- 15 Ekim 2015
- 3.098
- 3.249
-
- Konu Sahibi Yinemipilav
Ben konusma dilini sectim hanfendicigim. Ufacik seyleri bulup karsidakini asagilayacak kadar ozguven yoksunu degilim.O kadar oku ,bir yerlere gel şöyle iyiyim böyle iyiyim de ama gel gör ki "hanımefendi"yerine hanfendi yaz.
Normalde çok takılmam imla konusunda ama o kadar kendini övünce tuhafıma gitmedi desem yalan olur
Bu arada maruz kaldiginiz siddet icin uzgunum. Umarim basa cikabildiniz.Peki bu beğenmediğiniz ortamda işiniz ne? Çok merak ettim şimdi?
Size gayet kibarca, bende oluşturduğunuz izlenimi belirttim. Öylesinizdir ya da değilsinizdir, bilemem ama dışarıdan o şekilde görünüyorsunuz ki bu fikrimde de tek başıma olmadığımdan eminim.
Üstelik forumda aklı başında yorumlarıyla tanınan üyelerin bu fikri paylaştığından eminim.
Kaldı ki size yazdığım gayet iyi niyetli bir yoruma yaptığınız bu çıkışla yanılmadığımı da bana kanıtladınız.
Diğer bir mevzu, siz benim agresif ve şiddet yanlısı insanlarla çalışmadığımı nereden biliyorsunuz? İş yerimde çalışma arkadaşımdan tokat yedim. Bayılıyorum şöyle oturma organından tespit yapan insanlara. Bu iki kavrama da son derece hakimim.
Ancak siz bütün "üstün" vasıflarınıza rağmen, okuduğunuzu özümsemeye pek aşina değilsiniz çünkü ben sorununuzun ana kaynağınızın "siz" olduğunu iddia etmedim. O sizin yazıdan anladığınız. Kendi anladığınızı "hayır işte o şekilde değil, ben aslında şöyleyim böyleyim" diyerek bana çevirmeyin.
Özellikle "fikir" üretilen işlerde göçmenlerin ve kadınların fikirlerinin çalınması zaten şaşırtıcı bir olay değil, sizin suçunuz da değil.
Yaşadığınız ayrımclık sizin karakterinizle alakalı olabileceği için yapmamıştım o yorumu. Ayrımcılık yaşıyorsunuz çünkü kötü niyetli insanlarla aynı yerde yaşıyorsunuz ve bu konuda da tek başınıza değilsiniz.
farklı bir yerde yaşayan hemen her göçmen kadının karşılaştığı bir sorun bu ve bu sorunun kısa vadede çözümü yok.
Belki tek çözümü bu konularda sabıkası olmayan bir firma bulmaya çalışmak ama bu da sabahtan akşama olacak bir iş değil.
Ben konusma dilini sectim hanfendicigim. Ufacik seyleri bulup karsidakini asagilayacak kadar ozguven yoksunu degilim.
Bana da basvurdugum bir "ustun"! Alman teknolojisi ureten bir sirket "biz aslinda kadin muhendis almayiz, pek sevmezler. Girdigin toplantidan aglayarak cikacaksin. Evlenmeye merakin varsa unut" demisti. Tek sucumun bir rahim ve yumurtaliklarimi tasimak oldugunu anlamis, cok icerlemistim.Kadın olduğumuz için yönetici olmak zor tabii.
Glass Ceiling görünürde şirket politikasında yazılı olmasada, informal bir yapı gibi bunu engelliyor, buraya kadar hadi tanım normal değil ama bel altı vurulması gerçekten insanı çıldırtıyor.
İki kat fazla çabalamak zorundasın.
Bizi kadın yapan duygularından vazgeçmek zorundasın.
Kadın olduğun için hemcinslerinden de destek göremiyorsun, yükseldikçede yalnızlaşıyoruz aslında.
Çok iyi hatırlıyorum, ilk yıllarımda benim müdürüm bana, evlenme yükselemezsin demişti.!!
Eşim o Zaman'lar sevgilimdi, ayrıl demişti.!
Zaten bakımlısın, etek boyunu kısalt kısa Zaman'da yükselirsin demişti.!
Glass Ceiling den sıyrılmanın anahtarları ülkemizde böyle işte.
Hatırladıkça sinirlerim tepeme çıkıyor, tüylerim diken diken oluyor.!
Bu elestiriniz bana hic bir sey kazandirmadi, herseyin bir yeri var, bana buyuk seylerle gelin, o zaman dusunuruz hanfendi.Sen benim bu yazdığımdan seni aşağıladığımı anlıyorsan üzgünüm anlama eksikliği var sende ,eleştriye kapalısın üstelik..
Ayrıntılar ufak şeylerde gizlidirbunuda bil istedim
ben size tam olarak katılmıyorum.Aslinda IBM gibi firmalar kadin dostu projeler yapiyorlar. Bir kodcu arkadas orada proje liderliginde bayagi yukseldi ama bunlar tum frmanin kaderini belirleyecek seyler degil ki, sadece orta seviyeli bir platformda kadin baraji kurmaya yariyor. Hangi firmada ust duzey yonetici gorebiliyorsunuz?
Hangi universited yonetim kurulunda kadin prof erkek prof dengesi var? Ozellikle bilim ve teknikte?
Neden dunyada insanligin mutlulugu yerine bir grup insanin mutlak kontrolde kalmasini saglayan programlar isliyor?
Neden iklim degisikligi ne yonelik konular baltalaniyor ama nasil daha akilli telefon yaparim ya da bilgisayar oyunu tasarlarim diye yarisiliyor?
Neden milyarlarca insan ac ve susuz? Hic mi teknoloji gelistirilemez akilli kaynak kullaniminda?
Iste bunlarin hepsi erkek yonetici. de ondan.
Asla asla asla kadin yuksek duzey yonetici gelismesine izin verilmiyor.
Dogruluk payi da vardir, ama hayatimda tecrube konusunda baskasina yardim etmekten biktim dgrusu. Bana yol gosteren kimse alsa olmadi olmayacak, bunu artik kabullednim. cunku teknolojide kadin istihdami daha yeni yeni gelismeye yuz tuttu. ama bu gerici misogonlarin astirmasiyla sagolsunlar yuksek lisnas ve ustu kadinlarin %50si teknoloji sahasini birakip baska sahalara kactilar hayatlarini kazanmak icin.Konu sahibi, çoğunluğun bu forumda seni anlamadığını; dinle ilgili genelin inançlarına uymayan birkaç fikir beyanın olduğu için olumlu yönlerinin perdelendiğini ancak senin marjinal yönlerinle bu foruma renk kattığını, herkes katılmasa da sayende bu ortamın daha demokratik bir özellik kazandığını düşünüyorum genel anlamda.
İş yerinde insan ilişkilerini bilemem ama burda bir parça sert olduğun konusuna ise ben de katılıyorum.marilyn monroe gerçekten düzgün bir üslupla ifade etmiş bunu ama çıkışın gereğinden sert olmuş. Ben bunun yaşadıklarınla ilgili olduğunu düşünüyorum. Tahammülsüzleştirilmişsin düpedüz.
Bu senin suçun mu? Kesinlikle hayır. Ama bu yönün sana zarar verir. Önyargılar oluşturursun insanlarda burda olduğu gibi..
Ben senin yorumlarını şahsen hiç es geçmeden okuyorum ve bu yaşadıklarını da merak ediyorum.
Umarım konun kapanmaz da tecrübelerinden daha çok faydalanırız.
O konuda hem fikiriz.Aslinda IBM gibi firmalar kadin dostu projeler yapiyorlar. Bir kodcu arkadas orada proje liderliginde bayagi yukseldi ama bunlar tum frmanin kaderini belirleyecek seyler degil ki, sadece orta seviyeli bir platformda kadin baraji kurmaya yariyor. Hangi firmada ust duzey yonetici gorebiliyorsunuz?
Hangi universited yonetim kurulunda kadin prof erkek prof dengesi var? Ozellikle bilim ve teknikte?
Neden dunyada insanligin mutlulugu yerine bir grup insanin mutlak kontrolde kalmasini saglayan programlar isliyor?
Neden iklim degisikligi ne yonelik konular baltalaniyor ama nasil daha akilli telefon yaparim ya da bilgisayar oyunu tasarlarim diye yarisiliyor?
Neden milyarlarca insan ac ve susuz? Hic mi teknoloji gelistirilemez akilli kaynak kullaniminda?
Iste bunlarin hepsi erkek yonetici. de ondan.
Asla asla asla kadin yuksek duzey yonetici gelismesine izin verilmiyor.
Ama siz zaten kadin istihdamin yerlerlerde surundugu bir ulkedesiniz.ben size tam olarak katılmıyorum.
kadınların fizyolojisi, psikolojisi, düşünce yapısı, zevkleri, istekleri vs. çok uzun bir liste olarak erkeklerden çok farklı.
bayanların zaten büyük çoğunluğu çalışma hayatında çok da istekli değil. herkes benim gibi değildir belki ama memur olarak çalışıyorum , tüm gün oturduğum bir işim olmasına rağmen çok yoruluyorum. yani kesinlikle bir firmada yönetici olup da eve iş getirip de , büyük sorumluluklar alıp da çalışamam.
sizin kapasiteniz bence biraz fazla, kadınların büyük çoğunluğunun en büyük derdi iyi bir koca bulup çocuk doğurmak. en kariyerlisi bile bunun peşinde.
hal böyle olunca tatlım, senin bahsettiğin durum zaten kendiliğinden ortaya çıkıyor. erkeklerin engel olmasına bile gerek kalmaksızın. böyle bir engelleme bence yok, bu düşünceyi kafanda at derim.
Başa çıktım, kendisi işten çıkarıldı.Bu arada maruz kaldiginiz siddet icin uzgunum. Umarim basa cikabildiniz.
Ama erkek yontecilerin cogunluk oldugu bir duzende boyle tiranlik oldugu cok iyi biliniyor,O konuda hem fikiriz.
Dönüp büyük şirketlerdeki skandallara bakın. Bir erkeğin metresi olduğu ortaya çıkarsa erkeğin kariyerine %80 oranında bir şey olmaz ama kadının kocasını aldattığı meydana çıkarsa ne olacağını biliyoruz.
Kadın, CEO her zaman haber değeri taşır ki bu bile eşitsizliğin açık bir kanıtıdır.
Kadın odaklı proje geliştirmek çıkara ters.
Yerleşmiş toplumsal cinsiyetçilik böyle bir şey. Ev ürünleri kadınlar için reklama çıkarken örneğin plazalardaki ofisler satışa çıkarken orada çalışan birey erkek olarak reklamı döner.
Bilinçli bir tercih midir?
Tartışılır ama özümsenmiş bir algı olduğu ortada. Margarin reklamında margarini kullanan kadındır, erkek değil. Çamaşır deterjanını kullanan, çocuk maması seçen hep kadındır.
Çalışma hayatı ile ilgili reklamlarda da dominant olan erkek ağırlıklıdır.
Kapitalizmin mevcut hali sürdürülebilir olmaktan uzak. Benim görüşüm bu yönde en azından. Yoksulluk çarpan etkisine sahip bir olgudur.
Afrikadaki açlık dünyanın her yerindeki insanları tehdit eder. Hastalıkların yayılma bölgesinin Afrika olması şaşırtıcı mı?
İşte Suriye'deki savaş, mülteci sorunu nedeniyle artık tüm dünyayı tehdit ediyor.
Temiz su kaynakları giderek tükeniyor ve şimdiden uzayda tarım kolonileri kurmanın yolu aranıyor. Peki bundan yararlanacak olanlar kimler? Dünya servetinin %80'nini elinde bulunduran %20.
Ancak ben sorunun "kadın" yönetecilerle çözüleceğinden çok da emin değilim. Çünkü ben sorunun kadın-erkek sorunundan çok tiran olmakla alakalı olduğunu düşünüyorum.
Yani yükselen kadın zihniyet olarak erkeği kopyaladığı sürece ki bunu yapmaya meyilli ne kadar kadın olduğunu çevrenizden rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz, sorunlar çözülmeyecek sadece boyut değiştirecek.
Sorun bana kalırsa ahlak ve zihniyet sorunu ki bunların değişmesi için de on yıllar gerekiyor.
Evet benim derdim bir kadin olarak 21. yuzyilin kapitalist ekonomisine bir katilimci vatandas olarak yerimi alamamak. Yer yok bana, ya da hep oyle hissetiriliyor.
Ben bir universitede arastirma gorevlisiyim.Cok yetenekli , cok orijinal fikirleri olan bir arastirmaciyim. Kendimle ovunmek gibi degil, gercekten boyle. Ama ben bi Turk'um ve kadinim.
Lisans sonrasi meslegimde ilerlemeyi hedefledim. Ulkemde uc yil calistim, elit bir arastirma merkezinde. Turkiye'de bir ilk olan bir cihazin tasarimina imzami atmistim. Maasimi uc yil boyunca bir kurus yukseltmemislerdi. Her gun isyerimde ayirimciliga ugradim. Ben de erkek arkadasimi alip gittim bu ulkeden. Yurtsuzlugu en siddetli sekilde yasadim. Defalarca yuksek ogrenim icin ugrastim, acliktan nefesim kokardi. Siz hic ormanlarda buldugunuz mantarlarla acliginizi gidermeye calistiniz mi? Turk oldugum icin burs vermediler. Ben de biraktim okulu. Yillarca endustride calistim. Her zaman her yerde cok buyuk haksizlikliga ugradim. Irkcilik her zaman ilerlememe engel oldu.
Yillar sonra o cok guvendigim adam da bana korkunc bir sekilde yakinimla ihanet etti. Ailemle arami bozdu. Tam Yulsek Lisansa baslarken. Evim dahil herseyimi kaybettim. Elimde avucumda ne kaldiysa doktora egitimine harcadim. Bu sefer arastirma gorevlisi olarak senelerce surundum. Calistigim kurum fikri mulkiyetimi caldi, beni yasimdan, irkimdan ve cinsimden dolayi asagiladilar, is vermediler.
Evet tum bunlar bir Turk kadini oldugum icin, kadinlarin cok az oldugu bir sahada hayatta kalmaya calistigim icin. Ortalikta " ben herseyi yaparim" diyen genc arastirmaci kadinlar ve onlari kollayip kendine metres yapmak isteyen proflar doluyken, benim gibi yasi geckin bir arastirmaciyi kim ne yapsin?
O yuzden su kadinlar gunu meselesine karsiyim. Kahrolsun insanligin %50sini bu kadar ezik ve eli kolu bagli bir konuma mahkum eden dunya gorusu. Tum kadinlari hatirlamak ucuncu ayin 8. gunune mi kaldi. Batsin boyle bir hayat olmaz olsun. Gercekten burama geldi, dogduguma pisman oldum. Benim anladigim kapitalizmde herkes uretir ve kazanir, saglikli bir yarisma vardir ve insanlik ilerler. Ama bir grup erkek maganda teknik sahada bekci kesilmis kadinlara bu dunyanin nasil bir yer olacagi nasil gelisecegi hakkinda karar vermesine izin vermiyor.
Ben hem kadinligimi utanmadan yasayabilecegim hem de gelecegimi teknoloji ile sekillendirebilecegim bir dunya istemistim. Hic biri mumkun olmadi. Bu sisteme bu sefil erkek duzenine lanet olsun!
İşte o diversity araya da üç beş kadın atalım şeklinde geliştiği için çoğunlukla bir işe yaramıyor. İlk çağlara kadar geri dönersek, erkeğin tabiatı rekabet, kadının tabiatı nesli sürdürmek üzerine kurulu.Ama erkek yontecilerin cogunluk oldugu bir duzende boyle tiranlik oldugu cok iyi biliniyor,
bu yuzden birtakim firmalar DIVERSITY diye yirtiniyorlar ya..
Erkekler bir araya gelince muthis br yarisma ve govde gosterisine dnuyor ortam, Harvard BR bunun uzerind ebir makale cikarmisti yanlis hatirlamiyorsam.
Yani cok basit olarak su eksisozlugun icler acisi duzenine bir bakin, reklam gelirlerinden sayfa duzenine kadar super eril ve son derece sikici bir platform. Neden, cunku cesitlilik sifir.
Nasıl ya? Nasıl oldu böyle bir şey?Başa çıktım, kendisi işten çıkarıldı.
Teşekkür ederim.
Üstünsünüz derken benden üstünsünüz demedim yaş ve tecrübe bakımından daha öndesiniz dedim böyle açıklama yapması da garip oluyor ama :) benden daha görmüş geçirmiş olmanız sizi daha üstün beni alçak yapmaz biliyorum elbet :)Kimse kimseden ustun olamaz hanfendi , herkesin biribirine ogretecgi ve ogrenecegi seyler vardir, yas ve tecrube her zaman akilci bir birikime donusemeyebiliyor.
Ben de anlamadım. Ben daha çok para kazanıyordum çünkü işimde ondan daha iyiydim, abuk sabuk bir mevzudan tartışma çıktı, üzerime yürüdü. Ben de öyle sessiz sakin, kavgadan gürültüden tırsan bir tip değilim, geri çekilmedim. O erkek olduğu için fiziksel avantajı vardı.Nasıl ya? Nasıl oldu böyle bir şey?
Çok gecmiş olsun .