Sakız lekesi için püf noktası

kimderki

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
26 Mayıs 2009
665
0
96
Arkadaşlar kızım bu aralar sakız çiğnemeye merak sardı. Dün banyo yaptırmak için elbisesini çıkarırken bir de baktım elbise badiye yapışmış sakızla. Nasıl çıkarırım diye araştırırken bu bilgileri buldum, denedim ve işe yaradı. Paylaşayım dedim belki birgün size de lazım olur.

Giysideki Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?
Parmağınızla sakızı mümkün olduğunca hafifçe çekip çıkarın. Özellikle sakızın nereden kaynaklandığını bilmiyorsanız bu işlem sırasında lastik eldiven giyebilirsiniz.
Sakızın mümkün olduğu kadar fazlasını çıkardıktan sonra, giysiyi sakızlı tarafı yukarı gelecek şekilde bir dondurucu torbası veya temiz bir plastik poşet içine koyun. Bu, sakız lekesi olan giysideki sakızın dondurucudaki diğer şeylere yapışmasını engelleyecektir.
Sakız tamamen donuncaya kadar giysiyi en az bir saat buzdolabının dondurucu kısmında bırakın.
Sakız lekeli giysiyi dondurucudan çıkardıktan sonra giysi üzerinde kalan sakızı, küt ağızlı bir bıçak veya kredi kartı gibi plastik bir kart kullanarak ve giysiyi yıpratmamaya özen göstererek yavaşça kazıyın. Donan sakızın büyük bölümünün bu işlem sırasında çatlayarak parçalanması gerekir.
Sakızı mümkün olduğunca çıkardıktan sonra, kaldıysa sakız lekesi olan kumaştaki kalıntıları yumuşak bir diş fırçasıyla temizleyin.
Giysiyi bakım talimatındaki gibi yıkayın ve kurutucuya atmadan kurutun.
Yıkandıktan sonra sakız lekesi tamamen çıkmışsa giysiyi ütüleyin.
Bu, sakızı çıkarma işlemi sırasında çekilmiş olan elyafları eski formuna getirecektir.

Halıdaki Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?
Parmağınızla halıdaki sakızı olabildiğince ve yavaşça çekip çıkarın. Özellikle sakızın kaynağını bilmiyorsanız bu işlemi yaparken lastik eldiven giymeniz iyi olacaktır.
Sakızın mümkün olduğu kadar fazlasını çıkardıktan sonra, buz küpüyle doldurduğunuz bir plastik torbayı sakız donuncaya kadar sakız lekesi olan bölge üzerinde gezdirin.
Katılaşan sakızı, ağzı küt bir bıçak veya kaşık kullanarak dikkatlice kazıyın.
Sonra halı üzerinde kalan gevşek sakız parçalarını, elektrik süpürgesiyle veya fırçayla alın.
İşlemlerden sonra halının liflerine yapışmış halde sakız kalırsa, alkali ve ağartıcı içermeyen bir çay kaşığı deterjan ve 1 bardak suyla bir solüsyon hazırlayın.
Bu solüsyonu emdirmiş olduğunuz bir bez veya kağıt havluyu, halı veya koltuktaki sakız lekesi üzerinde ovalamadan bastırın.
Yumuşak başlı bir diş fırçasını nazikçe ve yavaş hareketlerle kullanarak sakızla lekelenmiş olan bölgeyi fırçalayın.
Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi, kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayarak alın.
 
Son düzenleme:
Back