Şanlıurfa 'da ne yenir,nerede yenir?

16 Ağustos 2010
294.697
607.051
1.098
43
Malatya
Tarihi ve mistik atmosferiyle Güneydoğu Anadolu'nun en güzel şehirlerinden olan Şanlıurfa, peygamberler şehri olarak da anılır. Şehri gezdikten sonra midenize bayram yaşatacak mekanlarla karşılaşacaksınız...
Şanlıurfa’nın hakkını verebilmek için, Göbeklitepe, Harran Evleri, Halfeti gibi şehir merkezinde yer almayan ama mutlaka görülmesi gereken yerleri de ziyaret edebilmek ve Şanlıurfa’da ne yenir listemizdeki lezzetlerin hepsini tadabilmek için bu şehirde en az üç gün kalınmalı bence. Hadi lafı daha fazla uzatmadan başlayalım bakalım…


CİĞER KEBABI


Ciğer kebabı konusunda bizce Urfalılar diğer herkesden bir sıfır önde. Gaziantep’te sabah kahvaltısında yeniyor ama Şanlıurfa’da ciğerin sabahı akşamı yok. Günün her öğününde sevilerek yeniyor. İşin püf nokatası şişlerin ince, şişlere takılan ciğer parçalarının çok da iri olmamasında. Taze soğan, nane ve kimyon da eklenerek o muhteşem tat yakalanır:)

Şanlıurfa’da Ciğer Kebabı Nerede Yenir?

Ciğerci Aziz Usta Urfa

Şanlıurfa’da ciğerin en hasını, Balıklıgöl’e çıkan yolda çarşı içinde, alçak ahşap masalı ve tabureli, küçük, salaş bir mekan olan Meşhur Ciğerci Aziz Usta’da bulabilirsiniz. Bir porsiyon ciğer ve içecek içinde kişi başı en fazla 20 -30 TL’ye doyuyorsunuz. Masada bütün bütün duran soğanları kendiniz dilediğiniz gibi doğruyorsunuz.


Urfa Sevgi Ciğer Salonu

Şanlıurfa’da ciğeri bir nebze daha restoran kafasında bir yerde yemek isterseniz en doğru adres Sevgi Ciğer Salonu. Menüde sadece ciğer değil kuşbaşı ve tavuk şiş de var ama buranın olayı ciğer kebabı tabi.


Haşhaş Kebabı



İsminde haşhaş var diye içinde haşhaş var sanmayın. Zırhla çekilmiş kıyma et, baharatlar ve sebzelerin karışımından elde edilen bir harcın şişlere takılıp pişirilmesiyle yapılıyor. Şanlıurfa’da haşhaş kebabının en iyisi Birecik’te yeniyor. Zaten Şanlıurfa’nın Birecik bölgesine ait bir kebap.


Şanlıurfa’da Haşhaş Kebabı Nerede Yenir?

Cevdet Usta’nın Yeri

Haşhaş kebabının en hası Birecik’te yeniyor. Özellikle de Birecik merkezdeki Cevdet Usta’nın Yeri, haşhaş kebabının bir numaralı adresi.



PATLICAN KEBABI

Urfalıların balcanlı kebap dediği Patlıcan kebabı ise kebap ve patlıcanların şişlere bir patlıcan bir et olarak dört patlıcan üç et şekilde saplanıp kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılan kebap türü. Önceden kesilip kızartılmış patlıcanların tepsiye dizilip fırına verilmesiyle yapılan versiyonu da evlerde oldukça sık pişen bir yemek. Özellikle de Şanlıurfa’nın Birecik bölgesine has lezzetlerden.


Şanlıurfa’da Patlıcan Kebabı Nerede Yenir?

Dedecan Ocakbaşı Urfa

Şanlıurfa’da patlıcan kebabı ile iddialı yerlerden. Ciğer kebabı, kuşbaşısı ve içli köftesi de çok seviliyor. Üstüne billuriye ve şıllık tatlısı da yenilesi.


Gülbaba Lokantası

Burası da Birecik’te patlıcan kebabının en popüler adresi. Yemeğin yanında sürahi ile ayran geliyor. 2013 yılında Vedat Milor Urfa’ya geldiğinde burada kebap yemiş ve köşesinde özellikle burada yediği patlıcan kebabının son zamanlarda yediği en başarılı kebap olduğunu yazmış.


LAHMACUN

Bildiğiniz çıtırı makbul olan lahmacundan bahsediyoruz.


Şanlıurfa’da Lahmacun Nerede Yenir?

Çulcuoğlu Baklava ve Restoran

Lahmacun’u, şıllık tatlısı, içli köftesi, kebaplara Şanlıurfa mutfağına dair hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz bir restoran.



ÇİĞKÖFTE

Bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların elle iyice yoğurulmasıyla yapılan Çiğ köfte artık öyle aldı yürüdü ki Şanlıurfa sınırlarından çıkıp zincir markalarla 81 ilde herkese iki sokak ötede hale geldi. Tabi şöyle bir fark var ki bazı sağlık önlemleri nedeniyle bu zincir markaların çiğköfte içinde çiğ et kullanmalarına artık izin verilmiyor. Bizce içindeki en temel madde olan eti çıkardığınız halde bile her türlü lezzetli kalmayı başaran bir şey şu çiğköfte.

Şanlıurfa’da Çiğ Köfte Nerede Yenir?

Gülizar Konuk Evi

Aslında tüm restoranlarda ciğköfte bulabilirsiniz. Biz çigköfteye Gülizar Konuk Evi’ndeki sıra gecesinde doyduk.



URFA KEBABI

Bildiğiniz üzere, kebabçılarda size acılı mı acısız mı diye değil Adana mı Urfa mı diye sorulur. Adana bol acılıdır, Urfa ona nazaran bir nebze daha acısızdır ama asla bir köfte kadar da düz değildir. Urfa kebabının en önemli özelliği zırhta çekiliyor olması. Adana’da Urfa’da öyle kıyma makinasından geçme et kullanılmaz. Et sadece zırh adı verilen satıra benzer, ikili tutma yeri olan keskin bıçakalarla parçalanır. Böylece et tabir-i caiz ise ölmez ve özelliğini yitirmez.


Şanlıurfa’da Urfa Kebabı Nerede Yenir?

Altın Restoran

Şanlıurfa’da aklınıza gelebilecek tüm kebap çeşitlerini bulabileceğiniz bir kebabçı. Birçok şeyi aynı anda tatmak için ideal.



KELLE PAÇA

Oldukça etsever bir şehir olarak Şanlıurfa’da sakatatın da hasını bulabileceğiniz garanti. Mumbar (bumbar) dolması, kızartması, kelle paça, tirit ve büryan gibi belki biraz ağır ve her zevke hitap etmeyecek ama gece gece mide kazıntısına bire bir oldukları su götürmez bir gerçek olan lezzetler bulabilirsiniz.


Şanlıurfa’da Kelle Paça Nerede Yenir?

Kırmızı Et Lokantası
Gece yarısı karnınız kelle paça, beyran, tirit, mumbar gibi her damak zevkine uymayan ama sevenleri için dünyanın en güzel yemekleri olabilecek lezzetler çekerse Şanlıurfalı gececilerin favori mekanı Kırmızı.





ŞANLIURFA KAHVECİLERİ
Şanlıurfa’da ne içilir sorusunu cevabı Gaziantep’te olduğu gibi değişmiyor. Menengiç kahvesi! Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen menengiç yani halk arasındaki adıyla çitlembik ağacının saçma büyüklüğündeki meyveleri kahve çekirdeği gibi kavrulup genellikle sütle pişirilip kahve gibi servis ediliyor. Aslında mırrasıyla ünlü şehrimiz Mardin ama bu bölgede de Mardin gibi Arap kültürü oldukça hayatın içine işlemiş olduğundan mırra da menülerde sıklıkla karşınıza çıkacak bir başka kahve türü. En baba kahve severler için bile oldukça yoğun ve acı.

Şanlıurfa’da Kahve Nerede İçilir?

Gümrük Han

Gümrük Han için Şanlıurfa’nın Tahmis Kahvesi diyebiliriz. Burası Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma bir kervansaray. Şimdilerde avlusundaki çay bahçeleri ile menengiç (çitlembik), mırra veya klasik Türk kahvesi içmelik, nostaljik bir kahve molası mekanı.

Seyir Tepesi Cafe
Yemekten sonra çay-kahvenizi içebileceğiniz Balıklıgöl’e tepeden bakan, seyir terası misali manzaralı cafe. Fakat buranın olayı gece yanan ışıklarla ışıldayan şehir silüeti.



KAHVALTI SALONLARI
Köprübaşı Kahvaltı Salonu

İsot reçelli, bal kaymaklı, katmerli serpe kahvaltısıyla Şanlıurfa’nın salaş ama en sevilen kahvaltı salonu.

Zahter Kahvaltı Salonu

Şanlıurfa’da uygun fiyata kahvaltı yapabileceğiniz en iyi yerlerden. Salçalı yumurtalı, taze tırnak pideli, ballı, kaymaklı serpme köy kahvaltısı meşhur.

Nohutçu Seyit Usta
Şanlıurfa’da serpme kahvaltıya alternatif arayanlara Birecik’te meşhur nohut dürümcü Seyit Usta var.

Urfa Cevahir Han Restoran
Tarihi İpek Yolu üzerindeki bir hanın otel, restoran ve sıra gecelerinin düzenlendiği bir konuk evine dönüştürülmüş hali. Aslında Cevahir Han Restoran’ın kebablarından geleneksel Urfa yemeklerine her şeyi beğeniliyor ama özellikle içinde yok yok olan serpme kahvaltısıyla öne çıkıyor. Hafta içi ve Cumartesi saat 08.00 – 12.00 arası yöresel serpme kahvaltı, Pazar günleri ise saat 08.00 – 14.00 arası serpme kahvaltı hizmeti veriliyor.
 
Yapma bunu yapma bunu!
Burasi benim ilk aşık oldugum şehir! Ikincisi de Mardin'dir zaten.
Yukarda bi yerde bizi götürdükleri bi restoran vardi, meshurdu ama adini unuttum. Haa evet sonda yazan restoran; Cevahir. Acı da olsa bi kerecik mirra icilmeli :)
Gümrük Han'da menengic icilmeli evet.
Tatlises'in cig koftesini seviyorum ben :)))
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…