Fermente Ürünler: Turşu, boza, kefir, yoğurt, tarhana vb. ev yapımı doğal olanlar tercih edilmeli.
Selenyum günlük ihtiyacı karşılamak için: Bir avuç kadar ayçiçeği veya kabak çekirdeği yenebilir.
Lif, gıdaların bağırsak enzimleri tarafından sindirilmediği kısmıdır.
Besin lifleri suda çözünür ve suda çözünmez olarak iki kategoriye ayrılır.
Her iki lif türünün farklı rahatsızlıkların tedavisi ve belirtilerinin hafifletilmesi için farklı faydaları vardır. Suda çözünür lif içeren yiyecekler, kan şekerinin sabit tutulması ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurken suda çözünmeyen lif, kabızlığı gidermek, hemoroidi önlemek ve sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltmak için kullanılmaktadır.
Günlük olarak alınması gereken lif miktarı her 1000 kalori için 14 gramdır. Her gün 2000-2500 kalori alan sağlıklı yetişkinler için 28-35 gram arası besin lifi önerilmektedir.
ÖRNEK:
Meyve: Kuru erik, armut ve narenciye (portakal, greyfurt..) gibi meyveler yüksek oranda çözünür lif içerir. Bu kategorideki diğer meyveler arasında nektarin, şeftali, elma, muz ve böğürtlen bulunmaktadır.
Baklagiller: Sarı veya yeşil mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller günlük besin lifi kaynağı olarak kullanılabilir. Yarım bardak pişmiş herhangi bir baklagil yaklaşık 3 adet meyve kadar besin lifi içerir.
Sebzeler: Suda çözünen lif içeren sebze listesi çok geniş olmasa da brokoli, Brüksel lahanası, havuç gibi lifli sebzeler kalp ve sindirim sistemi için iyi sebzeler arasında yer gösterilmektedir.
Daha geniş açıklama topiğimde. http://www.kadinlarkulubu.com/forum...cin-tum-gida-meyve-ve-sebzeler.644693/page-49 Hangi mevsimde NE YENİR? Kendi mevsiminde yetiştirilmemiş, serada suni koşullar altında üretilmiş meyve ve sebzeleri tüketmek sağlıklı değildir. Bu kullanılan hormonla, tarım ilacı ile ilgili bir mesele değildir. Doğanın ritmi ile uyum içinde olmakla ilgilidir.
Bu tabloyu yazdırın ve buzdolabınızın kapağına asın. "Bugün ne yesem?" diye düşündüğünüz her durumda bakıp kontrol edin, alışverişinizi buna göre yapın.