Şarap yoksa yemek de yok: Fransa, İran’ın ‘içkisiz yemek’ isteğini reddetti

Muhtemelen fransa da talep etmeyecektir zaten böyle bişey. Ama talep ederse de hayır cevabı alacaktır. İran da talebine hayır cevabı almış işte. Bence gayet yerinde.

vallaha Amine, konuşma hiç başlamadı esasında, çünkü sen soruya hiç cevap vermedin. daha ziyade monolog şeklinde gittik.
saygılar bizden.
ben seni farklı tanımıştım
tamam öyle olsun bakalım başlamadan bitsin hikayemiz

monologsa demekki

Türkiye bir sanatçı karşıladığında dahi özel bütün istekleri yapılıyor..
Sende bir misafir davet ettiysen istediği şekilde davranmalısın.
Sen içme dememiş adam , bana yapılan davette böyle birşey olmasın denmiş hepsi bu.
Onun onuruna yaptığın yemekte iki saat alkol olmasın ne var bunda ?
Ev davetiyle bir mi bu ? Tuhaf örnekler verilmiş.

Siz genel bir davet veriyorsunuz.. Yılbaşı daveti. Ve buna elbette katılmak istemeyen katılmaz. Kişiyi ve ortamı biliyorsa ona göre davranır.
Ama bir iki kişiyi çağırıyorsanız ve o kişinin hassasiyetini biliyorsanız , ona göre davet verirsiniz. Ev sahipliği bunu gerektirir.

sevdiğim bir laf vardır:
Gerçeği insanların ölçüsüyle değil insanları gerçeğin ölçüsüyle tartın diye.
bak buraya ne güzel uydu.
tarrtıysan ne mutlu sana evet güzel söz
gerçeğin ölçüsüyle tartmak lazım tuttum bu sözü

öncelikle alıntı butonu var, kullanmak iyidir. yazılanlar ortada kalmaz, muhatabını bulur.
hayır, bir iki kişiyi çağırıyorsam da o masada içki içmek isteyen tek bir kişi varsa, mesela ben, o masada içki olur. nasıl ki ben içmeyen bir insanın evine elimde şarapla gitmiyorsam ya da ondan benim önüme şarap koymasını beklemiyorsam, o da benim evimde içki olmamasını bekleyemez. benim evimde ve masamda içki olur.
kimseye içki gibi hayati olmayan bir konuda hassasiyet göstermek gibi bir mecburiyetim yok.
Fransa örneğine gelirsek, bana içki servisi yapılmasın demekle, masada içki olmasın demek farklı şeyler. zaten Fransızların gerizekalı gibi Şeriat devleti başkanına içki servis edeceğini sanmıyorum.
mesele İran Cumhurbaşkanının içip içmemesi değil, diğerlerinin içip içmemesi. o masada içki olur ama Fransızlar görgü kuralları gereği içki içmezler, hoş olan budur.
ama siz içkinin yasak olmadığı bir ülkede masada içki olmasın derseniz, o insanlar da sizin ülkenize gelip masada içki olsun diye diretirler.
Fransa masada içki olsun dese burada gelip Fransızlara"çakacak" olanların, söz konusu İran olunca misafirperverlikten bahsetmesi de hiç samimi değil.
eğer misafire göre içki servisi yapmak misafirpervelikse İran da Fransızlara içki servisi yapmak ZORUNDA.
her ülkenin kendi kuralları vardır. İran kendisininkilere uyulmasını istiyorsa Fransanınkine de uyacak.

marilyn monroe , alıntı yapmamanın nedeni , dilenmiyorsa cevap verilmeyebilir diyedir.. Havada kalmadı , muhatabını buldu zaten.

Aynı şeyi yazmışsınız yine , dolayısıyla aynı yorumum geçerlidir.

Sen bir devlet adamını konuk etmişsen ona göre davranmak nezakettir.. O gün alkolsüz davet vermek ödün vermek değildir saygı ifadesidir.

alıntı yapsanız da dilersem cevap vermem, böyle şık olmuyor çünkü.
işte ben de diyorum ki Fransa İran'a gittiğinde İran içkili davet vermeli diyor musunuz? bu da bir saygı ifadesi mi?
yoksa yine saygıyı İranda içki içilmiyor Fransa buna uymalı diyerek Fransadan mı bekleyeceksiniz?
öyleyse bu bir saygı değil, bir taviz.

Bence burada mevzu içki olup olmaması değil arkadaşlar, içki bir sembol. Yani bireysel ilişkiler gibi düşünmüyorum buradaki içki mevzusunu. Burada ülkeler arası ilişki söz konusu.

Fransa lideri burası Cumhuriyet derken de aslında niyetini belli ediyor. Bu bence Şeriat belki dolaylı da olsa İslamiyet düşmanlığı gibi göründü bana da ilk okuduğumdan beri.

İran lideri Cumhuriyet'e ya da Demokrasiye darbe yapalım dememiş, sadece rica da bulunmuş. Haa ricası sert mi değil mi bilemem.

Ama içkinin kokusu bile haram diyen insanlardan bahsediyoruz. Bence bürokratların bu konuda duyarlı olması gerek. Ülkeler arası ilişki de içkinin mevzusunun bu denli abartılması hoş değil. Özgürlük ve demokrasi ile ilgili mevzu değil ki bu.

Keza İran c.başkanının kahvaltıyı red etmesi de aynı derece de ayıptır.

Bence bu germişten gelen bir krizin dışa vurumu.

Kusura bakmayın ama bu haberde ben İran Cumhurbaşkanı'na hak verdim, adamın onuruna yemek verilecek ve inancı, hayat görüşü belli, masada şarap istememesi doğal, sebebini de hemen yazayım, kendi içmeyecek ama sofrasında şarap kadehleri olsa basında atılacak manşetler belli, "Halkına Islâma göre yaşayın deyip kadınlara yasaklar getiren Ruhani Fransa'da alem yapıyor."

Adam siyasi biri, sizin bizim gibi biri değil ki masasındaki detaylar Göze batmasın, aksine peçeteler bile Göze sokulur.
Siyasi oyunlara yem ederler adamı, akıllıca davranmış bence.

Ve Cumhuriyet'le Şarap bağdaştırması da garip, tamam Cumhuriyet demokrasi ve özgürlük demektir ama biz bunu böyle anlıyoruz, yazıyı anlamlandırmadan dümdüz okuduğunuzda çıkan sonuç cumhuriyet =alkol manası çıkartılıyor, maksatlıymış gibi sanki. Kaç kişi bizim anladığımız manasıyla bağdaştıracak sizce?
Bazı kelimeler aynı cümle içerisinde kullanılırken dikkat etmek gerekir, üstüne basa basa kullanılıyorsa ben altında maksat arıyorum şahsen zira medya resmen algı yönetimi için kolları sıvadı çok önceleri.

Bir de haberin aslını görmek lazım aslında. Yansıtılan her zaman doğru olmayabiliyor, ya da çeviri hatalı oluyor falan. Bilemedim...

Bir de haberin aslını görmek lazım aslında. Yansıtılan her zaman doğru olmayabiliyor, ya da çeviri hatalı oluyor falan. Bilemedim...
Bak o doğru, orjinalinde ne diyor bilemem ama çevrilen haliyle fikrim bu.
Şuraya bak ya, medyaya güvenimiz kalmadı, ama cidden her biri farklı algı yönetimi yapar oldu, her birinin vurgusu başka bir tarafa.

Bence olayı gayri resmi ev davetlerimizle bir tutamayız .

Uluslararası protokolde ziyafet kuralları vardır . Bu kurallar en ince ayrıntısına kadar belirlidir . Bırakınız masada alkol bulunmamasını , kadehinizde alkol yoksa bile , eğer davette ''şerefe kadeh kaldırılıyorsa '' buna boş kadehle de olsa katılmak bile kuraldır

Bu kuralları doğru bulduğum için yazmıyorum , ama varlar işte .

Ha Fransa Cumhurbaşkanı , diğer protokol davetlerinde onur konuğuna ''imtiyazlı'' bir mönü ve servis sunuyor da , iş İran Cumhurbaşkanı Ruhaniye geldiğinde ; protokol kurallarından taviz vermiyorsa , o zaman elbette yaptığı tutumda art niyet aranır .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…