Hindistan cevizi yağının faydaları Ara 21, 2014
Hindistan cevizi yağının; saça, cilde, strese, kolesterole, kilo vermeye, bağışıklık sistemine, sindirime, ve metabolizmaya olan faydaları biliniyor. Böbrek problemlerine, kalp hastalıklarına, yüksek kan basıncına, diyabete, HIV, ve kansere, ve aynı zamanda dişlere ve kemik sertliğine olan etkileri de pozitif yönde. Hindistan cevizi yağının bu kadar şeye iyi gelmesi laurik asit, kaprik asit, ve kaprilik asitle açıklanabilir. Bu bileşenler antimikrobiyal, antioksidan, antifungal, antibakteriyel, ve sakinleştirici özelliklere sahiptir.
Hindistan cevizi yağı genellikle Hindistan, Sri Lanka, Tayland, Filipinler gibi tropikal ülkelerde çokça kullanılır. Bu ülkelerde hindistan cevizi yağının üretimi de fazladır. Zamanında ABD ve Kanada gibi batı ülkelerinde de popüler olan hindistan cevizi yağı, rakibi olan mısır yağı ve soya yağının propagandalarına yenik düşüp çok bir varlık gösterememişti. Barındırdığı yükek doymuş yağ oranından dolayı hindistan cevizi yağı 2000’lere kadar insan sağlığına zararlı kabul ediliyordu. Ancak son 10 yılda insanların yapılan bu propagandayı sorgulamasıyla hindistan cevizi yağının öcü olmadığı ortaya çıktı. Şimdi bu yağın vücudumuzda nasıl çalıştığına bakalım?
A) Laurik asit vücutta nasıl kullanılıyor?
İnsan vücudu laurik asidi monolaurine dönüştürür. Monolaurin ise herpes, grip, sitomegalovirus, ve hatta HIV gibi bakteri veya virüs kaynaklı hastalıklar ile mücadele etmede vücuda yardımcı olur. Listeriosis, helikobakter pilori, ve giardia lamblia gibi bakterisel hastalıklarla savaşmada da monolaurin görev görür.
Bu çeşitli faydalarının sonucu olarak hindistan cevizi yağı Ayurveda’da(geleneksel hint tıbbı) sıkça kullanılmıştır.
Hindistan cevizi yağının faydalarını detaylıca incelemeden önce ilk olarak yapısını ve içeriğini anlamalıyız.
B) İçeriği
Hindistan cevizi yağının yüzde 90’ından fazlası doymuş yağlardan oluşur. Bunun yanında içeriğinde tekli ve çoklu olmak üzere doymamış yağ asitlerinden izler taşır. Sızma hindistan cevizi yağında da herhangi bir farklılık söz konusu değil.
Doymuş yağ asitleri: Çoğu orta zincirli trigliseritlerdir. Vücutta sindirimlerinin herhangi bir zorluğu yoktur. Buraya katkı yapan baş madde yüzde 40’dan fazla bulunma oranıyla laurik asittir. Bunu caprik asit, kaprilik asit, miristik asit, ve palmitik takip eder.
Çoklu doymamış yağ asitleri: Linoelik asit
Tekli doymamış yağ asitleri: Oleik asit
Polifenoller: Hindistan cevizi fenolik asit olarak da bilinen gallik asit içerir. Bu polifenoller hindistan cevizi yağının aroması ve tadından sorumludur. Sızma hindistan cevizi yağı polifenoller açısından zengindir.
Betaine, ethanolamide gibi bazı yağ asitleri.
Vitamin E, vitamin K, ve demir gibi bazı mineraller.
C) Yararları
1. Saç
Hindistan cevizi yağı saçınız için en iyi besinlerden biridir. Saçınızın uzamasını desteklerken parlayıcı bir görünüm kazandırır. Saçınız için sorunlar yaratabilecek olan protein kaybı sorununa da iyi gelir.
Hindistan cevizi yağı saç bakımı için Hindistan taraflarında çokça kullanılır. Oralarda yaşayanlar genellikle duş aldıktan sonra veya banyo yaptıktan sonra saçlarına hindistan cevizi yağı sürerler. İyi bir saç kremi olarak görev görmesinin yanında, zarar görmüş saçlarınızı da yeniden uzatma evresine sokar. Bunu yapabilmesini içinde bulundurduğu elzem proteinlerle açıklayabiliriz.
Kafa derinizi düzenli olarak hindistan cevizi yağı ile ovalarsanız, kafa derinizde kepek kalmayacağından emin olabilirsiniz, kafa deriniz kronik olarak kuru olsa bile. Aynı zamanda saçınızda bit ve sirke olmamasına da yardımcı olacaktır.
Hindistan cevizi yağı bu nedenle saç bakım yağı olarak kullanılıyor ve bazı saç kremlerinin içine konuyor. Ancak normalde hindistan cevizi yağı tek başına saça uygulanabilir ve uygulanmalıdır.
2. Kalp
Toplum arasında hindistan cevizi yağının kalp için kötü olduğuna dair yanlış bir algı mevcut. Bu inanış içinde bulundurduğu yüksek miktarda doymuş yağlardan dolayı oluşuyor. Ancak aslında hindistan cevizi yağı kalp için yararlıdır. Yüzde 50’ye varan laurik asit içeriğiyle hindistan cevizi yağı, yüksek kolesterol ve yüksek kan basıncı gibi çeşitli kalp problemlerini önlemeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağında mevcut olan doymuş yağlar diğer bitkisel yağlarda bulunanları kadar zararlı değildir. Hindistan cevizi yağı vücutta LDL seviyesini yükseltmeye neden olmaz,.
3. Cilt
Hindistan cevizi yağı cilt için de mükemmel bir masaj yağıdır. Tüm ciltler için nemlendirici olarak kullanılabilir. Hindistan cevizi yağının yararları mineral yağıyla karşılaştırılabilir. Ancak mineral yağının aksine hindistan cevizi yağının deride herhangi bir kötü etkisi yoktur. Bu yüzden hindistan cevizi yağı deriyi kurumaktan korumada güvenilir bir çözümdür. Yaşlandıkça size eşlik eden kırışıklık ve sarkmayı geciktirir. Egzema ve diğer cilt hastalıklarına da iyi gelir. Bu kadar faydası nedeniyle hindistan cevizi yağı cilt bakım ürünlerinin ana maddesi olmuştur. Sabunlar, losyonlar, ve kremlerde sıkça kullanılır. Bulundurduğu antioksidanlarla erken yaşlanmayı da önlemeye yardım eder.
https://www.flickr.com/photos/edsuom/10932044183
4. Kilo verme
Hindistan cevizi yağı kilo vermede epey kullanışlıdır. Kısa ve orta zincirli yağ asitleriyle fazla kiloyu atmaya yardımcı olur. Sindirimi kolaydır, tiroid ve endokrin sistemin sağıklı çalışmasını sağlar. Pankreastaki stresi alarak, vücudun metabolizma hızını artırır. Vücut böylece daha fazla enerji yakar ve bu da kilosunun üstünde olan insanların kilo vermesine yardım eder. Tropikal bölgee yaşayan ve günlük yemeklerinde hindistan cevizi yağı kullanan insanlar bu nedenle obez, veya şişman olmazlar.
5. Bağışıklık
Hindistan cevizi yağı bağışıklık sistemi için iyidir. Bağışıklık sistemini içinde bulundurduğu antimikrobiyallerle, laurik asitle, ve kaprilik asitle güçlendirir. İnsan vücudunun laurik asidi monolaurine çevirdiğini artık biliyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki monolaurin virüsler ve bakterilerle savaşmada etkili bir bileşen.
6. Sindirim
Hindistan cevizi yağının vücudun içine olan etkisi yemek yağı olarak kullanılmasından gelir. Sindirim sisteminin sıhhatine yardım ettiği için mide ve sindirimle alakalı sorunları önlemede etkilidir. Bulundurduğu doymuş yağların antimikrobiyal özellikleri vardır ve sindirim sorunlarına neden olan bazı bakteriler, fungiler, ve parazitlerle başa çıkmada kişiye yardım edebilir. Vitamin, mineral ve aminoasit gibi besin maddelerinin emilimine de yardımcı olur.
7. Candida
Hindistan cevizinin candida’yı tedavi edici etkisi bulunmuştur. Candida’dan dolayı oluşan vücuttaki yanma hissini hem içten hem de dıştan azaltır. Nemlendirici etkisiyle hastalığın ciltte çatlak oluşturmasını önler. Hindistan cevizi yağını diğer tedavilerden ayıran şey etkisinin bir anlık değil aşamalı olmasıdır. Bu özelliğiyle de hastaya semptomlar vücuttan çekilirken zaman tanımış olur. Ancak bu hastalığın tedavisinde unutulmamalıdır ki birden büyük bir miktar ile başlamak yerine hindistan cevizi yağının dozu azdan başlayıp azar azar artırılmalıdır.
Candida, Candida Albicans denen mayanın midede kontrol edilemeyen bir şekilde çoğalmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu maya aslında herkesin midesinde az ya da çok vardır, ancak, sağlıklı insanlarda kontrol altında tutulduğu için herhangi bir problem oluşturmaz. Bu maya popülasyonunun kontrolsüz çoğalmasıyla ilgili sebepler farklılık göterebilir. Örneğin herhangi başka bir bakterinin bu mayaları yok etmesiyle, veya içilen antibiyotiğin bu mayaları öldürmesiyle vücutta bakteri dengesizliği oluşabilir ve Candida hastalığı ortaya çıkabilir. Mide, ilaçlarla yıkandığında veya kabızlık giderici ilaçların sık kullanıldığında da Candida’nın oluşması için ortam hazırlanmış olabilir.
Candida belirtileri: Genital bölgelerde, mesanede, midede & bağırsakta, kulakta, burunda, veya boğazda enfeksiyon, kaşınan ve kuru bir cilt, organlarda ve deride yanma hissi, cildin parçalara ayrılmış olması ve dökülüyor olması, saç ve tırnaklarla ilgili problemler.
Bu hastalık Avrupa ve Amerika’da yaygındır. Bunun nedeni yemek kültürleri olabilir. Bu iki kıtanın yedikleri yiyeceklerin çoğu öyle ya da böyle fermente edilmiş veya mayalanmış oluyor. Örneğin ekmek, fırında pişirilen şeyler, peynir, şarap ve diğer içkiler… Bu yiyecekler de Candida Albicans’ın oluşumuna yardımcı olabiliyor. Hindistan cevizi yağında bulunan çeşitli yağ asitleri bu yiyeceklerin güvenle yenmesini sağlayabilir, ve Candida tedavisinde kullanılabilir.
Kaprik asit orta zincirli doymuş bir yağ asididir ve hindistan cevizi yağında bulunur. Antimikrobiyal, antiviral, ve antifungal özelliklere sahiptir. Anne sütünde bulunan ve bebeği hastalıklardan koruyan yağ asidiyle aynı yağ asididir. Vücutta bazı enzimlerle reaksiyon vererek çok güçlü bir antimikrobiyal olan monocaprine dönüşür. Candida tedavisinde hindistan cevizi yağı sistematik bir şekilde kullanılırsa, kaprik asidin maya yığınını yok ettiği görülmüştür.
Kaprilik asit, kaproik asit, miristik asit, ve laurik asit hindistan cevizi yağında bulunur. Antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahiptir ve bu özellikleriyle candida albicans’ı yenmeye yardımcı olur. Laurik asit doymuş bir yağdır ve orta zincirli yağ asitlerinden oluşur. Enzimlerle reaksiyona girdiğinde monolaurini oluşturur. Monolaurin tesirli bir bakteri ve fungus öldürücüdür.
https://www.flickr.com/photos/71804756@N00/321969719
8. İyileştirme ve enfeksiyon
Enfeksiyonlu bölgeye uygulandığında hindistan cevizi yağı kimyasal bir katman oluşturur ve enfeksiyon kapmış bölgeyi toz, hava, fungi, bakteri ve virüslerden korur. Vücuttaki ezilmiş bölgelerde oldukça efektifdir çünkü hasar görmüş dokunun iyileşme sürecini hızlandırır.
Enfeksiyonlar: Hindistan cevizi yağı antifungal, antiviral, ve antibakteriyel olduğundan dolayı çeşitli enfeksiyonlarla savaşmada verimlidir. Coconut Research Center’a göre, hindistan cevizi yağı grip, kızamık, hepatit, ve uçuğa neden olan virüsleri öldürüyor. Aynı zamanda ülser, boğaz enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonlarına neden olan bakterileri de yok ediyor.
9. Diğer
Hindistan cevizi yağı aşağıda açıklanan diğer yararlarıyla da şiddetle tavsiye ediliyor.
Karaciğer: Orta zincirli trigliseritlerin varlığı karaciğer hastalıklarını önlüyor. İçinde bulundurduğu bileşenlerin karaciğere gelişiyle parçalanması bir olduğundan dolayı, karaciğerin yükü azalmış oluyor ve yağ birikimini önlüyor.
Böbrek: Böbrek ve safra kesesi hastalıkları da hindistan cevizi yağı tarafından önleniyor. Böbrek taşlarını çözmede de etkili.
Pancreatitis: Pancreatitis tedavisinde etkili olduğuna inanılıyor.
Stres: Hindistan cevizi yağı rahatlatıcıdır ve bu nedenle stresi azaltmaya yardımcı olur. Kafaya uygulanıp masaj yapılmasıyla mental yorgunluğu vücuttan atar.
Diyabet: Hindistan cevizi yağı vücut şekerini kontrol altına almada etkilidir ve insülin salgısını artırır. Kan şekerinin kullanımını da desteklediğinden diyabeti önlemede ve tedavi etmede kullanılır.
Kemikler: Hindistan cevizi yağı vücudun mineralleri absorbe etme becerisini geliştirir. Kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin emiliminin artması kemik gelişimini olumlu etkiler. Orta yaşı geçmiş kadınlar osteoporozdan korunmak için hindistan cevizi yağını kullanabilirler.
Dişler: Kalsiyum dişlerimizi oluşturan önemli bir bileşendir. Hindistan cevizi yağı kalsiyumu daha fazla absorbe ettirmesiyle daha güçlü dişlerin gelişimine neden olur. Diş çürüklerini de durdurur.
Son olarak, hindistan cevizi yağı; atletler, vücut geliştiriciler, ve diyet yapan insanlar tarafından da sıkça kullanılır. Bunun nedeni diğer yağlardan daha az kalori içermesi, içerdiği yağın kolayca enerjiye dönüşmesi ve kalpte ve atardamarlarda yağ birikimine neden olmamasıdır. Atletlerin dirençlerini ve enerjilerini artırarak performanslarını geliştirmelerine yardım eder.
Hindistan cevizi yağı neden sıvı değil?: Diğer yağların aksine hindistan cevizi yağının erime noktası yüksektir. Bu yüzden oda sıcaklığında katı haldedir ve ancak ısıtıldığında erir. Bir gün bir şişe alıp içinin katı olduğunu gördüğünüzde bozuk veya problemli bir ürün olduğunu düşünmeyin. Hindistan cevizi yağı genelde bu formdadır, ve buzdolabında saklanmaz.
Nasıl kullanılır?: Saç bakımı gibi sebeplerle kullanmak istiyorsanız, şişedeki yağı güneşte veya sıcak suyun içinde tutarak eritin. Aynı zamanda katı haldeki yağın birazını bir kaseye koyup kaseyi de ısıtabilirsiniz(Mikrodalga kullanmayın). Sonrasında yağı elinize alıp saçınıza uygulayın. Eğer hindistan cevizi yağını yemeklerde kullanmak istiyorsanız sadece normal tarifinizdeki yağ yerine hindistan cevizi yağı koyun. Ancak şunu unutmayın, yemeklerde sadece hindistan cevizi yağı kullanmak zorunda değilsiniz ve eğer bunu yaparsanız diğer geleneksel yağların faydalarından yararlanamazsınız.
Yemeklerde kullanılır mı?: Evet, tropikal bölgelerde insanlar yemek pişirmede bu yağı kullanıyorlar.
Tadını beğenmedim, ne yapmalıyım?: Hindistan cevizi yağını kullandığınız tarifi değiştirip bir daha deneyebilirsiniz. Yedikten sonra mide bulantısı hissediyorsanız kendinizi yemeye zorlamayın. Tüm yiyeceklerde olabileceği gibi vücudunuz belki de hindistan cevizi yağına alerjik olabilir, böyle bir durumda yememek en iyisidir.
D) Çeşitleri
6 farklı çeşitte hindistan cevizi yağını satın alabilirsiniz. Saf, işlenmiş, organik, virgin, organik virgin, ve extra virgin hindistan cevizi yağının çeşitleridir.
Saf hindistan cevizi yağı: En çok bilinen çeşididir. Copra denilen kurutulmuş hindistan cevizi çekirdeklerinden elde edilir. Ham ve işlenmemiştir. Copra’nın hayvan veya öküz yardımıyla değirmende sıkıştırılmasıyla elde edilir. Ancak daha çok tercih edileni öküzün çektiği değirmende oluşan yağdır. Saf hindistan cevizi yağı yenebilir, saçta ve masajda kullanılabilir. Kozmetik, tıbbi, ve endüstriyel kullanımı da mevcuttur.
İşlenmiş hindistan cevizi yağı: Bu tip yağ ise işlenmemiş hindistan cevizi yağının mekanik ve kimyasal olarak işlenip, ağartılıp kokusunun giderilmesiyle elde edilir. Bu sayede ince, renksiz, kokusuz bir yağ elde edilmiş olur. Burda elde edilen yağ saf doymuş yağdır.
Virgin hindistan cevizi yağı: Taze hindistan cevizinin etli kısmındaki sütten elde edilir, copradan değil. Fermantasyon, santrifüj, ve enzimlerle bir takım işlemlerden geçer. Yağı elde etme sırasında çok az ısı kullanmaya, veya hiç kullanmamaya özen gösterilir. Bu şekilde üretilen hindistan cevizi yağının tadı ve kokusu çok güzeldir. İçeriğinde bolca antioksidan ve orta zincirli yağ asitleri bulundurur. Kayda değer antimikrobiyal özellikleri de vardır. En güvenilir ve saygı duyulur hindistan cevizi yağı çeşitlerinden biridir.
Organik hindistan cevizi yağı: Organik gübrede yetiştirilmiş ağaçlarından koparılan hindistan cevizlerinden elde edilmiş yağdır. Aynı zamanda elde etme veya işlenme sürecinde de hiçbir kimyasal bulunmaz. Bu da saygı duyulur hindistan cevizi yağı çeşitlerindendir. Organik sabun, cilt kremi, losyonlar, yiyecekler, ve bunlara benzer ürünlerde kullanılabilir.
Organik virgin hindistan cevizi yağı: Virgin hindistan cevizi yağının organik hindistan cevizlerinden üretilmesidir. En iyi ve en saf formdaki hindistan cevizi yağı budur, ancak çok da bulunmaz.
Ekstra virgin hindistan cevizi yağı: Diğer tüm hindistan cevizi yağları arasında tartışmaya en açık olan çeşit budur. Çünkü varlığından şüphe edilmektedir, ve ekstra virgin diye bir şeyin olamayacağı söylenmektedir. Hindistan cevizi yağının virgin’liğini ölçen herhangi bir standart mevcut değil. İtibarlı firmalar da bu konuda herhangi bir şey demiyor, ve satmıyorlar. Kısacası bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Hindistan cevizi yağının özellikleri çeşidine göre çok da fark etmiyor. Az ya da çok hepsi birbirine benziyor. Bu yüzden paranızı harcamadan önce seçiminizi gözden geçirip yapıyor olmalısınız.
E) Hindistan cevizi yağını elde etme
Genellikle tercih edilen yöntem soğuk prestir. Yağın kalitesini belirleyen elde etme işleminde kullanılan metottur. İki ana yöntemin varlığından söz edebiliriz. İlk metot copra’nın soğuk preslenmesi, ikinci metot ise taze hindistan cevizi sütünün kaynatılmasıdır. Kaynatma ve ısıtma birçok besin maddesini ve değerli bileşenleri öldürdüğünden bu yöntem soğuk pres kadar iyi bulunmuyor. Soğuk pres ya makina ile ya da öküzler ile olur.
Makinayla pres: Bu yöntemde yağ elektrikli, veya dizel bir motor ile elde edilir. dünyadaki çoğu soğuk pres yağ bu yöntemle elde edilir.
Öküzlerle pres: Bu metotla elde edilmiş yağın tadı ve kokusu daha güzeldir, ve üretim sınırlı olacağı için daha pahalıdır. Daha fazla zaman ve enerji gerektirir. Zayiat daha fazladır. Yani daha yüksek bir fiyatta, daha iyi bir kalitededir, ve aynı zamanda bulması da zordur.
https://www.flickr.com/photos/inottawa/3081850854
F) Hindistan cevizi yağı almak
Öncelikle karar vermeniz gereken şey hindistan cevizi yağına neden ihtiyacınız olduğudur. Yani nerede kullanacaksınız? Yemek,masaj, kilo verme, tıbbi amaçlar bunların hepsini düşünmelisiniz. Yukaırda yazıldığı gibi farklı amaçlara hizmet eden farklı çeşitte hindistan cevizi yağları mevcut. Aşağıdaki listede hangi amaç için hangi hindistan cevizi yağını almanız gerektiğini göreceksiniz.
Yemek — İşlenmiş
Kilo verme — Virgin
Sağlık — Virgin, Organik
Masaj — Saf, işlenmiş
Saç — Saf, işlenmiş
Tıbbi kullanım — Virgin, organik virgin
Herhangi bir ürün almadan önce yemek ve terapik kullanımlar için işlenmiş hindistan cevizinin en iyisi olduğunu unutmayın. Hijyenik ve temizdir. İşlenmemiş hindistan cevizi yağı ise saç ve cilt gibi vücudun daha çok dışına iyi gelir.
Fotoğraf:
https://www.flickr.com/photos/tony_donnelly/5414291088
Kaynak:
https://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html
ALINTI: hindistanceviziyagi.net