Gizli Depresyon nedeni olarak Vitamin B6 düzeyinizi ölçtürün -Dr.Kemal Aslan
Son zamanlarda artan depresyonvakalarında hemen hiç akla gelmeyen ve araştırılması gereken önemli bir vitamin olan B6’dan bahsedelim.
B6 Vitamini yani diğer adıyla
piridoksinsekiz B grubu vitaminlerinden biridir. Piridoksin, piridoksal, piridoksamin, piridoksin fosfat, piridoksal fosfat ve piridoksamin yine bu vitamini tarifleyen diğer adlardır. Vücuda enerji üretmek için karbonhidratlı gıdaların glikoza dönüştürmeye yardımcı olur. Vücutta yağ ve protein metabolizmasına yard
ımcı da olur. 100’den fazla enzimin fonksiyonu için gereklidir.Vücutta depo edilmez, bu yüzden düzenli alınması gerekir ve suda eriyen vitaminlerdendir (A,D,E,K vitaminleri yağda,diğer vitaminler suda erir).
Vitamin B6’nın görevleri neler ? Aktif formu piridoksal fosfat (PLP) olan B6 vitamininin birçok önemli görevi var vücutta. Nörotransmitterlerin (serotonin,melatonin,epinefrin,norepinefrin ve GABA) ve histamin sentezi, hemoglobin üretimi, gen ekspresyonu ve makro besinlerin metabolizması gibi birçok fonksiyonu var. Aminoasitler,nükleik asid ve fosfolipid sentezi için B6 gerekli olduğundan eksikliğinde hemoglobinin hem proteini sentezlenemez ve kansızlık gelişir, ayrıca fosfolipid ve nükleik asit eksikliği ile sinir sisteminin fonksiyonelliği bozulur.
Amino asit metabolizması:
Amino asitleri katabolize eden transaminaz enziminin kofaktörüdür. PLP ayrıca sisteini metiyonine dönüştüren enzim aktivitesi için de gereklidir. Triptofandan vitamin B3 (niasin) sentezi için de gereklidir.
Glukoneogenez: B6 vitamini ayrıca
glukoneogenezde yani başka maddelerden glukoz sentezinde rol alır. Glikojen fosforilaz enzimi için gerekli bir koenzimdir.
Lipid metabolizması:
Sfingolipidlerin biyosentezinde ve özellikle seramid sentezinde gereklidir.
Tüm B kompleks vitaminleri gibi sağlıklı cilt, göz,karaciğer, saç, sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.
B6 vitamini vücutta bir sinir hücresinden başka bir sinir hücresine sinyalleri taşıyan birçok nörotransmitter adı verilen kimyasal madde yapılmasına yardımcı olur. Bu
beynin normal gelişimi ve işlevi için gerekli olan ve vücut hormonlarından
serotonin ve
norepinefrin (ruhsal duruma etki eden) ve
melatonin (vücut saatini düzenlemeye yardımcı olan) hormonu yapılmasına yardımcı olur.
B6 vitamini ayrıca B12 ve B9 (folik asit) ile birlikte kandaki homosistein düzeylerinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Homosistein kalp hastalığı ile ilişkili olan bir bileşiktir ve yüksekliği ile kalp hastalığı riski artar. B6 ayrıca B12 vitamini emilimi için de gerekli bir vitamindir. Proteinlerin yıkımı için de B6 gereklidir bu nedenle fazla proteinli beslenenler fazla B6 almalıdır. Kan glukozunun normal sınırlarda tutulması için de gereklidir.
*Eritrositler yani kırmızı kan hücreleri ve bağışıklık sisteminin hücrelerinin (antikor ) üretimi için de B6 vitamini gereklidir. Eksikse antikor sentezi de düşer ve kolay hastalanırız.
Vitamin B6 eksikliğinde ne olur peki ?
Özellikle çocuklar ve yaşlılarda orta derecede eksiklik görülebilirse de tek başına B6 vitamini eksikliği çok nadirdir. Genellikle malnutrisyon,malabsorbsiyon, böbrek ve karaciğer hastalıkları, alkolizm, hipertiroidizm, konjestif kalp yetmezliği ve bazı ilaçların kullanımı sonrası eksikliği görülür.
Ciddi B6 vitamini eksikliğinde kas güçsüzlüğü, sinirlilik, huzursuzluk, depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve kısa süreli hafıza kaybı görülebilir. Egzama ve seboreik dermatit gibi deri lezyonları, ağız ve dilde yaralar, irritabilite ve konfüzyon (bir çeşit hafıza bozukluğu,bunama sayılır) da görülebilen diğer belirtilerdir. B12 vitamininin emilimi de azalır. Hemoglobin sentezi bozulduğundan normositik,hipokrom mikrositer veya sideroblastik anemi yani kansızlık gelişir. Muhtemelen homosistein yüksekliği yaptığından B6 eksikliğinde kalp hastalığı riski artar. Konumuza gelirsek de serotonin sentezi için gerekli olduğundan B6 eksikliğinde azalmış serotonin seviyeleri ile depresyon gelişiminin arttığı çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. B6 takviyesi ile depresyonda gerileme ve düzelme görülen birçok vaka vardır.
Vitamin B6 klinik çalışmalarda ; Özellikle gebelerde sabah bulantısını azalttığı, premenstrüel sendrom belirtilerinde iyileştirmeye yardımcı olduğu, karpal tünel sendromu denen ve bilekte ağrı ile giden bir bası hastalığında belirtileri ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceği,özellikle romatoid artrit gibi kronik enflamatuvar hastalıklarda semptomlarda iyileşme yapabileceği (bu hastalarda B6 düşük saptanır sıklıkla), parkinson hastalığı riskini azaltabileceği gösterilmiştir. Bu hastalıklarda henüz kesin veriler elde edilmiş olmasa da vitamin B6 desteği veya daha da iyisi B6 dan zengin gıdaların tüketilmesinin sağlımız için çok faydalı olacağı ve saydığım hastalıklardan az veya çok korunma sağlayacağı kesindir.
Vitamin B6 hangi besinlerde boldur ?
Özellikle;
Tavuk, Hindi
Ton balığı, Somon
Karides,domates
Dana karaciğeri
Süt, Peynir
Avokadı
Muz
Mercimek, Fasulye,
Ispanak, Havuç, sarımsak
Kahverengi pirinç, Kepek
Ayçiçeği tohumu, fındık, baklagiller, yumurta, et,balıklar,buğday tohumu ve tam tahıllı unlar bol B6 içerir.
Piyasada B6 vitamini nasıl satılır ? Genellikle çiğneme veya sıvı multivitaminler şeklinde veya tablet olarak tek tek satılır.
Vitamin B6 ihtiyacımız ne kadar ? ortalama olarak;
Yenidoğan-8 yaşına kadar : 0.1-0.6 mg/gün
9 yaş-18 yaş: 1-1.2 mg/gün
19-80 yaş: 1.3 -2 mg/gün alınmalıdır. Kalp hastalıklarından korunmada günlük 3 mg tavsiye edilir.
Numune özellikleri : Hemoliz edilmeden serumu ayrılıp hemen dondurulmalıdır. Işıktan korunmalıdır. Açlık gereklidir.
Fazla alınırsa ne olur ? B6 vitamini çok yüksek dozda mesela > 500 mg/gün alındığında bacaklarda duyu kaybı ve dengesizlik gibi nörolojik bozukluklara sebep olabilir.
Allerjik deri reaksiyonları, güneş ışığına duyarlılık, bulantı, karın ağrısı ve iştah kaybı da oluşabilir.
Vitamin B6 ilaç etkileşimleri : Sigara içme ve birçok ilaç vitamin B6 düzeyini düşürerek yararını azaltır. Bu nedenle aşağıda ilaçlar alınıyorsa B6 vitamini dozu artırılmalıdır veya aynı dönemde alınmamalıdır.
Sikloserin,hidralazin,isoniazid,penisilamin,teofilin,tetrasiklin, antidepresanlar,5-Fluorourasil,doksorubisin,e
ritropoietin,levodopa (L-dopa,vitamin B6 kullanımı Levodopa ve fenitoin etkinliğini azaltır).
milliyet.com
B6 vitamininin vücuttaki görevleri nelerdir? B6 vitamini eksikliğinde neler olur, B6 hangi besinlerde bulunur, B6 vitamini kaynakları hakkında bilgi.
B6 Vitamini; Yiyeceklerde B6 vitamini birbiri ile yakından ilişkili üç şekilde görülür. Pyridoxin, pyridoxal ve pyridoxamine. Magnezyum ve B2 vitamininin yardımıyla bu bileşikler organizmaya geçtikten sonra biyolojik bakımdan aktif hâli olan “pyridoxal-5 -phosphate” şekline dönüşür.
B6 vitamini çok önemlidir. Çünkü yaşam için şarttır. Şeker metabolizması ve özel yağ asitlerinin çözülmesi dâhil olmak üzere altmışdan fazla enzimin reaksiyonu ile doğrudan ilişkisi vardır. Magnezyum metabolizmasında önemlidir. Fonksiyonlarının bir kısmı çinkoya bağlıdır. B6 vitamini amino asitlerin metabolizmasında önemli rol oynar.
Beynin ve sinir sisteminin işlemesinde de doğrudan etkisi olan B6 vitamini, organizmadaki kimyasal olayların oluşumunda öncelikle gereklidir.
Günlük Gereksinim: Yetişkinlerde 1,25-1,67 mg civarındadır.
B6 Vitamini Yetersizlik Belirtileri ve Görülen Hastalıklar
1.B6 vitamini yetersizliği kendisini normal olarak ilk önce huzursuzluk, hafif depresyon, sinirlilik ve uykusuzluk gibi zihinsel değişikliklerle gösterir.
2.Fiziksel eksiklik belirtileri genellikle daha ileri aşamalarda, tıpkı B2 vitamini eksikliğinde olduğu gibi cilt şikâyetleri biçiminde görülür.
3.Enfeksiyonlara karşı vücudun direnci azalır.
4.Ciddi eksiklik hâllerinde iştah azalması ve kilo kaybı ortaya çıkar.
5.Anemilere karşı vücudun direnci azalır.
6.B6 vitamin eksikliği, organizma çalışmalarının farklılığından dolayı kadınları erkeklere göre daha çok etkiler.
Yüksek proteinle beslenen kişilerde B6 vitamini eksikliği daha çok ortaya çıkar. Diyette protein miktarının artışınaparalel olarak B6 vitamini gereksinimi de artar.
B6 Vitamininin Yiyeceklerdeki Kaybı
B6 Vitamini hem ışığa ve hem de ısıya karşı hassas olması nedeniyle pişirme esnasında bazı kayıplar meydana gelebilir. Örneğin, et pişirilirken B6 vitamini %30 -50 arasında kayba uğrayarak işe yaramaz hâle gelebilir.
B6 vitamini pişirme sularına, yemek sularına geçer. Bu nedenle et suları, yemek suları, diğer haşlama suları mutlaka mutfakta çeşitli yiyeceklerin hazırlanmasında değerlendirilmelidir.
B6 Vitamini Kaynakları
Aşağıda çeşitli yiyeceklerin her 100 gramında bulunan B6 vitamini miktarı miligram olarak verilmiştir:
Buğday kepeği………………………..1,38
Soya fasulyesi…………………………1,20
Sığır ciğeri……………………………..0,83
Ceviz içi…………………………………0,73
Uskumru…………………………………0,70
Domates salçası………………………0,63
Mercimek……………………………….0,60
Fındık…………………………………….0,55
Dana ciğeri……………………………..0,54
Yerfıstığı……………………………….0,50
Buğday unu……………………0,50
Hindi…………………………….0,45
Barbunya fasulyesi…………0,44
Kuzu ciğeri……………………0,42
Piliç………………………………0,42
Kestane…………………………0,33
Yumurta sarısı……………….0,30
Kuru üzüm…………………….0,30
Brüksel lâhanası…………….0,28
Patates…………………………..0,25
Alıntı
http://www.nkfu.com
http://www.gelarabul.com/b6-vitamini-pridoksin