cebimize koyup yola devam edelim.

Saç dökülmesi diye google'da search ettiğinizde, size günde 50-100 telin normal olduğunu söyleyecekler. İşte bu 50-100 tel saçlarınızın dökülme fazında olduğu zamanlarda normal kabul edilir ve maksimum 2 ay sürmesi gerekir. Herkesin, bu aralar saçım çok dökülüyor havalardan, mevsimlerdendir muhabbeti aslında saçın sağlık döngüsünün en son adımı olan dökülme fazında olmasından kaynaklanıyor. Eğer saçınız yılın 365 günü 50-100 tel arası dökülüyorsa bu normal değildir, ve saç dökülme sorununuz var demektir. Doğru bilinen yanlışların en temeli budur. Saç dökülmeniz varsa öncelikle saçınızı takip edin ve 2 aydan uzun sürüyorsa hemmen bir doktora.. Bu fazdaki dökülme sizin içinizi cız ettirmeyen bir dökülme olacaktır tabiki, aşırı aşırı aşırı anormal dökülmelerde, sizi huzursuz eden dökülmelerde lütfen doktora gitmek için 2 ay beklemeyin, saçlarınıza yazık olur. Ayı zamanda saç çekme testi de yapabilirsiniz. 3 gün yıkamadığınız saçınızdan bir tutamı dikkatli bir şekilde parmaklarınızın arasından geçirin ve bu işlemi 10 kere tekrarlayın, gelen saça göre durumu anlayacaksınız zaten.

Saç dökülmesini tespit ettiniz, peki ne yapacaksınız, hangi doktora, hangi vitamine koşacaksınız onlara bir bakalım.

Öncelikle çoğu kadın saç dökülmesi olmasına rağmen doktora gitmiyor. Kürlerden, yağlardan medet umuyorlar, senelerce saç kaybedip, 1 kökten 3 tel saç fışkırtan bir deri sistemini yok edene kadar saç dökülmesi yaşayıp buna rağmen yine doktora gitmeyip tesadüfen yaptırdığı bir testte bir değerinin eksikliğini fark ederek saç dökülmesini durduruyor... Böyle vakalara çok derinden üzülüyorum. Ayıptır söylemesi ama cahillik etmeyin, vah saçım dökülüyor aman saçsız kalacam aman kel kalacam diye ağlanmayın, her pazar saçınızı pis yağlara bulamayın. Adam akıllı bir doktora gidin, bilinçlenin. Saç dökülmem başladığında sadece insanların tecrübelerini okumak için buraya girmekle kalmadım aynı zamanda doktorların yazmış olduğu makaleleri de taradım, bitirme tezlerini ve araştırma konularını, yapılan deneyleri inceleyerek yabancı kaynak taraması yaptım. Bu sürece başladığınızda doğru bilgiyle, kirli bilgiyi ayırt edin. Okuduğunuz kişinin tecrübesiyle kendi tecrübenizi ayırt edin, farkını kavrayın. Boşuna evham yapmayın. Bilgi her şeydir, mesai saati doldurmak için yanlış tanı koyan doktor mağduru olmamak için bile okumanız, süreci didik didik etmeniz lazım. Anlatabildim mi?

Adım1: Doktora gidin. HAYIR AİLE HEKİMİNE DEĞİL. Hayır cildiyeye de değil. İlk önce içten bir tarama yapacağız. Doğruca bir endokrinoloji doktoruna gidiyor ve saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söylüyorsunuz.

(KANSIZLIK SAÇ DÖKER)

Önce tam tekmil bir hemogram sayımı yaptırtacaksınız. Anemi, yani kansızlık, güçlü bir şekilde saç döker. Saç kaybı, anemi başlamadan çok çok önce kan kaybınız yeni başladığında bile başlayabilir. Yapılan araştırmalar, ülkemizde kadınların yüzde yetmişinin kansızlıktan(demir eksikliği de dahil) dolayı saç kaybettiğini söylüyor.

(VİTAMİNSİZLİK SAÇ DÖKER)

Sonra vitaminlere baktırtacaksınız. Çinko, D vitamini, B vitaminleri, H vitamini(biotin), kreatinin, magnezyum, folik asit, ferittin ve demir değerlerinize baktırtıyorsunuz. Bu değerler ortalamaysa okey. Fakat sınıra yakınsa ve doktorunuz ilaç vermiyorsa değerleri depolamak için ilaç isteyebilirsiniz. Sınırın altındaysa doktorunuz kendisi verecektir zaten. Saç dökülmeniz vitamin eksikliğinden kaynaklanmıyorsa bile bu takviye edici vitaminler, saç dökülme savaşında sizin kalkanınız olacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar ferittin değerinin 40'ın yukarısında olması gerektiğini öğütler, bu kanıtlanmış bişey değildir ama demir takviyesi her zaman saç dökülmesini azaltacaktır. Demir ilacı yazdıramıyorsanız, demir ağırlıklı bir beslenme düzenine geçin.

Bilmeyenlere dip not. Demir(serum), demir değeriniz, Ferittin demir depolarınızdır. Demir değeriniz çok iyi çıkıp ferittin yani demir deponuz çok az çıkıyorsa yine saç dökülmeniz olabilir, depolarınızı doldurmak için demir tedavisine başlayın. Demir değeriniz düşükse 2 ay ilaç kullanıp yükseltmişseniz ve değer normale dönmüşse yine de tedaviyi bırakmayın ve en az 2 ayda depolarınız dolması için ilaç kullanmak istediğinizi doktora belirtin.

(HORMONLAR SAÇ DÖKER)

Yine aynı doktordan hormon testi istediğinizi söyleyeceksiniz. Kadınlık hormonları, testesteron hormonları, tiroid hormonlarınıza baktırtacaksınız. Buradaki herhangi bir dengesizlik sizin farklı bir hastalığa sahip olduğunuzu gösterir ve onu tedavi ederek saç dökülmenizin sebebini anlayabilirsiniz. Kadınlık hormonlarınızda sorun varsa, doğruca kadın doğuma. Pko olabilirsiniz, tedaviyle saç dökülmenizi durdurursunuz gibi alternatif yollar var. Tiroid hormonlarınızda bozukluk varsa çok önemli bir rahatsızlığı belkide saç dökülmesiyle tespit etmiş olacaksınız. Sağlık bu, ihmal etmeyin.

Testlerinizi yaptırdınız. Ardıdan 2.adım: Cildiyeye gidiyoruz. Cildiye doktoruna saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söyleyeceksiniz.

(STRES SAÇ DÖKER)

Size stresinizi soracak çünkü stres saç döker. Öyle yada böyle, klişe yada değil, bu meret saç döküyor arkadaşlar. Üstelik şuan çok stresliyim saçım dökülüyor mantığıyla işlemiyor sistem. Stres anından 3-4 ay sonra saç dökülmesi başlıyor ve 6 aya kadar devam ediyor. Doktora gittiğinizde stressiz olabilirsiniz ama 2-3-4 ay öncesinde yoğun stres yaşamışsanız bunu söylemeyi ihmal etmeyin. E peki ne yapacağız diyebilirsiniz? Kendi stresinizi yönetemiyorsanız sinir hastalıklarına görüneceksiniz, meditasyon yapacaksınız, beslenme düzenine dikkat edeceksiniz, vitamin takviyesi alacaksanız, saç derinize masaj yapacaksanız, cildiyenizin tavsiyelerine uyacaksınız ve sabırlı olacaksınız.

(DERİ RAHATSIZLIKLARI SAÇ DÖKER)

Strese bağlı olarak, ya da saç derinizdeki yapısal bozukluklardan kaynaklı saç derisi rahatsızlıklarına yakalanmış olabilirsiniz. Stresten dolayı saçkıran olabilir. Saç egzamasına yakalanmış olabilirsiniz. Doktor saç derinizi kontrol ederek bunları teyit edecektir. Bu esnada da yaptırdığınız vitamin ve kan testlerinin sonuçlarıyla da içten saçlarınıza destek sağlamış olursunuz. Şampuan gibi şeyler işte bu durumda işe yarar, doktorun lafından burada çıkmamanız önemlidir.

(GENETİK SAÇ DÖKÜLMENİZ OLABİLİR)

Ailede bir yada ki kişide kellik varsa, seyreklik varsa doktorunuza bunu söyleyin. Kadın ya da erkek tipi dökülme yaşıyor olabilirsiniz. Erkek tipi dökülmede, alın-şakaklar ilk önce açılan yerlerdir ve saç çizgisi gerilemeye başlar. Kadın tipi saç dökülmesinde tepe açılmaya başlar yada genel anlamıyla her bölgede seyreklik oluşur. Eğer genetik saç dökülmeniz var ise, ne vitamin ne şampuan hiçbişey etki etmez diyen cahilleri dinlemeyin. Süreci yönetebilir ve saçlarınızı senelerce koruyabilirsiniz. Yapılan bir araştırmada saçı dökülen 20-70 yaşındaki kadınları 300 günlük bir deneye alıyorlar ve 300 günün 300ünde de saçlarına 5 dk masaj yaptırtıyorlar. 1.günde %60-80 oranında olan saç dökülmeleri 300.günde %3'e kadar düşüyor. Eğer genetik dökülme tanınız varsa 1-hemen masaja başlıyorsunuz. Günde beş dakika masajla hem saç derisine bol bol kan gönderiyoruz hemde saçı tutan minik kaslar masaj sayesinde gelişerek saçı daha sıkı tutuyorlar ve saçınızı tepenizde tutmuş oluyorsunuz. 2-doktor size minoksil verecek. Hayat boyu kullanma saçmalığına kulak tıkayın. İlk 4 ay sabah akşam- sonraki 2 ay sadece akşam, sonraki aylar 2 günde bir akşam, sonra da saçın minoksidil denilen ham maddeyi unutmaması için haftada 2-3kere sıkarak, ve saç dökülme ataklarınızın başladığı zamanlarda yine sabah akşam sürerek ilacı kullanabilirsiniz. Böylece hem bir bağımlılık yaşanmaz, hemde saç deriniz ilaca alışarak etkisini yitirmez. Tansiyon hastaları nasıl ömür boyu ilaç kullanıyorsa, genetik saç dökülme rahatsızlığınız varsa sizde saç dökülmesine etkisinin kanıtlanmış tek ilacı olan bu ilacı öyle yada böyle kullanacaksınız. Yok efendim ben ilaç bağımlısı olamam diye mıymık mıymık konuşanlar henüz ciddi bir saç dökülmesi yaşamamış demektir, zira kel kalma korkusuyla öyle bir bu ilacı kullanıyorsunuz ki size anlatamam :)

Adım 3: Kadın doğuma gidiyoruz. Yumurtalıklarımıza baktırıyoruz, yeni anne olmuşsak saç dökülmesi muhtemelen bundan kaynaklanıyor vs. Doktorumuza saç dökülmemiz olduğunu söylüyoruz ve onun muayne sonucuna göre aksiyon alıyoruz.

Bütün bu tıbbi mercilere gittiysek, sonuçlarınızı alın ve diğer doktorları da bilgilendirin, ve 2 ayda bir dahiliye uzmanına kontrole gitmeye, 3 ayda 1 cildiyeye kontrole gitmeye, 6 ayda 1 kadın doğuma kontrole gitmeyi unutmayın.

Konuda ki bir sonraki mesajımda dikkat edilmesi gerekenleri ve kendi hikayemi paylaşacağım. Devam edemiyorum zira yazmaktan parmaklarım ağrıdı :)
Harikasiniz tesekkurler :)
 
Saç dökülmesi yaşayan insanların çoğu bu anlattklarını biliyor. Sen sonuca gel. Nerde çözümün ?
 
Merhaba, bende de saç dökulemesi vardi. Ayni zamanda sacladim ince telli, zayif ve seyrekti. 1 ay kadar önce sarimsak surmeye basladim. Suan sac dokulmem azaldi ve yerine yeni saclarim cikti. 1 aylik degisimi sizle paylastim, ben faydasini gordum size de tavsiye ederim.
 

Eklentiler

  • Screenshot_20190904-225245_WhatsApp.jpg
    Screenshot_20190904-225245_WhatsApp.jpg
    49,5 KB · Görüntüleme: 4.557
Merhaba, bende de saç dökulemesi vardi. Ayni zamanda sacladim ince telli, zayif ve seyrekti. 1 ay kadar önce sarimsak surmeye basladim. Suan sac dokulmem azaldi ve yerine yeni saclarim cikti. 1 aylik degisimi sizle paylastim, ben faydasini gordum size de tavsiye ederim.
Hızlı ve güzel sonuç almışsın nasıl kullandın peki sarımsağı
 
Hızlı ve güzel sonuç almışsın nasıl kullandın peki sarımsağı

Haftada iki kez olacak sekilde kullandim. Sarimsagi sarimsak eziciyle ezip sac derime masaj yaparak surdum. 2 saat bekletip yikadim. Ama istikrarli bi sekilde yapamadim malesef; üşendim. Kokusu beni rahatsiz etmiyodu ama uzun süre (1 ay kadar) sacda kaliyodu. Her dusta aliyodum kokusunu, yastik buram buram kokuyodu feln. Şu an akisina biraktim valla :)
 
Merhaba, bende de saç dökulemesi vardi. Ayni zamanda sacladim ince telli, zayif ve seyrekti. 1 ay kadar önce sarimsak surmeye basladim. Suan sac dokulmem azaldi ve yerine yeni saclarim cikti. 1 aylik degisimi sizle paylastim, ben faydasini gordum size de tavsiye ederim.
Sarimsak herseye faydali merak ettim baya olmus msj yazali son durumunuz nedir ayni dert bendede var maalesef 😖
 
Sarimsak herseye faydali merak ettim baya olmus msj yazali son durumunuz nedir ayni dert bendede var maalesef 😖

Merhaba, şuan yapmayorum artik. 2 ay filan yaptim sanirim. saç çıkartiyor cikartmasina ama o cikan saclar dokulen saclar sanirim, extradan sac cikartmadi ben de; çunku saç hacmimde degisen hic bir sey olmadi bıraktım artik saclarimla ugrasmayi krndi haline biraktim.
 
Hızlı ve güzel sonuç almışsın nasıl kullandın peki sarımsağı

Arkadaşlar merhaba,

Saçlarımın çok yoğun döküldüğü zamanlarda buraya insanların tecrübelerini okumak için girerdim. Şimdi kendi tecrübemi yazmak için buradayım. Saç dökülme sürecini çok detaylı şekilde ele alarak durdurduğuma inanıyorum. Dilerim bende, zor durumdayken bu satırları okuyan hemcinslerime birazcık umut olabilirim.

Nereden başlayalım? En baştan.

Saç dökülmesini fark ettiniz. İlk başlarda önemsemediniz, üf amma da saçım döküldü bugün deyip geçtiniz. Yarın yine aynısı oldu. Sonra yine ve yine.. Ve en sonunda tam karnınızın ortasında bir cız, eyvah ne yapacağım dediniz. Heh, o evreye geldiyseniz, öncelikle sakin olun. Gelin önce saç dökülmesi dediğimiz bu süreci ve saçlarımızı bir tanıyalım.

Saçlarımızın temel olarak 3 fazı bulunuyor. 1-Büyüme 2-Dinlenme 3-Dökülme. Her saç, kökünden çıkarak büyüme fazına geçiyor, büyüme fazında kök gelişiyor. Dinlenme fazında kök ve saç teli gelişimini tamamlıyor ve 6-7 senelik dinlenmeye geçiyor. En sonunda dinlenen saç, dökülme fazına geçiyor ve saç derimizden ayrılıyor. Ve süreç en başa dönüyor. Her saç telimiz ayrı ayrı bu süreçten geçiyor. Aslında her saç teli eninde sonunda dökülüp bizimle kalmıyor, ama siz bunu fark etmiyorsunuz. Bu bilgileri cebimize koyup yola devam edelim.

Saç dökülmesi diye google'da search ettiğinizde, size günde 50-100 telin normal olduğunu söyleyecekler. İşte bu 50-100 tel saçlarınızın dökülme fazında olduğu zamanlarda normal kabul edilir ve maksimum 2 ay sürmesi gerekir. Herkesin, bu aralar saçım çok dökülüyor havalardan, mevsimlerdendir muhabbeti aslında saçın sağlık döngüsünün en son adımı olan dökülme fazında olmasından kaynaklanıyor. Eğer saçınız yılın 365 günü 50-100 tel arası dökülüyorsa bu normal değildir, ve saç dökülme sorununuz var demektir. Doğru bilinen yanlışların en temeli budur. Saç dökülmeniz varsa öncelikle saçınızı takip edin ve 2 aydan uzun sürüyorsa hemmen bir doktora.. Bu fazdaki dökülme sizin içinizi cız ettirmeyen bir dökülme olacaktır tabiki, aşırı aşırı aşırı anormal dökülmelerde, sizi huzursuz eden dökülmelerde lütfen doktora gitmek için 2 ay beklemeyin, saçlarınıza yazık olur. Ayı zamanda saç çekme testi de yapabilirsiniz. 3 gün yıkamadığınız saçınızdan bir tutamı dikkatli bir şekilde parmaklarınızın arasından geçirin ve bu işlemi 10 kere tekrarlayın, gelen saça göre durumu anlayacaksınız zaten.

Saç dökülmesini tespit ettiniz, peki ne yapacaksınız, hangi doktora, hangi vitamine koşacaksınız onlara bir bakalım.

Öncelikle çoğu kadın saç dökülmesi olmasına rağmen doktora gitmiyor. Kürlerden, yağlardan medet umuyorlar, senelerce saç kaybedip, 1 kökten 3 tel saç fışkırtan bir deri sistemini yok edene kadar saç dökülmesi yaşayıp buna rağmen yine doktora gitmeyip tesadüfen yaptırdığı bir testte bir değerinin eksikliğini fark ederek saç dökülmesini durduruyor... Böyle vakalara çok derinden üzülüyorum. Ayıptır söylemesi ama cahillik etmeyin, vah saçım dökülüyor aman saçsız kalacam aman kel kalacam diye ağlanmayın, her pazar saçınızı pis yağlara bulamayın. Adam akıllı bir doktora gidin, bilinçlenin. Saç dökülmem başladığında sadece insanların tecrübelerini okumak için buraya girmekle kalmadım aynı zamanda doktorların yazmış olduğu makaleleri de taradım, bitirme tezlerini ve araştırma konularını, yapılan deneyleri inceleyerek yabancı kaynak taraması yaptım. Bu sürece başladığınızda doğru bilgiyle, kirli bilgiyi ayırt edin. Okuduğunuz kişinin tecrübesiyle kendi tecrübenizi ayırt edin, farkını kavrayın. Boşuna evham yapmayın. Bilgi her şeydir, mesai saati doldurmak için yanlış tanı koyan doktor mağduru olmamak için bile okumanız, süreci didik didik etmeniz lazım. Anlatabildim mi?

Adım1: Doktora gidin. HAYIR AİLE HEKİMİNE DEĞİL. Hayır cildiyeye de değil. İlk önce içten bir tarama yapacağız. Doğruca bir endokrinoloji doktoruna gidiyor ve saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söylüyorsunuz.

(KANSIZLIK SAÇ DÖKER)

Önce tam tekmil bir hemogram sayımı yaptırtacaksınız. Anemi, yani kansızlık, güçlü bir şekilde saç döker. Saç kaybı, anemi başlamadan çok çok önce kan kaybınız yeni başladığında bile başlayabilir. Yapılan araştırmalar, ülkemizde kadınların yüzde yetmişinin kansızlıktan(demir eksikliği de dahil) dolayı saç kaybettiğini söylüyor.

(VİTAMİNSİZLİK SAÇ DÖKER)

Sonra vitaminlere baktırtacaksınız. Çinko, D vitamini, B vitaminleri, H vitamini(biotin), kreatinin, magnezyum, folik asit, ferittin ve demir değerlerinize baktırtıyorsunuz. Bu değerler ortalamaysa okey. Fakat sınıra yakınsa ve doktorunuz ilaç vermiyorsa değerleri depolamak için ilaç isteyebilirsiniz. Sınırın altındaysa doktorunuz kendisi verecektir zaten. Saç dökülmeniz vitamin eksikliğinden kaynaklanmıyorsa bile bu takviye edici vitaminler, saç dökülme savaşında sizin kalkanınız olacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar ferittin değerinin 40'ın yukarısında olması gerektiğini öğütler, bu kanıtlanmış bişey değildir ama demir takviyesi her zaman saç dökülmesini azaltacaktır. Demir ilacı yazdıramıyorsanız, demir ağırlıklı bir beslenme düzenine geçin.

Bilmeyenlere dip not. Demir(serum), demir değeriniz, Ferittin demir depolarınızdır. Demir değeriniz çok iyi çıkıp ferittin yani demir deponuz çok az çıkıyorsa yine saç dökülmeniz olabilir, depolarınızı doldurmak için demir tedavisine başlayın. Demir değeriniz düşükse 2 ay ilaç kullanıp yükseltmişseniz ve değer normale dönmüşse yine de tedaviyi bırakmayın ve en az 2 ayda depolarınız dolması için ilaç kullanmak istediğinizi doktora belirtin.

(HORMONLAR SAÇ DÖKER)

Yine aynı doktordan hormon testi istediğinizi söyleyeceksiniz. Kadınlık hormonları, testesteron hormonları, tiroid hormonlarınıza baktırtacaksınız. Buradaki herhangi bir dengesizlik sizin farklı bir hastalığa sahip olduğunuzu gösterir ve onu tedavi ederek saç dökülmenizin sebebini anlayabilirsiniz. Kadınlık hormonlarınızda sorun varsa, doğruca kadın doğuma. Pko olabilirsiniz, tedaviyle saç dökülmenizi durdurursunuz gibi alternatif yollar var. Tiroid hormonlarınızda bozukluk varsa çok önemli bir rahatsızlığı belkide saç dökülmesiyle tespit etmiş olacaksınız. Sağlık bu, ihmal etmeyin.

Testlerinizi yaptırdınız. Ardıdan 2.adım: Cildiyeye gidiyoruz. Cildiye doktoruna saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söyleyeceksiniz.

(STRES SAÇ DÖKER)

Size stresinizi soracak çünkü stres saç döker. Öyle yada böyle, klişe yada değil, bu meret saç döküyor arkadaşlar. Üstelik şuan çok stresliyim saçım dökülüyor mantığıyla işlemiyor sistem. Stres anından 3-4 ay sonra saç dökülmesi başlıyor ve 6 aya kadar devam ediyor. Doktora gittiğinizde stressiz olabilirsiniz ama 2-3-4 ay öncesinde yoğun stres yaşamışsanız bunu söylemeyi ihmal etmeyin. E peki ne yapacağız diyebilirsiniz? Kendi stresinizi yönetemiyorsanız sinir hastalıklarına görüneceksiniz, meditasyon yapacaksınız, beslenme düzenine dikkat edeceksiniz, vitamin takviyesi alacaksanız, saç derinize masaj yapacaksanız, cildiyenizin tavsiyelerine uyacaksınız ve sabırlı olacaksınız.

(DERİ RAHATSIZLIKLARI SAÇ DÖKER)

Strese bağlı olarak, ya da saç derinizdeki yapısal bozukluklardan kaynaklı saç derisi rahatsızlıklarına yakalanmış olabilirsiniz. Stresten dolayı saçkıran olabilir. Saç egzamasına yakalanmış olabilirsiniz. Doktor saç derinizi kontrol ederek bunları teyit edecektir. Bu esnada da yaptırdığınız vitamin ve kan testlerinin sonuçlarıyla da içten saçlarınıza destek sağlamış olursunuz. Şampuan gibi şeyler işte bu durumda işe yarar, doktorun lafından burada çıkmamanız önemlidir.

(GENETİK SAÇ DÖKÜLMENİZ OLABİLİR)

Ailede bir yada ki kişide kellik varsa, seyreklik varsa doktorunuza bunu söyleyin. Kadın ya da erkek tipi dökülme yaşıyor olabilirsiniz. Erkek tipi dökülmede, alın-şakaklar ilk önce açılan yerlerdir ve saç çizgisi gerilemeye başlar. Kadın tipi saç dökülmesinde tepe açılmaya başlar yada genel anlamıyla her bölgede seyreklik oluşur. Eğer genetik saç dökülmeniz var ise, ne vitamin ne şampuan hiçbişey etki etmez diyen cahilleri dinlemeyin. Süreci yönetebilir ve saçlarınızı senelerce koruyabilirsiniz. Yapılan bir araştırmada saçı dökülen 20-70 yaşındaki kadınları 300 günlük bir deneye alıyorlar ve 300 günün 300ünde de saçlarına 5 dk masaj yaptırtıyorlar. 1.günde %60-80 oranında olan saç dökülmeleri 300.günde %3'e kadar düşüyor. Eğer genetik dökülme tanınız varsa 1-hemen masaja başlıyorsunuz. Günde beş dakika masajla hem saç derisine bol bol kan gönderiyoruz hemde saçı tutan minik kaslar masaj sayesinde gelişerek saçı daha sıkı tutuyorlar ve saçınızı tepenizde tutmuş oluyorsunuz. 2-doktor size minoksil verecek. Hayat boyu kullanma saçmalığına kulak tıkayın. İlk 4 ay sabah akşam- sonraki 2 ay sadece akşam, sonraki aylar 2 günde bir akşam, sonra da saçın minoksidil denilen ham maddeyi unutmaması için haftada 2-3kere sıkarak, ve saç dökülme ataklarınızın başladığı zamanlarda yine sabah akşam sürerek ilacı kullanabilirsiniz. Böylece hem bir bağımlılık yaşanmaz, hemde saç deriniz ilaca alışarak etkisini yitirmez. Tansiyon hastaları nasıl ömür boyu ilaç kullanıyorsa, genetik saç dökülme rahatsızlığınız varsa sizde saç dökülmesine etkisinin kanıtlanmış tek ilacı olan bu ilacı öyle yada böyle kullanacaksınız. Yok efendim ben ilaç bağımlısı olamam diye mıymık mıymık konuşanlar henüz ciddi bir saç dökülmesi yaşamamış demektir, zira kel kalma korkusuyla öyle bir bu ilacı kullanıyorsunuz ki size anlatamam :)

Adım 3: Kadın doğuma gidiyoruz. Yumurtalıklarımıza baktırıyoruz, yeni anne olmuşsak saç dökülmesi muhtemelen bundan kaynaklanıyor vs. Doktorumuza saç dökülmemiz olduğunu söylüyoruz ve onun muayne sonucuna göre aksiyon alıyoruz.

Bütün bu tıbbi mercilere gittiysek, sonuçlarınızı alın ve diğer doktorları da bilgilendirin, ve 2 ayda bir dahiliye uzmanına kontrole gitmeye, 3 ayda 1 cildiyeye kontrole gitmeye, 6 ayda 1 kadın doğuma kontrole gitmeyi unutmayın.

Konuda ki bir sonraki mesajımda dikkat edilmesi gerekenleri ve kendi hikayemi paylaşacağım. Devam edemiyorum zira yazmaktan parmaklarım ağrıdı :)
böyle rehber bir yazı yazmak için ne kadar uğraşmak ne kadar çok araştırma yapmış olmanın gerektiğini çok iyi biliyorum çok teşekkürler sizlere eskilerde kalmış bir konu olsa da güncel olduğu için yukarı taşımakta zarar görmüyorum belki şu an bu başlık altında derdine çare arayan birileri vardır görmeleri onlar için de iyi olur.
 
Arkadaşlar merhaba,

Saçlarımın çok yoğun döküldüğü zamanlarda buraya insanların tecrübelerini okumak için girerdim. Şimdi kendi tecrübemi yazmak için buradayım. Saç dökülme sürecini çok detaylı şekilde ele alarak durdurduğuma inanıyorum. Dilerim bende, zor durumdayken bu satırları okuyan hemcinslerime birazcık umut olabilirim.

Nereden başlayalım? En baştan.

Saç dökülmesini fark ettiniz. İlk başlarda önemsemediniz, üf amma da saçım döküldü bugün deyip geçtiniz. Yarın yine aynısı oldu. Sonra yine ve yine.. Ve en sonunda tam karnınızın ortasında bir cız, eyvah ne yapacağım dediniz. Heh, o evreye geldiyseniz, öncelikle sakin olun. Gelin önce saç dökülmesi dediğimiz bu süreci ve saçlarımızı bir tanıyalım.

Saçlarımızın temel olarak 3 fazı bulunuyor. 1-Büyüme 2-Dinlenme 3-Dökülme. Her saç, kökünden çıkarak büyüme fazına geçiyor, büyüme fazında kök gelişiyor. Dinlenme fazında kök ve saç teli gelişimini tamamlıyor ve 6-7 senelik dinlenmeye geçiyor. En sonunda dinlenen saç, dökülme fazına geçiyor ve saç derimizden ayrılıyor. Ve süreç en başa dönüyor. Her saç telimiz ayrı ayrı bu süreçten geçiyor. Aslında her saç teli eninde sonunda dökülüp bizimle kalmıyor, ama siz bunu fark etmiyorsunuz. Bu bilgileri cebimize koyup yola devam edelim.

Saç dökülmesi diye google'da search ettiğinizde, size günde 50-100 telin normal olduğunu söyleyecekler. İşte bu 50-100 tel saçlarınızın dökülme fazında olduğu zamanlarda normal kabul edilir ve maksimum 2 ay sürmesi gerekir. Herkesin, bu aralar saçım çok dökülüyor havalardan, mevsimlerdendir muhabbeti aslında saçın sağlık döngüsünün en son adımı olan dökülme fazında olmasından kaynaklanıyor. Eğer saçınız yılın 365 günü 50-100 tel arası dökülüyorsa bu normal değildir, ve saç dökülme sorununuz var demektir. Doğru bilinen yanlışların en temeli budur. Saç dökülmeniz varsa öncelikle saçınızı takip edin ve 2 aydan uzun sürüyorsa hemmen bir doktora.. Bu fazdaki dökülme sizin içinizi cız ettirmeyen bir dökülme olacaktır tabiki, aşırı aşırı aşırı anormal dökülmelerde, sizi huzursuz eden dökülmelerde lütfen doktora gitmek için 2 ay beklemeyin, saçlarınıza yazık olur. Ayı zamanda saç çekme testi de yapabilirsiniz. 3 gün yıkamadığınız saçınızdan bir tutamı dikkatli bir şekilde parmaklarınızın arasından geçirin ve bu işlemi 10 kere tekrarlayın, gelen saça göre durumu anlayacaksınız zaten.

Saç dökülmesini tespit ettiniz, peki ne yapacaksınız, hangi doktora, hangi vitamine koşacaksınız onlara bir bakalım.

Öncelikle çoğu kadın saç dökülmesi olmasına rağmen doktora gitmiyor. Kürlerden, yağlardan medet umuyorlar, senelerce saç kaybedip, 1 kökten 3 tel saç fışkırtan bir deri sistemini yok edene kadar saç dökülmesi yaşayıp buna rağmen yine doktora gitmeyip tesadüfen yaptırdığı bir testte bir değerinin eksikliğini fark ederek saç dökülmesini durduruyor... Böyle vakalara çok derinden üzülüyorum. Ayıptır söylemesi ama cahillik etmeyin, vah saçım dökülüyor aman saçsız kalacam aman kel kalacam diye ağlanmayın, her pazar saçınızı pis yağlara bulamayın. Adam akıllı bir doktora gidin, bilinçlenin. Saç dökülmem başladığında sadece insanların tecrübelerini okumak için buraya girmekle kalmadım aynı zamanda doktorların yazmış olduğu makaleleri de taradım, bitirme tezlerini ve araştırma konularını, yapılan deneyleri inceleyerek yabancı kaynak taraması yaptım. Bu sürece başladığınızda doğru bilgiyle, kirli bilgiyi ayırt edin. Okuduğunuz kişinin tecrübesiyle kendi tecrübenizi ayırt edin, farkını kavrayın. Boşuna evham yapmayın. Bilgi her şeydir, mesai saati doldurmak için yanlış tanı koyan doktor mağduru olmamak için bile okumanız, süreci didik didik etmeniz lazım. Anlatabildim mi?

Adım1: Doktora gidin. HAYIR AİLE HEKİMİNE DEĞİL. Hayır cildiyeye de değil. İlk önce içten bir tarama yapacağız. Doğruca bir endokrinoloji doktoruna gidiyor ve saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söylüyorsunuz.

(KANSIZLIK SAÇ DÖKER)

Önce tam tekmil bir hemogram sayımı yaptırtacaksınız. Anemi, yani kansızlık, güçlü bir şekilde saç döker. Saç kaybı, anemi başlamadan çok çok önce kan kaybınız yeni başladığında bile başlayabilir. Yapılan araştırmalar, ülkemizde kadınların yüzde yetmişinin kansızlıktan(demir eksikliği de dahil) dolayı saç kaybettiğini söylüyor.

(VİTAMİNSİZLİK SAÇ DÖKER)

Sonra vitaminlere baktırtacaksınız. Çinko, D vitamini, B vitaminleri, H vitamini(biotin), kreatinin, magnezyum, folik asit, ferittin ve demir değerlerinize baktırtıyorsunuz. Bu değerler ortalamaysa okey. Fakat sınıra yakınsa ve doktorunuz ilaç vermiyorsa değerleri depolamak için ilaç isteyebilirsiniz. Sınırın altındaysa doktorunuz kendisi verecektir zaten. Saç dökülmeniz vitamin eksikliğinden kaynaklanmıyorsa bile bu takviye edici vitaminler, saç dökülme savaşında sizin kalkanınız olacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar ferittin değerinin 40'ın yukarısında olması gerektiğini öğütler, bu kanıtlanmış bişey değildir ama demir takviyesi her zaman saç dökülmesini azaltacaktır. Demir ilacı yazdıramıyorsanız, demir ağırlıklı bir beslenme düzenine geçin.

Bilmeyenlere dip not. Demir(serum), demir değeriniz, Ferittin demir depolarınızdır. Demir değeriniz çok iyi çıkıp ferittin yani demir deponuz çok az çıkıyorsa yine saç dökülmeniz olabilir, depolarınızı doldurmak için demir tedavisine başlayın. Demir değeriniz düşükse 2 ay ilaç kullanıp yükseltmişseniz ve değer normale dönmüşse yine de tedaviyi bırakmayın ve en az 2 ayda depolarınız dolması için ilaç kullanmak istediğinizi doktora belirtin.

(HORMONLAR SAÇ DÖKER)

Yine aynı doktordan hormon testi istediğinizi söyleyeceksiniz. Kadınlık hormonları, testesteron hormonları, tiroid hormonlarınıza baktırtacaksınız. Buradaki herhangi bir dengesizlik sizin farklı bir hastalığa sahip olduğunuzu gösterir ve onu tedavi ederek saç dökülmenizin sebebini anlayabilirsiniz. Kadınlık hormonlarınızda sorun varsa, doğruca kadın doğuma. Pko olabilirsiniz, tedaviyle saç dökülmenizi durdurursunuz gibi alternatif yollar var. Tiroid hormonlarınızda bozukluk varsa çok önemli bir rahatsızlığı belkide saç dökülmesiyle tespit etmiş olacaksınız. Sağlık bu, ihmal etmeyin.

Testlerinizi yaptırdınız. Ardıdan 2.adım: Cildiyeye gidiyoruz. Cildiye doktoruna saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söyleyeceksiniz.

(STRES SAÇ DÖKER)

Size stresinizi soracak çünkü stres saç döker. Öyle yada böyle, klişe yada değil, bu meret saç döküyor arkadaşlar. Üstelik şuan çok stresliyim saçım dökülüyor mantığıyla işlemiyor sistem. Stres anından 3-4 ay sonra saç dökülmesi başlıyor ve 6 aya kadar devam ediyor. Doktora gittiğinizde stressiz olabilirsiniz ama 2-3-4 ay öncesinde yoğun stres yaşamışsanız bunu söylemeyi ihmal etmeyin. E peki ne yapacağız diyebilirsiniz? Kendi stresinizi yönetemiyorsanız sinir hastalıklarına görüneceksiniz, meditasyon yapacaksınız, beslenme düzenine dikkat edeceksiniz, vitamin takviyesi alacaksanız, saç derinize masaj yapacaksanız, cildiyenizin tavsiyelerine uyacaksınız ve sabırlı olacaksınız.

(DERİ RAHATSIZLIKLARI SAÇ DÖKER)

Strese bağlı olarak, ya da saç derinizdeki yapısal bozukluklardan kaynaklı saç derisi rahatsızlıklarına yakalanmış olabilirsiniz. Stresten dolayı saçkıran olabilir. Saç egzamasına yakalanmış olabilirsiniz. Doktor saç derinizi kontrol ederek bunları teyit edecektir. Bu esnada da yaptırdığınız vitamin ve kan testlerinin sonuçlarıyla da içten saçlarınıza destek sağlamış olursunuz. Şampuan gibi şeyler işte bu durumda işe yarar, doktorun lafından burada çıkmamanız önemlidir.

(GENETİK SAÇ DÖKÜLMENİZ OLABİLİR)

Ailede bir yada ki kişide kellik varsa, seyreklik varsa doktorunuza bunu söyleyin. Kadın ya da erkek tipi dökülme yaşıyor olabilirsiniz. Erkek tipi dökülmede, alın-şakaklar ilk önce açılan yerlerdir ve saç çizgisi gerilemeye başlar. Kadın tipi saç dökülmesinde tepe açılmaya başlar yada genel anlamıyla her bölgede seyreklik oluşur. Eğer genetik saç dökülmeniz var ise, ne vitamin ne şampuan hiçbişey etki etmez diyen cahilleri dinlemeyin. Süreci yönetebilir ve saçlarınızı senelerce koruyabilirsiniz. Yapılan bir araştırmada saçı dökülen 20-70 yaşındaki kadınları 300 günlük bir deneye alıyorlar ve 300 günün 300ünde de saçlarına 5 dk masaj yaptırtıyorlar. 1.günde %60-80 oranında olan saç dökülmeleri 300.günde %3'e kadar düşüyor. Eğer genetik dökülme tanınız varsa 1-hemen masaja başlıyorsunuz. Günde beş dakika masajla hem saç derisine bol bol kan gönderiyoruz hemde saçı tutan minik kaslar masaj sayesinde gelişerek saçı daha sıkı tutuyorlar ve saçınızı tepenizde tutmuş oluyorsunuz. 2-doktor size minoksil verecek. Hayat boyu kullanma saçmalığına kulak tıkayın. İlk 4 ay sabah akşam- sonraki 2 ay sadece akşam, sonraki aylar 2 günde bir akşam, sonra da saçın minoksidil denilen ham maddeyi unutmaması için haftada 2-3kere sıkarak, ve saç dökülme ataklarınızın başladığı zamanlarda yine sabah akşam sürerek ilacı kullanabilirsiniz. Böylece hem bir bağımlılık yaşanmaz, hemde saç deriniz ilaca alışarak etkisini yitirmez. Tansiyon hastaları nasıl ömür boyu ilaç kullanıyorsa, genetik saç dökülme rahatsızlığınız varsa sizde saç dökülmesine etkisinin kanıtlanmış tek ilacı olan bu ilacı öyle yada böyle kullanacaksınız. Yok efendim ben ilaç bağımlısı olamam diye mıymık mıymık konuşanlar henüz ciddi bir saç dökülmesi yaşamamış demektir, zira kel kalma korkusuyla öyle bir bu ilacı kullanıyorsunuz ki size anlatamam :)

Adım 3: Kadın doğuma gidiyoruz. Yumurtalıklarımıza baktırıyoruz, yeni anne olmuşsak saç dökülmesi muhtemelen bundan kaynaklanıyor vs. Doktorumuza saç dökülmemiz olduğunu söylüyoruz ve onun muayne sonucuna göre aksiyon alıyoruz.

Bütün bu tıbbi mercilere gittiysek, sonuçlarınızı alın ve diğer doktorları da bilgilendirin, ve 2 ayda bir dahiliye uzmanına kontrole gitmeye, 3 ayda 1 cildiyeye kontrole gitmeye, 6 ayda 1 kadın doğuma kontrole gitmeyi unutmayın.

Konuda ki bir sonraki mesajımda dikkat edilmesi gerekenleri ve kendi hikayemi paylaşacağım. Devam edemiyorum zira yazmaktan parmaklarım ağrıdı :)
Genetik dökülmem var zaten hep incecik sönüktü stresle birlikte 20 yıldır sürekli sökülme yaşadım.yağlar falan işe yaramadı saç kökü güçlenmiyor.hiçbir dr fayda etmedi bi şey bulamadı o kadar ilaç sonrası minoksil verdiler evet işe yaradı ama hamilelik emzirme derken sürekli kullanılmıyor.çok güzel yazmışsınız sanırım sitede de kimsenin benim kadar az saçı yoktur buna rağmen bu kadar dökülme yaşamıyordur kimse.masaj nasıl yapılmalı onu açıklar mısınız
 
Genetik dökülmem var zaten hep incecik sönüktü stresle birlikte 20 yıldır sürekli sökülme yaşadım.yağlar falan işe yaramadı saç kökü güçlenmiyor.hiçbir dr fayda etmedi bi şey bulamadı o kadar ilaç sonrası minoksil verdiler evet işe yaradı ama hamilelik emzirme derken sürekli kullanılmıyor.çok güzel yazmışsınız sanırım sitede de kimsenin benim kadar az saçı yoktur buna rağmen bu kadar dökülme yaşamıyordur kimse.masaj nasıl yapılmalı onu açıklar mısınız
Canim haftada bir gun zeytinyagini kafana bocala, masajla diplere yedir bi kac saat dur oyle ve cok sicak olmayan suyla yika. Eczaneden biotin al 5bin mg her gun bi tane yut saci icerden besle ben bi yildir kullaniyorum hicbi zarari yok ve reklam amacli yazmadim dokulmen ancak boyle durur biotin sac vitaminidir ve icerden saci besler
 
Arkadaşlar merhaba,

Saçlarımın çok yoğun döküldüğü zamanlarda buraya insanların tecrübelerini okumak için girerdim. Şimdi kendi tecrübemi yazmak için buradayım. Saç dökülme sürecini çok detaylı şekilde ele alarak durdurduğuma inanıyorum. Dilerim bende, zor durumdayken bu satırları okuyan hemcinslerime birazcık umut olabilirim.

Nereden başlayalım? En baştan.

Saç dökülmesini fark ettiniz. İlk başlarda önemsemediniz, üf amma da saçım döküldü bugün deyip geçtiniz. Yarın yine aynısı oldu. Sonra yine ve yine.. Ve en sonunda tam karnınızın ortasında bir cız, eyvah ne yapacağım dediniz. Heh, o evreye geldiyseniz, öncelikle sakin olun. Gelin önce saç dökülmesi dediğimiz bu süreci ve saçlarımızı bir tanıyalım.

Saçlarımızın temel olarak 3 fazı bulunuyor. 1-Büyüme 2-Dinlenme 3-Dökülme. Her saç, kökünden çıkarak büyüme fazına geçiyor, büyüme fazında kök gelişiyor. Dinlenme fazında kök ve saç teli gelişimini tamamlıyor ve 6-7 senelik dinlenmeye geçiyor. En sonunda dinlenen saç, dökülme fazına geçiyor ve saç derimizden ayrılıyor. Ve süreç en başa dönüyor. Her saç telimiz ayrı ayrı bu süreçten geçiyor. Aslında her saç teli eninde sonunda dökülüp bizimle kalmıyor, ama siz bunu fark etmiyorsunuz. Bu bilgileri cebimize koyup yola devam edelim.

Saç dökülmesi diye google'da search ettiğinizde, size günde 50-100 telin normal olduğunu söyleyecekler. İşte bu 50-100 tel saçlarınızın dökülme fazında olduğu zamanlarda normal kabul edilir ve maksimum 2 ay sürmesi gerekir. Herkesin, bu aralar saçım çok dökülüyor havalardan, mevsimlerdendir muhabbeti aslında saçın sağlık döngüsünün en son adımı olan dökülme fazında olmasından kaynaklanıyor. Eğer saçınız yılın 365 günü 50-100 tel arası dökülüyorsa bu normal değildir, ve saç dökülme sorununuz var demektir. Doğru bilinen yanlışların en temeli budur. Saç dökülmeniz varsa öncelikle saçınızı takip edin ve 2 aydan uzun sürüyorsa hemmen bir doktora.. Bu fazdaki dökülme sizin içinizi cız ettirmeyen bir dökülme olacaktır tabiki, aşırı aşırı aşırı anormal dökülmelerde, sizi huzursuz eden dökülmelerde lütfen doktora gitmek için 2 ay beklemeyin, saçlarınıza yazık olur. Ayı zamanda saç çekme testi de yapabilirsiniz. 3 gün yıkamadığınız saçınızdan bir tutamı dikkatli bir şekilde parmaklarınızın arasından geçirin ve bu işlemi 10 kere tekrarlayın, gelen saça göre durumu anlayacaksınız zaten.

Saç dökülmesini tespit ettiniz, peki ne yapacaksınız, hangi doktora, hangi vitamine koşacaksınız onlara bir bakalım.

Öncelikle çoğu kadın saç dökülmesi olmasına rağmen doktora gitmiyor. Kürlerden, yağlardan medet umuyorlar, senelerce saç kaybedip, 1 kökten 3 tel saç fışkırtan bir deri sistemini yok edene kadar saç dökülmesi yaşayıp buna rağmen yine doktora gitmeyip tesadüfen yaptırdığı bir testte bir değerinin eksikliğini fark ederek saç dökülmesini durduruyor... Böyle vakalara çok derinden üzülüyorum. Ayıptır söylemesi ama cahillik etmeyin, vah saçım dökülüyor aman saçsız kalacam aman kel kalacam diye ağlanmayın, her pazar saçınızı pis yağlara bulamayın. Adam akıllı bir doktora gidin, bilinçlenin. Saç dökülmem başladığında sadece insanların tecrübelerini okumak için buraya girmekle kalmadım aynı zamanda doktorların yazmış olduğu makaleleri de taradım, bitirme tezlerini ve araştırma konularını, yapılan deneyleri inceleyerek yabancı kaynak taraması yaptım. Bu sürece başladığınızda doğru bilgiyle, kirli bilgiyi ayırt edin. Okuduğunuz kişinin tecrübesiyle kendi tecrübenizi ayırt edin, farkını kavrayın. Boşuna evham yapmayın. Bilgi her şeydir, mesai saati doldurmak için yanlış tanı koyan doktor mağduru olmamak için bile okumanız, süreci didik didik etmeniz lazım. Anlatabildim mi?

Adım1: Doktora gidin. HAYIR AİLE HEKİMİNE DEĞİL. Hayır cildiyeye de değil. İlk önce içten bir tarama yapacağız. Doğruca bir endokrinoloji doktoruna gidiyor ve saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söylüyorsunuz.

(KANSIZLIK SAÇ DÖKER)

Önce tam tekmil bir hemogram sayımı yaptırtacaksınız. Anemi, yani kansızlık, güçlü bir şekilde saç döker. Saç kaybı, anemi başlamadan çok çok önce kan kaybınız yeni başladığında bile başlayabilir. Yapılan araştırmalar, ülkemizde kadınların yüzde yetmişinin kansızlıktan(demir eksikliği de dahil) dolayı saç kaybettiğini söylüyor.

(VİTAMİNSİZLİK SAÇ DÖKER)

Sonra vitaminlere baktırtacaksınız. Çinko, D vitamini, B vitaminleri, H vitamini(biotin), kreatinin, magnezyum, folik asit, ferittin ve demir değerlerinize baktırtıyorsunuz. Bu değerler ortalamaysa okey. Fakat sınıra yakınsa ve doktorunuz ilaç vermiyorsa değerleri depolamak için ilaç isteyebilirsiniz. Sınırın altındaysa doktorunuz kendisi verecektir zaten. Saç dökülmeniz vitamin eksikliğinden kaynaklanmıyorsa bile bu takviye edici vitaminler, saç dökülme savaşında sizin kalkanınız olacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar ferittin değerinin 40'ın yukarısında olması gerektiğini öğütler, bu kanıtlanmış bişey değildir ama demir takviyesi her zaman saç dökülmesini azaltacaktır. Demir ilacı yazdıramıyorsanız, demir ağırlıklı bir beslenme düzenine geçin.

Bilmeyenlere dip not. Demir(serum), demir değeriniz, Ferittin demir depolarınızdır. Demir değeriniz çok iyi çıkıp ferittin yani demir deponuz çok az çıkıyorsa yine saç dökülmeniz olabilir, depolarınızı doldurmak için demir tedavisine başlayın. Demir değeriniz düşükse 2 ay ilaç kullanıp yükseltmişseniz ve değer normale dönmüşse yine de tedaviyi bırakmayın ve en az 2 ayda depolarınız dolması için ilaç kullanmak istediğinizi doktora belirtin.

(HORMONLAR SAÇ DÖKER)

Yine aynı doktordan hormon testi istediğinizi söyleyeceksiniz. Kadınlık hormonları, testesteron hormonları, tiroid hormonlarınıza baktırtacaksınız. Buradaki herhangi bir dengesizlik sizin farklı bir hastalığa sahip olduğunuzu gösterir ve onu tedavi ederek saç dökülmenizin sebebini anlayabilirsiniz. Kadınlık hormonlarınızda sorun varsa, doğruca kadın doğuma. Pko olabilirsiniz, tedaviyle saç dökülmenizi durdurursunuz gibi alternatif yollar var. Tiroid hormonlarınızda bozukluk varsa çok önemli bir rahatsızlığı belkide saç dökülmesiyle tespit etmiş olacaksınız. Sağlık bu, ihmal etmeyin.

Testlerinizi yaptırdınız. Ardıdan 2.adım: Cildiyeye gidiyoruz. Cildiye doktoruna saç dökülmenizin araştırılmasını istediğinizi söyleyeceksiniz.

(STRES SAÇ DÖKER)

Size stresinizi soracak çünkü stres saç döker. Öyle yada böyle, klişe yada değil, bu meret saç döküyor arkadaşlar. Üstelik şuan çok stresliyim saçım dökülüyor mantığıyla işlemiyor sistem. Stres anından 3-4 ay sonra saç dökülmesi başlıyor ve 6 aya kadar devam ediyor. Doktora gittiğinizde stressiz olabilirsiniz ama 2-3-4 ay öncesinde yoğun stres yaşamışsanız bunu söylemeyi ihmal etmeyin. E peki ne yapacağız diyebilirsiniz? Kendi stresinizi yönetemiyorsanız sinir hastalıklarına görüneceksiniz, meditasyon yapacaksınız, beslenme düzenine dikkat edeceksiniz, vitamin takviyesi alacaksanız, saç derinize masaj yapacaksanız, cildiyenizin tavsiyelerine uyacaksınız ve sabırlı olacaksınız.

(DERİ RAHATSIZLIKLARI SAÇ DÖKER)

Strese bağlı olarak, ya da saç derinizdeki yapısal bozukluklardan kaynaklı saç derisi rahatsızlıklarına yakalanmış olabilirsiniz. Stresten dolayı saçkıran olabilir. Saç egzamasına yakalanmış olabilirsiniz. Doktor saç derinizi kontrol ederek bunları teyit edecektir. Bu esnada da yaptırdığınız vitamin ve kan testlerinin sonuçlarıyla da içten saçlarınıza destek sağlamış olursunuz. Şampuan gibi şeyler işte bu durumda işe yarar, doktorun lafından burada çıkmamanız önemlidir.

(GENETİK SAÇ DÖKÜLMENİZ OLABİLİR)

Ailede bir yada ki kişide kellik varsa, seyreklik varsa doktorunuza bunu söyleyin. Kadın ya da erkek tipi dökülme yaşıyor olabilirsiniz. Erkek tipi dökülmede, alın-şakaklar ilk önce açılan yerlerdir ve saç çizgisi gerilemeye başlar. Kadın tipi saç dökülmesinde tepe açılmaya başlar yada genel anlamıyla her bölgede seyreklik oluşur. Eğer genetik saç dökülmeniz var ise, ne vitamin ne şampuan hiçbişey etki etmez diyen cahilleri dinlemeyin. Süreci yönetebilir ve saçlarınızı senelerce koruyabilirsiniz. Yapılan bir araştırmada saçı dökülen 20-70 yaşındaki kadınları 300 günlük bir deneye alıyorlar ve 300 günün 300ünde de saçlarına 5 dk masaj yaptırtıyorlar. 1.günde %60-80 oranında olan saç dökülmeleri 300.günde %3'e kadar düşüyor. Eğer genetik dökülme tanınız varsa 1-hemen masaja başlıyorsunuz. Günde beş dakika masajla hem saç derisine bol bol kan gönderiyoruz hemde saçı tutan minik kaslar masaj sayesinde gelişerek saçı daha sıkı tutuyorlar ve saçınızı tepenizde tutmuş oluyorsunuz. 2-doktor size minoksil verecek. Hayat boyu kullanma saçmalığına kulak tıkayın. İlk 4 ay sabah akşam- sonraki 2 ay sadece akşam, sonraki aylar 2 günde bir akşam, sonra da saçın minoksidil denilen ham maddeyi unutmaması için haftada 2-3kere sıkarak, ve saç dökülme ataklarınızın başladığı zamanlarda yine sabah akşam sürerek ilacı kullanabilirsiniz. Böylece hem bir bağımlılık yaşanmaz, hemde saç deriniz ilaca alışarak etkisini yitirmez. Tansiyon hastaları nasıl ömür boyu ilaç kullanıyorsa, genetik saç dökülme rahatsızlığınız varsa sizde saç dökülmesine etkisinin kanıtlanmış tek ilacı olan bu ilacı öyle yada böyle kullanacaksınız. Yok efendim ben ilaç bağımlısı olamam diye mıymık mıymık konuşanlar henüz ciddi bir saç dökülmesi yaşamamış demektir, zira kel kalma korkusuyla öyle bir bu ilacı kullanıyorsunuz ki size anlatamam :)

Adım 3: Kadın doğuma gidiyoruz. Yumurtalıklarımıza baktırıyoruz, yeni anne olmuşsak saç dökülmesi muhtemelen bundan kaynaklanıyor vs. Doktorumuza saç dökülmemiz olduğunu söylüyoruz ve onun muayne sonucuna göre aksiyon alıyoruz.

Bütün bu tıbbi mercilere gittiysek, sonuçlarınızı alın ve diğer doktorları da bilgilendirin, ve 2 ayda bir dahiliye uzmanına kontrole gitmeye, 3 ayda 1 cildiyeye kontrole gitmeye, 6 ayda 1 kadın doğuma kontrole gitmeyi unutmayın.

Konuda ki bir sonraki mesajımda dikkat edilmesi gerekenleri ve kendi hikayemi paylaşacağım. Devam edemiyorum zira yazmaktan parmaklarım ağrıdı :)
Merhaba O Okynss çok güzel bilgiler vermişsin teşekkürler ama devamının gelmemesine üzüldüm. Uyguladığın saç masajını anlatırmısın
 
Zeytinyağı çok fazla saç döküyor kesinlikle kullanmayın sadece sarımsak sürün bende zeytinyağı çok saçımı döktü çok pişmanım
 
X