Sağlıklı yılbaşı sofrası nasıl olur?

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2012
2.281
209
Yılbaşı gecesinde, kısa sürede bol miktarda yağlı yiyecek ve tatlı tüketilmesi bir çok sağlık problemlerine yol açabilir. Oysaki yiyecek ve içeceklerin miktar ve çeşitlerinde yapılacak ufak değişiklikler, bu sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını engelleyebiliyor.

Yeni bir yıla daha sayılı günler kaldı. Kimimiz evlerde, kimimiz ise dışarıda yeni yıl için kutlama planları yapmaya başladık bile. Tüm bu planların ortak noktası ise; yenilsin, içilsin, eğlenilsin, yeni yıla sevdiklerimizle mutlu girilsin ki, tüm yıl da böyle güzel geçsin. Ancak yeni yıla keyifli bir başlangıç yapmak için yediğimize, içtiğimize, sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve diyet uzmanı Çağatay Demir, bu özel geceye kadar dikkat edilmesi gerekenleri, yılbaşı gecesini sağlıklı geçirme ve ertesi güne sağlıkla “merhaba” demenin yollarını şöyle sıralıyor.

Yılbaşı gecesinde, kısa sürede bol miktarde yağlı yiyecek ve tatlı tüketilmesi mide bulantısı, hazımsızlık, ishal gibi sağlık problemlerine yol açabilir. Oysaki yiyecek ve içeceklerin miktar ve çeşitlerinde yapılacak ufak değişiklikler ile bu sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını engellenebilir.

Akşam yemeğinde protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeriği dengeli bir öğün tüketmeye özen gösterin.

Öğününüzü dörde bölün. Bir parçasını sebze ve meyveler, bir parçasını posa içeriği yüksek tahıllar, bir parçasını süt- yoğurt grubu, bir parçasını beyaz et veya kurubaklagiller oluştursun.

Yılbaşı yemeğinizde mümkünse katı yağ içeren yiyeceklerden, kızartmalardan, şarküteri ürünlerinden, ağır tatlılardan uzak durun.

Yemeklerinizi uzun bir zaman dilimine yayarak, aralıklarla ve yavaş tüketin.

Akşam yemeğinizde alkollü içki tüketecekseniz mutlaka tok olmalısınız ve 1 saatte 1 kadehten fazla tüketmemelisiniz.

Akollü içki tüketiminden önce, tüketim sırasında ve sonrasında su içmeye özen gösterin. Bu ertesi gün içkinin olumsuz etkilerinin daha az olmasını sağlar.

Alkol alımının sonrasında yüksek miktarda sıvı tüketimi çok önemlidir. Toksinleri vücuttan en etkili biçimde atma yolu idrar ve terdir. Bunun için su, taze sıkılmış meyve suları, kuru meyvelerle yapılmış kompostolar, ayran, bitki çayları iyi birer seçenektir.

Baharatlı, acılı, sirkeli ve yağlı yiyeceklerden kaçının.

İdeal seçimler :

Sebzeler, kurubaklagiller ve yoğurtla yapılan mezeler

Izgara, haşlama veya fırında pişirilmiş hindi veya tavuk

Esmer ekmek veya az yağlı bulgur pilavı

Meyve veya meyveli tatlılar

Leblebi , fındık, ceviz ve kuru meyvelerden oluşan karışık çerez
 
X