Sağlıklı Dişler İçin İyi Beslenmek Şart!

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.958
605.015
43


Süt dişleri doğumdan ergenliğe kadar uzanan süreçteki dişlerdir. Yapıları kalıcı dişlere göre biraz daha farklıdır. Eğer süt dişleri zamanından erken çürür ve çekilirse yan dişler kayacak ve alttan gelen kalıcı dişlere yer olmayacağı için kalıcı dişlerde oluşan çapraşıklık ortodontik tedaviye neden olacaktır.

Eğer çekilmeyip bir iltihap oluştururlarsa da hem alttan gelen kalıcı dişin gelişimini hem de çocuğun genel sağlığı etkilenecektir. Ayrıca süt dişlerinin alttan gelen kalıcı dişlere rehberliği söz konusudur. Bu nedenle çocuklara ağız bakımı alışkanlığının kazandırılması ve süt dişlerinin sağlığı çok önemlidir.

Çocuklar Bu Gıdalardan Uzak Durmalı

Çocukların dişleri erişkinlere göre daha çabuk çürüyor. Şeker, çikolata gibi ürünleri daha fazla tüketen çocuklar, dişlerinin bakımında yetişkinler kadar dikkatli olamıyorlar. Dengeli beslenme çocukların genel vücut gelişimini etkilediği gibi diş sağlığında da önemli rol oynuyor. Çocuklar süt ve süt ürünleri, taze sıkılmış meyve suları ve tane ile satılan meyvelere teşvik edilmedir.

Vitamin ve Kalsiyumu İhmal Etmeyin

Diş sağlığı için tüm vitamin çeşitleri beslenmede yer almalı ve çocuğun aldığı gıdalar mutlaka kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür içermelidir. Bu nedenle çocukların beslenme öğünlerinde sıkça bulunması gereken gıdaların başında süt ve süt ürünleri gelmektedir. Sütlerin kutuları açılmadığı sürece oda sıcaklığında güvenle saklanabileceği gibi, yoğurt ve ayranın da sağlıklı seçimler olacaktır.

Atıştırmalıklara Dikkat

Çocukların tükettiği abur cuburlar diş sağlığı için son derece tehlikelidir. Özellikle şekerleme, kurutulmuş meyve, tuzlu ve yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar, asitli içecekler, cips ve kızartmalar dişlerdeki plakla birleşerek çürüğe neden olur. Bu gıdaların mümkün olduğunca az tüketilmesi gerekmektedir.

Karbonhidratlar Diş Çürütüyor!

Diş gelişiminin doğru ilerlemesi için çocukların sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı vardır. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme düzenine sahip bir çocuk, çürük oluşumu açısından risk altındadır. Özellikle nişasta, şeker içeren ve yapışkan gıdaların çok tehlikelidir, bu besinler diş yüzeyine yapışarak çürük oluşumuna ortam hazırlar.

Çürük Oluşumunu Önleyen Besinler

Peynir, yoğurt: Peynir dişler için yararlı besinlerin başında gelir, ağızdaki PH dengesini korumaya yardımcı olur. Çürüklere karşı koruyarak yeni çürük oluşumunu engeller. Yoğurt ise kalsiyum açısından oldukça zengindir. Çocuklarda hazır meyveli yoğurtlardan ziyade evde taze meyvelerle hazırlayacağınız meyveli yoğurtlar hem daha besleyici ve sağlıklı olacaktır. Kalsiyum diş kayıplarını önlemeye yardımcı olur.

Sebze ve Meyveler Çürük Oluşumunu Engelliyor

Sebze ve meyvelerin mutlaka günlük beslenme menüsünde yer alması gerekiyor. Hamburger gibi hazır gıdalar yerine sandviçin içine domates, salatalık veya yeşilbiber tercih etmek çocuklar için daha uygun olacaktır. Çocukta meyve yeme alışkanlığı kazandırmak için her gün düzenli olarak meyve yedirilmesi gerekmektedir.

Elma, çilek, kivi: Meyveler diş sağlığını korumada ve çürüklere neden olabilecek bazı bakterilerin etkisiz kılınmasına neden olur. Çünkü bazı meyveler ekstra çiğnenerek yenildiği için ağızda daha fazla tükürük salgılanmasını sağlar. Elma, diş sağlığı konusunda en yararlı meyvelerin başında geliyor, özellikle kabuklu tüketilmesini tavsiye ettiğimiz elma; dişlerin hem kuvvetlenmesini sağlar hem de dişlerin temizlenmesini sağlar. Çilek ise dişlere ve dişetlerine iyi gelir. Diş taşlarının oluşumunu önleyici ve diş taşlarından kurtulmayı sağlayacak doğal etkiye sahiptir. Kivi ise C vitamini yönünden oldukça zengin bir meyvedir. C vitamini eksikliği dişetlerinin hassas olmasına neden olur. Ve hassas dişleri bakteri oluşumuna da zemin hazırlar. Genellikle kivi yemeyi sevdikleri için çocukların C vitamini ihtiyacını bu şekilde kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı, Süt Dişlerinin Tamamlandığı 2 Yaşlarında Kazandırılmalı

Ebeveynler bu yaştaki çocuklarının dişlerini, kontrollü bir şekilde fırçalamalı ve 3-3,5 yaşından itibaren çocukların kendi kendine fırçalama alışkanlığı kazanmasını sağlamalıdır. Çocuklara diş fırçalamayı sevdirmek için, çocuklarla birlikte anne babaları da fırçalama yapmalıdır. Ayrıca; diş şekli içeren görsellerle aylık bir çizelge oluşturularak, çocuğun da boya kalemleriyle dahil olacağı bir etkinlik, anne baba kontrolünde düzenli olarak yapılmalıdır. Bu etkinlik sonucunda çizelgeye uyan ve diş fırçalamasını aksatmayan çocuğa ödül olarak, istediği bir oyuncak ya da kitap hediye edilmelidir.

Okul Döneminde Diş Fırçalama, Eğitici Görsellerle Daha Dikkat Çekici Bir Hale Getirilmeli

Çocuklarımıza sabah kahvaltı sonrası ve gece uyumadan hemen önce olmak üzere, günde 2 defa diş fırçalatılmalıdır. Çocuk macunlarından bir mercimek tanesi büyüklüğünde fırçalarına sürülmeli ve fırça dişler üzerinde dairesel hareketler uygulanarak, ön ve arka dişlerin iç ve dış tüm yüzeylerine uygulamak suretiyle fırçalama sonuçlandırılmalıdır. Süt dişlerinin değişecek olması nedeniyle, bazı ebeveynler tarafından bakımları önemsenmeyebilir.

Oysa süt dişleri, çocuğun düzgün beslenmesini sağlamakta, konuşmanın düzgün gelişimini oluşturmakta ve sonradan çıkacak olan daimi dişler için hem rehber teşkil etmekte hem de diş çapraşıklıklarının elimine edilmesini sağlamaktadır. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı bakımından en önemli konulardan birisi de koruyucu diş hekimliğidir. Çocuklarımızın dahil edileceği koruyucu diş hekimliği uygulaması ile sağlıklı dişlere sahip nesiller yetiştirilmesi sağlanılacaktır. Bunun sağlanması için ebeveynler, çocuklarını düzenli olarak, her 3 ayda bir diş hekimine kontrole götürmelidir.

ALINTIDIR..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…